Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη, Ιπποδρόμιο

1718267827763.jpeg
Η οικοδομή στο Ιπποδρόμιο που κατέρρευσε στο σεισμό του 1978. Δεν την είχα ξαναδεί ποτέ. Είναι η τυπική οικοδομή των δεκαετιών 1950-1960 της Θεσσαλονίκης. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως τετραώροφη με δυνατότητα προσθήκης δύο ακόμα ορόφων, δηλαδή συνολικά έξι. Αλλά στην πράξη χτίστηκε ως εξαώροφη και προστέθηκαν άλλοι δύο. Πολλά ειπώθηκαν για τους λόγους της κατάρρευσης: από το ότι δεν χτίστηκε να αντέξει τέτοιο ύψος, μέχρι το ότι κόπηκαν κολώνες στην υπόγα, μέχρι και την κατάρα του Ιππόδρομου της αρχαίας πόλης όπου ο Θεοδόσιος αν δεν κάνω λάθος διέταξε να σφαχτούν (άδικα) χιλιάδες ανθρώπων. Πολλά κτήρια έπαθαν ζημιές σε εκείνο το σεισμό, πολλά διορθώθηκαν πολλά (κυρίως άθλιες χαμοκέλες) ξηλώθηκαν και έδειξε η Θεσσαλονίκη πόλη! Αυτή κατέρρευσε τελείως πλακώνοντας πολλούς από τους ενοίκους που κατά τραγική ειρωνεία βρέθηκαν στην είσοδο, στο ισόγειο. Δεν κατάφεραν να βγουν γιατί μπλόκαρε η πόρτα από τα χαλάσματα.

1718268259921.jpeg
Η οικοδομή στα αριστερά του θύματος και η ζημιές που υπέστη από τη πτώση. Η οικοδομή αυτή υπάρχει κανονικά σήμερα. Προφανώς διορθώθηκε και έγιναν και οι κατάλληλες ενισχύσεις.

1718268342295.jpeg
Η ίδια παράπλευρη απώλεια με κατεστραμένα καταστήματα και τον δρόμο, μετά τον καθαρισμό της περιοχής.

1718268396959.jpeg
Η γειτονιά όταν καθαρίστηκε από τα μπάζα

1718268433004.jpeg
Σήμερα στη θέση της οικοδομής που κατέρρευσε έχει χτιστεί αυτή η μπουρδίτσα, Κέντρο Ιστορίας. Η μπουρδίτσα αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του κτηρίου και όχι στο θεσμό/δομή που στεγάζει.

Η μία γιαγιά μου έμενε στην περιοχή, πιο πάνω, σε γωνιακό διαμέρισμα απ'όπου φαινόταν άνετα η γωνία αυτή. Διηγόταν ότι όταν έγινε ο σεισμός, μόλις είχε τηγανίσει πατάτες και μαζέψει το λάδι σε κύπελο. Και ξαφνικά βλέπει το λάδι να γέρνει μέσα στο κύπελο και να χύνεται και συνειδητοποιεί τι γίνεται. Έλεγε ότι γύρισε και κοίταξε έξω από την μπαλκονόπορτα και μία έβλεπε το δρόμο, μία τα μπαλκόνια απέναντι. Και με την κατάρρευση της οικοδομής στο Ιπποδρόμιο, θυμόταν τον θόρυβο της κατάρρευσης και κυρίως τη σκόνη από τα μπάζα που γέμισε ο τόπος.
 
Πολλά ειπώθηκαν για τους λόγους της κατάρρευσης: από το ότι δεν χτίστηκε να αντέξει τέτοιο ύψος, μέχρι το ότι κόπηκαν κολώνες στην υπόγα, μέχρι και την κατάρα του Ιππόδρομου της αρχαίας πόλης όπου ο Θεοδόσιος αν δεν κάνω λάθος διέταξε να σφαχτούν (άδικα) χιλιάδες ανθρώπων.
Ο λόγος της κατάρρευσης είναι ο εξής: η πολυκατοικία αποτελούσε την κορυφή ενός οικοδομικού τριγώνου και οι δύο μεριές της ήταν σχεδιασμένες να αντιδρούν διαφορετικά σε περίπτωση σεισμού: η μία μεριά πήγαινε δεξιά - αριστερά ενώ η άλλη πάνω - κάτω. Έτσι, με το ταρακούνημα και τη διαφορετική αντίδραση των δύο μεριών, η κεντρική κολώνα σκίστηκε από πάνω έως κάτω και γι' αυτό δεν έμεινε απολύτως τίποτα. Επίσης, δεν κατέρρευσε κατευθείαν αλλά περίπου 10 λεπτά μετά τον σεισμό.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο λόγος της κατάρρευσης είναι ο εξής: η πολυκατοικία αποτελούσε την κορυφή ενός οικοδομικού τριγώνου και οι δύο μεριές της ήταν σχεδιασμένες να αντιδρούν διαφορετικά σε περίπτωση σεισμού: η μία μεριά πήγαινε δεξιά - αριστερά ενώ η άλλη πάνω - κάτω. Έτσι, με το ταρακούνημα και τη διαφορετική αντίδραση των δύο μεριών, η κεντρική κολώνα σκίστηκε από πάνω έως κάτω και γι' αυτόν δεν έμεινε απολύτως τίποτα. Επίσης, δεν κατέρρευσε κατευθείαν αλλά περίπου 10 λεπτά μετά τον σεισμό.
Λοιπόν κι αυτό το διάβασα, αλλά δεν το θυμόμουνα.
 
Πίσω
Μπλουζα