Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

παντοφλέ είναι ή μήπως εσπαντρίγιες?

πάντως στα τοτινά σορτσάκια όσο τους έλειπε από κατω το είχαν από πάνω, όπως και στα κανονικά τζην άλλωστε, που η ζώνη τους κόντευε να φτάσει τις μασχάλες. Τώρα το σορτς θα έφτανε μάχρι το γόνατο αλλά θα ξεκινούσε από πολύ χαμηλότερα. Μόδες, που τις ακολουθούμε - ιδίως οι νέοι - σαν πρόβατα. "Αυτό θα φορεθεί φέτος".
 
Χαχα. Φοβερός πλούτος γης και διακρίνω και τα καρπούζια μπέμπηδες που συζητάγαμε στην προηγούμενη σελίδα. Τα πεπόνια οβίδες όμως δεν τα βλέπω πουθενά, προφανώς είχαν εκλείψει πριν το 1972.
 
Εμένα μου κάνουν εντύπωση οι άπειρες μπανάνες. Τότε οι μπανάνες ήταν πανάκριβες και συχνά δυσεύρετες, γιατί είχαν τεράστιους δασμούς. Ο λόγος ήταν για να προστατέψουν τους παραγωγούς άλλων φρούτων αλλά η δικαιολογία ήταν για να προστατέψουν τη (μικρή) παραγωγή μπανάνας που είχε η Κρήτη, μόνο μέρος ζεστό αρκετά για να κάνουν φρούτα - αλλού ευδοκιμούσαν μεν μπανανιές αλλά μόνο για διακοσμητικά. Εδώ βέβαια μπορεί να βλέπουμε Κρητικές μπανάνες.
 
Η πανδαισία χρωμάτων είναι αυτό που με εντυπωσιάζει πάντα στις λαϊκές αγορές, έστω κι αν καταλήγω να αγοράζω δυο-τρία είδη μόνο κάθε φορά (γιατί σκέφτομαι το κουβάλημα). Στη φωτογραφία εκτός από τα καρπούζια μπέμπηδες βλέπουμε και μπανάνες κρητικές, σε μια εποχή όπου οι μπανάνες στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν ελάχιστα διαδεδομένες καθώς ήταν (και είναι) εισαγόμενες κι επομένως ακριβές.
Για την ιστορία οι μπανάνες στη Κρήτη άρχισαν να καλλιεργούνται γύρω στο 1920 από έναν μοναχό της περιοχής που έφερε το φυτό από τους Αγίους Τόπους. Ο μόνος νομός εκτός Κρήτης όπου υπάρχει αντίστοιχο κλίμα και έδαφος για να ευδοκιμήσουν οι μπανάνες αυτές είναι η Ηλεία. Είχα την τύχη για χρόνια να τρώω κρητικές μπανάνες απο τον κήπο συγγενών στη Ζαχάρω. Είναι πολύ νόστιμες κι ας είναι μικρές και πράσινες.

Edit: Και για πολλοστή φορά έχω τηλεπάθεια με τον elephada :D
 
Ναι ναι θυμάμαι ότι όταν παίρναμε μπανάνες τις παίρναμε αριθμητικά δηλαδή αγοράζαμε τρεις μπανάνες ή πέντε, όσοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι για να φάνε. Και φυσικά αντιστοιχούσε μια στον καθένα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Bajar Θα διαφωνήσω, ελληνικές μπανάνες έχω γευτεί και στην Μεσσηνία και στη Λακωνία. Δεν εννοώ σε μανάβικα, αλλά σε μπανανιές που υπήρχαν σε αγροικίες και χωράφια για ιδιωτική χρήση. Γενικά σε νομούς όπου τους πιάνει η ζέστη μπορεί να ευδοκιμήσει η κρητική μπανάνα.
 
...ελληνικές μπανάνες έχω γευτεί και στην Μεσσηνία και στη Λακωνία. Δεν εννοώ σε μανάβικα, αλλά σε μπανανιές που υπήρχαν σε αγροικίες και χωράφια για ιδιωτική χρήση.

Στην κωμόπολη της Μεσσηνίας που έμεινα για χρόνια κάθε μέρα περνούσα από ένα σπίτι που είχε μια τεράστια μπανανιά στον κήπο του. Δεν είχα δει ποτέ να κάνει μπανάνες (φυσικά μπορεί να μην ήταν κρητική ποικιλία). Δεν ήταν η μόνη στην πόλη αλλά θυμάμαι αυτήν καλά γιατί την έχω συνδέσει με τη Βιετναμέζα σύζυγο του γιου της οικογένειας, που ήταν αξιοπερίεργο ακόμη πιο σπάνιο και εξωτικό κι από τις μπανανιές. Πέρα από τα όσα είχα μάθει στη φυτολογία για το αν ευδοκιμούν στην Ελλάδα, ήταν κοινή γνώση των ιθαγενών της περιοχής ότι οι μπανανιές δεν έκαναν καρπούς εκτός Κρήτης. Αλλά - αν και δεν το είχα σκεφτει ως τώρα - μου μοιάζει λογικό σε ζεστά μέρη και ζεστές χρονιές να μπορούν να κάνουν. Το "ιδιωτική χρήση" είναι το κλειδί. Για τους κοινούς θνητούς δεν υπήρχαν ντόπιες μπανάνες, μόνο πανάκριβες εισαγόμενες. Και τρελλαινόμουνα για τις άτιμες.
 
στον κήπο του σπιτιού μας στους Βώρους έχουμε μια μπανανιά αλλά δεν κάνει καρπούς. πάντως στην Άρβη (όπου τις καλλιεργούνε) κάνει όντως τρομακτική ζέστη και έχει και ωραία θάλασσα (είναι παραθαλάσσιο το μέρος). πήγαμε εκδρομή με τον ορειβατικό και μέχρι να φτάσουμε στην Άρβη κοντέψαμε να πάθουμε όλοι θερμοπληξία. ευτυχώς είχα πάρει 2 μεγάλα μπουκάλια νερό κατεψυγμένα και σιγά σιγά έλιωνε ο πάγος και έπινα. μόλις φτάσαμε στο χωριό ήπια 2 μεγάλα μπουκάλια νερό παγωμένα σχεδόν μονορούφι! καθόλου περίεργο που ευδοκιμούν λοιπόν οι μπανάνες.
 
αυτή η φώτο είναι από το Μεϊντάνι, το κέντρο του Ηρακλείου και η περίφημη "βαρέλα" του τροχονόμου. Κάθε Χριστούγεννα δίπλα στην βαρέλα μαζεύονταν βουνά τα δώρα, από καταστήματα και ιδιώτες. όταν οι αστυνομικοί τους αγαπούσε ακόμα ο κόσμος...
 
ωραία θάλασσα (είναι παραθαλάσσιο το μέρος). πήγαμε εκδρομή με τον ορειβατικό

Χε χε με τον ορειβατικό δεν θα έπρεπε να τρέχετε σε όρη κι άγρια βουνά αντί σε παραθαλάσσιες θίνες? Και να χαζεύετε εντελβάις, όχι καρποφόρες μπανανιές.
 
η Κρήτη τα έχει όλα φίλε ελέφαντα έχει όρη και άγρια βουνά που καταλήγουν σε παραλίες συγκεκριμένα στην εκδρομή της Άρβης διασχίσαμε το φαράγγι με σχεδόν 40 βαθμούς και χωρίς καθόλου σκιά ή αεράκι να μας δροσίσει και κοντέψαμε να πάθουμε όλοι θερμοπληξία. ευτυχώς ήξερα το κόλπο από την οικοδομή και είχα πάρει δυο μπουκάλια πάγο και κάπου στο τέλος βρήκαμε και μια πηγή και έβαλα νερό στον πάγο και έγινε νερό παγωμένο και ήπια εγώ και μια κοπέλα που μάλλον είχε δει το Χριστό φαντάρο από τη ζέστη. το μπάνιο στην θάλασσα μετά από όλη αυτή τη ζέστη ήταν πραγματική απόλαυση! www.eos-her.gr
 
Πίσω
Μπλουζα