Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Πανοραμική φωτογραφία του κέντρου της Άρτας, τη δεκαετία του '70.
1653663562127.png

Στο κέντρο διακρίνεται ο πανέμορφος Ι.Ν. Παναγίας Παρηγορήτισσας, αριστερά η κεντρική πλατεία Σκουφά, με ένα (αστικό/υπεραστικό; ) λεωφορείο, σε σημείο που σήμερα έχει πεζοδρομηθεί και δύο από τους μεγαλύτερους δρόμους της (σημερινής) Άρτας, η λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου στα αριστερά και η (ανύπαρκτη τότε) οδός Τζουμέρκων στα δεξιά.

Ζώντας στην Άρτα τον τελευταίο 1.5 χρόνο και μιας και αναγκάζομαι να ανεβαίνω τον ανήφορο της Τζουμέρκων κάθε μέρα, μου κάνει τεράστια εντύπωση πως πρόκειται για τόσο "νέα" οδό, καθώς απ' όσο έμαθα σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 (αν είναι σωστές οι πληροφορίες που έμαθα). Και προκύπτει αυτό το ερώτημα στο μυαλό μου: γιατί να σχεδιάσουν έναν τόσο ανηφορικό δρόμο, που είναι δύσκολος τόσο με τα πόδια όσο και με αυτοκίνητο; Δεν ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση στα πάνω μέρη του λόφου της Περάνθης πριν τη δημιουργία της οδού, μέσω των σοκακίων; Πραγματικά από τις χειρότερες οδούς της χώρας μας, λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης της... Το μοναδικό θετικό είναι η απίστευτη θέα που προσφέρει όταν φτάσεις στην κορυφή της.

@elephadas, περιμένω σχόλια :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι σχόλια να κάνω... σε ζηλεύω. Πέρα από το ότι δεν καταλαβαίνω πώς βλέπουμε στα δεξιά μια ανύπαρκτη τότε οδό... με κρυστάλλινη σφαίρα που βλέπει το μέλλον έχει παρθεί η φωτογραφία?

Έχω "περπατήσει" τη Σκουφά με το street view πολλές φορές. Τίποτε δεν θυμάμαι, παρόλο που πολλά κτήρια υπήρχαν προφανώς και τότε. Αλλά φαίνεται από μικρός είχα τη συνήθεια να μην προσέχω τα κτήρια γύρω μου όταν περπατάω. Και το αυτοκίνητο του Γκουγκλ δεν πέρασε από το σπίτι που μέναμε που το θυμάμαι καλά, όπως και άλλα "σημαντικά" κτήρια - την Αγία Θεοδώρα και την Παρηγορίτισσα, το Ξενία, το Ρολόι με το σχολείο μου δίπλα, τη λαχαναγορά που αγόραζε η μητέρα μου χόρτα από την κυρ-Αγγέλα. Από τη Σκουφά θυμάμαι μόνο τη φωτεινή επιγραφή που διαφήμιζε ψάρια Ευρυδίκης και Ευαγγελιστρίας, είχε μια μπορντούρα από ψάρια που αναβόσβηναν διαδοχικά και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Με την ευκαιρία πήγα στη σελίδα με παλιές φωτογραφίες της Άρτας στο Facebook και χάζεψα. Πολλές ήταν από την εποχή που ζούσαμε εκει, οπότε θεωρητικά μπορεί να είμαι κρυμμένος σε μια γωνίτσα.
 
αλήθεια Αρμαγεδών; είχα ένα φίλο από την Άρτα όταν ήμουν στα ΤΕΙ Κοζάνης και πήγαμε μαζί, μάλιστα είχε η αδερφή μου ένα συνάδελφο από την Άρτα που έπαιζε τούμπα και είδα που έμενε!!! Θέλαμε να πάμε σε ένα χωριό που λεγόταν Λάϊστα, αλλά δυστυχώς το ΚΤΕΛ στα Γιάννενα αραίωσε τα δρομολόγια και δεν μπορέσαμε να πάμε.
 
Πέρα από το ότι δεν καταλαβαίνω πώς βλέπουμε στα δεξιά μια ανύπαρκτη τότε οδό
Ας αναλύσω λίγο τη φωτογραφία που ανήρτησα, εξηγώντας τις διαφορές :)

Στο περίπου, βλέπουμε αυτό, αν και είναι του 2014 το view:
Κέντρο Άρτας.jpg

Τώρα, οι διαφορές από τη φωτογραφία του '70 (πέρα απ' τα σπίτια):

1) Το πορτοκαλί σημείο σήμερα έχει πεζοδρομηθεί ενώ τότε ήταν δρόμος.
2) Η νησίδα με το κόκκινο αν και υπήρχε παλιότερα, την γκρέμισαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Και 3ον και κυριότερον:
Η Τζουμέρκων των '70s ήταν μόνο η μπλε γραμμούλα και σταματούσε εκεί που είναι η κίτρινη γραμμούλα. Στο σημείο της σημερινής οδού (πράσινη γραμμή) ήταν ανηφορικά σοκάκια, απροσπέλαστα για αυτοκίνητα. Αργότερα έγινε η οδός, η οποία καταλήγει στον περιφερειακό δρόμο του Παραλιμνίου και των ΚΤΕΛ. Ουσιαστικά, απ' το να κάνεις όλο τον κύκλο και να ανέβεις τον λόφο της Περάνθης για να πας στο Παραλίμνιο, "κόβεις" μέσα απ' τη Τζουμέρκων και έφτασες σε χρόνο 0.

Το σπίτι μου εμένα δυστυχώς είναι σε μια πάροδο της Τζουμέρκων, στο κέντρο περίπου του λόφου, που για να το φτάσω τραβάω Γολγοθά... Βέβαια, η λύση είναι να ανεβαίνω απ' τα σκαλιά των παρόδων της Σκουφά, που πάλι είναι ανήφορος... Τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
@elephadas, όπως έγραψα παραπάνω, μπορεί η Τζουμέρκων να είναι μαρτύριο στο ανέβασμα, η θέα της, όμως, σου ξεπληρώνει την κούραση :) :)
IMG_20220206_174504-min.jpg
Η θέα που έχω από το μπαλκόνι μου. "Πιάτο" η Άρτα και το Κάστρο με το περίφημο Ρολόι του στο βάθος! Το καλύτερο, φυσικά, είναι όταν δεν έχει καθόλου υγρασία (σπάνια) και υπάρχει πλήρης διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Ταξιδεύει το μάτι, πραγματικά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@elephadas, όπως έγραψα παραπάνω, μπορεί η Τζουμέρκων να είναι μαρτύριο στο ανέβασμα, η θέα της, όμως, σου ξεπληρώνει την κούραση :) :)
Προβολή συνημμένου 242936
Η θέα που έχω από το μπαλκόνι μου. "Πιάτο" η Άρτα και το Κάστρο με το περίφημο Ρολόι του στο βάθος! Το καλύτερο, φυσικά, είναι όταν δεν έχει καθόλου υγρασία (σπάνια) και υπάρχει πλήρης διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Ταξιδεύει το μάτι, πραγματικά!
Με προκαλείς να εντοπίσω τον τόπο λήψεως της φωτογραφίας...
 
Πίσω
Μπλουζα