Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας prisma
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Βλέπω ότι στην αμέσως προηγούμενη φωτό της αγαπημένης Τριχωνίδας από την αγαπημένη Bajar, η Γουρίτσα έχει προέλθει από το Goritza. Σλαβική λέξη το gor, που ανάθεμα αν ξέρω πως γράφεται, και σημαίνει βουνό. Εξού και η Ζαγορά Πηλίου που σημαίνει πίσω από το βουνό, το Ζαγόρι και το Ζαγοροχώρια, όπως και τα χωριά Γκούρα που υπάρχουν τόσο στην Φθιώτιδα όσο και στην ορεινή Κορινθία. Οι Σέρβοι ονοματίζαν και τα παιδιά τους Βουνό αφού έχουν παρόμοια ευχή με εμάς (πολύ κοινή στα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας), "να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά". Βαφτίζαν τα μωρά έτσι, όπως εμείς χρησιμοποιούσαμε το Στυλιανός για να στυλωθεί το άρρωστο παιδί, το Στέργιος για να στεριώσει, το Ζωή για να πάρει ζωή. Έτσι λοιπόν έχουμε στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας τον Goran και την Goritza. Τώρα που το σκέφτομαι μου πέρασε και η ιδέα ότι το Αγόρω ή μάλλον η Αγορίτσα (συναντάται στην Αιτωλοακαρνανία), μήπως προέρχεται από το σλαβικό Goritza.

Τώρα που το σκέφτομαι μου πέρασε και η ιδέα ότι το Αγόρω ή μάλλον η Αγορίτσα (συναντάται στην Αιτωλοακαρνανία), μήπως προέρχεται από το σλαβικό Goritza.
Είναι μια σκέψη κι αυτή (τολμηρή ωστόσο). Απ' όσο ξέρω το όνομα Αγόρω - Αγορίτσα προέρχεται από το αγόρι (αγώρι όπως είναι η σωστή ορθογραφία της η οποία επικρατούσε μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια, και είναι υποκοριστικό του άγωρος [ά-ωρος =πριν την ώρα του, άγουρος]).

Γύρω από την Τριχωνίδα υπάρχουν πολλά χωριά, άλλα παραλίμνια κι άλλα πιο ορεινά με εκπληκτική θέα όπως το Πετροχώρι. Θα μπορούσα να ανεβάσω μια σύγχρονη φωτογραφία του Πετροχωρίου και της θέας του στη λίμνη, όμως αυτή εδώ, τραβηγμένη πριν από κάποιες δεκαετίες με θέμα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του, με συγκινεί περισσότερο (δύσκολη ζωή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα).

Πετροχώρι Θέρμου Τριχωνίδος

12_Eikona-apo-alles-epoches-sto-Petrochori_%C2%A9NikosGMastropavlos_EudemoniaGR_L1480856_XII.jpg

Είναι μια σκέψη κι αυτή (τολμηρή ωστόσο). Απ' όσο ξέρω το όνομα Αγόρω - Αγορίτσα προέρχεται από το αγόρι (αγώρι όπως είναι η σωστή ορθογραφία της η οποία επικρατούσε μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια, και είναι υποκοριστικό του άγωρος [ά-ωρος =πριν την ώρα του, άγουρος]).

Γύρω από την Τριχωνίδα υπάρχουν πολλά χωριά, άλλα παραλίμνια κι άλλα πιο ορεινά με εκπληκτική θέα όπως το Πετροχώρι. Θα μπορούσα να ανεβάσω μια σύγχρονη φωτογραφία του Πετροχωρίου και της θέας του στη λίμνη, όμως αυτή εδώ, τραβηγμένη πριν από κάποιες δεκαετίες με θέμα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του, με συγκινεί περισσότερο (δύσκολη ζωή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα).

Πετροχώρι Θέρμου Τριχωνίδος

12_Eikona-apo-alles-epoches-sto-Petrochori_%C2%A9NikosGMastropavlos_EudemoniaGR_L1480856_XII.jpg
Το κτήριο της φωτογραφίας βρίσκεται επί της κεντρικής οδού του χωριού (επαρχιακή οδός Πετροχωρίου - Αγίου Ανδρέα) από το οποίο παραθέτω την ακόλουθη λήψη του Νοεμβρίου 2022.

1747747404558.png

Τελευταία επεξεργασία:
@RIO ^^^Υπέροχη φωτογραφία! (αν και δε συμπαθώ τα βουνά). Δεν έχει όμως στοιχεία. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική να υποθέσω ότι είναι στην Ήπειρο; μοιάζει με Ζαγόρι.

@RIO ^^^Υπέροχη φωτογραφία! (αν και δε συμπαθώ τα βουνά). Δεν έχει όμως στοιχεία. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική να υποθέσω ότι είναι στην Ήπειρο; μοιάζει με Ζαγόρι.
Και εγώ, νομίζω ότι από εκεί είναι.

Είναι στα Ζαγοροχώρια, συγκεκριμένα στο χωριό Πάπιγκο Ιωαννίνων - Papigo Greece

Πίσω
Μπλουζα