Παρουσίαση του Home Theater μου.

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.742
Αντιδράσεις
10.422
Ειπα να δειξω και λιγη αγαπη σε αυτο το εδω το forum που δεν εχει και πολυ κινηση. Επιπλεον ταιριαζει και με την εποχη, μιας και πολυς κοσμος αφιερωνει πολλες ωρες στο σπιτι και συνεπως καταναλωνει παραπανω media. Τελος ταιριαζει και στο ρετρο υφος του forum αφου διαφωνω καθετα με την συγχρονη αντιληψη που λεει all streaming, all of the time.

Αλλα θα αρχισω με λιγη ιστορια. Μια φορα και εναν καιρο, στα τελη της δεκαετιας '90 καποιος μου πουλησε κοψοχρονιά ενα Ηitachi GD2000 ATAPI dvdrom 2x. Προσπαθησα να δω ταινιες στον υπολογιστη μου, αλλα κατεστει αδυνατο γιατι απλα δεν μπορω να καθομαι στην καρεκλα και να βλεπω σε μια μικρη οθονη οτιδηποτε μεγαλυτερο σε διαρκεια απο λιγα λεπτα. Ετσι μπηκα στο λουκι να συνδεσω την τηλεοραση με τον υπολογιστη για να ξαπλαρω στον καναπε και να απολαμβανω. Η πρωτες προσπαθειες ηταν οχι και τοσο ικανοποιητικες, αφου τα tvout που ειχαν οι παλιες καρτες γραφικων ηταν τραγικα ανεπαρκη. Ενα δευτερο προβλημα που ειχα ηταν οτι τοτε πρακτικα οτιδηποτε ηθελα να δω υπηρχε μονο σε region 1 οποτε ειχα το επιπλεον προβλημα του να βλεπω NTSC σε PAL τηλεοραση. Τελος ηθελα τις ευκολιες (τηλεχειρισμος) και αξιοπιστια μιας consumer electronics συσκευης (και οχι τα windows 98 που βαραγανε καμπανα καθε τρεις και πεντε).

Το κοντινοτερο που πλησιασα ηταν με μια καρτα αποκωδικοποιησης MPEG2 Creative DXR3. Με διαφορες μαιμουδιες αυτη η καρτα ειχε την ικανοτητα να παιξει PAL60 (κατι που οριακα ανεχοταν η τηλεοραση μου) και ξηλωνε και το macrovision ωστε μπορουσα να γραψω περιεχομενο σε βιντεοκασετες απο dvd που δανειζομουν. Απεκτησα και ενα σειριακο infared αισθητηρα που παντρεψα με ενα τηλεχειριστηριο. Το ολο πραγμα ως επι το πλειστον δουλευε, αλλα δεν ηταν και το απλουστερο ή αξιοπιστο συστημα στον πλανητη. Και μετα απο μερικους μηνες απεκτησα το πρωτο μου DVD Player, Amoisonic DVD8506 που υποστηριζε region free, PAL60, macrovision free και επαιζε και mp3! Με αυτο εβγαλα πολλα χρονια, αλλα το 2003 ημουν ετοιμος για μια αλλαγη.

Καποιος μου εδειξε ενα xbox με modchip και το homebrew XBMP (xbox media player, o προγονος του XBMC). Σε συνδιασμο με μαζικη δορυφορικη πειρατεια ταινιων σε divx, ηταν ακριβως αυτο που ειχα στο μυαλο μου! Παρεα με μια καταπληκτικη CRT τηλεοραση Sony WEGA 32'' 100Hz 16:9 το αποτελεσμα ηταν καταπληκτικο. Με τον καιρο το xbox απεκτησε καλιμπραρισμενο dvd που παιζει και CDR/DVDR, μεγαλο δισκο με καλωδιο EIDE, μεγαλυ ψυκτρα ανευ ανεμιστηρα για αθορυβη λειτουργεια, scart rgb καλωδιο και dvd player remote.

Μετα ηρθε το ADSL το 2004, οποτε μπορουσα να κατεβαζω ανεξαρτητα πλεον οτι γουσταρω. Το 2006 απεκτησα εναν ραδιοενισχυτη surround Denon AVR 2106 και ηχεια της γερμανικης εταιριας ELAC (ενα ζευγαρι δαπεδου FS 58, ενα ζευγαρι ραφιου BS 52, κεντρικο CC 51 και subwoofer SUB 50 ESP). Το xbox συνδέθηκε με τον ενισχυτη με οπτικη ινα.

lego 009.jpg


Το 2006 αγορασα το τηλεχειριστήριο Logitech Harmony 885 και ετσι συνεχισα μεχρι το 2014 που πλεον δεν μπορουσα να μενω εκτος της high definition επαναστασης. Εφυγε η πολυαγαπημενη Sony WEGA και την θεση της πηρε η καταπληκτικη Panasonic TX-P42ST60E, η τελευταια γενια τηλεορασεων Plasma πριν καταργηθουν. Εκεινη την εποχη ηταν η απολυτως καλυτερη τηλεοραση στα 700 ευρω και ο μονος συναγωνισμος ηταν οι ακομα ακριβοτερες τηλεορασεις Plasma της ιδιας εταιριας. Αμεσως εγινε εμφανης η ανεπαρκεια του xbox να παιξει HD, οποτε αποσυρθηκε απο την ενεργο δραση και την θεση του πηρε ενα HTPC.

Ας γυρισουμε λιγο στο 2004. Ξαφνικα βρεθηκα με εναν μεγαλο ογκο δεδομενων και την αναγκη να αφηνω ανοιχτο τον υπολογιστη μου μερα νυχτα για να κατεβαζω και να seedαρω torrents. Ετσι αποφασισα να φτιαξω εναν fileserver που θα κανει και διπλο καθηκον σαν downloadιερα. Στην αρχη αυτο ηταν ενα μηχανημα φτιαγμενο με οτι να 'ναι εξαρτηματα που μου περισσευαν. Συντομα απεκτησε εναν πραγματικο raid controller και σημαντικη χωρητικότητα. Τα windows xp σε συνδιασμο με το λιωμενο και αταιριαστο hardware δεν αποδειχθηκαν εξαιρετικος συνδιασμος οποτε σταδιακα το συστημα αναβαθμιστηκε σε καλυτερης ποιοτητας hardware και ubuntu linux με software raid. Απο ενα σημειο και μετα απομακρύνθηκα απο τα torrents και επενδυσα στο usenet και το 2014 αντικατέστησα το pc που ειχα φτιαξει με εναν HP ProLiant G7 N54L MicroServer, παντα με ubuntu linux και softraid.

Αυτα για την ωρα. Στο επομενο επεισόδιο θα κανω μια γενικη περιγραφη του home theater συστηματος μου οπως ειναι τωρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δορυφορικο internet. Πριν ερθει το broadband στο Ελλαντα ηταν δημοφιλης τροπος να κατεβαζει κανεις τεραστιες ποσοτητες δεδομενων.
 
Το δικό μου δεν είχε μεγάλη περιπέτεια τουλάχιστον μέχρι το 2004-05 που το πήρα το άθλημα σοβαρά .
Μέχρι τότε η μοναδική σοβαρή αγορά αναβάθμισης του Home theater ήταν από 14 ιντσες να πάω στις 21 με νέα crt.
Κάπου εκεί την χρονιά που είπα παραπάνω ξέφυγα από τις VHS και πήρα ένα Σόνυ dvd, κάπου εκεί ένα dvd recorder, μετά αναβάθμιση και σε αυτό με dvd rec με 120 HDD πάνω του , ώσπου κάποια στιγμή το 2006 περάσαμε στο HD με νέα αγορά 26αρας lcd και PS3.
Blu-ray ταινίες πανάκριβες τότε για αγορά, είχα πάρει θυμάμαι ένα Σόνυ dvd upscaler σε HD για να βλέπω τα αγορασμενα δισκακια και αντεγραφα βιντεοκασέτες σε dvd για προσωπική χρήση λολ.
Όλα αυτά χωρίς πισι ,όλα τα παραπάνω ήταν κομμάτια για την τηλεόραση.
Κάπου εκεί ήρθαμε στα σημερινά με 4K και Blu-ray upscaler σε Ultra HD.
Η ζωή κύκλους κάνει,λολ.
 
Μετα το μαθημα ιστοριας, ας δουμε τα πραγματα οπως εχουν σημερα.

Τα εξαρτηματα που αποτελουν το συστημα.

  • Panasonic TX-P42ST60E
  • Denon AVR-2106
  • ELAC FS 58/BS 52/CC 51/SUB 50 ESP
  • Logitech Harmony 880
  • HP ProLiant G7 N54L MicroServer
  • HTPC

Η λογικη με την οποια λειτουργει το συστημα μου εχει σαν κεντρο το HTPC σε συνδιασμο με την downloadιερα/fileserver. Η τηλεοραση ειναι απλα μια οθονη και ολος ο ηχος παει στον ενισχυτη. Ο χειρισμος του συστηματος γινεται αποκλειστικα απο το τηλεχειριστηριο. Ο κεντρικος υπολογιστης μου δεν παιζει ουσιαστικο ρολο και δεν χρειαζεται να λειτουργει κατα την διαρκεια της χρησης του συστηματος.

Στο HTPC μου βασικο software ειναι το Kodi. Πολλοι σημερα χρησιμοποιουν το kodi με διαφορα πειρατικά addons που προσθετουν λιστες με παρανομους streaming servers που προσφερουν παντως τυπου content (ταινιες, τηλεοπτικες σειρες, ντοκυμαντερ, αθλητικα γεγονοτα και ζωντανο streaming απο τηλεοπτικα καναλια). Προσωπικα αυτο ειναι κατι που δεν μου ταιριαζει. Το streaming ειναι παντα προβληματικο και ενας κακος συμβιβασμος ποιοτητας και λειτουργικοτητας. Επιπλεον απεχθανομαι να εχω αλλους να επιλεγουν το τι θα μπορεσω να δω, γι' αυτο και δεν εχω δει δεκα λεπτα τηλεοπτικου προγραμματισμου τα τελευταια 10 χρονια.

Θελω να επιλεγω εγω τι θα δω, να το κατεβασω τοπικα στην μορφη και ποιοτητα που εγω αποφασιζω και να το δω οπως και οταν θελω. Επιπλεον θελω να ξαπλωνω στην La-z-boy μου με ενα τηλεχειριστηριο στο χερι να μην ξανασηκώνομαι για κανεναν αλλο λογο παρα να παω να κοιμηθω. Δηλαδη θελω αξιοπιστια που να φτανει ή να ξεπερνα την εμπειρια consumer electronics και οχι κατι που μια δουλευει, τρεις δεν δουλευει και πρεπει να το νταντευεις ολη την ωρα.

Συνεπως χρησιμοποιω το Kodi για να βλεπω content μεσω δικτυου απο samba shares στον fileserver μου. Επιπλεον καποια πραγματα που επισκεφτομαι συχνα (ταινιες και τηλεοπτικες σειρες) ειναι μονιμα αποθηκευμενα σε δισκους στο HTPC. Δεν ειμαι οπαδος του wifi και ετσι ολα τα pc μου κλπ ειναι καλωδιομενα με ενα 3com 1gb switch στο κεντρο του δικτυου. Δεν ειμαι καν οπαδος του DHCP και ετσι ολα εχουν καρφωτες ip.

Τελος θα παραδεχτω οτι ειμαι data hoarder. Δεν μ' αρεσει να σβηνω οτι εχω κατεβασει. Με αυτη την λογικη κανενας fileserver δεν θα αντεξει για πολυ! Συνεπως οτιδηποτε δεν σκοπευω να βλεπω συχνα, το μεταφερω σε σκληρους δισκους που τους κραταω στην ακρη. Για να μην διακινδυνευω απωλειες γραφω τα παντα σε δυο διαφορετικους δισκους. Χρησιμοποιω ενα indexing software για να μπορω αν θελω να ξαναδω κατι να το βρω γρηγορα.

Στα επομενα επεισόδια θα δουμε απο κοντα καθε κομματι του συστηματος καθως και πως αποκτω και καταναλωνω content.
 
Αυτή η πολυθρόνα είναι όλα τα λεφτά! Βρίσκεσαι σε άλλο επίπεδο.
 
Επιπλεον απεχθανομαι να εχω αλλους να επιλεγουν το τι θα μπορεσω να δω, γι' αυτο και δεν εχω δει δεκα λεπτα τηλεοπτικου προγραμματισμου τα τελευταια 10 χρονια.
Ακριβώς τα ίδια ίσως και κάτι χρόνια παραπάνω.


Επιπλεον θελω να ξαπλωνω στην La-z-boy μου με ενα τηλεχειριστηριο στο χερι να μην ξανασηκώνομαι για κανεναν αλλο λογο παρα να παω να κοιμηθω
Είχαμε στο πατρικό μου ,τώρα σε ένα υπόγειο σκεπασμένη περιμένει αλλαγή επένδυσης καθότι με την χρήση ....
 
Αυτή η πολυθρόνα είναι όλα τα λεφτά! Βρίσκεσαι σε άλλο επίπεδο.

Οπως θα ελεγαν και οι Velvet Underground "it's my wife and it's my life".

Είχαμε στο πατρικό μου ,τώρα σε ένα υπόγειο σκεπασμένη περιμένει αλλαγή επένδυσης καθότι με την χρήση ....

Την εχω 14 χρονια και απο την πρωτη στιγμη την εχω με κάλυμμα. Εχει περισσοτερες ωρες χρησης απο το κρεβατι μου! :sleep:
 
Ας ριξουμε τωρα μια ματια στον fileserver/downloadιερα. Προκειται για εναν HP ProLiant G7 N54L MicroServer που ειχα αγορασει πριν 6 χρονια. Ειναι ενα μικρου μεγεθους συστημα με χαμηλη κατανάλωση (για οσους ενδιαφέρονται για τετοια πραγματα) και κανει ελαχιστο θορυβο. Στην αρχικη του συσκευασία έρχεται με 2gb RAM και εναν δισκο SATA 3.5'' 250GB, ενω εχει εναν επεξεργαστή AMD Turion 2. Εχει 4 θεσεις για δισκους SATA σε trays, μια καρτα δικτυου 1Gb και μια θεση PCI Express. Εχει υποδοχη για μια συσκευη 5.25'' και 5 καναλια SATA. Τα 4 πανε στο backplane και το ενα ειναι περιορισμένο να δεχεται μονο ATAPI συσκευες απο το BIOS.

Τον αναβαθμισα σε 6gb RAM. Εβγαλα τον δισκο απο το tray και προσθεσα 4 δισκους 2ΤΒ sata 3.5'' WD RED. Εσωτερικα προσθεσα τον 250αρη δισκο και εναν αρχαιο δισκο SSD Kingston 60gb. Φλασαρα το bios με μια hacked εκδοση που επαναφερει την πληρη λειτουργικοτητα στο πεμπτο καναλι SATA. Επειδη χρειαζόμουν ενα παραπανω καναλι προσθεσα εναν παλιο Adaptec SATA raid controller στο ενα pci express slot.

Εγκατέστησα το ubuntu στον SSD. Επελεξα το xubuntu distro γιατι ειναι παρα πολυ ελαφρυ. Ετσι κι αλλιως το interface του εχει περιορισμενη χρησιμότητα για αυτο που το θελω. Εκανα ενα softraid χρησιμοποιώντας τα mdtools. Επειδη το βασικο που με ενδιαφέρει ειναι να μην ασχολούμαι μαζι του οσο ειναι δυνατο, επελεξα να κανω ενα RAID6, οποτε μπορω να χασω δυο δισκους πριν ανησυχησω. Δυστυχως αυτο μειωνει την χωρητικότητα του array στα 4ΤΒ, αλλα αυτα εχει η ζωη. Για να αποφυγω το thrashing και τα διαρκη reads/writes στο array, εβαλα ολα τα downloads να πηγαινουν στον 250αρη δισκο και με την ησυχια μου μπορω οταν θελω να τα μεταφερω εγω στο raid array. Με αυτον τον τροπο φροντιζω να μην κουραζω τους δισκους array. Αν αστοχησει ο 250αρης σκασιλα μου μεγαλη.

Φυσικα σε ολους τους δισκους εχω απενεργοποιήσει το powersaving για να μην κανουν διαρκως spool up/down. Επιπλέον εχω ρυθμισει το συστημα να μου στελνει mail αν συμβει κατι ανώμαλο στο raid array. Τελος εχω φτιαξει ενα script που μου δειχνει οπτικά την κατασταση του array, ενω εχω αλλο ενα που μου δειχνει διαρκώς τα πιο προσφατα entries του syslog. Η βασικη πρόσβαση στο περιβαλλον του linux ειναι με vnc. Εκτος απο τα καθήκοντα σαν samba fileserver, τρεχω ενα transmission torrent client και εναν SABnzbd server. Τελος εχω και ενα filezilla client για τα περιστασιακα ftp downloads.

Διατηρω εναν WD RED 2TB δισκο σαν spare και εχω προμηθευτει και ενα τροφοδοτικο για την περιπτωση που καει αυτο που εχει. Θα ηθελα και ενα motherboard ακομα, αλλα δεν ετυχε ποτε να βρω κατι φτηνο.

Ας δουμε και μερικες φωτογραφιες. Προσφατα αποφασισα να αναβαθμισω τον παλιο 250αρη σε εναν δισκο 1ΤΒ που ειχα περισσευούμενο.

Ο microserver μπρος και πισω. Προσοχη στην λεπτομέρεια: εχει στην προσοψη ενα τεραστιο φωτεινο μπλε σημα που καλυψα με μαυρη χαρτοταινία γιατι ειναι απίστευτα ενοχλητικό.

1.JPG2.JPG

Ξεκλειδωνω και ανοιγω το μπροστινο πορτακι.

3.JPG

Μια βιδα στο πισω μερος μου επιτρεπει να αφαιρεσω το πανω καλυμμα.

4.JPG

Πλεον μπορω να σηκωσω το πορτακι προς τα πανω και να το αφαιρεσω.

5.JPG

Στο πανω μερος φαινεται η πατεντα που ειχα κανει για να στηριξω τον δισκο 250gb.

6.JPG
7.JPG

Εκανα την ιδια πατεντα για τον δισκο 1tb.

8.JPG

Happy days!

Στο επομενο επεισοδιο: "Δεν ακουσα, πως ειπατε, οριστε; Μια ματια στον ηχο."
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι έχεις φτιάξει εκεί βρε παλικάρι o_O

Είσαι φοβερός!!!!
 
Για ολες τις ηχητικες μου αναγκες χρησιμοποιω τον ραδιοενισχυτη AV surround Denon AVR 2106. Προκειται για εναν ενισχυτη με 7.1 καναλια, 100W ανα καναλι στα 8Ω, υποστηριζει 24/96bit, Dolby Prologic IIx, Dolby Digital Ex, DTS 96/24, DTS-ES, DTS Neo:6 κλπ. Εχει απειρες αναλογικες και ψηφιακες εισοδους/εξοδους ηχους. Δυστυχως καθοτι ειναι προιον της εποχης πριν την εκρηξη της ψηφιακης εικονας, εχει μονο αναλογικες εισοδους/εξοδους εικονας. Ο ενισχυτης συνδεεται με το HTPC με οπτικη ινα.

EL_AVR-2106_with_remote_D.pngEL_AVR-2106_back.png

Κατι που μ' αρεσει ιδιαιτερα ειναι το Auto Setup/Room EQ. Συνδεοντας το παρεχομενο μικροφωνο και τοποθετώντας το στην θεση ακροασης μπορει κανεις αυτοματα να καλιμπραρει τον ηχο για τον συγκεκριμενο χώρο και τοποθέτηση ηχείων. Ακομα το κανω καθε καλοκαιρι και χειμωνα, οταν μπαινω και βγαινουν τα χαλιά στο σπιτι.

Μου ειχε παρουσιαση βλαβη μια φορα πριν λιγα χρονια και τον πηγα στον μαστορα οπου βρηκε ενα καμενο voltage regulator και τα αλλαξε ολα.

Fun fact: δεν εχω συνδεσει ποτε τις κεραιες του ραδιοφωνου και δεν ακουσει ποτε ραδιοφωνο απο τον ενισχυτη. Δεν ειμαι οπαδος του μεσου. o_O

Τα ηχεια μου ειναι της γερμανικης εταιριας Elac.

Τα μπροστινα ειναι ενα ζευγαρι FS 58, τριων δρομων bass reflex, 4Ω και 140W μεγιστη ισχυ. Ειναι πανω απο ενα μετρο ψηλα και τα λατρευω. Επιπλεον εχω ενα κεντρικο ηχειο CC 51 ακριβως κατω απο την τηλεοραση και δυο BS 52 συμμετρικά στερεωμένα ψηλα πισω απο την θεση ακροασης. Τελος εχω ενα subwoofer SUB 50 ESP.

2010-06-26-22h36m00.JPG2010-06-26-22h36m16.JPG

Δεν ειναι super wow high end ηχεια, αλλα εχουν εναν καλο τιμιο ηχο που γενικα δεν απογοητεύει. Αν ειναι καλα για μουσικη, ειναι καταπληκτικά για surround cinema εμπειρίες. Η πορτα του σπιτιου ειναι πισω απο την θεση ακρόασης. Δεν μπορω να σας πω ποσες φορες εχει χτυπησει το κουδουνι στην τηλεοραση και εγω σηκώθηκα να παω να δω ποιος ειναι! Το ολο συστημα εχει παραπάνω απο αρκετη ισχυ για να ξυπνησει τους νεκρους, οταν αυτο χρειάζεται. :devilish:

Στο επομενο επεισόδιο: "Aπομακρυσμενες απολαυσεις - Logitech Harmony 880"
 
Εφτασε μια εποχη που ειχα στο τραπεζακι διπλα στην La-z-boy πολυθρονα μου 8 τηλεχειριστήρια (τηλεοραση, ενισχυτης, xbox, cd player, κασετοφωνο, dvdplayer, video, κλιματιστικό), ενα ασυρματο χειριστήριο xbox και το ασύρματο τηλεφωνο. Μπούχτισα και εγω μια μερα και αγορασα το εξαιρετικα ακριβο για τα δεδομενα της εποχης Logitech Harmony 885, το οποιο αντικατέστησε ολα τα τηλεχειριστήρια εκτος του κλιματιστικού και με εξυπηρέτησε πιστά για πολλα χρονια βαριάς χρήσης. Οταν πλεον τα περισσότερα πλήκτρα ανέπτυξαν αρθρίτιδα το αντικατέστησα με ενα μεταχειρισμένο Harmony 880 (που ειναι ακριβώς το ιδιο πράγμα, αλλα αντι για τα κλασσικά 4 χρωματιστά κουμπιά που συνήθως χρησιμοποιούνται στο teletext, ειχε 2 κουμπιά με σύμβολα βέλος πάνω και κάτω), το οποιο χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα.

prod.jpg

Τα Harmony 88x ειναι εσωτερικά εξαιρετικά πολύπλοκα χειριστήρια. Βασικα ειναι ενα μικρος υπολογιστής με οθόνη, πληκτρολόγιο, usb θύρα, έναν infrared δέκτη και κάμποσους infrared πομπους. Προγραμματίζεται με συνδεση usb στον υπολογιστη μας και φορτιζεται απο την συνοδευόμενη βαση φόρτισης. Η μπαταρία αλλάζει και ειναι τύπου R-IG7 που χρησιμοποιείτο απο πολλα παλια κινητά Nokia.

Η λογικη της λειτουργίας των Harmony εχει να κανει με αυτο που λέγετε δραστηριότητα. Αφου δηλώσουμε ολες τις συσκευες που εχουμε (απο πιθανοτατα την μεγαλυτερη βαση συσκευων στην ιστορια της ανθρωπότητας!!!), επιλεγουμε ποιες συσκευες θα λαβουν μερος στην καθε δραστηριοτητα και πως θα πρεπει να ρυθμιστουν για να λειτουργησει σωστα η δραστηριότητα αυτη. Για παραδειγμα, οταν θελουμε να χρησιμοποιησουμε το home theater μας, επιλεγουμε την τηλεοραση, το htpc και τον ενισχυτη μας. Δηλωνουμε αν θα πρεπει να αναψει κατι πρωτα απο τα αλλα, τι θα πρεπει να παει σε πιο input, ποιος θα ρυθμιζει τον ηχο, με πια σειρα θα πρεπει να κλεισουν οι συσκευες κλπ. Αφου φτιαξουμε ολες μας τις δραστηριοτητες εχουμε την δυνατοτητα να προγραμματίσουμε τα διαφορα πληκτρα του χειριστηριου με λειτουργιες απο τις συσκευες που συμμετεχουν στην καθε δραστηριοτητα. Ετσι σε ενα χειριστηριο εχουμε ολες τις σημαντικες λειτουργιες για καθε δραστηριοτητα μας, χωρις να μπλεκουμε με 1002 πραγματα που δεν προκειται να χρησιμοποιησουμε ποτε.

Image1a.jpg
Image2.jpg

Οταν μπει κανεις στο πνευμα και παραμετροποιησει καλα τις δραστηριοτητες του, το Harmony γινεται επεκταση του χεριου του και θα το δουλευει οποτε ο Paganini το βιολι του. Το χειριστηριο ειναι αρκετα ανθεκτικο, αλλα οχι αθραυστο και δεν ειναι ιδιαιτερα αδιαβροχο, οποτε θελει λιγο προσοχη.

Η αχίλλειος πτέρνα του ομως ειναι στην φορτιση. Η βαση φορτισης "δουλευει" βαρυτικα και χρησιμοποιώ εισαγωγικά γιατι βασικα δεν δουλευει. Ειναι εντελως αχρηστη, σπανια κανει επαφη και ακομα και οταν κανει και το αφησεις να φορτισει, καποια στιγμη θα κουνηθει απειροελάχιστα και θα σταματησει να φορτιζει. Αυτο που κανουν ολοι οι κατοχοι Logitech Harmony ειναι να αγορασουν μερικες μπαταριες και ενα φορτιστη και να το δουλευουν ετσι. Δυστυχως επειδη το καλυμμα της μπαταριας δεν ειχε σχεδιαστει για να ανοιγοκλεινει τοσο συχνα μετα απο λιγο θα σπασει και δεν θα ασφαλιζει. Ειναι πρακτικα αδυνατο να βρει κανεις μεταχειρισμενο Harmony που να μην εχει αυτο το προβλημα. Αν βρειτε αγοραστε το αμεσως, γιατι προφανως εχει χρησιμοποιηθει ελαχιστα!

Αν και εχει σταματήσει να υποστηρίζεται εδω και δεκα σχεδον χρονια, το πρόγραμμα του δουλευει άψογα ακομα και με windows 10 64bit. Για μενα τα Harmony 88x ειναι τα απολυτως καλυτερα χειριστήρια που εβγαλε ποτε η Logitech και προσωπικα τα θεωρω πολυ ανωτερα απο τα μεταγενέστερα που τα άλλαξαν μονο και μονο για τα ματια του κοσμου και τα εκαναν πολυ λιγοτερο λειτουργικά και εύχρηστα απο τα παλια.

Στο επομενο επεισοδιο: μπαινουμε στο ψητο -- το HTPC.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας δουμε τωρα το hardware του HTPC. Την σημερον ημερα δεν χρειαζεται κανεις κατι το εξωφρενικο για να εχει μια καλη εμπειρια στο home theater του. Εγω ομως στοχευω λιγο πιο ψηλα απο το απλα καλη.

Βασικο σε ενα HTPC build ειναι το κουτι. Φυσικα δεν μπορουσα να παω σε ενα οποιοδηποτε κουτι υπολογιστη γιατι πρεπει να ταιριαζει με consumer electronics συσκευες. Πριν πολλα χρονια ειχα κανει μια πρωτη αποπειρα να αντικαταστησω το xbox με ενα HTPC. Τοτε ειχα αποκτησει το Antec Fusion Remote Black. Η Antec τα χρονια εκεινα ηταν μεγαλη δυναμη στον χωρο των κουτιων. Το συγκεκριμενο ειναι εξαιρετικο και προσφερει ολα τα κομφορ. LCD οθονη, IR δεκτης και τηλεχειριστηριο, θυρες firewire, usb και mike/line in στην προσοψη. Επιπλεον εχει υποδοχη για DVD, διακοπτες On/Off και reset και ενα τεραστιο περιστροφικο επιλογεα εντασης ηχου. Το ολο look θυμιζει εντονα consumer electronics συσκευη. Εσωτερικα εχει καλους χωρους για δισκους, ανεμιστηρες κλπ. Σημερα η χωροταξια του κουτιου φανταζει αρχαια αλλα τοτε ηταν πολυ καλη. Αν εχω ενα παραπονο ειναι οτι δεχεται μονο micro atx motherboards.

4903199912_9bf1eec6a9_b.jpg

Ο επεξεργαστης μου ειναι Core I5-2500k. Ειναι παλιος επεξεργαστης που καποτε ηταν στον βασικο μου υπολογιστη. Παρολο που ειναι ξεκλειδωτος δεν τον κανω overclock γιατι στοχος μας ειναι η ευσταθια. Ετσι κι αλλιως η αποδοση του φτανει και περισσευει. Συνοδευεται απο μια intel ψυκτρα.

To motherboard ειναι Intel DH61WW. Ειναι ενα βασικο Micro ATX motherboard. Δυστυχως δεν μπορεσα να κρατησω το δικο μου παλιο motherboard γιατι ηταν full atx. Το αγορασα μεταχειρισμενο στο ebay και βασικα μου κριτηρια (εκτος απο το form factor) ηταν να μην ειναι καποια αθλια μαρκα (asrock, msi κλπ) και να εχει υποστηριξη για ψηφιακη εξοδο ηχου. Καποτε ακομα και το πιο βασικο board ειχε. Πλεον το βρισκεις μονο σε high end boards. Περιεργο. Ειχα ηδη ενα λαμακι με coxial και toslink εξοδους και εκανα καλα την δουλεια μου για οχι πολλα λεφτα. Η καρτα ηχου συνδεεται με οπτικη ακτινα στον ενισχυτη.

G23116-203__85941.1571125251.jpg

8gb ram και γιατι οχι;

Το λειτουργικο (windows 7) και το Kodi βρισκονται σε εναν παλιο δισκο SSD 2.5'' SATA intel 120gb που μου ειχε ξεμεινει. Εχω προσθεσει 2 δισκους 3ΤΒ για αγαπημενες ταινιες και τηλεοπτικες σειρες που επισκεπτομαι συχνα.

Η καρτα γραφικων ειναι μια Nvidia GTX 650 που συνδεεται με την τηλεοραση μεσω HDMI. Αρχικα ειχα εναν core 2 duo με ενα asus motherboard της πλακας και onboard γραφικα, αλλα δεν ημουν ικανοποιημενος απο την αποδοση και ετσι προσθεσα την 650 για να κανει hardware acceleration. Ομως αυτα τα φτηνιαρικα asus boards ειναι για κλωτσιες και αρχισε να σκαει δεξια και αριστερα. Οποτε πηγα στον Ι5 και το intel board και δεν ξαναειδα μπλε οθονη απο τοτε.

Εβαλα και ενα Samsung SH-D163B dvdrom για παλιοτερα που εβλεπα DVD. Γιατι αυτο; Εντελως στην τυχη, ετσι κι αλλιως ειναι ολα ιδια. Αν θυμαμαι καλα εχει hacked firmware για να μην με σκοτιζει με regions κλπ. Ετσι κι αλλιως πλεον ψηφιοποιησα ολη την συλλογη μου και την εξαφανισα, οποτε καθεται και κλωθει.

Τελος εχω ενα πολυ ωραιο τροφοδοτικο Seasonic S12II 430w που ειχα παρει παλιοτερα για κατι αλλο και δεν το χρησιμοποιησα.

Απο περιφερειακα εχω ενα Logitech wireless combo mk220 για τις δυσκολες ωρες. Δεν το χρησιμοποιω στην καθημερινη μου χρηση. Εχω ακομα εναν IR δεκτη τυπου Microsoft RC6 που συνεργαζεται εξαιρετικα τοσο με το Kodi οσο και με το Harmony 880.

Στην συνεχεια θα δουμε καποια βασικα πραγματακια για την τηλεοραση και το software που χρησιμοποιω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας ριξουμε μια πολυ γρηγορη ματια στην τηλεοραση. Προκειται για την Panasonic Viera TX-P42ST60E. Μια Full HD Smart TV τεχνολογιας Plasma 42''. Προκειται για το οικονομικό μοντέλο στο lineup της σεζον 2013-14 ή οποια ηταν και η τελευταια σεζον για τηλεορασεις τεχνολογιας Plasma, αφου δεν μπορεσαν να αντεξουν στον ανταγωνισμό απο τις κατώτερες ποιοτικά αλλα σημαντικά οικονομικότερες LCD. Πραγμα που αποδεικνύει για μια ακομα φορα οτι η τεχνολογική ανωτερότητα δεν υπόσχεται εμπορική επιτυχία (betamax vs VHS, HDDVD vs Blu ray κλπ) και οτι ο τυπικος καταναλωτής ειναι ετοιμος να αγοράσει οτιδήποτε σκουπίδι του πασάρουν, φτανει να ειναι αρκετά φτηνό.

Η TX-P42ST60E ειχε καλυτερη εικόνα απο οποιαδήποτε Plasma τηλεόραση εως 1000€ και απο οποιαδήποτε LCD τηλεοραση μεχρι προτεινος που κυκλοφορήσαν οι OLED HDR τηλεοράσεις. Τωρα τα υπολοιπα κολπα που κανει (Smart, Wifi, DLNA, γυαλια 3D και touch pen) τα αγνόησα τελειως γιατι η τηλεοραση εχει ενα σκοπο, να συνδεθεί με το HTPC σαν μερος του home theater μου. Χρησιμοποίησα τον ενσωματωμένο Media player για μερικες μερες μεχρι να ετοιμαστει το νεο HTPC και ηταν αθλιος, οπως και ο web browser. 99% των smart τηλεορασεων ειναι ακριβως το αντιθετο: stupid. Τα γυαλια 3d τα δοκιμασα για 30 δευτερολεπτα πριν τα επιστρεψω στο κουτι της τηλεορασης, ενω το touch pen δεν το εβγαλα ποτε απο την αρχικη συσκευασια. Τελος δεν εχω μπει καν στον κοπο να συντονισω καναλια.

p3315877-jpg.209998


Συνεργαζεται αψογα με το HTPC με HDMI καλωδιο και ειναι εξαιρετικος συντροφος για το Kodi. Επιπλεον, απροβλημάτιστη ειναι και η συνεργασια με το Logitech Harmony 880.

Δυστυχως με τα χρονια και την βαρια χρηση εχει εμφανισει καποια πρωτα σημαδια burn in, κυριως στην πανω δεξια γωνια που εμφανιζει το OSD το kodi οταν κανω pause και ελαχιστα στην περιοχη οπου εμφανιζονται οι υποτιτλοι. Για να προλάβω τα χειροτερα εχω ενεργοποιήσει μια επιθετική screen saving και power management στρατηγική. Οταν ειναι idle το kodi ενεργοποιει αμεσα εναν screensaver και μετα απο λιγο σταματάει να δειχνει. Οταν η τηλεοραση αντιληφθεί οτι δεν δεχεται σημα μετα απο λιγο σβηνει μονη της. Επιπλέον χακεψα το skin στο kodi και κατάργησα τελείως το OSD στο pause.

Στο επομενο επεισόδιο μια ματια στο Kodi. Ειναι δυνατο να ερωτευθεί κανεις ενα πρόγραμμα; Θα δουμε!
 
Ας μιλησουμε λιγο για την ζωντανη καρδια του ολου συστηματος, το καταπληκτικο προγραμμα που λεγεται Kodi. Αν δεν το πηρατε ειδηση ειμαι φανατικος οπαδος και το παρακολουθω στενα απο την εποχη του προγονου του XBMP, το 2003 που απεκτησα το xbox μου. Ανα τα χρονια εχω κανει διαφορα donations στο project και ειχα αγορασει ενα επισημο t-shirt και την κουπα (την οποια δυστυχως παντρεψα).

Τι ειναι το Kodi; Ειναι το δημοφιλεστερο παγκοσμιως media center προγραμμα. Υπαρχουν εκδοσεις για πρακτικα οποιαδηποτε πλατφορμα και λειτουργικο μπορει να φανταστει κανεις (windows 32 και 64bit κλασσικη εφαρμογη και εφαρμογη microsoft store, android, linux, macos, raspberry pi, ios κλπ κλπ).

Αν ξεκινησω να αναφερω τις δυνατοτητες του δεν θα τελειωσουμε ουτε αυριο, αλλα ας δουμε καποια απο τα βασικα πραγματα. Υποστηριζει πασης φυσης media, containers και codecs και encodings, διαφορα formats υποτιτλων, δεκαδες διαφορους τυπους υπηρεσιων streaming, network shares, DLNA και και. Υποστηριζονται πολλαπλοι τροποι διαχειρισης και τηλεχειρισμου. Υποστηριζει δεκαδες υπηρεσιες metadata οπου μπορει να κανει scrape για πληροφοριες, εικονες και αλλα στοιχεια για τα media μας. Υποστηριζει cd, dvd και blu ray playback. Υποστηριζει παντως τυπου εξωτερικα συσκευες αποθηκευσης. Εχει υποστηριξη για υπηρεσιες προγνωσης καιρου. Εχει δυνατοτητα να λειτουργησει σαν application launcher, οποτε μπορει να τρεχει κανεις παιχνδια και emulators μεσα απο το Kodi. Υποστηριζει και live tv playback με δυνατοτητες PVR, αλλα αυτο δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε οποτε δεν γνωριζω περισσοτερα. Εχει ενσωματομενο filemanager τυπου total commander με πληρεις δικτυακες ικανοτητες για να κανετε την διαχειριση των αρχειων σαν χωρις να χρειαστει να σηκωθειτε απο τον καναπε. Αυτα για την ωρα, αλλα σιγουρα ξεχναω 1000000 πραγματα.

H modular αρχιτεκτονικη του κανει την επεκταση των ικανοτητων μεσω της χρησης addons και skins παιχνιδακι, ενω δεν ειναι εξαιρετικα δυσκολο για τον καθε χρηστη να κανει τροποποιησεις που θα φερουν την εμπειρια στα μετρα του. Επιπλεον μεσω των ανοικτα APIs εχει επιτευχθει υποστηριξη απο δεκαδες αλλα προγραμματα και υποδομες. Υπαρχει ενας θυσαυρος πληροφοριων και οδηγων στο web για καθε στοιχειο του.

Ας δουμε μερικες δυνατοτητες που υλοποιουνται μεσω addons. Υποστηριξη αυτοματου κατεβασματος υποτιτλων και στιχων απο μια πλειαδα υπηρεσιων. Διαφανη υποστηριξη διαφορων format συμπιεσης (zip, rar κλπ). Αν εχετε ενα αρχειο video συμπιεσμενο, θα εμφανιστει σαν να ηταν ασυμπιεστο και θα παιξει χωρις να παρετε ειδηση οτι ειναι συμπιεσμενο. Δουλευει ακομα και αν ειναι χαλασμενο το συμπιεσμενο αρχειο. Τρελα! Υποστηριξη παντως τυπου υπηρεσιων streaming, internet radio, podcasting κλπ

Καλα τα λογια, αλλα καλυτερες οι φωτογραφιες, οποτε ας δουμε μερικες. Προσωπικα προτιμω το skin Confluence που ηταν default για πολλα χρονια, αλλα πλεον εχει αλλαξει. Σαν συντηρητικος τυπος δεν γουσταρω πολλες αλλαγες.

Η αρχικη οθονη.

P4245998.JPG

Η ταινιοθηκη. Παρατηρουμε οτι εχει κατεβασει wallpaper και αφισα για καθε ταινια. Ολα αυτα ρυθμιζονται, οποτε μπορουμε να επιλεξουμε ποιες εικονες θελουμε ή να φορτωσουμε δικες μας.

P4245984.jpg

Πληροφοριες για καθε ταινια. Διατηρει μια database απο σημαντικα metadata (βασικοι συντελεστες, γενος ταινιας, χρονια, αν ειναι μερος μιας σειρας ταινιων κλπ), οποτε μπορουμε να φιλτραρουμε τις ταινιες μας και να δουμε πχ ολες τις ταινιες του Blake Edwards που υπαρχουν στην συλλογη μας.

P4245986.jpg

Το OSD κατα την διαρκεια του playback.

P4245985.JPG

Η βιβλιοθηκη τηλεοπτικων σειρων. Μιας και εχω αυθεντικα ολα τα dvd των Dukes τα εχω κανει rip σε iso. Παρολα αυτα, αν τα ονομασουμε καταλληλως, το Kodi μπορει να ξεχωρισει επεισοδια απο τα iso.

P4245987.JPG

Πληροφοριες για συγκεκριμενα επεισοδια. Αξιζει εδω να αναφερουμε πως το Kodi Θυμαται που εχουμε μεινει σε καθε video και μας προτεινει να συνεχισει απο εκει την επομενη φορα που παμε να δουμε το αρχειο. Επιπλεον θυμαται οτιδηποτε εχουμε ηδη δει μεχρι το τελος.

P4245988.JPG

Ο viewer φωτογραφιων εχει την εξισης πολυ ενδιαφερουσα δυνατοτητα να παιζει αρχεια comics σε formats CBR και CBZ (ουσιαστικα αρχεια rar και zip περιεχουν σκαναρισμενες τις σελιδες των comics μια-μια με συγκεκριμενη ονομασια).

Το εξωφυλλο. Δεν χορταινω ποτε να βλεπω σχεδιο του Jim Aparo.

P4245991.JPG

Μια σελιδα πληρης.

P4245992.JPG

Για να μην βγαλουμε τα ματια μας, με το πατημα ενος κουμπι γεμιζουμε την οθονη. Το navigation ειναι απλουστατο.

P4245993.JPG

Ας δουμε μερικες υπηρεσιες streaming που υλοποιουνται σε addons.

Dailymotion (το addon του youtube ειναι broken αυτες τις μερες).

P4245995.JPG

South Park streaming service. Για οταν θελετε την δοση σας right here, right now!

P4245994.JPG

Shoutcast. Ενα εκατομυριο ραδιοφωνικοι σταθμοι στα χερια σας.

P4245996.JPG

File manager.

P4245989.jpg

Πληροφοριες του συστηματος.

P4245990.jpg

Ας δουμε τωρα πως συνεργαζεται το Kodi με το Antec Fusion Remote Black κουτι μου. Η απαντηση ειναι οχι καλα. Το κουτι εχει ενα display που δειχνει βασικες πληροφοριες, εναν IR δεκτη και τηλεκοντρολ καθως και ενα περιστροφικο χειριστηριο στην προσοψη. Ολα αυτα ειναι προιοντα της εταιριας Soundgraph και υποστηριζονταν απο την σουιτα προγραμματων και drivers Imon. Δυστυχως αυτα ηταν προιοντα της εποχης των Windows XP και τελικα η εταιρια σταματησε να τα υποστηριζει εδω και πολλα χρονια. Υπαρχουν μονο μια εκδοση drivers που δουλευει περιπου σε λειτουργικα μεταγενεστερα των XP, η εμφαση στο περιπου. Ο IR δεκτης ειναι χαμενη υποθεση. Οπως ανεφερα παραπανω χρησιμοποιω εναν usb IR δεκτη τυπου Microsoft RC6 που συνεργαζεται καλα με το Logitech Harmony 880. Το περιστροφικο χειριστηριο δεν με ενδιαφερει γιατι ο ηχος ρυθμιζεται απο τον ενισχυτη και ετσι κι αλλιως συνηθως δεν ειμαι κοντα στο HTPC για να το χρησιμοποιησω για κατι αλλο.

Μενουμε λοιπον στο Display. Αυτο με ενα κοκτέιλ ρυθμισεων και προγραμματων δουλευε περιστασιακα οταν ειχαν βγει αυτα τα προγραμματα. Δυστυχως οσο βγαινουν καινουριες εκδοσεις του Kodi που αλλαζουν τα API, δουλευει ολοενα και λιγοτερο. Κατ' αρχην εχουμε το Imon που εχει να ενημερωθει μια δεκαετια υποθετω. Μετα εχουμε το XBMC on Imon που εχει να ενημερωθει απο το 2015 και τελος εχουμε το Launcher4Kodi που παντρευει τα παραπανω προγραμματα με το Kodi, που και αυτο εχει να ενημερωθει απο το 2015. Ας δουμε μερικες φωτογραφιες.

Οταν παιζει ταινια. Δειχνει τον τυπο media, τον τιτλο της ταινιας και πληροφοριες για τον ηχο. Αυτη την στιγμη δεν δουλεουν οι μπαρες πανω και κατω απο τον τιτλο που δειχνουν σε ποιο σημειο της ταινιας ειμαστε. Καμια φορα δουλευουν.

P4245975.JPG

Καμια φορα δεν δειχνει τυπο ή τιτλο, οποτε δειχνει την ωρα. Αυτη την στιγμη δουλευουν οι μπαρες της διαρκειας.

P4245982.JPG

Οταν παιζει επεισοδιο τηλεοπτικης σειρα. Εδω δουλευουν σχεδον ολα σωστα. Σκρολαρει τον τιτλο της σειρας, αριθμος σεζον και επεισοδιου και τον τιτλο του επεισοδιου.

P4245983.JPG

Στην συνεχεια θα δουμε εναλλακτικους τροπους να χειριστουμε το Kodi.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας δουμε τωρα τους εναλλακτικους τροπους που μπορουμε να χειριστουμε το Kodi απομακρυσμενα.

Μεχρι τωρα ανεφερα οτι χρησιμοποιησα ενα usb IR δεκτη τυπου Microsoft RC6, o οποιος συνεργαζεται αψογα με το Logitech Harmony 880 και μας επιτρεπει να αναβουμε το HTPC απο κλειστο, να χειριζομαστε αψογα το Kodi και να σβηνουμε το HTPC οταν δεν το χρειαζομαστε.

Επιπλεον μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ενα ασυρματο πληκτρολογιο και ποντικι. Οι περισσοτεροι υπολογιστες μπορουν να ρυθμιστουν να αναβουν απο το πληκτρολογιο και μπορουμε να κανουμε shutdown μεσα απο το kodi. Επιπλεον το Kodi εχει keyboard shortcuts πρακτικα για οποιαδηποτε λειτουργια του. Το βασικο προβλημα ειναι ποιος θελει να την πεφτει στον καναπε αγκαλιά με ενα πληκτρολογιο; Θα μου πειτε υπαρχουν κατι μικροσκοπικα πληκτρολογια, αλλα οχι αν τα χερια σας ειναι σαν κουπια και τα δακτυλα σας σαν λουκανικα.

Μπορει κανει να χρησιμοποιησει ενα ασυρματο gamepad στο Kodi, με ελαχιστη εως καθολου ρυθμιση. Σιγουρα δεν θα μπορεσει να κανει τα παντα, αλλα με μερικες κινησεις παραπανω μπορει να κανει τα περισσοτερα. Προσωπικα ομως πιστευω οτι κανεις πρεπει να χρησιμοποιει το καταλληλο εργαλειο για την καταλληλη δουλεια και το gamepad σιγουρα ΔΕΝ ειναι το καταλληλο εργαλειο για αυτη την δουλεια.

Παμε τωρα στον υπολογιστη. Υπαρχουν καποια apps στο Microsoft Store που μπορει κανεις να χρησιμοποιησει για να χειριστει απομακρυσμενα το Kodi. Δυστυχως τα δωρεαν apps ειναι αθλια ή εχουν διαφημισεις ή και τα δυο. Δεν εχω δοκιμασει καποιο απο αυτα που πρεπει να τα αγορασεις.

Μπορει ομως κανεις να τηλεχειριστει το kodi απο οποιονδηποτε υπολογιστη μεσω web. Μεταξυ των αλλων το Kodi ειναι και web server και προσφερει μιση ντουζινα διαφορα interfaces για την απομακρυσμενη διαχειριση. Πανω κατω ολα εχουν τις ιδιες λειτουργιες, αλλα διαφορετικη σχεδιαστικη φιλοσοφια. Ας δουμε μερικα.

AWXi. Το προτιμω γιατι πιστευω οτι εχει μια καλη ισορροπια λειτουργικοτητα και εμφανισης.

Image1.jpg

Image2.jpg

Chorus 2. Style over substance.

Image3.jpg

Hax. Εξαιρετικα λιτο. Κατι που θα δουλευει καλα σε μικρη οθονη (tablet, smartphone κλπ).

Image4.jpg

Μιας και ειπαμε για smartphones να και μια ακομα εξαιρετικη ιδεα. Μπορει κανεις να χρησιμοποιησει ενα παλιο smartphone ή να αγορασει ενα για ελαχιστα ευρω και να του φορτωσει μια απο τις πολλες εφαρμογες που υπαρχουν και να το χρησιμοποιει αποκλειστικα σαν τηλεχειριστηριο. Ειχα αγορασει πριν χρονια ενα αμερικανικο κλειδωμενο Lumia για περιπου 10€. Απλα το συνδεσα στο wifi, εγκατεστησα κανα δυο kodi remote εφαρμογες και ειμαι κυριος.

P4155939.JPG
P4155940.JPG

Βεβαιως οσοι ειναι αυτοκολλητοι με το smartphone τους μπορουν να εγκαταστησουν εκει μια εφαρμογη. Να δυο screenshots απο το Honor 6x μου με το δωρεαν official android app Kore. Ειναι απλο, λειτουργικο και καλογουστο. Δεν το χρησιμοποιω συχνα γιατι δεν γουσταρω να ειμαι με ενα κινητο στο χερι και το χρησιμοποιω μονο οταν ειμαι εκτος σπιτιου, οποτε το αφηνω μονιμα στην τσαντα μου.

Screenshot_20200426-120455.png
Screenshot_20200426-120542.png

Θα ρωτησει κανεις τωρα και δικαιως, αν εχω το Harmony και παιζει καλα, γιατι να με απασχοληθει οτιδηποτε αλλο; Το βασικο πραγμα που δεν μπορει να κανει κανεις με το Harmony ειναι να χρησιμοποιησει το home theater του χωρις να εχει ανοικτη την τηλεοραση. Οταν πχ καθομαι στον υπολογιστη μου και θελω να ακουσω λιγη μουσικουλα, ανοιγω ενα tab στο firefox, βαζω να παιζει η μουσικη, το κλεινω και συνεχιζω να κανω την δουλεια μου. Ομοιως αμα ειμαι σε αλλο δωματιο μπορω να χειριστω το συστημα χωρις οπτικη επαφη. Μια ακομα δευτερευουσα χρηση ειναι να πληκτρολογει κανεις μακρυναρια, πχ αν ψαχνω κατι στο youtube addon. Τελος ειναι ενα backup σε περιπτωση που ξεχασω να φορτισω την μπαταρια στο Harmony.

Στη συνεχεια: ειδαμε τι ειναι, ειδαμε πως δουλευει, ας δουμε και λιγο πως θα προμηθευτουμε το content προς καταναλωση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας δουμε εστω και με μια μικρη καθυστερηση πως μπορουμε να αποκτησουμε content προς καταναλωση. Οπως ειχα αναφερει παραπανω, δεν ειμαι οπαδος του streaming. Οι βασικες εναλλακτικες ειναι torrents και usenet.

Για πολλα χρονια ημουν θιασωτης των torrents αλλα το ολο πραγμα εγινε ολοενα και πιο σπαστικο, με τους ανοικτους trackers και indexers να φθινουν και το περισσοτερο content να βρισκεται σε κλειστες κοινοτητες με πολυ απαιτητικους κανονες κλπ. Βεβαιως ακομα και σημερα δεν μπορει κανεις να αποφυγει το περιστασιακο torrent. Σαν client εχω στην downloadιερα το Transmission στο ubuntu.

Image8.jpg

Αλλα επειδη δεν ειναι βολικο να πρεπει να συνδεθω στην downloadερια καθε φορα που surfαρω στο web στον κεντρικο υπολογιστη μου και βρισκω κατι ενδιαφερον, χρησιμοποιω το Transmission Remote GUI στα windows. Το προγραμμα αυτο μας δινει την δυνατοτητα να τηλεχειριστουμε ενα Transmission client και να περναμε torrents και magnet links σαν να ηταν τοπικα εγκατεστημενο στον υπολογιστη μας.

Image7.jpg

Πανε ομως χρονια που εγκατελειψα τα torrents σαν βασικη πηγη content. Πλεον χρησιμοποιω σχεδον αποκλειστικα μια υπηρεσια usenet. Για μια χαμηλη μηνιαια συνδρομη εχουμε απεριοριστη προσβαση σε εναν παντα ενημερωμενο θυσαυρο content. Δεν θα αναφερθω σε βαθος στο τι ειναι το usenet και πως λειτουργει, υπαρχουν στο internet πολλοι οδηγοι που θα σας κατατοπισουν σε αυτα τα θεματα.

Οπως στα torrents για καθε download υπαρχει ενα αρχειο .torrent που περιγραφει το download, στο usenet ισχυει το ιδιο πραγμα με τα αρχεια .nzb. Συνεπως περα απο την υπηρεσια usenet, θα χρειαστειτε και μια υπηρεσια nzb indexer, η οποια ειναι μια διαρκως ανανεουμενη βαση δεδομενων που περιεχει αυτα τα nzb αρχεια μαζι με μια περιγραφη για το τι ειναι. Υπαρχουν διαφοροι τετοιοι indexers, αλλοι δωρεαν, αλλοι οχι, αλλοι ανοιχτοι και αλλοι οχι. Να ενα παραδειγμα απο εναν τετοιο indexer. Εκτος απο τις κατηγοριες content, μπορουμε να κανουμε αναζητηση αν ψαχνουμε κατι συγκεκριμενο.

Image1.jpg

Εφοσον εχουμε την συνδρομη μας και προμηθευτουμε το αρχειο nzb που περιγραφει το download που θελουμε να κανουμε, το τελευταιο κομματι του παζλ ειναι ενας nzb client. Υπαρχουν πολλα τετοια προγραμματα, καποια καλυτερα απο τα αλλα, με περισσοτερους αυτοματισμους κλπ. Εγω προτιμησα το SABnzbd που τρεχει σαν υπηρεσια στο ubuntu και εχει ενα web interface για ρυθμιση, διαχειρηση και ελεγχο. Τρεχει στην downloadιερα και μπορω να του στελνω nzb αρχεια με ενα addon για το firefox. Το SABnzbd εχει μια πλειαδα δυνατοτητων και αυτοματισμων και μπορει να συνεργαστει και με αλλα προγραμματα/υπηρεσιες για εντελως αυτοματη λειτουργια. Σαν παλιομοδιτης γενικα αποφευγω τους πολλους αυτοματισμους.

Το βασικο interface

Image2.jpg

Panel διαχειρισης

Image3.jpg

Interface ρυθμισης, βασικη σελιδα.

Image4.jpg

Interface ρυθμισης, σελιδα ρυθμισης usenet servers.

Image5.jpg

Μολις που ξυσαμε την επιφανεια του τι μπορει να επιτυχει κανεις με αυτα τα πραγματα. Αλλα δεν ηταν σκοπος μου να σας δωσω ενα λεπτομερες how-to, αλλα μια γενικη ιδεα του τι μπορει κανεις να πετυχει. Ελπιζω να σας εδωσα εμπνευση να φτιαξετε ή/και να αναβαθμισετε το δικο σας Home Theater και να το φερετε στα δικα σας μετρα.
 
Το δικο μου 5.1 Home cinema αποτελειται απο
Roister Steles 130-Roister 2/7 center-Jamo sorround 200 (διπολα)-ενεργο woofer Rel strara II 80w.
Aυτα τα οδηγουσα με προ AMC AV81 HT thx ready και τελ Rotel RB985 THX 5x100w
σαν πηγες, ενα 5αδισκο Sony C-345, tuner Sony ST-S361, MD-Rec Sony MDS 303 και βεβαια DVD player Cyberhome AD-L528 που το ειχα συνδεσει σε ενα εξωτερικο AMD dac 8 που βελτιωνε κατα πολυ ηχο/εικονα του player. Πριν τα mini disk /dvd player υπηρχαν ενα 2πλο κασσετοφωνο κι ενα Sony SLV-X 212 HiFi stereo.
Συν μια 33αρα Phillips crt TV η οποια χαλασε καπια στιγμη, εμπλεξα με τα κομπ[ιουτερς μετα και δεν αξιοθηκα να παρω αλλη. Εκτοτε τα μηχανακια αργοπεθαινουνν στα κουτια τους. Αστε που ειχα και την γκρινια για δυνατο ηχο και οτι τα ηχεια ασχιμαιναν το σαλονι.. Τες Πα. Γνωριζει καποιος τι αξιζουν αυτα τα μαχανηματα σημερα, μηπως τα παρει κανενας ανθρωπος και δεν πανε χαμενα?
 

Συνημμένα

  • Photo-0051_000.jpg
    Photo-0051_000.jpg
    300,2 KB · Προβολές: 6
  • Photo-0054_000.jpg
    Photo-0054_000.jpg
    188,3 KB · Προβολές: 6
  • Photo-0057_000.jpg
    Photo-0057_000.jpg
    196,7 KB · Προβολές: 7
  • Photo-0040_000.jpg
    Photo-0040_000.jpg
    325 KB · Προβολές: 6
  • Photo-0046_000.jpg
    Photo-0046_000.jpg
    233 KB · Προβολές: 6
  • Photo-0034_000.jpg
    Photo-0034_000.jpg
    301,3 KB · Προβολές: 5
Συμφωνα με τους κανονισμους του forum απαγορευονται διαφημισεις/πωλησεις, συνεπως καλο θα ηταν να ρωτησεις καπου αλλου, πχ στο avclub.gr ή στο avsite.gr.

Ευχαριστω για την συσταση. Συγνωμη αν ειναι λαθος το ποστ. Σκοπος μου δεν ειναι να πουλησω, αλλα να μαθω αν αξιζουν κατι αυτα τα μηχανηματα σημερα η πανε για τα σκουπιδια. Ρωτησα εδω που σηγουρα υπαρχουν ατομα μεγνωσεις για παλαια μηχανηματα
 
Πίσω
Μπλουζα