Παρουσίαση τροφοδοτικού για Commodore 8bit υπολογιστές της εταιριας Electroware

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Εδω κα χρονια αποφεύγω να χρησιμοποιώ αυθεντικά τροφοδοτικά οπου ειναι δυνατο, λογω κακης ποιότητας και προχωρημένης ηλικιας. Ενα σύγχρονο καλο τροφοδοτικό προστατεύει το retrohardware μας και πολλές φορές λύνει διάφορα προβλήματα αστάθειας, κακης ποιοτητας εικονας ή/και ηχου κλπ.

Εδω και πολλα χρονια χρησιμοποιώ με τον Commodore 64 το εξαιρετικό τροφοδοτικό του Ray Carlsen. Πλεον εχει μονιμη θεση στην εγκατασταση μου, οπως φαινεται σε αυτη εδω τη φωτογραφια.

pc097084-jpg.219949


Και εδω ειναι το προβλημα, αφου δεν ευκολο να βαζω-βγαζω συνεχεια καλωδια καθε φορα που θελω να χρησιμοποιήσω εναν αλλο απο τους 8bit commodore υπολογιστες μου, πχ τον Vic-20. Για να κανω την ζωη μου πιο ευκολη, αποφασισα να προμηθευτω ενα ακομα aftermarket τροφοδοτικο.

Τα τελευταια χρονια εχουν εμφανιστει πολλες επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικες λυσεις στο θεμα. Επελεξα ενα τροφοδοτικο της πολωνέζικης εταιριας Electroware. Η εταιρια δραστηριοποιείται στον χωρο τον συσκευων ηλεκτρονικης παρακολουθησης εδω και πολλα χρονια και πιο προσφατα εχουν δημιουργησει μια πληρη σειρα τροφοδοτικων για υπολογιστες Commodore 8 και 16bit, που καλυπτει ακομα και τις πιο εξειδικευμενες αναγκες.

Επελεξα το πιο απλο μοντελο της εταιριας σε χρωμα γκριζο μαζι με την προαιρετική αναβαθμιση που μας δινει δυνατότητα προσαρμογής της εξοδου τροφοδοσίας 5V DC. Δεν εχω αμεσα σχεδια να χρησιμοποιήσω αυτη την δυνατότητα, αλλα για 5€ παραπάνω, γιατι να μην υπαρχει; Επιπλεον πηρα τον συνοδευτικό μετατροπέα για Commodore 128.

Το τροφοδοτικο ηρθε καλα πακεταρισμένο και συνοδεύεται απο το καταλληλο καλωδιο για ευρωπαικες πριζες και ενα πολυ συντομο εγχειριδιο με τα σχετικα pinout.




Ο διακόπτης ειναι σχετικα μικρος και δεν εχει φωτεινή ένδειξη λειτουργίας.



Στο κατω μερος βλέπουμε το καλυμμα της μικρης τρυπας που βρίσκεται το trimmer της προσαρμογης της εξοδου 5v



Ο μετατροπεας για Commodore 128.



Ειναι λιγο μικροτερο απο το αυθεντικό τροφοδοτικο που χρησιμοποιούσα μεχρι τωρα με τον Vic-20.




Ας δουμε λιγο τωρα την λειτουργια του με τον Vic-20.



Εσωτερικά του τροφοδοτικου υπαρχει μια πράσινη λυχνία λειτουργίας



Defender




Miner 2049er




Ουτε με Commodore 64 συνάντησα προβλημα.



Το απίστευτα βολικό Tapecart SD



Airwolf




Δεν ειμαι κανενας ηλεκτρολόγος μηχανικός για να εκφερω αποψη για την ποιοτητα του ρευματος κλπ, αλλα το τροφοδοτικό φαινεται να ειναι καλης ποιότητας και δούλεψε απροβληματιστα. Τωρα στα forum ο ενας λεει το μακρυ του και ο αλλος το κοντο του, αλλα εγω τουλάχιστον δεν εχω προβλημα να το προτείνω. Αυτο που ειναι σιγουρο παντως ειναι οτι αν χρησιμοποιείτε ακομα αυθεντικο τροφοδοτικό με τον Commodore σας, καλο ειναι να το αντικαταστήσετε το συντομότερο.
 
Σουπερ η εικόνα με τα ρετρά πανω στο γραφείο!
 
Δεν μπορουσα να παραλειψω και την δοκιμη με Commodore 128. Ουτε και εδω αντιμετωπισα προβλημα.



Το βυσμα του μετατροπεα μπαινει ευκολα και σταθερα απο την μερια του υπολογιστη, αλλα ειναι εξαιρετικα σφικτο απο την μερια του τροφοδοτικου.



Ας παιξουμε και τιποτα.

Rygar


 
Πίσω
Μπλουζα