Παρουσίαση ACA500

Tα πραγματα στην αμιγκα δεν ειναι τοσο απλα σαν τα πισι. Στα πισι ολα τα φλοπυ εκαναν για A>, B> κτλ αρκει να τα σεταριζες σωστα.

Στην αμιγκα μπορει τα εξωτερικα φλοπυ να ειναι διαφορετικα, υπαρχουν και φλοπυ με μονη σειρα πινς που δεν ταιριαζουν.

Νομιζω οτι το gotec δεν εχει jumpers για DF0, DF1 κτλ ισως θα πρεπει να χρησιμοποιησεις καλωδιοταινια με twist.

Και παλι ολα αυτα μου φαινονται υπερβολικα, για να γραψεις ADF η απλουστερη και καλυτερη λυση ειναι το gotec με τα ADF μεσα στην Α500 για read και ενα κανονικο εξωτερικο συνδεμενο εξωτερικα και να βαζεις εκει τις δισκετες για το write. Γιατι δεν κανεις αυτο?
 
Μαλλον δεν εχω εξηγησει σωστα το οτι προκειται για βιτσιο ! Φυσικα εχω τροπους για να γραψω adf και με την 4000 ακομα και με το cd32 ! Απλα θελω να εχω την 500αρα σε πληρη ετοιμοτητα, χωρις εξωτερικη βοηθεια. Και τον aca αν παρω καποια στιγμη, θα ειναι για την μικρη επιταχυνση και φυσικα την δυνατοτητα για "σκληρο".
 
Καλημέρα σε όλους.

Πριν καιρό είχα μαζέψει μια 500άρα απο τον κάδο... Μιας και δεν έχω την 1200 εδώ στα ξένα, θα ήταν καλή αγορά ο aca500 για χρήση whdload με την 500άρα;

Ευχαριστώ.
 
mike είπε:
Νομιζω οτι το gotec δεν εχει jumpers για DF0, DF1 κτλ ισως θα πρεπει να χρησιμοποιησεις καλωδιοταινια με twist.
Οπως ειχα γραψει στην παρουσιαση, εχει jumpers για DS0/1.

ASiC είπε:
Μιας και δεν έχω την 1200 εδώ στα ξένα, θα ήταν καλή αγορά ο aca500 για χρήση whdload με την 500άρα;
Αναλογα την 500. Τι revision motherboard και ποση μνημη εχει;
 
Αν την ανοιξεις και συγκρινεις με τις φωτογραφιες που θα βρεις εδω.

Γενικα θα χρειαστεις και εναν 1200 accelerator μαζι με την aca500 για να πετυχεις δυνατη συμβατοτητα με το whdload.
 
Χμμ... Αρα δεν αξίζει η όλη φασαρία μονάχα για whdload. Άσε που θα κοστίσει κι ένα νεφρό...

Μου φαίνεται καλύτερη και πιο φτηνή επιλογή θα είναι ένα HxC.

Ευχαριστώ :)
 
Μπορεις να εξετασεις και την εναλλακτικη Gotek, αλλα για μενα το HxC ειναι θεος.
 
Με λίγο ψάξιμο και δοκιμές στο WinUAE είδα ότι η Amiga 500 για να παίξει whdload χρειάζεται 1 ΜΒ Chip RAM (παίζει και με 512 αλλά γίνονται διάφορα και αργεί να φορτώσει) και 4 ΜΒ RAM έξτρα για να παίξει αξιοπρεπώς οπότε οι κάρτες του kipper2k μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιο που θέλει whdload σε 500άρα. τα 2 ΜΒ που έχει αυτή η κάρτα απλά δε φτάνουν.

Με ένα kickstart 2.04 πάνω και τη κάρτα του kipper με 4 MB και CF κάρτα σαν σκληρό, συν μια μόντα να δει τα έξτρα 512k του trapdoor σαν chip παίζει μια χαρά WHDLOAD και η απλή Amiga 500. Συνολικό κόστος γύρω στα 80 ευρώ όσο κοστίζει και η ACA 500 αλλά μάλλον με τη πρώτη λύση θα παίξει καλύτερα και άλλο ένα μεγάλο συν η κάρτα του kipper2k είναι ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ και δε κρέμεται στο πλάι.
 
Μόλις παρέλαβα τον ACA500 Plus.

Πιστεύω οτι είναι το καλύτερο περιφεριακό για την 500άρα!

Επίσης αγόρασα και το εξής κουτάκι:

http://www.plexilaser.de/shop/Acryl-Geraeuse-fuer-die-ACA500plus-Teilesatz

Η amiga μου είναι rev6 οπότε τα 512kb που έχω στο trapdoor προστίθενται στην chipram και το WHDLoad δουλεύει θαυμάσια.

Δοκίμασα αρκετά demos & games χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

To μόνο που δεν της αρέσει είναι όταν ρυθμίζω το clock 21MHz>: κρεμάει το σύστημα.

Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα μιας και τα 21MHz είναι υπερ αρκετά για παιχνίδια όπως frontier και ορισμένα adventures.

Όποιος σκέφτεται να κάνει ένα δωράκι στην 500άρα του, το συστήνω ανεπιφύλακτα :)
 
Οταν είχε βγει ο ACA500, κρατήθηκα γιατί παράλληλα είχα διαβάσει για τον Vampire500 και είπα να περιμένω να δω τί παίζει. Οταν είδα τί μπορεί να κάνει, αρχισα να μαζεύω κανά φράγκο, ώσπου πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε ο Vampire500 v4, όπου πλέον το ποσό αρχίζει να γίνεται καπως αποτρεπτικό, γιατί αν 350€ θέλει το amigakit για τον V2+, δε θα θέλει 400 για τον v4; Δεν είχα ιδέα ότι είχε κυκλοφορήσει ACA500 plus. Από τα χαρακτηριστικά της διαπιστώνω ότι είναι λουκούμι (σε συνδυασμό και με την τιμή της), ειδικά η δυνατότητα να βάλεις μεσα και μία...Blizzard;;;;

Τώρα αυτό με το κρέμαζμα στα 21 Ημίζ, πολύ πιθανόν να θέλει ψύκτρα με φανάκι. Γιατί για να επιτρέπουν το Overclocking, κάτι θα έχουν σκεφτεί, αλλιώς αν κρεμάει από τα 21 Ημίζ, ποιό το νόημα;

EDIT: Τώρα είδα >21Ημίζ, άρα στα 21 παίζει καλά;

Ερώτηση σχετική: Η rev6 είναι η μητρική στις Α500+ ή είναι ενα από τα τελευταία revisions προτού κυκλοφορήσει η Α500+; Δεν ξέρω τί έχω σπίτι.

EDIT2: Ισως να λέω βλακείες, υπήρχε ACA500 και τώρα έχει βγει ACA500 plus ή μία είναι η κάρτα; Εχω μπερδευτεί, αλλού βλέπω aca500 κι αλλού aca500 plus.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πως μπερδευτικες ετσι; :animeek:

Πρωτα βγηκε η ACA500 που παρουσιαζω σε αυτο εδω το thread.

Μετα βγηκε η ACA500plus με προχωρημενα χαρακτηριστικα.

Οσο για τα motherboard revisions, εδω τα εχει και με φωτογραφιες.
 
Εκεί που αρχικά πίστευα ότι είναι 2 διαφορετικές, διαπιστώνω ότι αρκετά retro sites είτε τις πουλάνε και με τις δύο ονομασίες είτε όντως τις διαθέτουν και τις δύο και αυτό με μπέρδεψε.

Οσον αφορά τα revision, η rev8 τελικά ήταν στην Α500+. Εχω την εντύπωση ότι η Α500 που λειτουργώ (ή άλλη είναι στο κουτί της χωρίς μετατροπές) έχει κενές θέσεις για άλλο 1ΜΒ άρα έχω τη rev6.

Ευχαριστώ για την απάντηση
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Rygar[/USER]

Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω τα χρήματα που ζητάνε για τον Vampire.

Άσε που μ' αυτό το πράγμα πάνω, δεν μπορείς να πεις "Amiga" τον υπολογιστή πλέον.

Ναι, στον ACA500+ μπορείς να καρφώσεις αρκετούς επιταχυντές της Α1200. Googlαρε το για την πλήρη λίστα.

Στα 21MHz παίζει τέλεια. Το κρέμασμα είναι άμεσο πάνω απο εκεί.

Δε νομίζω οτί είναι πρόβλημα θερμοκρασίας. Μάλλον οι μνήμες δεν αντέχουν τα μεγαχέρτζ ή (πιθανότερο) δε φτάνει το ρεύμα.

Το τελευταίο το υποψιάζομαι γιατί αρκετά συχνά μου κρεμάει το πληκτρολόγιο (αναβοσβύνει το caps lock). Παράγγειλα controller για το πληκτρολόγιο και θα το σιγουρέψω σύντομα :)

Η rev6a είναι οι αμίγκες που κυκλοφόρισαν γύρω στο 1990. Έχουν την Angus που σηκώνει 1ΜΒ chipmem. Μπορείς να αναβαθμίσεις την on-board αλλά πιο εύκολο είναι να πάρεις μια 512 για το trapdoor και να αλλάξεις 2 jumpers στη motherboard. O ACA500+ επιτυγχάνει το ίδιο απο το software.

H rev8 είναι Α500+ με 500άρα περούκα: λείπει μονάχα το RTC και κάτι ακόμα μικρό.

Ρίξε ένα μάτι στην δική μου 500 rev6a.

Επίσης, το rev no μπορείς να το δεις τέρμα μέση-δεξιά στο board, κάτω απο το "rock lobster"

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ASiC είπε:
Άσε που μ' αυτό το πράγμα πάνω, δεν μπορείς να πεις "Amiga" τον υπολογιστή πλέον.
Αυτό είναι βασικά που με προβληματίζει με όλα αυτά τα πανάκριβα μοντς. Σα να έχεις μια μερσεντέ του 1940 και να της βάζεις ψεκασμό και ABS.

Ευχαριστώ για τα σχόλια
 
Rygar είπε:
Αυτό είναι βασικά που με προβληματίζει με όλα αυτά τα πανάκριβα μοντς. Σα να έχεις μια μερσεντέ του 1940 και να της βάζεις ψεκασμό και ABS.

Ευχαριστώ για τα σχόλια
Αν και δεν ειμαι κατα των mods,πολλες φορες ετσι ειναι...
 
Η Vampire είναι τζίφος γιατί ούτε καθαρόαιμη Amiga είναι ούτε σοβαρό υπολογιστή κάνει την amiga αφού τα 100 και κάτι mips που βγάζει δε φτάνουν ούτε για ζήτω. Πιο πολύ είναι για χομπίστες να βάλουν την A500 σε καμιά οθόνη TFT και να κάθονται να χαζεύουν το desktop ή να παίζουν κανένα demo. Πολλά τα λεφτά που ζητάνε πλέον για τη κάρτα, αρχικά ζητάγανε ένα 180-200ρι και μόλις είδαν πόσο πουλάγανε τη κάρτα στο ebay τη βάλανε κι αυτοί 300+.

Η Vampire θα είχε νόημα αν έδινε 500+ mips να μπορείς να τρέχεις PS1 emulators και εννοείται όλα τα emulators απο κονσόλες 8-16μπιτ γιατί για νέα παιχνίδια (της προκοπής) σε amiga ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Με 100 mips το πολύ κανένα SNES emulator και αν.
 
Η Amiga έχει πεθάνει πολλά χρόνια πριν. Ότι βγαίνει είναι κοστολογημένο στο θεό και απευθύνεται σε φανατικούς φραγκάτους χομπίστες που θα την βρούν να κάνει emulation ένα παιχνίδι η Amiga ή να παίξει ένα mp3. Βέβαια όχι πως δεν θα αγόραζα αν είχα την δυνατότητα, αλλά και από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι τι να την κάνω ο έρημος την τάδε κάρτα σήμερα, αφού κανένα sensible πάλι θα παίξω και βαριά βαριά να ασχοληθώ λίγο με το deluxe paint. Η 1200αρα μου με τον 030 είναι μια χαρά.
 
Με Deluxe Paint ακομα? Σεβας
 
Είμαστε ρετρό ή δεν είμαστε. :animlaugh:
 
Πίσω
Μπλουζα