Πριν 2.5 εβδομαδες ειδα κατι στο
αδερφο forum που μου κινησε την περιεργεια. Ο φιλος
@dimfil εφτιαξε ενα
image σκληρου δισκου για Amiga 1200 που οχι μονο περιεχει μια εγκατασταση whdload με μια πληρη συλλογη παιχνιδιων για παντως τυπου υπολογιστες Amiga, αλλα εχει και ενα πολυ ομορφο front end interface για να επιλεγουμε πιο παιχνιδι θα παιξουμε.
Για οσους δεν γνωριζουν το
whdload ειναι ενα προγραμμα που επιτρεπει σε παιχνιδια amiga που κανονικα τρεχουν απο δισκετες και αλλα media, να τρεξουν απευθειας απο τον δισκο χωρις τα αρχικα media. Επιπλεον, επειδη διαφορετικα παιχνιδια εχουν διαφορετικες απαιτησεις hardware (πχ εκδοσεις kickstart, διαχειριση μνημης κλπ) το whdload προσπαθει να ανταπεξελθει ολα αυτα τα προβληματα. Τελος μπορει να προσφερει και υπηρεσιες trainer (απειρες ζωες κλπ) αναλογα με το παιχνιδι. Φυσικα δεν μπορει να κανει θαυματα, δηλ. ενα παιχνιδι που απαιτει AGA chipset δεν θα αρχισει μαγικα να δουλευει σε Amiga 500, αλλα απο κει και περα μπορει να κανει διαφορα πολυ εντυπωσιακα πραγματα.
Απο μικρος στην περιορισμενη μου επαφη με την Amiga, το μονο που καναμε ηταν να την ταιζουμε δισκετες. Το ιδιο κανω απο τοτε που ασχοληθηκα με το αθλημα, πλεον ομως με floppy emulators. Συνεπως εχω ελαχιστη επαφη με το Workbench, ακομα μικροτερη με το whdload και καμια απολυτως απο τα διαφορα front ends.
Η αγαπημενη μου Amiga ηταν και παραμενει η Amiga 500 (κυριως στην plus εκδοση) παρεα με τον καταπληκτικο ACA500Plus και εναν Blizzard 1230 IV. Συνεπως οταν ειδα αυτο το image η απορια μου ηταν αν μπορει να λειτουργησει σε Amiga 500.
Το πρωτο βημα ηταν φυσικα να κατεβασω και αποσυμπιεσω το image. Το αρχειο ειχε συμπιεστει με κωδικο αλλα δεν ηταν ιδιαιτερα δυσκολο να τον μαντεψω. Επειτα εστησα την Amiga με ολα τα απαραιτητα περιφερειακα, οπως το πολυαγαπημενο
Homejoy. Μετα ανοιξα το κουτι που φυλαω καρτες SD, CF κλπ μονο και μονο για να συνειδητοποιησω οτι ειχα χρησιμοποιησει την τελευταια μου 16gb CF καρτα!
Μετα το ακυρο που εφαγα, παραγγειλα μια ακομα CF 16gb. Οσο περιμενα να ερθει αναβαθμισα το firmware του ACA500Plus,
διευρευνησα τα μοντερνα διαγνωστικα για Amiga και επαιξα ενα σωρο ωραια παιχνιδια. Αφου ηρθε, εγραψα το image στην CF ακολουθωντας την οδηγια του δημιουργου. Την εβαλα στον ACA500Plus και επελεξα το standard πληρες προφιλ για workbench 3.1. Τα αποτελεσματα ηταν καπως μεικτα.
Μας καλωσορίζει αυτη η ωραια αρχικη οθονη. Δυστυχως οι επιλογες Games και Demos προκαλουν επανεκκίνηση του υπολογιστη.
Η επιλογη workbench λειτουργει φυσιολογικα. Οπως βλεπουμε η Amiga μας εχει 2mb chipram, 8mb απο τον ACA500Plus και 64mb απο τον Blizzard.
Μεσα σε φακελους στην επιφανεια εργασιας θα βρουμε εγκατεστημενα 3 front ends, τοσο για games οσο και για demos. Το πρωτο ειναι πολυ απλο, αλλα ελαφρυ HST Launcher. To text mode interface ειναι απλο και λειτουργικο.
Το δευτερο front end ειναι το δημοφιλες iGame. Εδω εχουμε ενα πιο προχωρημενο περιβαλλον με screenshots κλπ. Και αυτο δουλεψε χωρις προβλημα.
Το τριτο ειναι το AGS2. Αυτο εδω δεν δουλευει. Ανοιγει και κλεινει με ενα μηνυμα λαθους. Δεν εχω τις γνωσεις για να διαγνωσω τι ακριβως συμβαινει, αλλα υποθετω οτι εχει φτιαχτει ή ρυθμιστει για Amiga 1200 και ετσι δεν δουλευει με την 500. Επιπλεον υποθετω οτι αυτο ειναι το προεπιλεγμενο interface που προσπαθει να τρεξει στην αρχικη οθονη και αποτυγχάνει.
Δοκιμασα διαφορετικες ρυθμισεις στον ACA500Plus χωρις επιτυχια και με ενα cloaking προφιλ που απενεργοποιει τον Blizzard, αλλα ετσι κολλαει πριν ξεκινησει το λειτουργικο.
Ας δουμε κανα δυο παιχνιδακια:
Mighty Bomb Jack
Silkworm με διαφορες επιλογες trainer στην αρχικη οθονη του whdload.
Τελικα εξάντλησα την αρχικη μου περιέργεια και ακομα και ετσι δεν ειμαι διολου απογοητευμένος. Τα δυο λειτουργικά front ends φτανουν και περισσεύουν και η εγκατάσταση περιέχει αρκετα παιχνίδια για να σας κρατήσει ευχαριστημένους για χρονια. Εδω πρεπει να πουμε ενα μπραβο και ενα ευχαριστω στον φιλο
@dimfil που ασχοληθηκε για να φτιαξει αυτο το ωραιο image που ειμαι σιγουρος οτι θα δουλευει αψογα σε emulators και Amiga 1200, αλλα δουλευει και πολυ καλα σε Amiga 500 (με την απαραιτητη βοηθεια παντα!).