Παρουσίαση ACA500Plus

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.734
Αντιδράσεις
1.589
Θέλω να πω ότι το retromaniax κάνει πολύ κακό στο πορτοφόλι μου. Θα δω την κατάσταση της Α500+ μου και σκέφτομαι κι εγώ την αγορά του ACA500 αλλά μάλλον μαζί με scan doubler όταν αυτός ξανα γίνει διαθέσιμος. Τα γέρικα μάτια μου δεν αντέχουν άλλες συγκινήσεις.
Αυτά τα λέμε εδώ και 10-12 χρόνια. Το ρετρομάνιαξ είναι κακός αρωγός για κάποιον που θέλει να κάνει οικονομία :D . Δε θέλω να σκέφτομαι πόσα χρήματα έχω δώσει στο διάστημα 2007-2010. Δεν πήγαν χαμένα βέβαια, τώρα θα πιάσουν διπλάσια τιμή αν αποφασίσω να σουτάρω όσα έχω αποκτήσει. Το θέμα είναι ότι δε θέλω να το κάνω.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.454
Αντιδράσεις
2.882
Βιοι παραλληλοι...
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.827
Αντιδράσεις
5.142
Πριν 2.5 εβδομαδες ειδα κατι στο αδερφο forum που μου κινησε την περιεργεια. Ο φιλος @dimfil εφτιαξε ενα image σκληρου δισκου για Amiga 1200 που οχι μονο περιεχει μια εγκατασταση whdload με μια πληρη συλλογη παιχνιδιων για παντως τυπου υπολογιστες Amiga, αλλα εχει και ενα πολυ ομορφο front end interface για να επιλεγουμε πιο παιχνιδι θα παιξουμε.

Για οσους δεν γνωριζουν το whdload ειναι ενα προγραμμα που επιτρεπει σε παιχνιδια amiga που κανονικα τρεχουν απο δισκετες και αλλα media, να τρεξουν απευθειας απο τον δισκο χωρις τα αρχικα media. Επιπλεον, επειδη διαφορετικα παιχνιδια εχουν διαφορετικες απαιτησεις hardware (πχ εκδοσεις kickstart, διαχειριση μνημης κλπ) το whdload προσπαθει να ανταπεξελθει ολα αυτα τα προβληματα. Τελος μπορει να προσφερει και υπηρεσιες trainer (απειρες ζωες κλπ) αναλογα με το παιχνιδι. Φυσικα δεν μπορει να κανει θαυματα, δηλ. ενα παιχνιδι που απαιτει AGA chipset δεν θα αρχισει μαγικα να δουλευει σε Amiga 500, αλλα απο κει και περα μπορει να κανει διαφορα πολυ εντυπωσιακα πραγματα.

Απο μικρος στην περιορισμενη μου επαφη με την Amiga, το μονο που καναμε ηταν να την ταιζουμε δισκετες. Το ιδιο κανω απο τοτε που ασχοληθηκα με το αθλημα, πλεον ομως με floppy emulators. Συνεπως εχω ελαχιστη επαφη με το Workbench, ακομα μικροτερη με το whdload και καμια απολυτως απο τα διαφορα front ends.

Η αγαπημενη μου Amiga ηταν και παραμενει η Amiga 500 (κυριως στην plus εκδοση) παρεα με τον καταπληκτικο ACA500Plus και εναν Blizzard 1230 IV. Συνεπως οταν ειδα αυτο το image η απορια μου ηταν αν μπορει να λειτουργησει σε Amiga 500.

Το πρωτο βημα ηταν φυσικα να κατεβασω και αποσυμπιεσω το image. Το αρχειο ειχε συμπιεστει με κωδικο αλλα δεν ηταν ιδιαιτερα δυσκολο να τον μαντεψω. Επειτα εστησα την Amiga με ολα τα απαραιτητα περιφερειακα, οπως το πολυαγαπημενο Homejoy. Μετα ανοιξα το κουτι που φυλαω καρτες SD, CF κλπ μονο και μονο για να συνειδητοποιησω οτι ειχα χρησιμοποιησει την τελευταια μου 16gb CF καρτα!

595036.jpg

Μετα το ακυρο που εφαγα, παραγγειλα μια ακομα CF 16gb. Οσο περιμενα να ερθει αναβαθμισα το firmware του ACA500Plus, διευρευνησα τα μοντερνα διαγνωστικα για Amiga και επαιξα ενα σωρο ωραια παιχνιδια. Αφου ηρθε, εγραψα το image στην CF ακολουθωντας την οδηγια του δημιουργου. Την εβαλα στον ACA500Plus και επελεξα το standard πληρες προφιλ για workbench 3.1. Τα αποτελεσματα ηταν καπως μεικτα.

Μας καλωσορίζει αυτη η ωραια αρχικη οθονη. Δυστυχως οι επιλογες Games και Demos προκαλουν επανεκκίνηση του υπολογιστη.



Η επιλογη workbench λειτουργει φυσιολογικα. Οπως βλεπουμε η Amiga μας εχει 2mb chipram, 8mb απο τον ACA500Plus και 64mb απο τον Blizzard.



Μεσα σε φακελους στην επιφανεια εργασιας θα βρουμε εγκατεστημενα 3 front ends, τοσο για games οσο και για demos. Το πρωτο ειναι πολυ απλο, αλλα ελαφρυ HST Launcher. To text mode interface ειναι απλο και λειτουργικο.



Το δευτερο front end ειναι το δημοφιλες iGame. Εδω εχουμε ενα πιο προχωρημενο περιβαλλον με screenshots κλπ. Και αυτο δουλεψε χωρις προβλημα.



Το τριτο ειναι το AGS2. Αυτο εδω δεν δουλευει. Ανοιγει και κλεινει με ενα μηνυμα λαθους. Δεν εχω τις γνωσεις για να διαγνωσω τι ακριβως συμβαινει, αλλα υποθετω οτι εχει φτιαχτει ή ρυθμιστει για Amiga 1200 και ετσι δεν δουλευει με την 500. Επιπλεον υποθετω οτι αυτο ειναι το προεπιλεγμενο interface που προσπαθει να τρεξει στην αρχικη οθονη και αποτυγχάνει.



Δοκιμασα διαφορετικες ρυθμισεις στον ACA500Plus χωρις επιτυχια και με ενα cloaking προφιλ που απενεργοποιει τον Blizzard, αλλα ετσι κολλαει πριν ξεκινησει το λειτουργικο.

Ας δουμε κανα δυο παιχνιδακια:

Mighty Bomb Jack




Silkworm με διαφορες επιλογες trainer στην αρχικη οθονη του whdload.





Τελικα εξάντλησα την αρχικη μου περιέργεια και ακομα και ετσι δεν ειμαι διολου απογοητευμένος. Τα δυο λειτουργικά front ends φτανουν και περισσεύουν και η εγκατάσταση περιέχει αρκετα παιχνίδια για να σας κρατήσει ευχαριστημένους για χρονια. Εδω πρεπει να πουμε ενα μπραβο και ενα ευχαριστω στον φιλο @dimfil που ασχοληθηκε για να φτιαξει αυτο το ωραιο image που ειμαι σιγουρος οτι θα δουλευει αψογα σε emulators και Amiga 1200, αλλα δουλευει και πολυ καλα σε Amiga 500 (με την απαραιτητη βοηθεια παντα!).
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.734
Αντιδράσεις
1.589
Τι ωραίο παιχνιδάκι το Silkworm......
 

dimfil

RetroN00b
Joined
15 Μάρ 2010
Μηνύματα
3
Αντιδράσεις
11
@freaktmp χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε!
Το AGS2 δεν σου δούλεψε γιατί (όπως σωστά μάντεψες) είναι στην AGA έκδοση. Μιας και το image προοριζόταν για Α1200 έκρινα σκόπιμο να εγκαταστήσω αυτήν. Φυσικά υπάρχει και OCS έκδοση, εξίσου όμορφη (λίγες διαφορές έχει) και αν θέλεις μπορείς εύκολα να την εγκαταστήσεις.

Προς το παρόν όμως, για να είναι χρηστικό και το μενού του ABS μπορείς να κάνεις το εξής:
Στην οθόνη του αρχικού μενού πάτα το F1. Θα σου παρουσιαστεί το μενού ρύθμισης των επιλογών του ABS. Μετονόμασε τις επιλογές Games και Demos (πατώντας το αντίστοιχο αριθμητικό) σε HSTGames και HSTDemos αντιστοίχως. Με το ESC επιστρέφεις στο μενού και πλέον θα μπορείς να επιλέξεις αυτά και να εκκινεί ο HST Launcher αντί για τον AGS2!

Μην ξεχάσεις να μπεις στις ρυθμίσεις του HST Launcher και να επιλέξεις το Update Show Installed ώστε η λίστα διαθέσιμων τίτλων να είναι σωστή. Στο AGS2 το έχω κάνει ήδη εγώ. Παίρνει αρκετή ώρα αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσης, προαιρετικά, στις ίδιες ρυθμίσεις μπορείς να ορίσεις globally ένα πλήκτρο για Quit στο WHDLoad. Στο AGS2 είχα βάλει το F10.

Τέλος, αν κρατήσεις το δεξί κουμπί του mouse πατημένο κατά το boot, θα σου εμφανιστεί ένα μενού με χρήσιμες επιλογές (αφορούν και Blizzard και ACA) που μπορείς να πειραματιστείς αν επιθυμείς.

Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο! Ελπίζω να το χαρείς. Είναι ενημερωμένο σε Games και Demos μέχρι μέσα Ιανουαρίου οπότε πιστεύω είναι πλήρες!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.827
Αντιδράσεις
5.142
Με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω τις συμβουλες σου.

Μεχρι στιγμης οτι παιχνιδι εχω δοκιμασει ηδη επιστρεφει στο workbench με F10.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.827
Αντιδράσεις
5.142
Ας δουμε λοιπον τι αλλαγες μπορουμε να κανουμε στο συστημα αυτο.

Κρατωντας πατημενο το δεξι κουμπι του ποντικιου κατα την εκκίνηση, μπαινουμε κατευθειαν σε ενα κεντρικο μενου με διαφορες επιλογες για το λειτουργικο, το whdload και το front end.



Menu Hardware. Δεν ειμαι σιγουρος αν και τι ακριβως κανουν ολα αυτα. Ισως να ειναι σχετικα με Amiga 1200 μονο; Δεν εχω ολοκληρώσει τους πειραματισμούς μου.



Menu Boot Sequence. Εδω δεν πειραξα τιποτα μην το ρημαδιασω!



Εδω μπορουμε να αλλαξουμε το quit key στο whdload, αλλα τουλαχιστον μεχρι στιγμης φαινεται να δουλευει παντου το F10.



Αφου φτασουμε στο αρχικο menu, αν πατησουμε F1 μπορουμε να τροποποιήσουμε τις ρυθμισεις οπως υπεδειξε ο @dimfil.



Πλεον το αρχικο menu φορτωνει το HST Launcher. Απ' οσο μπορω να καταλαβω, δεν μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε εδω το joystick για επιλογη παιχνιδιου, αλλα κατα τ' αλλα ειναι πληρως λειτουργικο.




Οι ρυθμισεις του HST Launcher.



Η λειτουργια αναζητησης.




Ας παιξουμε και τιποτα. James Pond, Underwater Agent.




Νομιζω οτι εχουμε να δουμε πολλα καλα ακομα απο τον φιλο @dimfil. Συνεπώς προτείνω στους συμφορουμιτες να παρακολουθήσουν το αδερφό forum για ολες τις εξελίξεις.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.827
Αντιδράσεις
5.142
Ο φιλος @dimfil απο το αδερφο forum πριν μερικες μερες εφτιαξε και δυο images σκληρων δισκων 8gb, ενα για OCS/ECS και ενα για AGA. Το κατεβασα λοιπον και το εγραψα σε μια CF καρτα 8gb (ευτυχως αυτη την φορα ειχα αποθεμα). Πριν του ριξουμε ομως μια ματια θελω να αναφερω το nfo αρχειο που συμπεριλαβε με το image. Δυστυχως πλεον εχουν καταντησει και αυτα χαμενη τεχνη. Εγω παντως εχω στον υπολογιστη μου παντα εγκατεστημενο το cult classic Damn NFO viewer και εκανα ενα screenshot για την απολαυση σας.



Ενδιαφερον εδω οτι το προηγουμενο image που ειχαμε δει ηθελε απαραιτητα ενεργοποιημενο τον Blizzard για να φορτωσει. Αυτο εδω ειναι το αντιθετο. Με ενεργοποιημενο τον accelerator φορτωνει, αλλα παγωνει σε ενα με δυο λεπτα. Ετσι εφτιαξα στον ACA500Plus ενα custom profile που φαινεται να παιζει σωστα.



Το αρχικο menu.



Πλεον φορτωνει το front end αψογα.



Η οθονη ρυθμισεων



Μπορουμε να επιλεξουμε παιχνιδια με το πληκτρολογιο ή το joystick. Οτι επιλεξουμε στα δεξια της οθονης βλεπουμε screenshot και γενικες πληροφοριες. Ειναι πολυ εντυπωσιακο.




Speedball κανεις;



Εδω πρεπει να πουμε ενα ακομα μπραβο και ευχαριστω στον φιλο @dimfil που ασχοληθηκε για να φτιαξει τα επιπλεον Images και ειδικα αυτο εδω που παιζει καλα με την Amiga 500 και ειναι παιχνιδακι να το χρησιμοποιησουμε αν εχουμε εναν ACA500Plus. :bow::thanks:
 

dimfil

RetroN00b
Joined
15 Μάρ 2010
Μηνύματα
3
Αντιδράσεις
11
Δυστυχώς δεν έχω ACA500 για να σε βοηθήσω στο ζήτημα με τον Blizzard, όμως ίσως η λύση σου είναι ο Hardware Wizard που (θεωρητικά τουλάχιστον) υποστηρίζει τον ACA500 σε συνδυασμό με την 1230 mkIV και θα εγκαταστήσει τις σωστές libs.

Με την 1230 mkIV ενεργοποιημένη:
- Άνοιξε ένα shell
- Γράψε την εντολή System/HardWiz

O hardware Wizard θα πρέπει να αναγνωρίσει το συνδυασμό ACA/Blizzard και να εγκαταστήσει ό,τι χρειάζεται.
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.827
Αντιδράσεις
5.142
Δεν το ανεφερα σαν προβλημα, απλα σαν παρατηρηση. :)

Ως εχει δουλευει σωστα, οποτε δεν καίγομαι να το πειράξω.

Εξαλλου την παρκαρα την Amiga για την ωρα για να ασχοληθω με αλλα projects.
 
Μπλουζα