Παρουσίαση ACA500Plus

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Ο ACA500Plus ειναι η επομενη εκδοση του δημοφιλους accelerator ACA500 για Amiga 500 και 500+ της γνωστης γερμανικης εταιριας Individual Computers. To review που ειχα κανει για τον ACA500 ειναι εδω.

Αν δει κανεις επιδερμικα το θεμα, σαν μια στεγνη λιστα προδιαγραφων, τοτε οι αλλαγες που εχουν γινει στο plus φαινεται απλα εξελικτικες. Πλεον εχουμε την δυνατοτητα overclock του emulated 68EC000, εχουμε 8mb ram αντι για 2, 8mb flash για το firmware, hot plug για τo aux cf slot και προσβαση σε και kickstart 1.2 εκτος απο τα 1.3 και 3.1 που προυπηρχαν, ολα με τις απαραιτητες αδειες.

Επιπλεον πραγματα που πρωτοεμφανιζονται στο ACA500plus. ΝΜΙ κουμπι και δυνατητοτa freezer με ενσωματωμενο Action Replay II, III και Hrtmon. Display 2 χαρακτηρων για αποτελεσματικοτερο debugging του περιφερειακου. Ενσωματομενο workbench 3.1 με αυτοματοποιημενο installer. Δυνατοτητα kickstart switch με custom images του χρηστη. Δυνατοτητα bootselector και πληρους απενεργοποιησης του floppy.

Η πραγματικη διαφορα και το μεγαλειο του ACA500Plus ομως βρισκεται στο firmware. Πλεον δεν προκειται για ενα interface που απλα μας δινει προσβαση στις λειτουργιες της καρτας, αλλα για μια ολοκληρωμενη εμπειρια που καλυπτει ολα τα πιθανα σεναρια χρησης του με εναν δομημενο λογικο τροπο.

Οι παντως τυπου accelerators για ολα τα μοντελα Amiga ειναι συχνα μια λυση που ψαχνει για προβλημα. Σαν να μην εφτανε αυτο, απευθυνονται μονο στους πιο εμπειρους χρηστες, οχι μονο για την τοποθετηση τους, αλλα και για την σωστη και αποτελεσματικη λειτουργια τους.

Ο aca500plus απο την αλλη απευθυνεται σε ολους, απο τον πιο εμπειρο εως καποιον που μολις εβγαλε την amiga του απο το παταρι για πρωτη φορα μετα απο 25 χρονια και καλυπτει ολα τα πιθανα σεναρια χρησης του υπολογιστη μας, ειτε αυτο ειναι να παιζουμε παιχνιδια απευθειας απο δισκετες (ή floppy emulator) ή να φορτωνουμε whdload απο σκληρο δισκο (λεγε με CF) με workbench 3.1. Οχι μονο μπορουμε να τα εχουμε ολα αυτα, αλλα και πολυ περισσοτερα και να αυτοματοποιησουμε την ολη διαδικασια. Και φυσικα επειδη χρησιμοποιουμε το ενα σεναριο, αυτο δεν αποκλειει οτι ανα πασα στιγμη μπορουμε να γυρισουμε στο αλλο!

Παραδοσιακα εναν accelerator ακολουθουσαν διαφορα εξαρτηματα για να μπορεσουμε να εκμεταλευτουμε ολες τις δυνατοτητες του υπολογιστη μας. Kickstart switches, IDE controllers, αναβαθμισεις μνημης, boot selectors καθως και mods που μας επιτρεπουν να αυξησουμε την chipram του υπολογιστη μας κλπ

Με τον aca500plus πλεον δεν χρειαζεται καν να ανοιξουμε το κουτι του υπολογιστη μας. Εκτος ισως απο μια επεκταση μνημης στο trapdoor, το μονο αλλο πραγμα που θα κανουμε ειναι να συνδεσουμε την aca500plus στο side expansion slot, να τοποθετησουμε CF μνημες και προαιρετικα εναν accelerator για amiga 1200 για μεγιστες επιδοσεις.

Ας δουμε απο κοντα το aca500plus και την λειτουργια του.

Unboxing. Ενα συντομο manual στα αγγλικα και τα γερμανικα και μερικα διαφημιστικα φυλαδια. Η μονη ουσιαστικη οπτικη διαφορα με το ACA500 ειναι το δυψηφιο display και το NMI κουμπι.






Συνδεω το ACA500Plus στην amiga, την βαζω μπροστα και διαπιστωνω οτι εχει παλια εκδοση firmware. To firmware update ειναι απλουστατη διαδικασια. Γραφουμε το αρχειο του update σε μια CF καρτα FAT32, την συνδεουμε, επιλεγουμε F8 (global profile settings and flasher updater).



Επιλεγουμε F



Το μονο κακο ειναι οτι πρεπει να επαναλαβουμε την ολη διαδικασια για τον installer του workbench και για το Ηrtmon. Πλεον ειμαστε ετοιμοι για δραση.



To be continued
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ολα πολυ ΑΠΛΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ..... Νot!!!!!

Περα απο την πλακα, ωραια μου φαινονται ολα αυτα κι ας μην εχω ιδεα τι ειπες, χαχαχα!!
 
Το αρχικο μενου. Πρωτα πρωτα εχουμε τα δυο ετοιμα βασικα προφιλ 3.1 και 1.3 με ολες τις δυνατοτητες ενεργοποιημένες (F1 και F2). Μετα εχουμε προσβαση στα προκαθορισμενα προφιλ υψηλης συμβατοτητας (F3). Σειρα εχει η οθονη της διαχείρισης των custom kickstarts (F4), η αυτοματοποιημένη εγκατασταση workbench 3.1 (F7), η οθονη της διαχειρισης των γενικων ρυθμισεων του περιφερειακου (F8), η οθονη διαχειρισης custom profiles υψηλης συμβατοτητας (F9) και η οθονη διαχειρισης custom profiles με expert settings (F10). Ακομα εχουμε προσβαση στα custom profiles με τα πληκτρα 1-6 και στις πληροφοριες συστηματος με το πληκτρο ΤΑΒ.



Πληροφοριες συστηματος. Για Amiga 500+ με 2mb chipram και Blizzard 1230 IV accelerator με 64mb ram onboard. Καποια στιγμη θα παρουσιασω και τα αντίστοιχα απο Amiga 500.




Πληροφορίες συστηματος. Για Amiga 500+ με 2mb chipram σκετη.




Εφόσον εχουμε υποστηριζόμενο 1200 accelerator, με την λειτουργια cloaking device mode, μπορει να απενεργοποιηθει για μεγιστη συμβατοτητα. Πλεον εχουν λυθει τα προβληματα συμβατοτητας με τον ACA1230 που ειχαμε παρατηρησει στο ACA500: απλα δεν ειναι συμβατος με τον ACA500Plus!



Αφου ενεργοποιηθει η λειτουργια cloaking, μπορουμε να προσβασουμε ενα μενου με ετοιμα προφιλ μεγιστης συμβατοτητας που καλυπτουν διαφορα δημοφιλη σεναρια χρησης.



Παρουσιαση user rom images. Η φορτωση τους στο firmware γινεται απο command line.



Αυτοματοποιημενη εγκατασταση workbench 3.1. Συνολικος χρονος εγκαταστασης με τον 1230: απειροελαχιστος.








Hotplug μιας CF καρτας με FAT32.



Το μενου των γενικων ρυθμισεων του περιφερειακού. Οι ρυθμισεις που υπαρχουν εδω επηρεάζουν την βασικη συμπεριφορα του ACA500Plus. Εδω πχ μπορουμε να ρυθμισουμε να φορτωνει κατευθειαν καποιο προφιλ αντι για το αρχικο μενου, πως θα προσβασουμε το αρχικο μενου κλπ. Απο αυτο το μενου μπορουμε να προσβασουμε και τον firmware flasher.



Το μενου διαχειρισης custom cloaking προφιλ. Εδω μπορουμε να δημιουργήσουμε δικα μας προφιλ υψηλης συμβατοτητας, να τα μετονομασουμε και αποθηκευσουμε μονιμα στην flash του ACA500Plus.



To μενου διαχειρισης custom προφιλ χωρις cloaking. Εδω μπορουμε να δημιουργήσουμε τα δικα μας προφιλ για χρηση με τον 1230. Υπαρχει μια εντυπωσιακα μεγαλη λιστα ρυθμισεων που μπορουμε να τροποποιησουμε.



To be continued.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλα ολα αυτα βρε αδερφε, θα πειτε. Στην πραξη τι σημαινουν; Ας δουμε λοιπον μια σειρα απο σεναρια χρησης.

Μολις εβγαλα την Amiga 500 μου απο το παταρι. Εχει μεσα και αναβαθμιση μνημης trapdoor 512kb. Αγοραζω μια ACA500Plus, μια ACA1233n και δυο CF μνημες. Τα συνδεω και μεσα σε πεντε λεπτα εφτιαξα την super amiga 500 που αλλοι χαλαγανε μηνες και χρονια και τεραστια χρηματικα ποσα για να αποκτησουν! Και δεν χρειαζεται ουτε να ξεβιδωσω μια βιδα!

Παρατηρω ομως οτι ειναι χαλασμενο το floppy. Αγοραζω ενα εξωτερικο ή εναν Gotek Hxc emulator με το αντιστοιχο καλωδιο και το συνδεω εξωτερικα. Μεσα απο το ACA500Plus απενεργοποιω το εσωτερικο και μετατρεπω το εξωτερικο σε DF0! Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα!

Χρειαζομαι 1mb chip ram. Ενεργοποιω την καταλληλη επιλογη και τα 512kb του trapdoor γινονται automagically chip ram! Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα!

Θελω να τρεξω μια αρχαιολογια παιχνιδι που χρειαζεται kickstart 1.2. Ενεργοποιω το cloaking, επιλεγω ενα απο τα ετοιμα προφιλ με kickstart 1.2 και εφυγα. Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα, αλλα ουτε αναγκαζομαι να καταφυγω σε ημιμετρα τυπου relokick.




Θελω απειρες ζωες στο ταδε παιχνιδι; Ενεργοποιω το cloaking, επιλεγω ενα απο τα ετοιμα προφιλ με kickstart 1.3 και το Action Replay III και εφυγα. Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα, ουτε αγγιξει το hardware κατα οποιοδηποτε τροπο.




Θελω να φτιαξω μια εγκατασταση whdload. Ενεργοποιω την αυτοματη εγκατασταση workbench 3.1 και μεσα σε 1-2 λεπτα εχω μια ετοιμη εγκατασταση. Απο το pc μου μεταφερω τα απαραιτητα αρχεια για το whdload σε μια αλλη CF φορμαρισμενη σε FAT32. Δεν χρειαζεται να κλεισω καν την Amiga. Καρφωνω την CF στο AUX slot και περναω τα αρχεια στην εγκατασταση μου. Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα! Αν δεν θελω να ξεκιναω καθε φορα στο αρχικο μενου του ACA500, το ρυθμιζω να φορτωνει αυτοματα το πληρες προφιλ 3.1 και ειμαι βασιλιας.

Θελω να πειραματιστω με custom kickstarts; Η αυτοματη εγκατασταση workbench 3.1 εμπεριεχει τα απαραιτητα command line tools για να γραψω τα kickstarts που εχω φτιαξει στα διαφορα slots στο firmware. Επιλεγουμε πιο θελουμε να χρησιμοποιησουμε και αν καταληξουμε σε κατι που γουσταρουμε, φτιαχνουμε ενα custom προφιλ και χρησιμοποιουμε αυτο αντι για τα στανταρ kickstarts. Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα και δεν χρειαζεται να αγγιξω eprom programmer!

Εχω μια αμερικανα Α500 που ειναι NTSC. Ενεργοποιουμε την μετατροπη σε PAL παγκοσμιως και ξεχναμε οτι υπηρξε ποτε NTSC. Ακομα δεν εχω ξεβιδωσει μια βιδα.

Οπως ειδαμε, πρακτικα οτιδηποτε θελησει να κανει κανεις με την 500αρα του, γινεται ευκολα, γρηγορα και χωρις κατσαβιδια με το ACA500Plus!

To be concluded.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σούπερ!!!! Ευελπιστώ να την αγοράσω τα Χριστούγεννα.
 
Πολύ καλογραμμένη παρουσίαση, εύγε φίλτατε.

Κατά τα άλλα, το aca500plus προσωπικά δεν το βρίσκω χρήσιμο στην 500, αλλά ξέρω πως πάει το σύγχρονο hardware στην Amiga. Αφού γίνεται γιατί όχι; Αφού ότι upgrade να βγεί θα πουλήσει σαν να είναι κάτι φοβερό (δείτε περίπτωση με τις τιμές στους νέους 68030). Πιστεύω δεν έχει νόημα να δώσω τόσα λεφτά να κάνω upgrade μια ocs Amiga, τουλάχιστο από την στιγμή που έχω και την 1200 και την 4000. Ένα upgrade σε aga μηχάνημα πιάνει περισσότερο τόπο (υπό μια έννοια βέβαια με τις τρελές τιμές που έχει το αρχαίο hardware - γιατί μην μου πει κανείς πως κάνει rendering στο lightwave το 2017 και χρειάζεται απραίτητα ppc γιατί θα τραβάω τα μαλλιά μου. Παρ'όλλα αυτά, αν μου περίσσευαν λεφτά, ναι θα την αγόραζα και εγώ. Για το γούστο βέβαια και για τίποτα παραπάνω (αν και θα προτιμούσα ένα upgrade για την 600 που είναι πιο χαριτωμένη).
 
My god, it's full of stars.


2001: A Space Odyssey





Η αναφορα φυσικα εχει να κανει με το αστεροεν background του interface του ACA500Plus, αλλα οι παραλληλισμοι με το 2001 δεν σταματουν εκει. Ναι, το ACA500Plus ειναι ο Μονολιθος της Amiga 500. Ειναι ενα φανταστικο πολυεργαλειο, τοσο προσεγμενο στην σχεδιαση και στην υλοποιηση που θα ερθει στην ζωη μας και θα μεταφερει την σχεση μας με την 500αρα μας στο επομενο εξελικτικο σταδιο.

Πλεον σε εναν υπολογιστη θα εχετε την απλη εκδοχη που εχει μεγιστη συμβατοτητα με τα παιχνιδια, τις μεγιστες επιδοσεις που ειναι οτι πρεπει για μια προχωρημενη εγκατασταση workbench 3.1 η/και whdload. Επιπλεον μπορουμε να κανουμε ευκολα και γρηγορα παντως φυσεως πειραματισμους. Και δεν ειναι μονο αυτα. Δεν ανεφερα καν την επεκτασημοτητα hardware που μας προσδιδει με τις θυρες επεκτασης, τοσο για συσκευες clockport οσο και για αλλες propriatery λυσεις. Ακομα αξιζει να αναφερουμε οτι οι διαφορες πτυχες του firmware ειναι ακομα υπο αναπτυξη και λεγεται οτι τελικα η αυτοματοποιημενη εγκ workbench θα ερχεται ετοιμη με προεγκατεστημενο whdload για μεγιστη ευκολια. Σταθειτε, δεν τελειωσαμε ακομα. Δεν αγγιξα καν το θεμα του ενσωματομενου accelerator και την δυνατοτητα overclocking! Οπως συνηθως ισχυει σε αυτα τα θεματα YMMV, αλλα για καποιον που δεν εχει ή δεν θελει να διαθεσει εναν 1200 accelerator για την 500αρα του πιστευω οτι αυτο αποτελει μια βιωσιμη εναλλακτικη.

Ειναι τελικα τοσο τελειο αυτο το κατασκευασμα; Πανω κατω ναι. Μετα απο πολυ σκεψη καταφερα να βρω κατι που θα μπορουσε να μπει σε μια μελλοντικη νεωτερη εκδοση (aca500++ ; ). AGA support για A500. Αν μπορει να το κανει ο vampire, γιατι οχι;

Θα κλεισω την παρουσιαση αυτη ως συνηθως. Αν η αγαπημενη σας Amiga ειναι η 500, τοτε το ACA500Plus δεν πρεπει να λειπει απο το πλευρο της. Absolute must have!
 
Και μια ματια στο ACA500Plus με απλη Amiga 500, με 512kb στο motherboard και επεκταση μνημης 512kb, χωρις mods και αλλες επεμβασεις.

Το info στο ACA500Plus χωρις 68030 accelerator




Πλεον αν επιλεξουμε το καταλληλο προφιλ, μπορουμε να εχουμε 1mb chip ram χωρις καμια επεμβαση στο hardware. Ομοιως χωρις επεμβαση, εχουμε δηλωσει το εξωτερικο floppy σαν πρωτο.



Οντως στο workbench 1.3 εχουμε μονο chip ram!

 
Τελευταία επεξεργασία:
Και εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά , αλλά επίσης με εντυπωσιάζει να τα διαβάζω !

Βασικά συμβαίνει το εξής παράδοξο : παρότι δεν είχα ποτέ-μου Amiga , αισθάνομαι φοβερή νοσταλγία για αυτήν ! Γι'αυτό και ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω κάτι καινούργιο για αυτόν τον φοβερό υπολογιστή . Και κατά τα λοιπά ο freaktmp με μαλώνει που ασχολούμαι με WinXP ! :p
 
Σάνοβεμπίτς!! Μπήκα να αγοράσω και είναι out of stock:banghead:
 
Μετά από 2 σχεδόν μήνες έγινε ξανά στοκ και φυσικά χτύπησα μία. Καιρός να ξεσκουργιάσω!

Ενημερωτικά δε φαινεται καμία φωτό στο θρεντ αυτό.
 
Μπραβο, καλη αγορα!

Ομως δεν μας διαβαζεις προσεκτικα! :nono: :eviltongue:

Ειπαμε οι περισσοτερες φωτογραφιες στο forum δεν παιζουν.

Ενα προσωρινο fix περιγραφω εδω.
 
Βρε το έχω δει το φιξ που έχεις βάλει. Απλά είχα την εντύπωση ότι θρεντς με συνημμένες φωτογραφίες δε θα είχαν πρόβλημα.
 
Παρέλαβα την καρτούλα μου κι επίσης, καθότι η 512TB μνήμη που έχω βάλει στο αμιγκάκι θέλει καθάρισμα και μάλλον αντικατάσταση μπαταρίας, αγόρασα και μία μνήμη μαζί με RTC module. Την παλιά μνήμη κάποια στιγμή θα την συντηρήσω. Προς το παρόν, έχω ρωτήσει εδώ (http://www.plexilaser.de/shop/Acryl-Geraeuse-fuer-die-ACA500plus-Teilesatz-V11) για το αν στέλνει Ελλάδα (η λίστα του στο checkout δεν έχει τη χώρα μας) αλλά εδώ και 3 μέρες δεν έχω πάρει απάντηση. Αν έχει κανείς αγοράσει κουτί, ας μας πει. Πάντως, δε θέλω να χρησιμοποιήσω την κάρτα έτσι χύμα. Ισως παίξω λίγο μαζί της έτσι όπως είναι γυμνή, αλλά μόνο για λίγο.

BTW, πόσο ξεφτίλα πανεύκολο είναι πλέον να επισυνάπτεις φωτογραφίες σε ποστ με ένα απλό drag/drop χωρίς popups!

IMG_20180221_210320.jpg

Κανένα σχόλιο για τη συσκευασία....

IMG_20180221_210430.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η συσκευασια ειναι υπερανω κριτικης !
 
Μικέ συνήθως ό,τι πληρώνεις παίρνεις, σίγουρα όμως στην περίπτωση του Jens (ο οποίος κατά καιρούς δέχεται αρνητικές κριτικές) αγοράζεις και σοβαρότητα. Βλέποντας τις γρίλιες της Α500 πάνω στο κουτί, αμέσως τον έβρισα μεσα μου φιλικά, με τον τρόπο που "βρίζουμε" κάποιον που εχει πει ή κάνει κάτι για το οποίο τον παραδεχόμαστε.
 
Αυτα τα λιγα "ασημαντα" κανουν την διαφορα ομως. 
οχι οτι εχει σημασια το κουτι, αλλα ειναι πολυ πιο ωραιο να βλεπεις την Α500 επανω στην συσκευασια, απο οτι ενα αχρωμο universal κουτι.
 
Τελικά βρήκα άκρη με το κουτί της και πλέον είναι εσώκλειστη, όπως φαίνεται πιο κάτω. Αγνοήστε ενα περίεργο πλαστικό και επίσης το σακουλάκι που τα έχω εσωκλείσει και αυτά, καθότι αφορούν περιφερειακά που δεν τα διαθέτω (aca1222) ή δε θέλω να συνδέσω εκεί (βύσμα vga από indivision), όμως δεν ήθελα να αποθηκεύσω κάπου σε κάποιο άσχετο σημείο και στο μέλλον να τα ψάχνω, ειδικά αυτά που είναι μεσα στο σακουλάκι. Λόγω σχεδόν μηδενικού χρόνου από δυο διαφορετικές δουλειές, θα τη συνδέσω στο αμιγκάκι μολις χαλαρώσω λίγο. Οσοι τυχόν ενδιαφερθείτε, το πήρα από εδώ. Είναι ο ιδιος τύπος που είχα αναφέρει πιο πάνω ότι του έστελνα εμαιλ στο σάιτ του και δεν έπαιρνα απάντηση.

IMG_20180325_213742.jpg
 
Καταρχήν σε ένα τέτοιο thread πρέπει να ξαναβρούμε τις φωτογραφίες του freak.

Θέλω να πω ότι το retromaniax κάνει πολύ κακό στο πορτοφόλι μου. Θα δω την κατάσταση της Α500+ μου και σκέφτομαι κι εγώ την αγορά του ACA500 αλλά μάλλον μαζί με scan doubler όταν αυτός ξανα γίνει διαθέσιμος. Τα γέρικα μάτια μου δεν αντέχουν άλλες συγκινήσεις.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχεις WB3.1 αλλά και ARIII !

Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουν expansion για την 500 που θα την κάνει 1200.
 
Η προσωρινη λυση που ειχα βρει λειτουργει ακομα, και απο κει και περα εχω μεταφερει ολες τις φωτογραφιες απο το παλιο forum εδω και ειμαι τωρα στην διαδικασια να διορθωσω ολα τα μηνυματα μου που περιεχουν φωτογραφιες και links που δεν δουλευουν... βασικα εχω ολοκληρωσει ολες τις κατηγοριες εκτος απο υπολογιστες και εκει προχωραω το κατα δυναμιν....
 
Πίσω
Μπλουζα