Παρουσίαση Anbernic RG35xxSP

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.485
Αντιδράσεις
9.787
Ειπα να κανω ενα μικρο διαλειμματακι απο την ενασχόληση μου με το Mister FPGA για να ριξω μια γρηγορη ματια στην πιο προσφατη κυκλοφορια της εταιριας Anbernic, το RG35xxSP. Προκειται για το πιο προσφατο μελος της οικογενειας RG35xx. Ολα τα handhelds της οικογενειας εχουν κοινο hardware και software, αλλα διαφοροποιούνται στην εξωτερική τους εμφάνιση. Το RG35xxSP οπως προδίδει το ονομα του, εμπνέεται απο το Gameboy Advance SP και εχει ενα απο τα λιγοτερο κοινα form factors για κινεζικα handhelds, αυτο του clamshell.

Ας δουμε εν συντομια τα χαρακτηριστικα. Εχει επεξεργαστη Allwinner H700 με 4 Cortex A53 πυρηνες στα 1.5GHz, GPU dual-core Mali-G31 MP2, 1gb ram, οθονη IPS 3.5'' 640x480, wifi, bluetooth και δυο υποδοχες για καρτες microsd. Η μπαταρια ειναι 3300mAh, με μεγιστη θεωρητικη διαρκεια 8 ωρες. Εχει εξοδο hdmi. Υποστηριζει φορτιση 5V εως 1.5Α. Στο κλεισιμο του κελυφους εχει μαγνητικο διακοπτη σαν αισθητηρα για αυτοματο sleep/shutdown.

Ας ξεκινησουμε με το παραδοσιακο unboxing. Το κουτι ειναι καλης ποιοτητας χωρις πολλες ανοησιες που συνανταει κανεις συχνα σε κινεζικες gaming συσκευες.



Εκτος απο το ιδιο το RG35xxSP, εχουμε ενα πολυ μικρο φυλαδιο με βασικες πληροφοριες για το λειτουργικο συστημα, ενα καλωδιο usb-a σε usb-c για την φορτιση και εναν πλαστικο screen protector.



Ειχα παρει την εκδοση με μια καρτα microsd 64gb. Οι υποδοχες δεν ειναι spring-loaded. Ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος με τους κινεζους, αλλα η καρτα φαινεται να ειναι καλης ποιοτητας μαρκας kioxia.



To RG35xxSP. Επελεξα χρωμα ασημι, κλασσικο χρωμα του GBA SP. Αλλα χρωματα ειναι γκριζο, διαφανο μαυρο και διαφανο μπλε.



Στο κατω μερος το καπακι της μπαταριας.



Μπροστα υποδοχη για ακουστικα και οι δυο θυρες microsd.



Στα πλαγια. Απο την μια μερια κουμπι on/off και R (που δεν ξερω ακομα τι κανει)



Απο την αλλη ενταση ηχου



Στο πανω μερος τεσσερα shoulder buttons, θυρα usb-c otg για φορτιση και θυρα mini hdmi για συνδεση με εξωτερικη οθονη.



Φαινεται ωραιο απο οποιαδηποτε πλευρα.




Ανοιγει ευκολα και σταθερα, χωρις τριξιματα κλπ



Κλειδωνει μονο σε μια θεση, τερμα ανοικτο.



Δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα να το αφησω σε οποιαδηποτε αλλη θεση χωρις να προσπαθησει να ανοιξει ή κλεισει τελειως.



Το front panel. D-pad, τεσσερα κουμπια A-B-X-Y, δυο κουμπια start/select και κουμπι menu.



Στην συνεχεια θα δουμε το προεγκατεστημενο περιβαλλον και αλλα ενδιαφεροντα θεματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας δούμε το RG35XXSP σε σχεση με το GBA SP. Εμφανισιακά εχουν παρα πολλες ομοιοτητες.



Το RG35XXSP ειναι ελαφρά μεγαλύτερο σε ολες τις διαστάσεις.




Και στα δυο οι οθονες κλειδώνουν στην ιδια σχεδόν γωνία. Το d-pad στο RG35XXSP είναι κάπως μεγαλύτερο.



Ακομα και αν το συγκρίνουμε με το AGS-101 η οθονη του RG35XXSP ειναι απείρως καλυτερη.





Τα κουμπια και το d-pad χρησιμοποιούν tactile metal dome switches και κάνουν αρκετό θόρυβο. Δεν μπορω να πω σίγουρα αν ειναι καλύτερα ή χειρότερα, αλλα σιγουρα ειναι διαφορετικά απο τα rubber membrane που συναντάμε συχνότερα. Προσωπικά δεν με ενοχλουν ιδιαίτερα, ουτε ο θόρυβος που κάνουν. Νομίζω οτι ειναι απλα θέμα συνήθειας.

Θορυβο κανουν και τα shoulder buttons γιατι δεν ειναι σταθερα στην θεση τους. Συνεπώς οταν κουνάμε την συσκευή, κανει λιγο σαν κουδουνίστρα, αλλα δεν ειναι κατι τραγικό και δεν ειναι πρόβλημα αν εχουμε τα δάκτυλα μας πανω στα κουμπιά.

Για να ξεκινησει το RG35XXSP κραταμε πατημένο το κουμπι on/off για 1-2 δευτερόλεπτα. Κανει 20 δευτερόλεπτα μεχρι να ειναι ετοιμο για χρηση. Ο τερματισμός λειτουργίας γινεται σε 5 δευτερόλεπτα.

Ας δουμε τωρα το περιβαλλον λειτουργιας. Πραγματικά δυσκολεύτηκα να βγαλω φωτογραφίες λογω της αντανάκλασης της οθονης. Στην αρχικη οθονη εχουμε τα Game Rooms, Retroarch, Favorites, History, Search, Apps και Settings.




Στο Game Rooms εχουμε μια λιστα απο κονσολες και αφου επιλεξουμε μια, παμε σε μια λιστα με παιχνιδια για την κονσολα αυτη. Συνοδευονται απο ενα μικρο preview. Επιλέγοντας ενα παιχνιδι μεσα απο τα games rooms, φορτώνει εναν προεπιλεγμένο emulator. Εδω ειναι ολες οι υποστηριζόμενες κονσόλες.





Ενδεικτικά καποιες λιστες απο παιχνίδια.





H συνεχεια στο επομενο μηνυμα, λογω του περιορισμου 20 εικονων ανα μηνυμα απο album.
 
Στο Retroarch, εχουμε παλι μια λιστα απο κονσόλες και παιχνιδια. Επιλέγοντας ενα παιχνιδι φορτώνει τον αντίστοιχο πυρήνα του Retroarch. Εδω ειναι ολες οι υποστηριζόμενες κονσολες.







Ενδεικτικά καποιες λιστες απο παιχνίδια.






Στις περιπτώσεις που υπαρχουν παραπάνω απο ενας πυρήνας για μια κονσόλα, τοτε εχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ποιον πυρηνα θελουμε.



Στην επιλογη Apps εχουμε music και video players, ebook reader, file manager και μια εφαρμογή με ειδικές ρυθμίσεις του συστηματος (power management, suspend κλπ).




Στο menu Settings εχουμε ολες τις ρυθμισεις για την γενικη λειτουργία της συσκευης.




Πληροφορίες συστήματος.




Στην συνεχεια θα δουμε εν συντομια μερικα παραδείγματα παιχνιδιων στα δυο διαφορετικά περιβαλλοντα και αλλα θέματα.
 
Οταν είμαστε στο κεντρικο interface το κουμπι M μας παει στο menu Settings, σαν να είχαμε πατησει πανω στην επιλογη. Οταν εχουμε φορτώσει ενα παιχνιδι απο το Game Room, το κουμπι M μας παει στις ρυθμισεις του εκαστοτε standalone emulator. Δεν εχουν ολοι οι emulators τις ιδιες ρυθμίσεις, αλλα γενικα ειναι πολυ φτωχα τα πραγματα.



Οταν ειμαστε στο Retroarch, το κουμπι M μας παει στο γνωστο περιβαλλον του Retroarch.



Δεν το εψαξα ιδιαιτερα, αλλα φαινεται να ειναι πληρες το περιβαλλον, χωρις να εχουν απενεργοποιήσει συγκεκριμένες ρυθμισεις. Διάφοροι συνδυασμοί πληκτρων που λειτουργούν στο Retroarch περιγράφονται στο παρεχόμενο φυλλάδιο.

Έχοντας παίξει μερικα παιχνιδακια, μπορω να πω οτι η οθονη ειναι εξαιρετική, αναλογα με το κοστος του RG35xxSP. Ως συνηθως οι περιορισμενες φωτογραφικές ικανότητες μου δεν αρκουν για να δειξουν την ποιοτητα της εικόνας.







Μερικα closeup.




Ενα προβλημα που εχει εντοπίσει η ρετροκοινοτητα ειναι οτι ο επεξεργαστής δεν εχει ψυκτρα και οτι βρίσκεται φάτσα πόρτα με την μπαταρία. Προφανώς αυτο δεν ειναι καλο, γιατι οσο αυξάνεται η θερμοκρασία της μπαταριας τοσο μειώνεται ο ωφέλιμος χρονος ζωης της. Ειπα λοιπον να δοκιμάσω ενα μικρο mod, μηπως και βοηθήσω λιγο την κατασταση. Σε καμια περίπτωση δεν ειμαι σιγουρος οτι συνεισφέρει θετικά, αλλα τουλάχιστον δεν νομιζω οτι βλάπτει, οποτε δεν χανω και τίποτα.

Βρηκα στο amazon λεπτες χάλκινες ψυκτρες για m.2 2280 ssd δίσκους.



Έρχονται με thermal pad και πωλούνται σε σετ δυο για ελάχιστα ευρω.



Μια βίδα μας δινει πρόσβαση στην μπαταρια.



Δεν χρειαζεται καν να την αποσυνδέσουμε. Πανω στην εκτεθειμένη πλακέτα βλεπουμε τα ολοκληρωμένα του επεξεργαστή και της μνήμης.



Αφου μέτρησα το κενο, έκοψα την ψυκτρα με το dremel και με την κατάλληλη μυτη λείανα το αιχμηρό κομματι για να μην ειναι επικίνδυνο.



Αφαίρεσα το κάλυμμα του thermal pad και κόλλησα την ψυκτρα στην θεση της. Το μονο που απομένει ειναι να μαζέψω το καλωδιο της μπαταρίας στον κενο χωρο,να τοποθετησω την μπαταρια στην θεση της και να βιδωσω το καπακι.



Προφανως δεν νομιζω οτι λειτουργει σαν ψυκτρα (heatsink) αλλα περισσότερο σαν θερμική ασπίδα (heatshield). Φυσικα δεν εχω αποδείξεις οτι λειτουργει, αλλα τουλαχιστον δεν φαινεται να βλαπτει.

Στην συνεχεια θα δουμε αν η συμπεριλαμβανόμενη συλλογη roms λεει τιποτα και αν ναι, θα δουμε πως τα παει με τα παιχνιδάκια και αλλα ενδιαφέροντα θεματα.
 
Και στις φωτο φαινεται οτι βγαζει εξαιρετικη εικονα οπως θα την θελαμε σε handheld :thumbup::thumbup::thumbup:

Oτι καλυτερο η κινηση με το mod της ψυκτρας ssd για την αντιμετωπιση της θερμοτητας εστω και αν αυτη ειναι σε μικρο βαθμο. Ο no 1 εχθρος του επεξεργαστη οπως και αλλων ηλ. εξαρτηματων.
 
Ωραίο εξάρτημα. Τo κουμπί R θεωρώ ότι απλά κάνει reset, όμως επειδή είναι πολύ μεγάλο, θελω να πιστεύω ότι reset=επανεκκίνηση (hard ή cold δε μπορώ να ξέρω) και όχι reset=factory.

Εχεις γεμίσει με μπιχλιμπίδια. :)
 
Oτι καλυτερο η κινηση με το mod της ψυκτρας ssd για την αντιμετωπιση της θερμοτητας

Οπως ειπα δεν νομιζω οτι λειτουργει τοσο σαν ψυκτρα του επεξεργαστη, οσο σαν προστασια της μπαταριας απο την συγκεντρωμενη θερμοτητα που παραγεται απο τον επεξεργαστη σε ενα πολυ μικρο σημειο. Τωρα απλωνεται σε ολη την επιφανεια του χαλκου και ετσι ειναι χαμηλοτερη η θερμοκρασια σε οποιοδηποτε συγκεκριμενο σημειο. Θεωρητικα παντα. :fafoutis:

Για να μπορουσε να λειτουργει σαν ψυκτρα θα επρεπε ο χωρος απο πανω της να ειναι κενος και κατα προτιμηση να υπαρχει καποια ροη αερα.

θελω να πιστεύω ότι reset=επανεκκίνηση

Σωστος. Ξεχασα να το αναφερω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα