freaktmp
Expert
- Αντιδράσεις
- 10.377
Ηρθε η ωρα να παρουσιασω το Chroma 81του Paul Farrow, μικρο αδερφακι του Spectra, ενα πολυπεριφερειακο με δεκαδες χρησεις για υπολογιστες ZX81 και συμβατους.
Ας ριξουμε μια γρηγορη ματια σε μερικα απο τα πραγματα που μας προσφερει:
Ας δουμε και λιγα πραγματακια για την συμβατοτητα. Οπως προειπαμε ειναι συμβατο με ολους τους zx81 καθως και τους NTSC συγγενεις τους απο την Timex. Ειναι συμβατο με τα περισσοτερα περιφερειακα για zx81, οπως το ZXpand. Υπαρχουν καποια θεματακια συμβατοτητα με τηλεορασεις, εγω ειχα προβλημα το κλασσικο LG monitor TV που χρησιμοποιω για παντως τυπου ρετροκαταστασεις. Αντιθετα δεν ειχα προβλημα με την Panasonic plasma τηλεοραση μου καθως και οποιαδηποτε crt οθονη. Ειναι μονο εν μερη συμβατο με το ZX80. Συντομα θα κυκλοφορησει και Chroma 80, ειδικα για τους ZX80.
Στην συνεχεια θα δουμε πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το ZXC3 με το Chroma 81.
Ας ριξουμε μια γρηγορη ματια σε μερικα απο τα πραγματα που μας προσφερει:
- Την πιο καθαρη εικονα που εχει δειξει ποτε ZX81 υπολογιστης με SCART RGB
- Μια ευελικτη επεκταση μνημης που μπορει να συνεργαστει με υπαρχουσες επεκτασεις μνημης και υποστηριζει διαφορα modes hires γραφικων και user defined characters.
- Cursor joystick
- Σειριακη θυρα RS-232
- Υποστηριξη χρωματων
- Υποστηριξη custom character sets
- Κουμπι reset
- Passthrough για να συνδεσουμε επιπλεον περιφερειακα
- Υποδοχη cartridge τυπου ZX Interface 2, που μπορουν να αντικαταστησουν πληρως την ROM του υπολογιστη.
- Μια σειρα απο διακοπτες που μας επιτρεπουν να απενεργοποιησουμε αυτες τις λειτουργιες για λογους συμβατοτητας.
Ας δουμε και λιγα πραγματακια για την συμβατοτητα. Οπως προειπαμε ειναι συμβατο με ολους τους zx81 καθως και τους NTSC συγγενεις τους απο την Timex. Ειναι συμβατο με τα περισσοτερα περιφερειακα για zx81, οπως το ZXpand. Υπαρχουν καποια θεματακια συμβατοτητα με τηλεορασεις, εγω ειχα προβλημα το κλασσικο LG monitor TV που χρησιμοποιω για παντως τυπου ρετροκαταστασεις. Αντιθετα δεν ειχα προβλημα με την Panasonic plasma τηλεοραση μου καθως και οποιαδηποτε crt οθονη. Ειναι μονο εν μερη συμβατο με το ZX80. Συντομα θα κυκλοφορησει και Chroma 80, ειδικα για τους ZX80.
Στην συνεχεια θα δουμε πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το ZXC3 με το Chroma 81.
Τελευταία επεξεργασία: