Παρουσίαση SMART Card V3 Interface για Spectrum

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.341
Αντιδράσεις
9.486
Το SMART Card V2 Interface εγινε γρηγορα ενα αναπόσπαστο κομματι της καθημερινης χρησης του Spectrum μου. Μου αρεσε τοσο πολυ που αγορασα και δευτερο! Συνεπως ημουν πολυ ενθουσιασμένος οταν ανακοινώθηκε η εκδοση V3 με υποστηριξη για memory snapshots και tape images για υπολογιστες με 128kb. Αυτο ειναι κατι που ο δημιουργος του interface αρχικα σχεδιαζε να υλοποιήσει στο V2, αλλα τελικα δεν κατέστη δυνατό.

Κατα τ'αλλα, το V3 δεν εχει σημαντικές διαφορες απο το V2. Οπως και το V2, ερχεται σε ενα αντιστατικο σακουλακι μαζι με ενα quick start guide με τις πιο απαραιτητες πληροφοριες. Απο την μια μερια δεν υπαρχει πρακτικα καμια διαφορα.



Απο την αλλη, εχουμε μια ελαφρα πιο βελτιστοποιημένη διάταξη και το κεντρικο ολοκληρωμένο CPLD εχει διπλάσια χωρητικότητα απο το παλιο (xc95144xl vs xc9572xl).



Το interface υποστηρίζει microsdxc καρτες. Δεν ξερω αν υπαρχει κάποιος περιορισμός στο μεγεθος της καρτας, αλλα δεν εχει σημασια γιατι υποστηρίζεται μονο ενα partition 4gb FAT16. Ο πειρασμός ειναι ακομα και πριν εχουμε στα χερια μας το interface να προετοιμασουμε την microsd καρτα μας. Παρολο που ειχα φορμαρει την καρτα κατα τα προβλεπόμενα, το interface δεν μπορεσε να την διαβασει. Συνεπως καλύτερα ειναι να χρησιμοποιήσουμε το ενσωματομενο εργαλειο format που δουλευει γρηγορα και αψογα. Κατα τ'αλλα ολα ειναι οπως τα γνωρίζουμε, υποστήριξη υποφακελων και long file names. Δεν κανει αυτοματα sorting τα αρχεια. Προτείνεται να μην ξεπερνάμε τα 100 αρχεια ανα φακελο, αλλα εγω δεν ειχα πρόβλημα και με μεγαλύτερους αριθμούς αρχείων.

Χρησιμοποιησα το πιο προσφατο TOSEC για τα TAP και SNA αρχεια μου. Επιπλεον χρησιμοποίησα τα Z80 images αφου πρωτα τα μετέτρεψα μαζικά σε SNA. Ολα αυτα μαζι με ολα τα ROM images πιανουν μονο μερος της καρτας, οποτε ο περιορισμός των 4gb δεν θα πρεπει να ανησυχεί κανεναν.

Ειπα να μπω κατευθειαν στο ψητο και εβγαλα τον ZX Spectrum +3. Το interface συνδέεται ευκολα και σταθερα στο expansion port. Οι διαστάσεις του το κανουν πολυ εύχρηστο με τον +3.





Πριν κανω οτιδήποτε αλλο, ειπα να ελεγξω οτι ολα δουλεύουν σωστα στον υπολογιστή. Γυρισα λοιπον το διακοπτη του interface στην θεση του διαγνωστικού. Το Diagrom πλεον στην έκδοση 1.56 ειναι μια ολοκληρωμένη σουιτα διαγνωστικών τεστ για ολους τους Spectrum.








Αφου είμαστε σιγουροι για την υγεια του υπολογιστή μας, ας ριξουμε μια γρηγορη ματια στο ROM Menu. Απο εδω μπορουμε να προσθέσουμε και διαχειριστούμε διαφορες ROMs, αλλα και να ελεγξουμε την καλη λειτουργία του interface μας και να ρυθμίσουμε διαφορες παραμετρους λειτουργίας (ενεργοποίηση/απενεργοποιηση της ενσωματωμένης θυρας joystick kempston, κλπ).





Η προσθηκη rom ειναι πολυ απλη. Δυστυχώς ακομα ο file browser του rom burner δεν υποστηρίζει long file names.




Βρηκα μια εξαιρετική rom εκδοση του αγαπημένου Horace goes skiing που υποστηρίζει και joystick. Ολα τα λεφτα.



Ο καταπληκτικός ZX81 emulator του Paul Farrow (δημιουργου του Spectra interface) δουλευει απροβλημάτιστα.




Στην συνέχεια θα περάσουμε στο ζουμι της υπόθεσης και θα δουμε και καποια προβλήματα που συνάντησα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πριν προχωρησω παρακατω να προσθεσω οτι μπορουμε να αλλαξουμε την ROM που θα φορτωνει με τον διακοπτη του interface και να την αντικαταστησουμε με κατι αλλο. Επιπλεον μπορουμε να επιλεξουμε να μην φορτωνει αυτοματα ο launcher οταν αναβει ο υπολογιστης, αλλα πηγαινει κατευθειαν στην basic ή να φορτωνει καποια αλλη ROM.

Φτανουμε λοιπον στο σημαντικοτερο σημειο του Smart Card V3 που ειναι φυσικα ο launcher. Απο εδω βλεπουμε τα περιεχομενα της microsd καρτα μας και μπορουμε να φορτωσουμε οποιοδηποτε TAP και SNA image Θελουμε. Η επιλογη γινεται ειτε με τα πληκτρα, ειτε με joystick. Επιπλεον μπορουμε να δημιουργησουμε φακελους και να διαγραψουμε αρχεια μεσα απο το interface, ετσι ωστε να μην χρειαζεται να βαζω-βγαζουμε την microsd καρτα για ψυλου πηδημα.




Οτιδηποτε και αν δοκιμασα επαιξε απροβληματιστα. Το φορτωμα ειναι πρακτικα στιγμιαιο, ειδικα για τα SNA images. Ας δουμε και μερικα παιχνιδακια.

R-Type




Robocop



Εκει που συναντησα προβλημα ειναι με καποια παιχνιδια που δεν ηταν συμβατα με τον +3. Καποια ειχαν γραφτει πριν κυκλοφορησουν οι νεωτεροι Spectrum που κατασκευασε η Amstrad, καποια ειχαν εκδοσεις σε κασσετες και δισκετες, ετσι ωστε η εκδοση της κασσετας δεν επαιζε σε +3. Αρκετα απο αυτα ειχαν νεωτερες επανεκδοσεις που διορθωναν το προβλημα, ενω για πολλα αλλα εχουν δωσει λυση διαφοροι χομπιστες ανα τα χρονια. Μια εξαιρετικη σελιδα για το θεμα αυτο υπαρχει εδω. Βεβαιως για ολα αυτα δεν φταιει το Smart Card V3.

Bubble Bobble




Bomb Jack




Ας δουμε τωρα το ενα αλλο σημειο οπου υπαρχουν σημαντικες βελτιωσεις σε σχεση με το V2 και αυτο ειναι το NMI menu. Ειναι το μενου που εμφανιζεται οταν πατησουμε το κουμπι NMI στο interface. Εκτος απο την κλασσικη δυνατοτητα αποθηκευσης memory snapshot, εχουμε την δυνατοτητα να αλλαξουμε ή διαχειριστουμε TAP images on-the-fly. Μπορουμε να τους συμπεριφερθουμε σαν να ηταν κανονικες κασσετες και να παμε σε συγκεκριμενες θεσεις στην κασσετα ή να την γυρισουμε απο την αρχη κλπ. Αυτο μπορει να φανει χρησιμο για καποια παιχνιδια που χρησιμοποιουν multiloaders. Τελος η λειτουργια εισαγωγης pokes εχει επεκταθει σημαντικα και ειναι πλεον ενας βασικος αλλα λειτουργικος debugger.






Αν και για την ωρα δεν υπαρχει καποια αναβαθμιση, η modular φυση του firmware κανει την αναβαθμιση παιχνιδακι και εξαιρετικα ακινδυνη. Ακομα ομως και στην χειροτερη περιπτωση που φτασουμε σε κατασταση που το interface δεν ξεκιναει, παρεχεται recovery που μπορουμε να φορτωσουμε απο την θυρα του κασσετοφωνου και να επαναφερουμε την συσκευη μας.

Θα αναφερθω εν συντομια και στην υποδειγματικη τεκμηριωση του Smart Card. Αν και συνοδευεται μονο απο μια τυπωμενη σελιδα quickstart, υπαρχει σε ψηφιακη μορφη ενα πληρεστατο manual που οχι μονο καλυπτει την λειτουργια του interface αλλα παρεχει και πολλες πληροφοριες για προγραμματιστες που θα ηθελαν να εκμεταλλευτουν τις ικανοτητες του. Επιπλεον υπαρχουν διαφορα συμπληρωματα με χρησιμες πληροφοριες για το format της καρτας microsd, συνεργασια με αλλα περιφερειακα κλπ.

Ειπαμε ολα τα καλα, ας πουμε τωρα και καποια πραγματακια που δεν πηγαν κατ΄ευχην. Δυστυχως σε αντιθεση με τον προγονο του, το V3 interface δεν συνεργαζεται αρμονικα με το Spectra. Ολες οι λειτουργιες του interface παιζουν σωστα, εκτος απο το φορτωμα των TAP images. Οποιοδηποτε TAP παω να φορτωσω το αποτελεσμα ειναι η οθονη αυτη.



Αν συνδεσω τον Spectrum 48k απευθειας με το interface τοτε κανενα απολυτως προβλημα. Αλλα δεν μπορω να ζησω χωρις το super καθαρο σημα καμπανα SCART RGB του Spectra. Παντως πουθενα δεν γραφει οτι ειναι εγγυημενη η συνεργασια του interface με οποιοδηποτε αλλο (καθε αλλο παρα), οποτε δεν μπορω πραγματικα να το ψεξω για αυτο.

Αυτο που ειναι ελαφρα πιο ανησυχητικο ειναι οτι παρουσιασε το ιδιο ακριβως προβλημα σε εναν Spectrum 48k που εχω φτιαξει με ενα 48k Plus motherboard, χωρις καν να ειναι συνδεδεμενο το Spectra! Ο υπολογιστης αυτο λειτουργει αψογα με το V2 και απευθειας, αλλα και μεσω του Spectra. Αυτο δεν ξερω πως να το εξηγησω, ειδικα αφου δηλωνει στο manual οτι εχει δοκιμαστει με ολους τους αγγλικους spectrum συμπεριλαμβανομενου και του Plus.

Για αυτα τα θεματα επικοινωνησα με τον δημιουργο του Smart Card. Μου ειπε οτι εχει αλλαξει εντελως ο τροπος που φορτωνει TAP images σε σχεση με το V2 και ισως εκει να εξηγειται η ασυμβατοτητα με το Spectra. Για το θεμα του Plus αναμενω ακομα απαντηση.

Αυτο ομως που ειναι το μεγαλυτερο προβλημα ηταν η σοβαρη δυσκολια και καθυστερηση που ειχα για ερθει το interface στα χερια μου. Το πρωτο που παραγγειλα εξαφανιστηκε απο προσωπου γης (και tracking). Το δευτερο εφτασε μεχρι το τελωνειο οπου σκαλωσε και εφαγα ωρες μεχρι να βρω ακρη. Τελικα αφου ξεκολλησε και αρχισε να προχωραει κατα μενα, ως δια μαγειας εμφανιστηκε και το αρχικο interface που ειχε εξαφανιστει και ηρθαν και τα δυο μαζι. Φυσικα πληρωσα ενα καλο χαρατσι, 18€ ανα τεμαχιο για 48€ δηλωμενο πραγματικο κοστος.

56663502.jpg

Το ολο πραγμα πηρε μηνες απο την στιγμη που εκανα την πρωτη παραγγελια μεχρι το να εχω κατι στο χερι μου και τουλαχιστον μια ωρα αναμονη στο τηλεφωνο, emails με το τελωνειο κλπ. Η κατασταση με τις αποστολες απο την Αγγλια μετα το brexit εχει φτασει σε τραγικο σημειο. Βεβαιως ουτε και για αυτο φταιει ο ανθρωπος που τα φτιαχνει, αλλα ειναι κατι που θα πρεπει να εχετε στα υποψη σας αν ενδιαφερεστε να το προμηθευτειτε.

Βεβαιως εδω πρεπει να δωσω τα ευσημα στον Phil τον δημιουργο του Smart Card που οχι μονο μου εκανε refund το πρωτο interface οταν περασε ενας μηνας χωρις ενημερωση στο tracking, αλλα μου ειπε να το κρατησω οταν τον ενημερωσα οτι τελικα εμφανιστηκε και του ειπα αν θελει να τον πληρωσω.

Συμπερασματικα λοιπον, ειναι το Smart Card V3 interface κατι που πρεπει να αποκτησετε; Αν εχετε V2 και δεν ενδιαφερεστε για την ικανοτητα φορτωματος 128kb images τοτε μαλλον οχι. Αν εχετε Spectra, τοτε σιγουρα οχι. Αν εχετε Spectrum 128k, +2 ή +3 ναι δαγκωτο (με αστερισκο την πιθανη ταλαιπωρια στην αποστολη).
 
Πίσω
Μπλουζα