Παρουσίαση tabletop και handheld games (ʽ70s-ʽ80s)

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.225
Αντιδράσεις
280
Μέσα από εδώ, θα επιχειρήσω να παρουσιάσω αναλυτικά την συλλογή μου από tabletop και handhelds παιχνίδια με χρονικό εύρος παραγωγής και εμπορικής κυκλοφορίας μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του ʽ70 έως τις αρχές του ʽ80. Αποτελούν τους προγόνους των σημερινών gadgets, τα πρώτα δείγματα γραφής της φορητής ηλεκτρονικής διασκέδασης.

Στο παρελθόν έχω δημοσιεύσει διάφορες φωτογραφίες μέρους της, ποτέ όμως δεν επιχείρησα μια αναλυτική παρουσίαση, όπως αυτή τώρα. Η συλλογή κράτησε αρκετά χρόνια και ο σκοπός μου φυσικά δεν ήταν να συγκεντρώσω το σύνολο των handhelds που είχαν κυκλοφορήσει τότε (κάτι φυσικά τελείως αδύνατο αφού υπολογίζεται να έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 1100 διαφορετικά παιχνίδια), παρά μόνο εκείνα που μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον ως παιδί.

Ηλικιακά πρέπει να βρισκόμουν στα τέλη δημοτικού με αρχές γυμνασίου. Θυμάμαι όταν κάποιος από την παρέα αγόραζε κάτι καινούργιο, τότε κατευθείαν είχαμε πάρτι στο σπίτι του και γινόταν το πρόσωπο της ημέρας, της εβδομάδας ή τέλος πάντων μέχρι να προέκυπτε κάτι καλύτερο! Θυμάμαι επίσης τις ακριβές τιμές τους (από 5000-15000 δραχμές, αρκετά σεβαστό ποσό την εποχή εκείνη). Αυτός ήταν ο βασικός ανασταλτικός λόγος αγοράς τους. Οι γονείς μου, μου είχαν αγοράσει ως δώρα 4-5, όχι βέβαια τα πολύ ακριβά. Η επιθυμία απόκτησης τους ήταν κάτι που με ακολούθησε ίσα με τα τώρα. Μπορώ να πω ότι ολοκλήρωσα τον σκοπό μου. Ζήτημα να μου λείπουν 2 ή 3 ακόμη (ή και να έχω υπερβάλει λίγο στις αγορές μου, αλλά πιστέψτε με δεν μπορούσα να συγκρατηθώ! :D ). Όπως θα διαπιστώσετε λατρεύω τις οθόνες VFD (Vacuum Fluorescent Displays) γι αυτό και έχω επικεντρωθεί σε όσα παιχνίδια τις χρησιμοποιούσαν.

Οι πηγές μου είναι πολλές, με κύρια το εκπληκτικό site :

http://www.handheldmuseum.com/

Ξεκινώ λοιπόν με μια απαρίθμηση / παρουσίαση συνοδευόμενη από μια σύντομη ιστορική περιγραφή ανά εταιρεία και ...καλό ταξίδι !

COLECO

Ιδρύθηκε στην Αμερική από τον Maurice Greenberg, το 1932. Πήρε το όνομα της από τα αρχικά των "Connecticut Leather Company". Ξεκίνησε και δραστηριοποιήθηκε στην μεταποίηση δέρματος για παπούτσια και ένδυση ενώ από το 1950 και μετά επέκτεινε τις δραστηριότητες της στο τομέα των πλαστικών.

Στον τομέα παραγωγής παιχνιδιών γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ʼ80 με την σειρά των Cabbage Patch Kids (κούκλες) καθώς και από τις πολύ επιτυχημένες κονσόλες Coleco Telstar και ColecoVision. Στα φορητά ηλεκτρονικά παιχνίδια ο αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να χτυπήσει την Mattel και ειδικότερα την αθλητική σειρά της. Η πρώτη επιτυχία ήταν το Electronic Quarterback. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε την σειρά "Head to Head..."που αφορούσε παιχνίδια led, για δυο παίκτες. Το θέμα τους ήταν καθαρά αθλητικό (Football, Baseball, Basketball, Soccer, Hockey).

Η μεγάλη έκρηξη ήρθε το 1982 - 1983 με την εξασφάλιση αδειών από τις εταιρείες SEGA και MIDWAY για την παραγωγή των Mini Arcades. Αποτέλεσαν πιστές μεταφορές πολύ επιτυχημένων arcade τίτλων της εποχής. Το artwork και ο σχεδιασμός τους ήταν καταπληκτικός. Πρώτα στην αγορά (1982) βγήκαν τα PacMan, Froger, Galaxians, Donkey Kong. Πουλήθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια κομμάτια, με το PacMan μόνο του να είχε πουλήσει γύρω στις 1,5 εκατομμύρια μονάδες. Ακολούθησαν τα Ms PacMan, Zaxxon και Donkey Kong Junior την επόμενη χρονιά. Υπήρχε ο σχεδιασμός παραγωγής (και ίσως κάποια πρωτότυπα) των Berzerk και Omega Race, αλλά έμεινε απλά στα χαρτιά. Σήμερα αυτή η σειρά έχει πολύ υψηλή αξία, με πολύ ανοδική τάση ενώ εξυπακούεται ότι είναι ανάλογη και της κατάστασης του παιχνιδιού. Η ύπαρξη κουτιού, manual, αυτοκόλλητων artwork, το καπάκι μπαταριών και η κατάσταση των joysticks αποτελούν εν ολίγοις τους παράγοντες καθορισμού της τελικής αξίας. Οι τιμές ξεκινούν από 35-40 $ και εκτοξεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα σπανιότερα και ακριβότερα είναι τα Ms PacMan και Donkey Kong Jr.

Η COLECO κυκλοφόρησε ακόμα μια τρίτη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών - βοηθημάτων. Χαρακτηριστικά δείγματα είναι τα Lil Genius, Talking Teacher, Quiz Wiz κλπ

Μια σειρά από συγκυρίες και εμπορικές αποτυχίες (Adam computer) την οδήγησε στην χρεωκοπία το 1988.

Το 2005 η "River West Brands" με έδρα το Σικάγο, επανέφερε το brand name της COLECO με την κυκλοφορία της φορητής κονσόλας "Coleco Sonic" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Coleco_Sonic ). Εμφανίστηκε στα καταστήματα το 2006.Περιείχε 20 παιχνίδια SEGA Master System και Game Gear που ο παίκτης μπορούσε να παίξει μέσω emulation, σε μια οθόνη 2.4ʼʼ ή μέσω composite εξόδου σε TV.

ALIEN ATTACK, 1981

Παρόμοιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν οι CGL (Ευρώπη) και GAKKEN (Ιαπωνία) με ελαφρές αλλαγές προς τον βαθμό δυσκολίας του gameplay. Η έκδοση της COLECO είναι η ευκολότερη.

COLECO_Alien_Attack.jpg


Προβολή συνημμένου 138005

DONKEY KONG, 1982

Αποτελεί μια πολύ πιστή μεταφορά του original arcade της Nintendo. O MADrigal http://www.madrigaldesign.it/sim/ κατά την ανάπτυξη του κώδικα του simulator, ανακάλυψε κάποια bugs στο original που μας επιτρέπουν να «κλέψουμε». Ειδικότερα :

Από : http://www.handheldmuseum.com/Coleco/DK.htm

Luca Antignano has recently written a simiulator for this game (available from his website: madrigal.retrogames.com), and during development he discovered a cheat! First, some info: There are two different screens you have to play and 8 levels of difficulty, thus you play level 1, screen 1, level 1, screen 2 (1-1, 1-2), and then so on (2-1, 2-2, 3-1, etc...) At the end of each level you get a certain bonus score starting with 1000 for completing level 1-1. So, on to the cheat: Hold the joystick UP while turning the game on. The game will start immediately, but you are basically on level 0, screen 1. When you complete it you get 0 points, thus the assumption that you have basically started BACK on level from #1. The really cool thing is that you have about 8 or 9 lives (it says 2, but they won't decease until you've died 6 times).
COLECO_Donkey_Kong_Front.jpg


COLECO_Donkey_Kong_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 138003 Προβολή συνημμένου 138004

DONKEY KONG Jr, 1983

Υποτίθεται ότι θα ήταν το 6ο στη σειρά tabletop της COLECO με οθόνη VFD, αλλά την τελευταία στιγμή τα σχέδια άλλαξαν (ίσως κάποιες οικονομικές περικοπές) και η COLECO κυκλοφόρησε το παιχνίδι με οθόνη LCD, ακριβώς όπως η handheld έκδοση της Nintendo με διαφορά στο χρώμα (της Nintendo είναι μπεζ) και στα αυτοκόλλητα.

Από πάνω διαθέτει ένα λευκό ημιδιάφανο πλαστικό που μέσω αυτού το φως διαχέεται εσωτερικά και χαρίζει την ψευδαίσθηση του χρώματος λόγω της χρωματιστής διαφάνειας ακριβώς μπροστά από την μονόχρωμη LCD οθόνη. Φυσικά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στο μάτι. Το αισθητικό-οπτικό αποτέλεσμα είναι άψογο γι αυτό και το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το ακριβότερο της σειράς.

COLECO_Donkey_Kong_Junior_Front.jpg


COLECO_Donkey_Kong_Junior_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 138001 Προβολή συνημμένου 138002

FROGGER, 1982

Σας παρουσιάζω ένα από τα καμάρια μου. Πραγματικά NOS ! Κουτάτο και υπερπλήρες με ελάχιστες ώρες στο ενεργητικό του.

Διαθέτει ακριβώς την ίδια VFD οθόνη με την έκδοση της GAKKEN LSI.

COLECO_Frogger_Front.jpg


COLECO_Frogger_SIde.jpg


Προβολή συνημμένου 137999 Προβολή συνημμένου 138000

GALAXIAN, 1982

Από τα πιο όμορφα tabletop games που υπάρχουν, διαθέτει εθιστικότατο gameplay σχεδόν πανομοιότυπο του πραγματικού Galaxians. Το artwork είναι επίσης πιστή αντιγραφή του original arcade.

COLECO_Galaxian_Front.jpg


COLECO_Galaxian_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 137995 Προβολή συνημμένου 137996

MS PACMAN, 1983

Ακόμη ένα ΥΠΕΡΟΧΟ tabletop!

Δεύτερο σε προτίμηση και αξία μετά το Donkey Kong Jr. Το σπανιότερο όλων.

COLECO_Ms_Pacman_Front.jpg


COLECO_Ms_Pacman_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 137993 Προβολή συνημμένου 137994

PACMAN,1982

Πρώτο και καλύτερο σε πωλήσεις. Πρώτο και στην γραμμή παραγωγής. Τέλειο gameplay αλλά πολύ δυνατός και επαναλαμβανόμενος ήχος.

Αν τον συνηθίσεις έχει καλώς! Αν όχι... τότε λυπάμαι αλλά καταντά πολύ εκνευριστικός και καλύτερα να παίξεις κάποιο άλλο παιχνίδι τη σειράς...

COLECO_Pac_Man_Front.jpg


COLECO_Pac_Man_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 137991 Προβολή συνημμένου 137992

ΖΑΧΧΟΝ, 1983

Ένας πραγματικός ΓΙΓΑΝΤΑΣ. Ένα από τα μεγαλύτερα tabletop παιχνίδια που υπάρχουν. Το μοναδικό που παίρνει 4 μπαταρίες μεγέθους D. Εκπληκτικό artwork αλλά πολύ δύσκολο gameplay. Το πρωτοποριακό σε σχεδιασμό joystick αποτελεί πανομοιότυπη replica του original arcade.

Διαθέτει δυο VFD οθόνες, μια για το playfield και μια για το σκάφος. Η μια προβάλεται μέσα στην άλλη μέσω ενός εσωτερικού καθρέφτη και το οπτικό αποτέλεσμα δίνει την 3D ψευδαίσθηση του ελέγχου του ύψους του σκάφους που ελέγχει ο παίκτης. Απίθανος και μοναδικός σχεδιασμός που το κάνει να βρίσκεται σε πολύ ψηλή θέση στην προτίμηση του κόσμου. Η SEGA εδώ χτύπησε διάνα και έπραξε σωστά δίνοντας την σχετική άδεια και τα πνευματικά δικαιώματα του τίτλου της στους σχεδιαστές της COLECO !

ΗΙΝΤ

Όταν ξεκινάς τη λειτουργία του παιχνιδιού στη θέση ON, έχοντας πατημένο το FIRE το παιχνίδι μπαίνει σε διαδικασία graphics test και αμέσως μετά σε DEMO. Αν έχεις κρατημένο το joystick προς τα κάτω, τότε μπαίνεις μόνο σε λειτουργία graphics test.

COLECO_Zaxxon_Front.jpg


COLECO_Zaxxon_Side.jpg


Προβολή συνημμένου 137989 Προβολή συνημμένου 137990

(Συνεχίζεται ...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eξαιρετική παρουσίαση !! Εύγε Geoanas. :thumbup:

Εγώ ποτέ δεν αξιώθηκα να αποκτήσω οτιδήποτε Coleco, καθότι ο father δεν είχε δεί "ζεστά" μία τέτοια αγορά. (άλλωστε είχα ήδη κάμποσα άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια - απο handhelds, μέχρι το Atari μου).

Χαρακτηριστικά θυμάμαι όταν είχα δεί σχετική διαφήμιση σε εφημερίδα που διάβαζε ο father, και προσπαθούσα να τον πείσω να πάμε να τσεκάρουμε τα προϊόντα "Coleco".

Νομίζω η διεύθυνση ήταν κάπου στην Σταδίου (?). Θυμάμαι με είχε πάει εκεί (δεν είμαι σίγουρος αν ήταν "αντιπροσωπεία" ή απλό μαγαζί), αλλά το κατάστημα ήταν γενικά "φτωχό", και δεν είχε σε display και πολλά πράγματα. Ο ίδιος ο πωλητής ήταν μάλλον αδιάφορος (σαν να έκανε αγγαρεία), και τελικά φύγαμε άπρακτοι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακριβώς έτσι Billy ;) Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! :D

Τα COLECO ήταν τα ακριβότερα handhelds (15000 δρχ) και άπιαστο όνειρο την εποχή εκείνη. Θυμάμαι ακόμη και σήμερα πόσο είχα παθιαστεί να πάρω το Frogger αλλά πουυυυ.....

Αυτός ήταν (ίσως ?) ο λόγος που το πήρα πριν από 5 χρόνια κουτάτο, με τα όλα του :D ....

Για το τι είχα τότε, θα το μάθετε στη συνέχεια της παρουσίασης (έχει ακόμη πολύ "ψωμί") ! LOL ! :D
 
Ε-Π-Ι-Κ-Ο thread Γιωργο!!!Παντα ημουν fan των vfd!!!Μου τρεχουν τα σαλια με αυτα που βλεπω!!αλλα που θα παει θα παρω και εγω!!Αναμενω την συνεχεια!!!
 
Ευχαριστώ Γρηγόρη... ;)
 
Να,κατι τετοιες παρουσιασεις "διαμαντια" κανεις και μας πεφτουν τα σαγονια....
smiley-shocked016.gif
"]
smiley-shocked016.gif


[/url]

Πανεμορφα ειναι ολα τους!!!!:dribble:

Συγχαρητηρια και αναμενουμε την συνεχεια!!! :thumbup:

smiley-shocked016.gif
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Thanks Σταύρο :D
 
μα που ζω;;;; Δεν ηξερα καν την υπαρξη των παιχνιδιων αυτων σε τετοια μορφη!!! Ποσα εχασα ρε .....

Μου τρεχουν τα σαλια εντελως......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Pac Man και Frogger είχα την τύχη να τα παίξω καθώς τα είχαν παιδιά γνωστών μας αλλά δεν κατάφερα ποτέ να τα αποκτήσω :( Στην wish list και αυτά λοιπόν...

Thanks geoanas για την παρουσίαση.
 
Ευχαριστώ βρε παιδιά ! :D ...και αφού σας άρεσε, συνεχίζω :D

ENTEX

Ιδρύθηκε το 1970 από τους G.A. (Tony) Clowes, Nicholas Carlozzi και Nick Underhill. Η έδρα της εταιρείας ήταν η 303 West Artesia Blvd, Compton, California. Το όνομα της το πήρε από τα αρχικά των ιδρυτών της Ν (Nicholas) και Τ (Tony) προσθέτοντας ένα Χ στο τέλος (όπως ακούγεται στην καθομιλουμένη "ΝΤΧ -> ΕΝΤΕΧ"). Το λογότυπο της σχεδιάστηκε από τον Ben Templeton, δημιουργό μιας σειράς comic με τον τίτλο "Motley's Crew". Εικονιζόταν ένας στόχος, ο επονομαζόμενος "Bullʼs Eye" (σήμα της RAF), με ένα χαμογελαστό προσωπάκι στο κέντρο. Αυτό ακριβώς το προσωπάκι υποτίθετο ότι ήταν το πρόσωπο του Tony Clowes, ο οποίος ήταν και Εγγλέζος! Φημολογείτο ότι η ENTEX ήρθε σε επαφή με την ίδια την RAF προκειμένου να χρησιμοποιήσει το λογότυπο της και η τελευταία το αποδέχτηκε.

Entex_Logo.jpg


Η δραστηριότητα της ξεκίνησε με την παραγωγή και διάθεση κιτ πλαστικών συναρμολογούμενων μοντέλων και τουβλάκια τύπου Lego, τα Loc Blocs. Βλέποντας την επιτυχία των COLECO και MATTEL, αποφασίστηκε να εισέρθει στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών αρχικά με την σειρά αθλητικών led παιχνιδιών και μετά με τα ποιοτικότατα VFDs, διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα της αγοράς. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους -κατά την ENTEX- ήταν "high end" και "high quality" (υψηλής κλάσης και ποιότητας), προσπαθώντας να τα διαχωρίσουν από τα υπόλοιπα του ανταγωνισμού ενώ το moto της εταιρείας ήταν : "Games for the discriminating player" δηλαδή "Παιχνίδια για τον απαιτητικό / εκλεκτικό παίκτη". Η τιμολογιακή κατεύθυνση της εταιρείας ήταν σαφώς προς τα ακριβότερα παιχνίδια, στοχεύοντας στους πλουσιότερους αγοραστές.

Ξεχωρίζουν δυο πρόδρομα μοντέλα κονσόλων που δούλευαν με cartridges και βγήκαν στην παραγωγή τις χρονιές 1982 και 1983. Δεν είναι άλλες από τις γνωστές : Select-A-Game και Adventure Vision. Η δεύτερη, λόγω της κακής ποιότητας κατασκευής και του τρόπου λειτουργίας της εμφάνιζε συχνές βλάβες και κατέληγε στα άχρηστα. Παρόλα αυτά ήταν το άπιαστο όνειρο κάθε πιτσιρικά Αμερικανού την εποχή εκείνη. Σήμερα δεν έχουν διασωθεί παρά ελάχιστα κομμάτια καθιστώντας την ως "Holly Grail" για συλλέκτες με τιμές αστρονομικές που αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης.

ΠΗΓΕΣ:

> https://en.wikipedia.org/wiki/Entex_Industries

> http://www.handheldmuseum.com/Entex/index.html

> https://en.wikipedia.org/wiki/Entex_Adventure_Vision

> http://www.adventurevision.com/

CRAZY CLIMBER, 1982

Ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα κομμάτια της ENTEX και της συλλογής μου σήμερα. Βασίζεται στο ομώνυμο arcade παιχνίδι CRAZY CLIMBER της TAITO και ο χειρισμός του γίνεται με δυο joysticks ακριβώς όπως στο πραγματικό arcade.

Ως CPU χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο Hitachi HD38820A38. Σχεδιαστές του case είναι οι Ortega Orr και Ron Chesley. Ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού τμήματος και ο προγραμματισμός του έγινε από τους Rick Dyer & AMS.

ENTEX_Crazy_Climber.jpg


DEFENDER, 1982

Σχεδιαστές του case είναι και πάλι οι Ortega Orr και Ron Chesley, ενώ υπεύθυνη για τα ηλεκτρονικά του τμήματα είναι η ENTEX-TOKYO. Βασίζεται στην τεράστια arcade επιτυχία "DEFENDER" της Williams. Με τον ρυθμιστή (dialer) ο παίκτης μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα του παιχνιδιού. Έχοντας πατημένο το πλήκτρο FIRE κατά την έναρξη του παιχνιδιού, έχουμε display test και αμέσως μετά μπαίνουμε σε demo mode.

ENTEX_Defender.jpg


GALAXIAN2, 1981

Ο φουτουριστικός σχεδιασμός της case καθώς και τα ηλεκτρονικά του, επιμελήθηκε η ENTEX-TOKYO. Το «2» στο όνομα του μαρτυρεί ότι μπορεί να παίξουν δυο παίκτες. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο MISSILE κατά την έναρξη του παιχνιδιού, μπαίνουμε σε λειτουργία display test.

ENTEX_Galaxian2.jpg


PACMAN2, 1980

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αποτελεί την πλέον πιστή μεταφορά arcade σε tabletop παιχνίδι. Το δυάρι στον τίτλο υποδηλώνει ότι μπορεί να παιχτεί από δυο παίκτες. Ο πρώτος παίζει τον ρόλο του PacMan και ο δεύτερος του φαντάσματος που τον κυνηγάει. Σε 1 player mode μπορούμε να επιλέξουμε βαθμό δυσκολίας, δηλαδή αριθμό φαντασμάτων σε 2,3 ή 4.

ENTEX_Pacman.jpg


Λεπτομέρεια του ταμπλό παιχνιδιού (VFD)

ENTEX_Pacman_screen.jpg


STARGATE, 1982

Ακόμα ένα παιχνίδι που βασίζεται σε μεταφορά arcade τίτλου. Εδώ φυσικά αναφέρομαι στο "STARGATE" της Williams που αποτελεί συνέχεια του "DEFENDER".

Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και διαθέτει ένα δυνατό ηχείο που ακούγεται «καμπάνα»! Έχοντας πατημένα ΟΛΑ τα πλήκτρα λίγο πριν την εκκίνηση του παιχνιδιού, αυτό μπαίνει σε λειτουργία display test και μετά ξεκινά κανονικά.

ENTEX_Stargate_Front.jpg


ENTEX_Stargate_Side.jpg


TURTLES, 1982

Βασίζεται στον ομώνυμο arcade τίτλο, "TURTLES" από την STERN. Μπορούμε να παίξουμε εναντίον της CPU, ή κάποιου φίλου μας. Πανέμορφο gameplay και δυνατός, «γεμάτος» arcade ήχος που βγαίνει από το ενσωματωμένο μεγάλο ηχείο. Διαθέτει επίσης ρυθμιστικό δίσκο dialer για αυξομείωση της ταχύτητας του gameplay καθώς και υποδοχή για είσοδο ακουστικών! Η VFD display που διαθέτει, είναι κατασκευασμένη από την NEC (όπως όλες οι οθόνες VFD της εποχής άλλωστε) και θεωρείται σχεδιαστικά ως η πλέον πολύπλοκη όλων των μοντέλων και παιχνιδιών.

ENTEX_Turtles.jpg


(Συνεχίζεται...)

ENTEX_Stargate_Front.jpg

Entex_Logo.jpg

ENTEX_Crazy_Climber.jpg

ENTEX_Defender.jpg

ENTEX_Pacman.jpg

ENTEX_Pacman_screen.jpg

ENTEX_Galaxian2.jpg

ENTEX_Turtles.jpg

ENTEX_Stargate_Side.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικό θέμα Γιώργο.

Καταπληκτική και εμπεριστατωμένη η παρουσιασή όπως πάντα.

Η καψούρα δε κρύβεται και καλά κάνει.

Τα λατρεύω τα handhelds... Βλέπω αυτά τα Donkey και Frogger και μου τρέχουν τα σάλια.

Ευτυχώς έχω στη συλλογή μου Pac Man και Ms Pac Man.

Έρωτας!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κορυφαία Γιώργο. Να τα χαίρεστε!
 
@ Fred Madison

Όπως τα λες Βασίλη.......ΕΡΩΤΑΣ !

@ johnny19818

Ευχαριστώ Johnny ! ;)
 
Πανέμορφα και (απ'οτι διάβασα) ultra συλλεκτικά!!! :thumbup:

Θα έχει και TOMY το μενού;

Ρωτάω γιατί είχε ένας φίλος ένα συγκεκριμένο, με το οποίο παίζαμε φανατικά (δεν ήταν κανας φοβερός τίτλος), αλλά μου έχει μείνει στη μνήμη, το οποίο το ανακάλυψα πρόσφατα μέσω googlαρίσματος...

Είναι το Cosmic Clash...
 
Ευχαριστώ DINO ! :D

...ΤΟΜΥ...χμμμ...θα έχει πολλλλλλά από αυτά :D (αλλά δυστυχώς όχι το cosmic clash :( )

Μπορείς τώρα να πάρεις ένα ορεκτικό από....

EPOCH Co.

Epoch_Logo.jpg


Ιδρύθηκε το 1958 από τον Maeda Taketora και τρεις ακόμη συνεταίρους με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου γιεν. Ο Maeda Taketora έγινε πρόεδρος της εταιρείας. Η EPOCH ως εταιρεία έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση κατασκευής και εμπορίας παιχνιδιών στην Ιαπωνία το 1962. Τα κεντρικά της μεταφέρθηκαν στο Τόκυο, το 1963. Το 1978, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 200 φορές! Το 1980 επέκτεινε τις δραστηριότητες της, με εγκατάσταση και στην Αμερική, στο Englewood, New Jersey. Το νεοϊδρυθέν τμήμα της ήταν υπεύθυνο για την εισαγωγή και την διάθεση των προϊόντων της, στην Αμερικάνικη αγορά (και φυσικά στην Αγγλική γλώσσα).

Τα προϊόντα, ορόσημα της εταιρείας είναι η κονσόλα Epoch Cassette Vision (1981), το φορητό Barcode Battler (3/1991) και η σειρά video παιχνιδιών Doraemon.

Κατασκεύασε και διέθεσε πλήθος από handhelds και tabletops σε συνεργασία με τις TOMY, ITMC και GRANDSTAND.

Τα παιχνίδια που διαθέτω στη συλλογή μου χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό σχεδιασμό και φινέτσα. Αποτελούν άξιους εκπροσώπους της σχεδιαστικής τάσης των αρχών της δεκαετίας του '80, συνδυάζοντας σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν σε κονσόλες και υπολογιστές ταινιών επιστημονικής φαντασίας της εποχής.

Η εταιρεία συνεχίζει τις δραστηριότητες της μέχρι σήμερα και το επίσημο site είναι :

http://epoch.jp/

ΠΗΓΕΣ:

>https://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_Co.

>https://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_Vision

>https://en.wikipedia.org/wiki/Barcode_Battler

>http://www.handheldmuseum.com/Epoch/index.html

INVADER FROM SPACE, 1980

Κλασσικό θέμα τύπου "SPACE INVADERS".

H μονοχρωματική του οθόνη VFD, καλύπτεται εσωτερικά από 4 λωρίδες χρωματιστών σελοφάν, παραπέμποντας στο original arcade. Οξύς ήχος και εφέ, ίσως λίγο περισσότερο από αυτό που θα ήμασταν προετοιμασμένοι να ακούσουμε!

EPOCH_Invader_From_Space.jpg


EPOCH_Invader_From_Space_Box.jpg


GALAXY II, 1981

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου tabletops. Μπορούμε να το βρούμε και με την ονομασία Astro Wars, ανάλογα με την εταιρεία διάθεσης του. Βασίζεται στο arcade hit, "GALAXIANS".

Η Γαλλική έκδοση με το κουτί, manual και προστατευτικό σακουλάκι σε κατάσταση NOS!

EPOCH_Galaxy_II_Front.jpg


EPOCH_Galaxy_II_Side.jpg


EPOCH MAN

Η έκδοση της GRANDSTAND με τον τίτλο POCKET PacMan. LCD οθόνη, κίτρινο χρώμα, εθιστικό gameplay.

EPOCH_GRANDSTAND_Pocket_Pac_Man.jpg


STAR FORCE, 1984

Ξανά η Αγγλική έκδοση της GRANDSTAND. ΤΕΡΑΣΤΙΑ οθόνη! (Νομίζω από τις μεγαλύτερες που μπορούμε να συναντήσουμε σε τέτοια παιχνίδια).

EPOCH_GRANDSTAND_Star_Force_Front.jpg


EPOCH_GRANDSTAND_Starforce_Side.jpg


ASTRO COMMAND, 1982

Η έκδοση που διένεμε η GRANDSTAND με τον τίτλο SCRAMBLE.

Σωστά μαντέψατε! Το gameplay βασίζεται ακριβώς στο arcade hit "SCRAMBLE". Πολύ όμορφο, οριζόντιο scrolling σε πολύχρωμη οθόνη VFD.

Σε όλα τα παιχνίδια της η EPOCH χρησιμοποιεί πανέμορφα ζωγραφισμένα artworks, τοποθετημένα εσωτερικά, δίνοντας της ψευδαίσθηση ενός διευρυμένου πεδίου δράσης.

EPOCH_Astro_Command_GRANDSTAND_Scramble_Box.jpg


EPOCH_Astro_Command_GRANDSTAND_Scramble.jpg


GALAGA X6, 1983

Βλέπουμε την Γαλλική έκδοση που διένεμε στην αγορά η ITMC με τον τίτλο Guerre des Astres. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε και με άλλους τίτλους όπως : Grandstand Firefox F-7, Epoch Astro Thunder 7, Epoch Galaga X6, και Radio Shack Astro Thunder.

Τα ηχητικά του εφέ είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει ποτέ σε tabletop παιχνίδι της εποχής εκείνης! Μιλάμε για sampled ήχους πραγματικών εκρήξεων και πυροβολισμών! Αν σας ενοχλεί ο δυνατός ήχος μπορείτε να τον κλείσετε με τον ανάλογο διακόπτη (το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική).

EPOCH_Galaga_X6_ITMC_Guerre_des_Astres_Front.jpg


EPOCH_Galaga_X6_ITMC_Guerre_des_Astres_Side.jpg


(Συνεχίζεται...)

Epoch_Logo.jpg

EPOCH_Galaga_X6_ITMC_Guerre_des_Astres_Side.jpg

EPOCH_Galaga_X6_ITMC_Guerre_des_Astres_Front.jpg

EPOCH_Astro_Command_GRANDSTAND_Scramble_Box.jpg

EPOCH_Astro_Command_GRANDSTAND_Scramble.jpg

EPOCH_GRANDSTAND_Star_Force_Front.jpg

EPOCH_GRANDSTAND_Starforce_Side.jpg

EPOCH_GRANDSTAND_Pocket_Pac_Man.jpg

EPOCH_Galaxy_II_Side.jpg

EPOCH_Galaxy_II_Front.jpg

EPOCH_Invader_From_Space.jpg

EPOCH_Invader_From_Space_Box.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικά διαμάντια, ένα και ένα! Ένα από τα καλύτερα thread παρουσίασης στο retromaniax όλων των εποχών. Μπράβο Γιώργο!
 
Ευχαριστώ Μάριε...καιρό τώρα το είχα κατά νου, αλλά ήθελε χρόνο...

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι κάπου στη μέση ;)
 
Είναι εκπληκτικό πως αυτά τα φορητά σου μεταφέρουν την αίσθηση ενός κανονικού arcade σε μινιατούρα.

Το Scramble το είχε συμμαθητής μου και το θυμάμαι σαν κάτι το εξωπραγματικό. Από τότε έχω να το ξαναδώ...

Το GALAXY II εγώ το έχω σαν ASTRO WARS σε πολύ καλή κατάσταση γενικά. Όταν το πρωτοέβαλα

να παίξω είχα μαγευτεί.
 
GAKKEN Co.

Gakken_Logo.jpg
Gakken_Logo.jpg

Η Gakken Co. ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 1947 από τον Hideto Furuoka. Η κύρια της δραστηριότητα ήταν και είναι οι εκδόσεις. Έχει τεράστιο ετήσιο τζίρο. Δραστηριοποιείται επίσης και στον χώρο των παιχνιδιών και εκπαιδευτικών βοηθημάτων προσχολικής ηλικίας. Το 1970 μας έδωσε μια καταπληκτική σειρά εκπαιδευτικών βοηθημάτων για παιδιά - υποψήφιους ηλεκτρονικούς - που βασίζονταν στα Denshi blocks.

Τι είναι αυτά ; Μικρά πλαστικά, διάφανα κυβάκια που περιέχουν κάποιο ηλεκτρονικό στοιχείο (π.χ. αντιστάσεις). Μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας κυκλώματα που το παιδί μπορεί να αλλάξει όπως επιθυμεί, πειραματιζόμενο με πολλά υλικά σε αμέτρητους συνδυασμούς.

Η εταιρεία συνεχίζει μέχρι σήμερα και η επίσημη ιστοσελίδα της είναι :

http://www.gakken.co.jp/

ΠΗΓΕΣ:

>https://en.wikipedia.org/wiki/Gakken

>https://en.wikipedia.org/wiki/Denshi_block

>http://www.handheldmuseum.com/Gakken/index.html

SPACE INVADER, 1981

Το γνωστό θέμα..."SPACE INVADER" clone. Αποτελεί μέρος μιας σειράς 9 παιχνιδιών, παρόμοιου σχεδιασμού και διαφορετικών θεμάτων και χρωμάτων (Defender (κόκκινο), Puck Monster (κίτρινο), Space Galaxy (μπλε), Space Invader (γαλάζιο), Super Cobra (πράσινο), Basketball (κίτρινο), Football (Αμερικάνικο football, κόκκινο), Football (Ποδόσφαιρο, ανοικτό πράσινο) and Soccer (ανοικτό κίτρινο).

GAKKEN_Space_Invader_Front.jpg


GAKKEN_Space_Invader_Side.jpg


GAKKEN_Space_Invader_Side.jpg

AMIDAR, 1981

Βασίζεται στο ομώνυμο arcade της STERN. Πανέμορφος σχεδιασμός με το καπάκι να ανασηκώνεται και η οθόνη να ακολουθεί υπό μικρή κλίση, γλιστρώντας ελαφρώς πάνω σε καλά κρυμμένους πλαστικούς οδηγούς - ράγες.

Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε από την CGL. Οι διαφορές τους περιορίζονται στα διακοσμητικά αυτοκόλλητα. Οι cases, τα ηλεκτρονικά τους και το gameplay είναι ακριβώς τα ίδια.

Κρατώντας πατημένο το μεγάλο, κόκκινο FIRE λίγο πριν να γυρίσουμε τον διακόπτη στο ON, το παιχνίδι κάνει ένα graphics test και μετά μπαίνει σε λειτουργία demo.

CGL_Amidar.jpg


CGL_Amidar_open.jpg


GAKKEN_LSI_Amidar.jpg


GAKKEN_LSI_Amidar_open.jpg


GAKKEN_LSI_Amidar_open.jpg

JUNGLER, 1981

Ακριβώς το ίδιο pop-up στυλ με το προηγούμενο. Έντονο κόκκινο χρώμα και ζωηρά αυτοκόλλητα που προδιαθέτουν τον υποψήφιο αγοραστή / παίκτη για κάτι ενδιαφέρον. Όχι άδικα! Το gameplay βασίζεται και εδώ σε arcade τίτλο. "JUNGLER" από την Konami.

GAKKEN_LSI_Jungler.jpg


GAKKEN_LSI_Jungler_open.jpg


GAKKEN_LSI_Jungler_open.jpg

FROGGER, 1982

Μεγάλο!...ΤΕΡΑΣΤΙΟ κουτί και case! Κατακίτρινο χρώμα! Πολύχρωμη VFD οθόνη (παρόμοια σχεδιαστικά με εκείνη της COLECO) που μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο με την κατάλληλη τοποθέτηση εσωτερικού φακού. Μουσική και εφέ ίδια και απαράλλακτα με το original arcade "FROGGER" από την SEGA.

Το δικό μου, με την σφραγίδα της CGL. Βρίσκεται μέσα στο top 3 της λίστας των προτιμήσεων μου. Άψογο από κάθε άποψη!

GAKKEN_LSI_Frogger_Side_1.jpg


GAKKEN_LSI_Frogger_Front.jpg


GAKKEN_LSI_Frogger_Side_2.jpg


GAKKEN_LSI_Frogger_Side_2.jpg

PAINT ROLLER, 1982

Να λοιπόν και κάτι διαφορετικό! Βασίζεται στο arcade "CRUSH ROLLER" από την Kural Samno. Μπορείς να παίξεις μόνος ή εναντίον του φίλου σου αφού έχει VFD οθόνη διπλής όψεως και επιλογή για δυο παίκτες. Έντονο γαλάζιο - μπλε χρώμα και πανέμορφο artwork συμπληρώνουν την εικόνα. Διαθέτει graphics test και demo mode.

Ειδικά στην Γερμανία την διανομή του είχε αναλάβει η Lindy.

Αποτελεί (μαζί με το DIGDUG) ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα παιχνίδια της εταιρείας.

GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Side.jpg


GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Front_1.jpg


GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Front_2.jpg


GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Front_2.jpg

(Συνεχίζεται...)

GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Side.jpg

GAKKEN_LSI_Paint_Roller_Front_1.jpg

GAKKEN_LSI_Frogger_Side_1.jpg

GAKKEN_LSI_Frogger_Front.jpg

GAKKEN_LSI_Jungler.jpg

CGL_Amidar.jpg

CGL_Amidar_open.jpg

GAKKEN_LSI_Amidar.jpg

GAKKEN_Space_Invader_Front.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α ΠΑ ΠΑ ΠΑ ΠΑ!!!!

Το τσουνάμι συνεχίζεται... :D

Φοβερά πράγματα!!!

Έχω κι εγώ μια ταπεινή παραλλαγή του Epoch-Man, σε άσπρο χρώμα...
 
Πίσω
Μπλουζα