Παρουσιαση adapter ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Θα παρουσιασω τωρα εναν ενδιαφεροντα προσαρμογεα για υπολογιστες Amiga και Commodore 8bit, που μας επιτρεπει να χρησιμοποιουμε χειριστηρια sega. Ο συγκεκριμενος ειναι βασισμενος στο open source project ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter, αλλα με καποιες σημαντικες βελτιωσεις που περιγραφονται εδω. Επειδη ειναι open source, τετοιοι προσαρμογεις μπορουν να βρεθουν απο διαφορες πηγες. Ειχα αγορασει τον δικο μου απο το ebay, αλλα ειχε χαθει στον αιθερα για μηνες για να εμφανιστει στο πορτα μου πριν μερικες μερες.

Πρόκειται για εναν προσαρμογεα που μας επιτρεπει να συνδεσουμε και να χρησιμοποιησουμε με ασφαλεια χειριστηρια master system, mega drive και συμβατα με παντως τυπου υπολογιστες Amiga και Commodore 8 bit. Αυτο υπο φυσιολογικες συνθηκες δεν ειναι εφικτο και μαλιστα ειναι επικίνδυνο για τον υπολογιστη μας. Το ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter ενεργοποιει την λειτουργια του d-pad και των πλήκτρων Β και C (1 και 2 στο sms gamepad). Μας επιτρεπει να παντρεψουμε οποιοδηποτε απο τα δυο αυτα πληκτρα με το Fire1 και (το πολυ σπανιοτερο) Fire2 ή της πανω κατευθυνσης του joystick. Η τελευταια επιλογη ειναι πολυ ενδιαφερουσα γιατι μας επιτρεπει να παιζουμε παιχνιδια τυπου platform ακριβως οπως στις κονσολες.

Ο συγκεκριμενος προσαρμογεας ερχεται ετοιμος με ενα 3d printed κελυφος. Η ποιοτητα της εκτυπωσης και της συνολικης κατασκευης δεν εντυπωσιαζει.




Στο πανω μερος εχουμε τρεις διακοπτες δυο θεσεων. Με τον πρωτο επιλεγουμε αν θα τον συνδεσουμε με Amiga ή Commodore 8bit. Οι αλλοι δυο μας δινουν τεσσερεις συνδιασμους. Fire1 και Fire2 στο B και C. Fire2 και Fire1 στο B και C. Fire1 και UP στο B και C. UP και Fire1 στο B και C.



Δοκιμασα δυο αυθεντικα sega χειριστηρια master system και mega drive. Ενα Quickshot QS-171 και δυο ασυρματα χειριστηρια, το all time classic Joyzz του Krikzz και το Mega Drive Wireless 8-button Arcade Pad 2.4GHz της εταιριας Retro-bit.



Ξεκινησα τις δοκιμες μου με την Amiga 500.



Αναλογα με το αν και τι μετατροπεα χρησιμοποιειτε για το ποντικι μπορει να συναντησετε χωροταξικα προβληματα, οπως οπως εδω με το TOM+.



Χρησιμοποιώντας εναν old school μετατροπεα ή αυθεντικο ποντικι δεν υπαρχει προβλημα.



Ξεκινησα τις δοκιμες μου με το Amiga Test Kit. Ολα τα χειριστηρια που δοκιμασα επαιξαν κανονικα σε ολες τις λειτουργιες. Το quickshot που εχει turbo fire δυο ταχυτητων παιζει αψογα. Εδω βλεπουμε Fire1 και UP.



Εδω βλεπουμε Fire1 και Fire2.



Ας δουμε και μερικα παιχνιδακια.

Teenage Mutant Hero Turtles. Ναι καλα διαβασατε, Hero για στην Αγγλια η λογοκρισια απαγορευσε την λεξη Ninja για παιδικες σειρες...



Rick Dangerous. Πολυ βολικο το UP στο κουμπι.




Rainbow Island. Ομοιως.




Ας δουμε τωρα την λειτουργια σε εναν Commodore 64. Φυσικα δεν ξεχναμε να γυρισουμε τον πρωτο διακοπτη στην καταλληλη θεση.



Μπορουμε να συνδιασουμε το ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter με το C8D Joystick Switcher. Αν βαλουμε και τον δεκτη του Joyzz ειναι καπως μακρινάρι.



Οπως και πριν ολα δουλεψαν αψογα. Στο Super Mario Bros το UP στο κουμπι ειναι οτι πρεπει.



Boulderdash




Η συνεχεια παρακατω γιατι πεφτουμε στο οριο των 20 εικονων ανα αρθρο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προσπαθησα να το δοκιμασω στο ΖΧ Spectrum 48k με το Smart Card V2 interface. Παρολο που θα επρεπε θεωρητικά να λειτουργεί σε Kempston mode, απλα βραχυκυκλώνει τον υπολογιστη.




Πριν ολοκληρωσω, αξιζει εδω να επισημάνουμε τις βελτιώσεις απο την αρχικη εκδοση. Προφανώς η αντικατασταση των jumpers με διακοπτες κανει τεραστια διαφορα. Η σχεδιαση εχει γινει πολυ πιο ορθολογική και πλεον δεν ειναι δυνατο να ρυθμισουμε τον προσαρμογεα σε ακαταλληλη και βλαβερη για τον υπολογιστη μας κατασταση.

Εν κατακλείδι. Αν προτιματε τα gamepads και σας αρεσει πολυ καποιο που ειναι συμβατο με sega, τωρα μπορειτε να το χρησιμοποιησετε και στους αγαπημενους Commodore υπολογιστες σας! Η λειτουργια του να παντρευει το UP με κουμπι ειναι ολα τα λεφτα σε συγκεκριμενες κατηγοριες παιχνιδιων. Το συγκεκριμενο κομματι που πηρα δεν ειναι και οτι καλυτερο απο αποψη κατασκευης, αλλα δουλευει αψογα και δεν ειναι και ιδιαιτερα ακριβο. Για οσους εψαχναν κατι τετοιο must have! Για τους υπολοιπους, why not?
 
Ειχα μια εμπνευση. Δοκιμασα το ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter στον Spectrum με ενσυρματο χειριστηριο (συγκεκριμενα το gamepad του Master System) και δεν ειχα το προβλημα που παρουσιαζε με τον ασυρματο δεκτη. Οταν ειναι ρυθμισμενος στην λειτουργια Amiga, τοτε ολα παιζουν φυσιολογικα.



1943




Αυτο σημαινει οτι μαλλον το προβλημα βρισκεται στο Smart Card V2 interface που δεν μπορει να δωσει αρκετο ρευμα στην θυρα joystick για να τροφοδοτησει ασυρματους δεκτες.
 
Δεν θα είναι δύσκολο να βρει κανείς το pin-out, και τι Voltage χρειάζεται, και να παρεμβάλει μια μόντα που να δίνει περισσότερο ρεύμα, κατά πάσα πιθανότητα 5V DC, για ένα γρήγορο τεστ χακεύεις ένα USB καλώδιο και χρησιμοποιείς ένα καλής ποιότητας USB charger για κινητά.
 
Οπως μαλλον ειδες εδω, βρηκα πιο αναίμακτη λυση! :)
 
Γενικά στα platform είναι καλύτερα το gamepad με το Up να είναι σε κουμπί (όχι πάντα όμως.. το Rainbow islands πιο καλά σε μοχλό), σε παιχνίδια με ελεύθερη κίνηση Kick off, Nba jam, top down games πχ Chaos Engine, Zombies ate my neighbours κλπ είναι πιο καλά ο μοχλός. Είναι αδύνατον να παίξεις kick off με gamepad.
 
Πίσω
Μπλουζα