Παρουσιαση Retroflag NesPI 4 case με Raspberry Pi 4

Επειδη ακομα δεν εχω βρει το Super Everdrive, ειπα να παρηγορηθω προσωρινα με το Raspberry Pi. Βρηκα ενα image που ειναι μονο SNES και τα συναφη (Super Famicom, Satellaview, hacks, MSU1).


Δυστυχως λόγω των προσφάτων βελτιώσεων του firmware αρνείται να φορτωσει. Δοκιμασα καποια γιατροσοφια με περιορισμενη επιτυχια. Ετσι τελικα δάγκωσα την σφαίρα και ακολουθησα αυτο τον οδηγο. Αφου εκανα mount το image με το Paragon Linux File Systems for Windows, αντεγραψα τους φακελους που λεει στον δισκο μου. Εγραψα σε εναν δισκο ενα καθαρο φρεσκο retropie image και μετεφερα τους φακελους.

Επρεπε να παιξω λιγο με τις ρυθμισεις (αναλυση, overscan κλπ) αλλα γενικα φαινεται να παιζει οκ. Χρησιμοποιησα το XBOX One controller με καλωδιο και δουλευει πολυ καλα. Χρησιμοποίησα και κατι αλλο, που θα σας το φυλαξω για εκπληξη.

Ας δουμε μερικες φωτογραφίες.

Το κεντρικο μενου

P3117594.JPG

Στην επιλογη παιχνιδιων SNES

P3117593.JPG

Στην επιλογη παιχνιδιων Satellaview

P3117597.JPG

Η οθονη ρυθμισεων του Emulation Station

P3117595.JPG

H οθονη ρυθμισεων του Retropie

P3117596.JPG

H οθονη quickmenu του RetroArch

P3117598.JPG

Aero Fighters

P3117592.JPG
 
Θα σας υπενθυμισω οτι στην πρωτη μου προσπαθεια για να δοκιμασω ενα ετοιμο image, ειχα δοκιμασει αυτο.


Ειχα αποτυχει γιατι η οθονη που χρησιμοποιουσα για δοκιμες ηταν το παναρχαιο LG Monitor TV που δεν υποστηρίζει 1080p. Επίσης ειχα σαν τελικο στοχο να χρησιμοποιήσω την εξοδο composite του Raspberry Pi για να παιξω στην CRT τηλεοραση, κατι που εκανε την ζωη μου σημαντικα πιο δυσκολη.

Μεγαλύτερος και σοφότερος πλεον, επισκέπτομαι ξανα το image αυτο στην νεα μου εγκατάσταση.

Προκειται για ενα οπτικοακουστικό υπερθέαμα με ενα εξαιρετικο 80s αίσθημα στα video της εισαγωγής, στις μουσικες των menu, στα backgrounds, themes και screensavers. Μπορω ευκολα να το φανταστω σε μια φλασατη eighties themed καμπινα, που θα καταπλήξει τα πληθη. Εχω εντυπωσιαστεί πολυ, ακομα και εγω που δεν ειμαι της εξωτερικής εμφάνισης και για τα φρου φρου και αρώματα.

Εγραψα το image σε ssd δισκο. Καθυστερεί λιγο στην εκκίνηση, αλλα αμα μπει στο κεντρικό μενου ειναι γρηγορο, παρολο τα video snaps και γενικότερη multimedia επίθεση στις αισθήσεις. Το εισαγωγικό video, background μουσικες, θεμα κλπ ειναι ολα τυχαια και καθε φορα που φορτωνει δειχνει κατι διαφορετικό. Για αυτον που θελει να περασει πιο γρηγορα στο ψητο, ολα αυτα μπορουν να απενεργοποιηθούν.

Το image εχει μεσα παπάδες σε οτι αφορα τα arcades και εχει εξαιρετικη κατηγοριοποιηση.

Το χρησιμοποιησα τοσο με το xbox one controller ενσυρματα, οσο και με κατι αλλο που θα παρουσιασω αργοτερα. Δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα.

Ας δουμε μερικες φωτογραφιες.

Ενα video της εκκινησης

P3157638.JPG

Το βασικο menu

P3157639.JPG

Menu Sega

P3157641.JPG

Menu Midway

P3157640.JPG

Επιλογες retropie

P3157642.JPG

Επιλογες emulation station

P3157643.JPG

Screensaver

P3157644.JPG

Dolphin Blue

P3157645.JPGP3157646.JPG

1945k III Οριζοντιο με overlay

P3157647.JPG

To ιδιο καθετα. Π-Ω-Ρ-Ω-Σ-Η

P3157648.jpgP3157649.jpg


Πιστευω οτι εκπληρωσα τον στοχο που ειχα οταν αγορασα το Raspberry Pi και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος.

I-love-it-when-a-plan-comes-together-1.jpg

Στην συνεχεια θα δουμε μερικα ακομα ενδιαφεροντα images.
 
Ενα image που θα βρουν πολυ ενδιαφερον οι οπαδοι της Amiga ειναι το Pimiga ειναι το Pimiga 1.5 MotherFraker Edition που εχει μια βαρια τροποποιημένη εκδοση του Pimiga που εχει προεγκατεστημενα πανω κατω οτιδηποτε κυκλοφορησε ποτε στην ιστορια της Amiga.


To desktop.

P3187656.JPG

Με F12 μπαινουμε στις ρυθμισεις του emulator. Απο εδω μπορουμε να κανουμε τα παντα απο τερματισμο και επανεκινηση εως να φορτωσουμε adf images, να ρυθμισουμε joysticks κλπ.

P3187657.JPG

Εχουμε φυσικα ενα πληρες whdload setup για παιχνιδια με ενα iGame front end.

P3187659.JPG

Robocop. Παιζει αψογα με το 8bitdo Arcade Stick

P3187660.JPGP3187661.JPG

Exoume ακομα ενα πληρες demo whdload setup.

P3187662.JPG

Captured Dreams

P3187664.JPG

Εχουμε ενα σωρο music players με μια τεραστια βιβλιοθηκη mods.

P3187665.JPG

Demos, demos, demos.

P3187666.JPG

Παιχνιδια εκτελεσιμα workbench.

P3187667.JPG

Πληρες TOSEC με adf images που μπορουμε να φορτωσουμε απο τον emulator

P3187668.JPG

Ενας σκασμος προγραμματα και utilities.

P3187669.JPGP3187670.JPGP3187671.JPG

Και ενα εκατομμύριο ακομα πραγματα, τοπικο δικτυο, internet και web browsing κλπ.
 
Αφου ασχοληθηκα με ολα αυτα τα εξειδικευμένα images, ειπα ετσι απο περιέργεια να ριξω και μια ματια σε ενα image που εχει λιγο απ' ολα. Και επειδη μεχρι τωρα εχω δει batocera και ενα σωρο retropie εγκαταστασεις, αποφάσισα να ασχοληθώ με ενα recalbox image με το ονομα RACCOONBOX V2 128gb και πρεπει να πω οτι με εξέπληξε ευχαριστα.


Παρ' ολο που διαφοροι λενε οτι ειχαν προβληματα με την ρυθμιση χειριστηριων, εμενα δουλεψε αυτοματα με το 8bitdo Arcade Stick χωρις καν να μου ζητησει να το ρυθμισω, οπως κανουν ολες οι φρεσκιες εγκαταστασεις. Και οχι μονο δουλεψε, αλλα δουλεψε καλυτερα απο το retropie, αφου λειτουργουν και τα 8 βασικα κουμπια του Arcade Stick!

Επιτελους εχουμε ενα συστημα με μια πιο ορθολογικη δομη μενου και επιλογων και οχι αυτο το χαος του retropie. Ας δουμε μερικες φωτογραφιες.

Ενα σχετικα ελαφρυ και καλαισθητο θεμα, χωρις πολλα μη ουσιωδη πραγματα. Η βασικη οθονη επιλογης συστηματων.

P3257710.JPGP3257711.JPG

Καθε συστημα με τα metadata του.

P3257709.JPG

Το φιλτραρισμα της λιστας των παιχνιδιων ειναι παιχνιδακι!

P3257717.JPG

Η αναζητηση παιχνιδιου ειναι πολυ εντυπωσιακη εμφανισιακα.

P3257718.JPG

Το κεντρικο menu ρυθμισεων. Παρα πολυ απλο στην χρηση και πρακτικα ολα βρισκονται εκει που θα περιμενε κανεις.

P3257712.JPG

Οι επιλογες τερματισμου και επανεκκίνησης ειναι ευκολα και αμεσα προσβασιμες. Ποσο δυσκολο ειναι να το κανουν αυτο στο retropie;

P3257713.JPG

To quick menu του retroarch.

P3257716.JPG

Bad Dudes στο NES

P3257714.JPGP3257715.JPG

Phoenix. Η περιστροφη 90 μοιρων ειναι πιο απλη απο το retropie.

P3257707.jpg

Δεν ειμαι ειδικος στο θεμα και δεν ξερω αν ειναι καλυτερο ή χειροτερο σε θεματα emulation, αλλα σαν interface και ευκολια χρησης νομιζω οτι το recalbox ειναι πολυ καλυτερο απο το retropie.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εχει ξεκινήσει εδω και καιρό η κυκλοφορία των θηκών που ειχα προαναφέρει, αλλα δυστυχως πωλούνται αποκλειστικά και μονο μαζι με τον adapter, οποτε ειναι απαγορευτικό οικονομικά και δεν εχει νοημα για μενα που εχω ηδη usb to sata adapter και θελω παραπάνω απο μια τέτοια θήκη.

Τετοιες θηκες ομως ειχαν ηδη αναπαραχθει απο τους θιασωτες του 3d printing. Αποφασισα να ακολουθησω λοιπον αυτη την οδο. Αφου δεν βρηκα κατι τοπικα, εδω στην Πατρα, επικοινώνησα με τον φιλο @dkssprs και προσφατα μου εστειλε την πρωτη, beta αν θελετε, εκδοση της θηκης.

Οι διαστάσεις ειναι πρακτικά πανομοιότυπες με την original.



Η θηκη ανοιγμενη με εναν ssd δισκο μεσα. Οι δισκοι τοποθετούνται πολυ σταθερα μεσα στην θηκη.



Τα δυο μισα.



Η κατω μερια.



Η μεγαλύτερη διαφορά με την αυθεντική θηκη ειναι οτι δεν εχει καποιο τροπο να ασφαλίσει το πανω μισο με το κατω. Ετσι οταν παμε να την βγαλουμε απο το NesPI βγαινει το πανω μισο μονο του και το κατω μισο με τον δισκο μενει μεσα στο NesPI. Αποφασισα να δοκιμάσω την κολλητικη ταινια διπλης οψης που ειχα χρησιμοποιησει στο παρελθον στον spectrum για να ασφαλισω τα δυο μισα. Με αυτο τον τροπο μπορω μελλοντικά να ανοιξω την θηκη και να αλλαξω δισκο αν θελω χωρις πολλα δράματα.



Την αφησα μερικες ωρες στην μέγγενη για να κολλήσει καλα.



Μπαινει ευκολα αλλα σταθερα στο NesPI case και πλεον βγαινει χωρις να χωρισει στα δυο.




Μετα απο καποιες μικροβελτιωσεις και χρωματακι που να ταιριαζει περισσότερο αυτο του κλασσικου NES cartridge, ελπιζω σχετικα συντομα να εχω θηκες για ολους τους δισκους που θελω να χρησιμοποιήσω με το Raspberry Pi. Για τεχνικες λεπτομέρειες σχετικα με το project ελπιζω να σχολιάσει ο 3d printing master @dkssprs σε αυτο εδω το thread.
 
Freak χαίρομαι που κάνει την δουλειά.
Το μαύρο χρώμα που χρησιμοποίησα για το beta δυστυχώς κρύβει την λεπτομερεια του εικαστικού του carttridge του NES. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολύ "ψωμί" στην κατασκευή προκειμένου να το κάνουμε με βίδες. Γίνεται με βίδες αλλά άντε βρες τόσο μικρούλες. Η ταινία διπλής όψης που έβαλες είναι άριστη κ θα κρατήσει άνετα τα δύο κομμάτια.
Πώς το βλέπεις θα εκτυπώσεις κ lebels τύπου nes πάνω στα cartidges?
 
Πώς το βλέπεις θα εκτυπώσεις κ lebels τύπου nes πάνω στα cartidges?

Αναποφευκτα κατι θα πρεπει να κανω για να ξεχωριζω τις διαφορετικες εγκαταστασεις. Ακομα δεν ειμαι σιγουρος.

Δεν εχω τυπωσει ποτε αυτοκόλλητες ετικέτες...
 
Έλαβα απο τον φιλο @dkssprs το τελικο προιον με παρα πολυ ωραία έκπληξη, μια βάση!





Το τελικο χρώμα νομιζω οτι ειναι οτι πρέπει.




Καποια στιγμη συντομα θα πρεπει να ασχοληθώ και με ετικέτες. Αν καποιος φιλος εχει εμπειρία απο εκτυπωσιμα αυτοκόλλητα που να κανουν για έγχρωμο εκτυπωτή laser, ας μας πει.
 
Ας δουμε εν συντομία την πρόοδο που εχω κανει εως εδω σχετικά με τις ετικέτες.

Επελεξα αυτες τις αυτοκόλλητες ετικέτες. Ειναι λιγο περισσότερες απ' οτι χρειάζομαι, αλλα καλύτερα να εχω και να μην χρειάζομαι, παρα να χρειαζομαι και να μην εχω.



Δημιουργικό χαος. Δοκιμασα το αυτοκόλλητο χαρτι με μια πολυ μικρη εκτύπωση. Επειδη λεει οτι κανει για laser, δεν παει να πει οτι ισχυει κιολας και δεν εχω καμια διαθεση να κανω ζημια στον ολοκαίνουριο εκτυπωτή μου!

Σκαναρα το αρχικο cartridge του NesPi και χρησιμοποίησα τις διαστάσεις του για προτυπο. Επειδη αυτα τα πραγματα ποτε δεν βγαινουν ακριβως, εκανα μερικες δοκιμαστικές εκτυπωσεις για να πετυχω τις διαστασεις καλυτερα.

Κολλησα δοκιμαστικά μια ετικετα στο beta cartridge για να δω ποσο καλα πιανει το αυτοκολλητο. Καλυτερα απ΄ οτι περιμενα.



Το πιο δυσκολο απ' ολα ηταν φυσικα να φτιαξω τις ετικετες, γιατι οτι αλλο ειμαι, γραφίστας δεν ειμαι. Μετα βιας και μπορω να κουμαντάρω το Paint Shop Pro 7 (2001). Κατεβασα διαφορες εικονες, λογοτυπα κλπ και το παλεψα καμποσο. Τύπωσα τέσσερις ετικετες σε ενα αυτοκόλλητο φύλλο.



To be continued.
 
Πως σου φαίνονται οι συγκεκριμένες ετικέτες που επέλεξες; Κάθεται το χρώμα πάνω καλά;
Επίσης τι σκοπεύεις να έχει η κάθε κασέτα ; Ξεχωριστά roms για κάθε κονσόλα;
 
Δεν υπάρχει πρακτικά τιποτα για NesPi cartridges οπότε οτι βλέπεις το έφτιαξα απο άλλα πράγματα που βρήκα στο web.

Οταν ολοκληρωσω το project θα απαντησω σε ολες τις ερωτησεις σου, θα εχω καλυτερες φωτογραφιες και θα ανεβασω και τις ετικέτες.
 
Χρησιμοποίησα το νεο μου κοπίδι Milwaukee που μου εφερε ο Αη Βασιλης για να κοψω τις ετικετες. Ειναι χειρουργικο εργαλειο και το λατρευω. Μεχρι πρότινος αγοραζα μονο X-Acto, αλλα πλεον δεν δραστηριοποιείται στην Ευρωπη και τα ανταλλακτικά ειναι πανάκριβα.



Ετοιμασα τους δισκους με τα images που με ενδιαφερουν και κολλησα τις ετικετες στα πανω μισα των cartridges,



Χρησιμοποιώντας την ιδια τεχνικη που ειχα δειξει παλιοτερα εφτιαξα τα τεσσερα cartridges.



Να οι ετικετες που εφτιαξα χρησιμοποιώντας διάφορες εικονες, γραφικα και logos που βρηκα στο web.






Ας δουμε το τελικο αποτελεσμα.

To Raspberry Pi OS. Για αυτο δεν θα πω τίποτα περισσότερο γιατι το εχουμε ξαναδει.



Το RetroPie. Και αυτο το εχουμε ξαναδει.



Το PiMiga (που ειχαμε δει παλιότερα) τωρα στην εκδοση 2.0. Bigger, better, faster, more!





Λογω του περιορισμού των 20 εικονων απο album ανα μηνυμα, η συνεχεια στο παρακατω αρθρο.
 
Για τελος αφησα το καλυτερο απ' ολα. 512gb Total Recal Recalbox image του γνωστου θιασώτη του χωρου Wolfanoz.



Οι αρχικες οθονες.




Το κεντρικο μενου



Επιλογη συστηματος



Επιλογη παιχνιδιου



Wolfchild για το Sega CD




Αναζητηση παιχνιδιων



Επιλογες συστηματων



Μεχρι και KODI διαθετει το καταστημα!



Ειμαι πολυ ευχαριστημένος απο το τελικο αποτέλεσμα. Σιγουρα υπαρχουν πολλα αλλα πραγματα να δει κανεις με το raspberry pi 4 του, αλλα για την συγκεκριμένη εκδοχή με το NesPi 4 case αυτα πιστεύω οτι ειναι απο τα πιο ταιριαστά. Αν μελλοντικά προκυψει και κατι επιπλεον θα το αναφέρω εδω.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Απο τοτε που ολοκλήρωσα το project με το NesPi 4 case και τα 3d printed cartridges δεν ειχα ασχοληθει καθολου να το εξελιξω, αναβαθμισω κλπ. Βασικα η χρηση που του εκανα ηταν 95% το Wolfanoz Recalbox image, 4% to Pimiga και 1% οτιδηποτε αλλο.

Αποφασισα λοιπον να αναβαθμισω το Recalbox image στην πιο προσφατη εκδοση του συστηματος, δηλ. απο την 7.2.2 να παω στην 9.1. Γενικα αυτο δεν ειναι προβλημα σε μια παρθένα εγκατάσταση, αλλα στην περίπτωση έτοιμων images υπαρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να παει κατι στραβά, ειδικα αν εχουν γινει χειροκίνητες επεμβάσεις στα αρχεια συστήματος κλπ. Σε καθε περίπτωση δεν ιδρωνει το αυτι μου γιατι εχω στο backup μου το αρχικο image, οποτε ακομα και αν κατι παει στραβα, μπορω να το ξαναπερασω στο δισκο.

Ευτυχως ομως δεν υπηρξε καμια δυσκολια. Συνδεσα το καλωδιο δικτυου και ξεκινησα την διαδικασια η οποια ολοκληρώθηκε μεσα σε μερικα λεπτα. Εκανα διάφορους ελέγχους αλλα δεν εντόπισα κατι που να μην δουλευει τωρα, που να δουλευε πριν.



Εως που πηγα να σβησω την συσκευη. Τοτε διαπιστωσα οτι στην οθονη τερματισμου απο τρεις επιλογες που ειχα πριν, τωρα εχει μεινει μονο μια.



Στις νεωτερες εκδοσεις του Recalbox μπορει να καταλαβει αν ειναι εγκατεστημενο σε καποια γνωστα cases της αγορας. Αναμεσα σε αυτα ειναι και το NesPi 4. Ελεγξα και ειδα οτι οντως το εχει ανιχνευσει σωστα. Τα κουμπια του case λειτουργουν σωστα, αλλα οι αντιστοιχες επιλογες στην οθονη τερματισμου εχουν εξαφανιστει.



Αμεσως πηρα εναν ssd δισκο και εγραψα μια καθαρή εγκατάσταση recalbox 9.1 για να δω αν ειναι κατι που πηγε στραβά με την αναβαθμιση. Δυστυχώς ομως δεν φορτώνει σωστα.



Δοκιμασα 4 διαφορετικους ssd δισκους, μαρκες και χωρητικοτητες με το recalbox και αλλα συγχρονα images. Δοκιμασα να τα γραψω με το Raspberry Pi Imager, με το Etcher κλπ, με μηδενικη επιτυχια. Τα ιδια images σε μηχανικο δισκο παιζουν αψογα. Ενα αρχαιο RetroPi image που ειχα γραψει σε ssd οταν εφτιαχνα τα 3d printed cartridges και αυτο δουλευει φυσιολογικα.

Εκανα μια αναζητηση και ανακαλυψα οτι υπαρχει προβλημα με το NesPi 4 και ssd δισκους στις νεωτερες εκδοσεις του raspberry pi os, που ειναι η βαση για πρακτικα ολα τα images. Προτεινεται να φλασαρουμε μια συγκεκριμενη εκδοση firmware στον controller usb to sata adapter που βρισκεται μεσα στο NesPi.

Για να φλασαρουμε το image αποσυναρμολογουμε το NesPi. Παίρνουμε το πάνω μισο, βάζουμε μεσα εναν δισκο και το συνδέουμε στο PC μας.



Τρέχουμε τον flasher, επιλέγουμε το σωστο firmware και προχωράμε στην εγγραφη.



Συναρμολόγησα παλι το NesPi και εκανα μια δοκιμη με εναν ssd δισκο με μια φρεσκια εγκατασταση recalbox 9.1 και πλεον ολα δουλευουν φυσιολογικα.

Αξιζει εδω να αναφερουμε οτι υπαρχουν δυο βασικές εκδόσεις του NesPi 4 case. Ειναι ευκολο να τις ξεχωρισουμε απο αποσταση, γιατι η παλιότερη εχει μια usb2 και μια usb3 θυρα στην πρόσοψη, ενω η πιο καινουρια εχει μονο usb2 θυρες.

Η πιο καινούρια έκδοση δεν εχει το προβλημα συμβατότητας με ssd δισκους και λεγεται οτι εχει λιγο καλύτερες επιδόσεις. Εχει καπως διαφορετική διαρρύθμιση εσωτερικά. Επίσης, αναλογα απο που την αγοράσετε, μπορει να μην συνοδεύεται απο ψήκτρα/ανεμιστήρα.

Στην συνέχεια θα επιστρέψω στην διερεύνηση του προβλήματος με το shutdown και αλλα ενδιαφέροντα θεματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επιστρεφω λοιπον στην αρχικη μου διερεύνηση του θεματος της οθονης του shutdown. Ακομα και στην καθαρη εγκατάσταση εμφανίζεται μονο μια επιλογή. Πηρα την ιδια ακριβως εγκατάσταση και την εβαλα στο raspberry pi με το RGB Dual και εκει εμφανιζονται και οι τρεις επιλογες. Προσπαθησα να κανω το recalbox να νομιζει οτι δεν τρεχει Nespi 4 case, αλλα αρνειται να με πιστεψει. Για την ωρα δεν εχω βρει καποια αλλη λυση, αν πετυχω κατι θα ενημερωσω.

Μιας και το ελυσα το προβλημα με τους ssd, ειπα να αναβαθμισω και το firmware του pi που βρισκεται μεσα στο NesPi. Γι' αυτο τον σκοπο εφτιαξα ενα Raspberry Pi OS image χρησιμοποιώντας τον Raspberry Pi imager. Πρεπει να πω οτι εχει εξελιχθεί παρα πολυ, αφου εχει πολυ ωραιους αυτοματισμούς για την προρυθμιση του image ετσι ωστε να μην χρειαστει να κανουμε καμια απολυτως κινηση για να το βαλουμε στο wifi και να ενεργοποιήσουμε το ssh.




Για του λογου το αληθες, το Raspberry Pi OS μπηκε κατευθείαν στο desktop και μπορεσα να συνδεθω απομακρυσμένα απο το PC με ssh χωρις να κατσω μπροστα στο pi. To firmware update πηγε καλα και το αγαπημενο μου Recalbox image ακομα συνεχιζει να δουλευει παρολες τις προσπαθειες μου να το χαλασω! Αλλα δεν θα σταματησω εδω τις προσπαθειες.





Οταν γραφει κανεις ενα φρεσκο recalbox image σε εναν δισκο, αυτο πιανει λιγο χωρο στην αρχη του δισκου και αποσυμπιεζεται για να πιασει ολο τον δισκο, την πρωτη φορα που θα φορτωσει στο raspberry pi. Αν ομως γραψουμε ενα προετοιμασμενο image, οπως το Wolfanoz που χρησιμοποιώ εγω, αυτο θα εχει το μεγεθος του δισκου στον οποιο ειχε αρχικα γραφτεί.

Οταν το εγραψα εγω, ειχα χρησιμοποιήσει εναν δισκο 1tb, με αποτελεσμα σχεδον η μιση χωρητικότητα του δισκου να μην χρησιμοποιείται. Ειπα λοιπον να επεκτείνω το partition με τα roms για να πιανει ολο τον δισκο. Ακουγεται απλο, αλλα εγινε ολοκληρη ιστορια μεχρι να τα καταφερω.

Η δομη του Recalbox σε εναν δισκο ειναι τρια partitions, το πρωτο fat32, το δευτερο exfat και το τριτο ext4. Ολα τα πραγματα που μας ενδιαφερουν (bios, roms, themes κλπ) βρισκονται στο δευτερο partition. Συνεπως θα πρεπει πρωτα να μεταφερουμε το τριτο partition στο τελος του δισκου και μετα να κανουμε resize το δευτερο partition για να πιασει ολο τον ελευθερο χωρο. Στο screenshot βλεπουμε οπως ειναι τελικα. Δεν εβγαλα screenshot απο την αρχη, γιατι δεν πιστευα οτι θα δουλεψει, ουτε μια στο εκατομμυριο.



Γνωστη ποσοτητα το ext4, θα πειτε, οποτε απλα τα πραγματα. Οτιδηποτε ομως δοκιμασα να μεταφερει το τριτο partition απετυχε παταγωδως. Ισως να εχει να κανει με την διαρυθμιση των partitions απο το recalbox; Δεν εχω ιδεα, αλλα δοκιμασα ενα σωρο προγραμματα μεχρι που καταληξα στο AOMEI Partition Assistant που δεχτηκε να κανει την μεταφορα. Το προγραμμα εχει μια δωρεαν εκδοση η οποια αρκει για τον σκοπο μας.



Αν αυτο το ευκολο μας δυσκολεψε τοσο, τοτε το resize του exfat θα πρεπει να ειναι πρακτικα αδυνατο. Τουλαχιστον ετσι λεει η microsoft και συμφωνούν πρακτικα ολοι μαζι της. Καποιες βλακώδεις λυσεις τυπου να μετατρέψω το partition σε ntfs, να κανω το resize και μετα να το ξανακάνω exfat τις απέρριψα εκ προοιμίου, γιατι ακομα εκει θα ήμουν και θα περίμενα να τελειωσει η διαδικασία.

Τελικα με τα πολλα βρηκα το προγραμμα Disk Genius που ειναι το μοναδικο που πραγματικα κανει resize exfat partitions. Οχι το πιο φιλικο προγραμμα στον κοσμο, αλλα κανει κολπα που δεν τα βρισκει κανεις σχεδον πουθενα. Η δωρεαν εκδοση αρκει για την δουλεια που θελουμε.



Αφου τα εκανα ολα αυτα, εβαλα τον δισκο στο NesPi και πατησα το κουμπι. Παρ' ελπιδα, το ολο πραγμα δουλεψε φυσιολογικα, οποτε μπορω να προσθεσω επιπλεον πραγματα στην εγκατασταση, αν μελλοντικα χρειαστω.
 
Πίσω
Μπλουζα