Περί της πορείας των ελληνικών PC gaming περιοδικών

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
156
Mια και στο επόμενο τεύχος του PCM θα κάνουμε ένα τέτοιο θέμα,το οποίο αγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ενδιαφέροντα αρκετών μελών του GRM,ανοίγω το παρόν thread για συζήτηση,άντληση πληροφοριών από όποιον γνωρίζει λεπτομέρειες,αλλά και ζήτηση τευχών κάποιων περιοδικών,φυσικά για ολιγοήμερο,και μόνο,δανεισμό. :)

Λοιπόν,το concept έχει ως εξής:Το θέμα θα έχει καθαρά χαρακτήρα αφιερώματος στα περιοδικά του χώρου που κυκλοφόρησαν,έκαναν τον κύκλο τους και πλέον δεν κυκλοφορούν.Μας ενδιαφέρουν πρωτίστως τα περιοδικά που ασχολούνται με PC games,αλλά φυσικά θα γίνει και μια μικρή αναφορά σε άλλα παρόμοια,με πεδίο ασχολίας τους τα home micros γενικότερα.

Αν και υπάρχουν διάφορα threads με πολύ χρήσιμες πληροφορίες εδώ μέσα για περιοδικά τέτοια,νομίζω θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να προσπαθήσουμε,όσοι μπορούν,θέλουν και ενδιαφέρονται,να συγκεντρώσουμε τις όποιες πληροφορίες έχουμε στο παρόν thread.

Όπως θα καταλάβατε,de facto θεωρείται η αναφορά σε Pixel,USER,Computer games magazine,Computer games,GAMES,αλλά και PC Zone.

Ξεκινώντας από τα δύο πρώτα,υπάρχει πλήθος πληροφορίας κατατεθημένης στο forum μας και έχω και πολύ υλικό από αυτά στα χέρια μου,με δύο μέλη από 'δω μέσα να μου έχουν ήδη προσφέρει και τις δικές τους σχετικές -και πολύτιμες- γνώσεις και επισημάνσεις.Τα ονόματά τους δε θα τα αναφέρω τώρα,καθότι δε γνωρίζω αν το επιθυμούν,αλλά όλοι καταλαβαίνετε λίγο-πολύ ποιοι δύο είναι αυτοί νομίζω :D Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο,το Computer games magazine,επίσης έχω κάποια τεύχη στη διάθεσή μου και θα έχω ακόμη περισσότερα οσονούπω.Παρ' ολ' αυτά,επειδή δε γίνεται να θυμάμαι τα πάντα γύρω από αυτά -ειδικά το τελευταίο- shoot me με οτιδήποτε θεωρείται αξιομνημόνευτο!

Από 'κει και πέρα,στα θέμα του Computer games (που συνόδευε το Computer and software,αυτονομήθηκε και μετά ξαναενώθηκε με το μητρικό περιοδικό) μας ενδιαφέρουν διάφορες πληροφορίες,όπως το πόσα τεύχη έβγαλε τελικά όσο ήταν αυτόνομο,πόσα όταν μίκρυνε σε μέγεθος και συνόδευε ξανά το C&S, όπως και ενδεχόμενες παρατηρήσεις για κάποια τεύχη του.Υλικό θα έχω σύντομα στα χέρια μου από το συγκεκριμένο,αλλά με ενδιαφέρει και η δική σας γνώμη.

Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν,είναι στα δύο τελευταία,ειδικά για το PC Zone,το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά για ένα χρόνο περίπου.Αν υπάρχει κάποιος που να έχει τεύχη του,θα ήταν πολύ χρήσιμη η συνεισφορά του στο thread.Για το δε GAMES,επίσης όποιος ήταν αναγνώστης του και έχει τεύχη στα χέρια του,θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί μας πληροφορίες γι' αυτό (προσπάθεια για δανεισμό τευχών του είναι επίσης καθ' οδόν).

Όσον αφορά τα υπόλοιπα,εδώ γίνεται ένας...μικρός χαμός.Θα γίνει οπωσδήποτε αναφορά σε όσα περισσότερα μπορούμε,όπως το Gamepro και το Play On από τα πιο πρόσφατα,το ένθετο GAMER του USER,αλλά και τα Sprite,Micromad,Κόσμος του Amstrad,Ελληνική πλευρά του Amstrad,Amiga computing,Computing,Ηλεκτρονική και computer αλλά και όποιο άλλο εσείς γνωρίζετε και θεωρείτε ότι ξέχασα,αλλά πρέπει να αναφερθεί,από τα παλαιότερα.Θυμίζω εδώ ότι μας ενδιαφέρει να ασχολούταν αυτό με software,με games,να μην είχε μόνο hardware πεδίο ενασχόλησης δηλαδή.Τα περιοδικά αυτά λοιπόν,τα τελευταία που ανέφερα,είναι παλιά.Τεύχη τους επίσης υπάρχουν εδώ στο forum,αλλά επειδή όλο και κάποιος θα υπάρχει που θα έχει κάτι παραπάνω από αυτά,θα γνωρίζει περισσότερα πράγματα,μπορεί να τα αναφέρει,θα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη κι η δική του συμμετοχή.Ειδικά τα ακριβή χρονικά σημεία έναρξης και λήξης κυκλοφορίας τους θα μας φανούν υπερπολύτιμα,αν κάποιος τα γνωρίζει με σιγουριά :)

Έτσι λοιπόν,για να μη σας μπερδεύω με όλα τα παραπάνω,κάνω μια ανακεφαλαίωση:

-Πληροφορίες,αναμνήσεις,επισημάνσεις σχετικές με τα περιοδικά που αναφέρθηκαν παραπάνω,ειδικά αυτά για τα οποία σαφές ότι δεν υπάρχει πολύ υλικό (τόσο αυτά καθαρού PC ενδιαφέροντος,όσο και τα άλλα),feel free να τις μοιραστείτε μαζί μου για να συμπεριληφθούν στο άρθρο.

-Αν κάποιος έχει διαθέσιμα τεύχη PC Zone-GAMES και μπορεί να μου τα δανείσει για λίγες (7-8 ) ημέρες,ας επικοινωνήσει μαζί μου με p.m.Δε χρειάζεται καν να αναφέρω ότι θα υπάρξει απόλυτη προσοχή στη χρήση τους από εμένα

-Θα παρακαλέσω να μη γίνουμε αιχμηροί για το οποιοδήποτε έντυπο,καθότι πρόκειται για αφιέρωμα-φόρο τιμής σε αυτά.Δηλαδή αν κάποιο,για τον οποιοδήποτε λόγο,το θεωρούμε χαμηλής ποιότητας,ΟΚ,σεβαστό φυσικά,αλλά ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στις θετικές στιγμές του.Νομίζω άλλωστε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως αυτό είναι το πρέπον σε μια τέτοια περίπτωση :)

-ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα γίνει αναφορά στο άρθρο του περιοδικού για τη βοήθεια που θα μου δοθεί,όπως κι αυτή που μου έχει ήδη δοθεί,από 'δω μέσα,δεν το συζητάμε αυτό καν

-Σπεύδω από τώρα να πω ότι σίγουρα θα μπορέσω να συμπεριλάβω οτιδήποτε χρήσιμο γραφτεί στο παρόν thread σε διάστημα μιας εβδομάδας.Αργότερα του χρονικού αυτού ορίου κάτι τέτοιο θα είναι πιθανότατα αδύνατο,μια και το άρθρο θα πρέπει να παραδοθεί έγκαιρα.


(ε,μη μας τουλουμιάσει κιόλας ο σκληρός,αδυσώπητος,βάρβαρος,αδίστακτος,αιμοδιψής αρχισυντάκτης,kuv!
:p )

Nομίζω ότι και με την όποια δική σας συμμετοχή,το άρθρο θα βγει καλύτερο.Δε με ενδιαφέρει άλλωστε να το παίξω παντογνώστης και πανέμπειρος στον τομέα αυτό απέναντι στο αναγνωστικό κοινό του περιοδικού,δεν είναι αυτός ο στόχος κι ο σκοπός μου.Αντιθέτως,σκοπός και στόχος είναι να γίνει ένα σοβαρό,όσο το δυνατόν πιο πλήρες και εμπεριστατωμένο αφιέρωμα,με τη συμμετοχή ατόμων που γνωρίζουν,κατέχουν το θέμα και θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες και γνώσεις.Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους συμμετάσχουν,αλλά και όσους θα ήθελαν να το κάνουν,αλλά δεν έχουν ίσως το χρόνο,την ευχέρεια,τη δυνατότητα,για διαφόρους λόγους,να το πράξουν... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
όταν λες για το GAMES,εννοείς αυτό που κυκλοφορούσε μέχρι πριν μερικούς μήνες ή κάποιο άλλο με ίδιο όνομα?
 
Πολυ φιλοδοξο και χρησιμο το εγχειρημα σου Μανο. Συγχαρητηρια!

Ειναι πραγματικα κριμα να εχουν περασει στη ληθη εντυπες προσπαθειες ειδικου τυπου των πετρινων ετων της Ελληνικης πληροφορικης.

Δυστυχως οι γνωσεις μου, αν και τακτικος αγοραστης των περισσοτερων περιοδικων δεν μπορει να συγκριθει με τα γνωστα μεγαθηρια γνωσης του retromaniax.

Για το PC-Zone - σε καποιο παλιο thread (το οποιο θα εντοπισω και θα συμπληρωσω) ειχα βγαλει φωτο μια ξεχασμενη πινακιδα των γραφειων του PC-Zone διπλα απο τον Εγκεφαλο. Θα περασω απο εκει τη Δευτερα να δω αν υπαρχει κοσμος και αν γνωριζουν τι απεγινε η εταιρεια.

Εχω βρει και καποιο συντακτη απο Micromad με τον οποιο προσπαθω να κανω μια συνεντευξη. Αν μου απαντησει θετικα θα σε ενημερωσω ωστε στις ερωτησεις να περιληφθουν πραγματα που θες να συμπεριλαβεις στη μελετη σου.

Θα χαρουμε να βοηθησουμε σε οποιοδηποτε τομεα μπορεσουμε. Αλλωστε ο πρωταρχικος σκοπος δημιουργιας του παροντος χωρου ηταν η ηλεκτρονικη διαφυλαξη των παλαιων περιοδικων πληροφορικης...

keep up the good work
 
για το games λοιπόν,έχω όλα τα τεύχη από το 2004/2005 μέχρι το κλείσιμό του (δυστυχώς δεν έχω παλαιότερα) ,αν σε ενδιαφέρουν πες μου.

(πάντως,το 100ο τεύχος νομίζω ότι γράφει κάποια πράγματα για το ξεκίνημα του περιοδικού)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να 'σαι καλά Πάνο,πολύ σημαντική η πρωτοβουλία σου -και η σχετική πληροφορία φυσικά- για το PC Zone!

Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και περί Micromad!

Nα διευκρινίσω όμως εδώ,ότι το εγχείρημα αυτό,η σύλληψή του μάλλον πιο σωστά,δεν ήταν δική μου.Εγώ απλά ανέλαβα τη σύνταξη του εν λόγω άρθρου,καθότι με γοήτευσε ως ιδέα,έστω κι αν έχει ομολογουμένως αρκετή δυσκολία στη διεκπεραίωσή του.Αλλά τα δύσκολα είναι αυτά που στο τέλος αποφέρουν ένα αποτέλεσμα τέτοιο,για το οποίο να μπορείς,λίγο παραπάνω,να πεις "ναι ρε φίλε,άξιζε οπωσδήποτε τον κόπο!" :) :)

krem13 είπε:
για το games λοιπόν,έχω όλα τα τεύχη από το 2004/2005 μέχρι το κλείσιμό του (δυστυχώς δεν έχω παλαιότερα) ,αν σε ενδιαφέρουν πες μου.
Δε το συζητάμε καν,με ενδιαφέρουν με το παραπάνω!

Θα συνεννοηθούμε μέσω p.m !

Πάμπολλα thanks αδερφέ!!
 
Λοιπον εγώ έχω πολλά τευχη Gamepro, το αγόραζα από το 2ο τευχος και για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Μου αρέσε πολύ το στήσιμό του αλλά τα reviews του ήταν πολύ απλά και όχι πολύ αξιόπιστα. Τελικά μετά από καιρό κατάλαβα ότι το περιοδικό ήταν το Αμερικάνικο Gamepro μεταφρασμένο στα Eλληνικά (τουλάχιστον οι σελίδες και τα περιεχόμενά τους είναι ίδια).... Δεν ξέρω αν τα reviews ήταν η άποψη Ελλήνων συντακτών η απλά ειχαν μεταφράσει αυτά που έλεγαν οι Αμερικανοι.

Edit: Τελικά και τα reviews μεταφρασμένα ήταν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχω 7 τευχη ελληνικου PC Zone απο το 97-98

To PC-Zone, οπως και το gamepro που ανεφερε ο imgema ειναι ιδιο με το εγγλεζικο, μεταφρασμενο στα ελληνικα που κυκλοφορουσε με 2-3 μηνες καθυστερηση. Το θυμαμαι χαρακτηριστικα γιατι το αγοραζα οσο ημουν Αγγλια και οταν ερχομουν στην Ελλαδα εβλεπα τευχη που ειχα ηδη 2 μηνες πριν αγορασει στην Αγγλια να κυκλοφορουν μεταφρασμενα στα περιπτερα.

Αν θες καποια τευχη για δανεισμα εννοειται οτι ειναι διαθεσιμα τοσο τα (λιγα) ελληνικα οσο και τα αγγλικα, απο τα οποια εχω σχεδον ολα απο 98-2001
 
ξέχασα να σου πω ότι έχω και τεύχη του gamepro της ίδιας περίπου περιόδου με το games,λίγα του computer games magazine καθώς και όλα τα τεύχη του Play on.
 
Επεισης να πούμε ότι το Gamepro (η Ελληνική έκδοση τουλάχιστον) αρχικά δεν κάλυπτε τα PCs (Ξεκίνησε να κυκλοφορει τον Απριλιο του 1995 το περιοδικό)... Oμως μετα από ενα χρόνο και κατι (απο το τευχος 19) ξεκίνησε η στήλη PC Gamepro.

Εχω σχεδόν ολα τα τευχη μεταξύ 1995 και 1997 και αρκετά από τις επόμενες χρονιές, αν χρειαστει μπορω να δανεισω καποια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Θα προσπαθήσω να βοηθήσω και εγώ, όπως μπορώ... ;)
 
Λοιπόν, με το PC gaming δεν έχω την παραμικρή σχέση, αλλά ελπίζω να βρεις χρήσιμα τα παρακάτω:

Η επιτυχία του Playstation και του Playstation 2, ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί προσπάθησαν να πάρουν λίγη από την πίτα της μεγάλης βάσης των κατόχων αυτών των μηχανημάτων. Έτσι εμφανίστηκαν πολλά περιοδικά γι'αυτά τα δύο συστήματα:

Playstation Power


Text & color ΕΠΕ (Με την άδεια της Future Publishing)


picture.php


-------------------------------------------------------------------

PowerPlay


Text & Color ΕΠΕ (Με την άδεια της Future Publishing)


picture.php


-------------------------------------------------------------------

Play Action


N. Γεωργιάδης - Γ. Αντωνιάδου ΟΕ


picture.php


-------------------------------------------------------------------

PS2 Magazine


HyperPress Α.Ε. (Με την άδεια της Paragon Publishing)



Τεύχος 1 - Δεκέμβριος 2001


picture.php


-------------------------------------------------------------------

Playstation Tips


Πρώτο τεύχος: Ιούλιος - Αύγουστος 1998



Delta Graph ΕΠΕ (Με την άδεια της Future Publishing)


picture.php


-------------------------------------------------------------------

Δυστυχώς σε πολλά δε γνωρίζω πότε κυκλοφόρησαν και πότε σταμάτησαν. Κάποια μάλιστα από αυτά δεν γράφουν μήνα και έτος κυκλοφορίας!

Επίσης αν θες να σκανάρω και το Playstation Magazine αλλά και το Playstation 2 Magazine πες μου. Δεν τα συμπεριέλαβα, διότι η φυσική συνέχειά τους (Official GR Playstation Magazine), υπάρχει ακόμα...

Επίσης έχω εξώφυλλα από Gamepro, PlayON και Games, αλλά διάβασα πως πολλοί θα σου τα στείλουν και κάποια είναι καθ'οδόν...

Φυσικά θα μπορούσα να σε βοηθήσω πιο πολύ αν μιλάγαμε για ξένο ειδικό τύπο...
 
Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρουν ή φανούν χρήσιμα, εγώ συνεχίζω...

Επίσης υπήρξαν κατά καιρούς και κάποιες ειδικές εκδόσεις, οι οποίες αφορούσαν οδηγούς στρατηγικής ενός συγκεκριμένου παιχνδιού, αλλά και κάποιες με αφιέρωμα σε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών...

Παραδείγματα:

Grand Theft Auto: Vice City


Αναλυτικός οδηγός στρατηγικής με χάρτες (και όχι μόνο)



Hyper Press A.E. (Με την άδεια της Paragon Publishing Ltd)


picture.php


--------------------------------------------------------------------

Playstation Συλλεκτική έκδοση "Horror Special"


HyperPress A.E. (Με την άδεια της Future Publishing)


picture.php
 
Καταρχην να απολογηθω για την ιδιαιτερα καθυστερημενη μου ανταποκριση αλλα ημουν εκτος (4-5 μερες που επεστρεψα)

picture.php


και μερικες poster αφισες (ορισμενες πραγματικα εντυπωσιακες ) του Computer Games

picture.php


picture.php


οπως εχουμε πει και στο σχετικο thread

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?p=201093&highlight=computer#post201093

" το τελευταιο αυτονομο ηταν το τευχος 28 -Οκτωβριος 1992 και μετα εγινε-επανηλθε οπως εχουν αναφερει αλλα παιδια ως ενθετο στο Computer Software

picture.php


Y.Γ στην mini αναζητηση μου σβρηκα και κατι ακομα , το ποιο ενδιαφερων ευρημα ισως,αλλα περιμενω την απαντηση στο private message του Μανου ....

Y.Γ. 2 Δεν ενσωματωσα οπως συνηθως το σχετικο retromaniax υδατογραφημα για προφανης λογους
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
manos426f, δεν ξέρω μήπως χρειαστείς και καμιά φωτογραφία από αυτό, το thread... :D
 
Nemo είπε:
Y.Γ στην mini αναζητηση μου σβρηκα και κατι ακομα , το ποιο ενδιαφερων ευρημα ισως,αλλα περιμενω την απαντηση στο private message του Μανου ....
picture.php


Σε ολους αυτους τους κακεντρεχεις που χαμογελουν πονηρα

και κανουν ευτελη σχολια του τυπου :

"Δηλαδη αν εκανες αυτα ως αναγνωστης ,ως συντακτης πλεον, τι να περιμενουμε βρε αθεοφοβε :D ?????

και σπευδουν να παρεγηγησουν τις προθεσεις του Καλου Σαμαρειτη ,επειδη ε...ετυχε απο τις 7 γραμματα της στηλης αλληλογραφιας του τευχους 26 να απευθυνθει ατην μοναδικη γυναικα και οχι στους υπολοιπους 6 μαντραχαλαδες και να δωσει εκει και το τηλεφωνο του...

ενα εχω να πω.

Μα καλα ειναι ειναι ονομα αυτο για στηλη αλληλογραφιας , ακους εκει Hotline... , πολυ θελει καποιος να το δει <<αλλιως>> :p ????
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΑΜΑΝ mano άπειρο respect αδέρφι!!!!

Ρε συ αθεόφοβε, καμάκι από στήλη αλληλογραφίας περιοδικού για υπολογιστές;

Μαζεύω τα πράγματά μου και πάω σε μοναστήρι......
 
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑ!!!

Κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον manos426f, νυν συντάκτη του PCM και πρώην πειρατή, καμάκι, cheater κλπ κλπ. Scripta manent. :)

Δεν μας είπε πότε έγινες μανιακός PC adventurer, σε αυτό το γράμμα εκκολαπτόμενο κονσολά θυμίζεις. :p

Nemo, άπειρο respect. Πραγματικά απολαυστική ανακάλυψη!
 
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!! Καταπληκτικό!!!!

Καμιά σχέση με Adventures!!!

Και επειδή μιλάμε για το Computer Games... Ιδού το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους:

picture.php


Να σημειωθεί οτι ήταν το μοναδικό τεύχος χωρίς σκληρό εξώφυλλο, πράγμα που το καθιστούσε πολύ ευαίσθητο...
 
Πίσω
Μπλουζα