Πετάξτε τις φωτογραφικές σας μηχανές...

Κατα την ταπεινή μου γνώμη τα κινητά έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να αντικαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές. Οσα megapixel και να έχει ενας φακός, παίζει σοβαρό ρόλο και το μέγεθός του αφου όσο μεγαλύτερος ο φακός, τόσο περισσότερο φως εισχωρεί και τόσο πιο καθαρή φωτογραφία έχουμε (λιγότερο φωτογραφικός θόρυβος). Για τις ψηφιακές dslr δεν το συζητάμε καν. Αν συγκρίνουμε το καλύτερο κινητό με κάποια απο αυτές είναι σαν να συγκρίνουμε πατίνι με αεροπλάνο. Η συγκεκριμένη σύγκριση είναι άστοχη έτσι και αλλιώς. Τωρα οι φωτογραφικοί φακοί των κινητών πλησιάζουν τις απλές κόμπακτ ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αλλα για να συγκριθούν με μια πολύ καλή κόμπακτ θα πάρει πολύ μα πολύ καιρό ακόμη. Προσωπικά, πάντα ήμουν και είμαι της άποψης αφου θέλω να μιλάω θα πάρω κινητό, αφου θέλω να τραβάω βίντεο θα πάρω βιντεοκάμερα, αφου θέλω να τραβάω φωτογραφίες θα πάρω φωτογραφική μηχανή. Αυτό είναι προσωπικό γούστο βέβαια. :)
 
Εγώ πάντως, με αυτά που βλέπουν τα μάτια μου να εμφανίζονται στην αγορά, την δική μου ταπεινή των 4Mpixel θα την αντικαταστήσω σύντομα. Καλά για dslr όντως δε το συζητάμε (πόσοι διαθέτουν άραγε όμως από δαύτες; )
 
DSLR σίγουρα δεν δίνει ο καθένας 1500+ ευρώ για να αγοράσει. Υπάρχει όμως μια μερίδα που αγοράζει και δεν είναι και μικρή εδω στην Ελλάδα (και εγω παρα τρίχα να αγοράσω μια Sony F828-oxi dslr αλλα πολύ καλη κόμπακτ).
 
Εμένα πάλι δε μου αρέσει η μόδα των πολυσυσκευών... θες να ακούς mp3 πάρε ipod, θες ψηφιακή πάρε olympus!

On the other hand πολύ θα μου άρεσε το συγκεκριμένο κινητό για να τραβάω foto υψηλής ανάλυσης κάτι κοριτσάκια στη σχολή που μου θυμίζουν την υπογραφή μου...
 
Τα κινητά πιστεύω πως ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν της ψηφιακές Φώτο.. Λόγο φακού CCD τεχνογνωσίας...πολλά είναι. Άσε που οι χειροκίνητες ρυθμίσεις σε μια φώτο παίζουν μεγάλο ρόλο στους λίγο ποιο προχωρημένους.Πάντως ΑΕΟΝ το κινητό αυτό που μας έδειξες είναι άκρως εντυπωσιακό.. Σίγουρα θα βγάζει καλές φωτογραφίες!!

telonie τώρα πια οι DSLR είναι προσιτές για όλους αφου τις βρίσκεις από 600Ε
 
Αν και έχω παρατήσει το χώρο των φωτογραφικών μηχανών εδω και δυο μήνες, η μοναδική καινούργια dslr που είναι στα 600+ είναι η Nikon D50 μαζί με τον φακό 18-55. Απο εκεί και πέρα με 600 ευρώ υπάρχουν προσφορές για dslr αλλα με μόνο το σώμα και όχι τον φακό. Akmaka αν έχεις κάποιο λινκ να δώσεις θα ήταν ευχάριστο φίλε μου.
 
Και μιας και λέτε για φωτογραφικές μηχανές, μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποια καλή και σχετικά φτηνή?(όχι πάνω απο 200Ε) Δεν με ενδιαφέρει να είναι η σούπερ μηχανή, εξάλλου ό,τι πληρώνεις αγοράζεις, αλλά να κρατήσει κάνα 2 χρόνια!
 
Erynies ότι μηχανή και να πάρεις θα σου κρατήσει πολλά χρόνια...Όλες οι μάρκες είναι σχεδόν το ίδιο.. Μόνο μακριά στο όνομα Jaga Μακριά......

Σε αυτά τα λεφτά είναι καλές οι Sony Canon Nikon olympus!! Άν ψάξεις θα βρεις καινούρια μοντέλα στην τιμή που θες...Και επίσης αυτό που πρέπει να κοιτάξεις είναι ο φακός,πόσο φωτεινός είναι....ΠΧ αν έχει νούμερο 3,8 μακριά Αν έχει νούμερο από 3.2 και κάτω είναι οκ...Επίσης μην παρασύρεσαι από τα megapixels...Κοίτα τον φακό και μόνο!!!!!
 
Έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος μας Akmakas. Μια 3 MegaPixel με έναν φακό στα 2.8 από ευρυγώνιο ως τηλέ είναι κλάσεις ανώτερη από μια με 6MP με 3.8-5.8.

Τα MP είναι άλλη μια κομπίνα των εταιριών για να σε κάνουν να αγοράσεις σαβούρες. Το κόστος βελτίωσης και κατασκευής του φακού είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος του σένσορα. Επείσης να ξέρεις όσο περισσότερα MP τόσο χειρότερα γιατί ο σένσορας στις compact είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα το "στρίμωγμα" των MP να δίνει χειρότερη εικόνα!!!

Οι DSLR δεν έχουν τέτοια προβλήματα γιατί έχουν μεγαλύτερους αισθητήρες και εκεί οι φακοί είναι "ότι δίνεις παίρνεις".

Για μένα οι φωτογραφικές μηχανές κατατάσονται σε 4 κατηγορίες που τις αγοράζουν αντίστοιχα τέσσερεις κατηγορίες ανθρώπων.

Οι "τζάμπα". Πήρα μια τέτοια στη κόρη μου στα γενέθλεια της. Olympus 715, τιμή 125?. Ότι χρειάζεται ένα μικρό παιδάκι για να μπει στο χώρο. Την ίδια θα πρότεινα σε ενήλικα που δεν έχει ξανακουμπίσει ποτέ του ή τη θέλει μόνο για μια φορά το χρόνο στις διακοπές που θα πάει.

Οι μπλαζέ compact. Οι γνωστές ixus και ixus like. Τις αγοράζουν καθαρά για την εμφάνιση και για το μικρό μέγεθος. Τις θεωρώ απράδεκτα ακριβές αλλά αν κάποιος θέλει sony και καλά να πάρει τέτοια ας δει το ebay υπάρχουν κάτι ωραία μαγαζάκια στην Άπω Ανατολή μούρλια.

Οι σοβαρές compact τύπου Panasonic-Leica, G6, IS3 και πάει λέγοντας. Είναι για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν. Καλοί φακοί, ποιότητα κοντά σε DSLR αλλά με αυξημένο κόστος. Οι περισσότεροι από αυτούς σε μικρό χρονικό διάστημα μεταπηδάνε (και καλά κάνουνε) σε


DSLR
. Yes Baby. Groovy. Work with me. Thats it. Stay, stay,

Συγνώμη παρασύρθηκα. Πολλά τα λεφτά αλλά μεγάλη και η συγκίνηση. Για εραστές της φωτό και μόνο. Οι επαγγελματίες δε μας ενδιαφέρουν. Μετά ξεφραγκιάζεσαι σε φακούς και flash. Αργότερα με ομπρέλες, studio flash και πάει λέγοντας.
 
Ευχαριστώ!Αλλά μιας και είμαι πανάσχετη..όταν λέτε φακό τί εννοείται ρε παδιά???ο.0...Εννοώ..μήπως μπορείτε να μου πείτε -στα αγγλικά ή στα ισπανικά αν ξέρετε-πως λέγεται αυτό που πρέπει να είναι κάτω απο 3.2..βρήκα κάτι Optical Zoom κάτι Digital Zoom..είναι κάποιο απο αυτά τα 2 ή άσχετα?? Π.χ στο συγκεκριμένο μοντέλο (http://cgi.ebay.es/Canon-Slim-Digital-Camera-IXUS-i-Zoom-IXY-L3-1G-SD_W0QQitemZ320048003517QQihZ011QQcategoryZ30019QQrdZ1QQcmdZViewItem)

τί εννοείτε και εν ολίγοις πώς σας φαίνεται??
 
Shock.... :thumbup: Τα είπες όλα................

Erynies κάλή η φωτογραφική.Cannon είναι όνομα.....

Αγόρασε την θα μείνεις ευχαριστημένη!! :)
 
Δυστυχώς δε μπορώ να δω το link
 
Ευχαριστώ akmakas, αλλά τώρα είμαι περίεργη για το πως λέγεται αυτό που πρέπει να είναι κάτω απο 3.2!!!

@shock σωστά!δεν λειτουργεί!γκρρρ..το μοντέλο είναι το Canon Slim Digital Camera IXUS i Zoom / IXY L3 + 1G SD.
 
Παντως παιδια καλα τα κινητα με καλους φακους αλλα η χρηση της μηχανης οταν εχεις καποιο καλο με τις φωτογραφιες (σαν εμενα) δεν αντικατιστατε με τιποτα ......

Ενδεικτικα δειτε τη εχω φτιαξει με μια μηχανη το οποιο ποτε δεν θα γινοταν με κινητο

http://kyriakidis.fotopic.net/προσωπικη σελιδα με μονο φωτογραφιες που εχω βγαλει εγω
 
Παραλία



Δεν νομίζω να μπορεί να τραβήξει κανείς φώτος, όπως η παραπάνω με ενα κινητό. Συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε φέτος το καλοκαίρι με την μηχανή Canon 5d Mark 2 (πρόκειται για dslr, δηλαδή για ψηφιακή μονοοπτική ρεφλέξ 35mm)

στοιχεία εικόνας

διάφραγμα: f-5 (σε φακό με μέγιστο άνοιγμα f-2.8)

ταχύτητα κλείστρου 1/4000 sec (υψηλή για να "παγώσει" η κινούμενη εικόνα)

ευαισθησία σχετικά αργή για μικρή ποσότητα κόκκου (noise-θορύβου) ISO/ASA: 160

ρυθμισμένη ισσοροπία χρώματος για φωτισμό ημέρας, δηλαδή στα 5600 Κelvin

εστιακή απόσταση φακού 200 χιλ. (τηλεφακός)

φακός zoom canon-L-series (70-200mm με σταθερό μέγιστο άνοιγμα το 2.8)

το αρχείο που επισυνάπτεται είναι σε σμίκρυνση (1920 επί 1280 pixels) έναντι του κανονικού μεγέθους της εικόνας (5616 επί 3744 pixels)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Awesome! Να προσθέσω ότι στη διαδικασία της φωτογράφισης μεγάλο ρόλο παίζει και το αν μπορείς και πως να κρατήσεις σωστά το μέσο με το οποίο θα βγάλεις τη φωτογραφία. Εμένα προσωπικά καμιά "μικρή" (με κανα-δυο εξαιρέσεις) δεν "κάθεται" καλά στα χέρια μου. Επίσης κανένα κινητό δε μπορεί να προσαρτηθεί σε τρίποδο ή μονόποδο (η σημασία τους είναι μεγάλη μιας και το 90% των ερασιτεχνικών φωτογραφιών πάσχουν από "κούνημα").

Θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε και σ' άλλα (οξύτητα φακού, κλπ) αλλά θα ξεφέυγαμε από το πεδίο συζήτησης.
 
Δικιο εχει ο Dοminion.

BTW, φετος αγορασα μια dSLR αλλα τα βρηκα μπαστουνια να φωτογραφισω πραγματα που μου ηταν ευκολα με τις compact.

Πχ ενω με την compact Cannon εβγαζα κατι κατακοκκινα ηλιοβασιλεματα, δεν καταφερα κατι τετοιο με την dSLR Nikon!

Εχω ξεκινησει και διαβαζω ξανα τα θεωρητικα της φωτογραφιας...
 
Πίσω
Μπλουζα