Πετάξτε τις φωτογραφικές σας μηχανές...

Dominion L βλέπω 200, βλέπω 2.8f, βλέπω και Mark 2. Φαντάζομαι δεν είναι χόμπι αλλά επάγγελμα.
 
Ε ναί! Με μηχανή 2500 ευρώ θα ήταν πολύ ακριβό χόμπι. Κακά τα ψέματα, ακόμη και να έχεις μία επαγγελματική dslr, αν δεν έχεις γνώσεις φωτογραφίας και αξιοποίησης των λειτουργιών, οι λήψεις δεν θα έχουν κάτι το διαφορετικό απο μία compact.
 
Nαί admin, είναι όπως το έθεσες.
 
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε το thread 5 χρόνια πριν. Τα smartphones έχουν βελτιωθεί αρκετά και αυτή τη στιγμή είναι Νο1 στις προτιμήσεις του κόσμου για καθημερινή χρήση.

Φυσικά οι καλές φωτογραφικές μηχανές είναι κλάσεις ανώτερες αλλά ο κόσμος φαίνεται να έχει καταλάβει ότι δεν του χρειάζεται μια φθηνή compact των 100ε, το κινητό του θα έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Αυτά τα γράφει κάποιος που έχει δώσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε σώματα/φακούς/φλας κλπ :(
 
Τα κινητά, όσο "καλή" φωτογραφική μηχανή και αν έχουν, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε ποιότητα φωτογράφισης ούτε τις compact. Τρανό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίσεις σε "ειδικές" συνθήκες...π.χ. νύχτα. Με μία παλιά μου ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (Olympus 5.1MP),τραβάω πολύ καλύτερες φωτογραφίες απ'ότι με το κινητό μου (Xperia X10 8.1MP). Δεν έχει να κάνει μόνο με το δικό μου κινητό. Ακόμα και το ΝΟΚΙΑ Ν8 που έχει 12MP ,δεν μπορεί να κάνει καλή νυχτερινή λήψη. Λογικό είναι. Μέσα σε μία φωτογραφική μηχανή, υπάρχουν πολύ περισσότερα "πράγματα" από αυτά που μπορούν να "στριμωχτούν" μέσα σε ένα κινητό τηλέφωνο. Ο φακός, προφανώς δεν είναι ίδιος, ούτε ο επεξεργαστής. Τα υποτυπώδη "φλας" από led κάνουν μόνο για να χρησιμοποιούνται σαν...φακός...και τίποτα παραπάνω. Οι φωτογραφικές των κινητών είναι απλά μία "ευκολία" της στιγμής.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πες τα ρε Stan...οι λήψεις με κινητό αν δεν είναι πολύ καλές οι συνθήκες φωτισμού είναι άθλιες σε σχέση ακόμα και με την φτηνότερη compact. Και τα megapixels ελάχιστη σημασία έχουν.

Τρανή απόδειξη ΠΑΡΑ πολλές φωτογραφίες στο παρόν forum, καθότι η ρημάδα ευκολία της στιγμής κάνει πολλούς να τραβάνε με το κινητό...και τις φωτογραφίες που προκύπτουν κάθε άλλο παρά κατάλληλες για αρχειακό υλικό. Εδώ συχνά ιδρώνεις για να καταλάβεις τι δείχνουν.
 
Πείτε μου ποιο κινητό έχει φακό με aspherical elements, vibration reduction system, low dispersion glass, physical zoom (και μάλιστα internal), manual focus. Επίσης ποιο έχει macro φακό. Τώρα αν είναι για να τραβάς απλά στο γάμο του καραγκιόζη τότε το πράγμα αλλάζει και μάλον η DSLR φαντάζει υπερβολική. Δεν είναι απλά θέμα φωτισμού.

... Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες του :) (καρα-ρετρό, ε; ).
 
Αν και δεν έχω ιδέα από αυτά, η φωτογραφία του dominion είναι εξαιρετική από κάθε άποψη!
 
Άλλο οι φθηνές compact και άλλο οι compact με aspherical elements όπως αυτές που λέει ο nkarytia. Δείτε μερικά δείγματα από φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από κινητό χωρίς επεξεργασία σε υπολογιστή (ένα app μόνο).

Αυτό θέλει ο κόσμος και προτιμάει τα smartphones από τις φθηνοφωτογραφικές των 100 ευρώ, γιατί γι' αυτές μιλάμε όχι κάτι περισσότερο.
 
DSC_0172.jpg

Αυτή, ίσως να είναι η καλύτερη φωτογραφία που έχω "πετύχει" με το 8.1ΜΡ κινητό μου... Για κινητό είναι πολύ καλή, για φωτογραφική μηχανή είναι μέτρια
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
attachment.php


Αυτλη, ίσως να είναι η καλύτερη φωτογραφία που έχω "πετύχει" με το 8.1ΜΡ κινητό μου... Για κινητό είναι πολύ καλή, για φωτογραφική μηχανή είναι μέτρια
 
@Stanfromgreece: Χωρίς παρεξήγηση, η φωτό σου είναι τελείως soft και το colour smearing κυριαρχεί παντού. Επίσης η ισσοροπία του λευκού είναι λάθος (έχει μπλεδίλα). Μπορεί να φταίει για το smearing η jpg συμπίεση.

@Shock: Είναι πολύ καλές, αλλά απλά για web. Υπάρχει κόκος (θόρυβος), ζώνωση στα χρώματα (δες http://taptaptap.com/blog/media/the-coolest-thing-anyones-done-with-cameraplus/JoshuaBrownItaly1Large.jpg , έχει αλλοιωθεί τελείως με ψευδο-hdr), είναι μικρές, είναι μόνο 72dpi και τέλος έχουν φάει την επεξεργασία της αρκούδας και ως γνωστό, με το "καλιτεχνικό" ρετουσάρισμα κρύβεις πολλά ελαττώματα ή τα κάνεις να φαντάζουν προτερήματα.

π.χ. σ' αυτήν εδώ φαίνεται ότι ο φακός του iphone είναι καρα-μάπα (ως φωτογραφικός) με τελείως soft άκρες. Της έχει δώσει όμως ένα τελείως vintage λουκ μ' αποτέλεσμα το μειονέκτημα του φακού να δουλεύει υπέρ του φωτογράφου.

Btw, Πολύ λίγα κινητά έχουν φακό και ακόμα λιγότερα αυτόματη εστίαση. Τα περισσότερα είναι σαν pin hole cameras.

Ως σημείο αναφοράς για τη ποιότητα στις φωτό πάρτε μερικά παραδείγματα από εδώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
nkarytia είπε:
@Stanfromgreece: Χωρίς παρεξήγηση, η φωτό σου είναι τελείως soft και το colour smearing κυριαρχεί παντού. Επίσης η ισσοροπία του λευκού είναι λάθος (έχει μπλεδίλα). Μπορεί να φταίει για το smearing η jpg συμπίεση.
Μα το έγραψα...οτι για "κινητό" είναι καλή... όχι για φωτογραφική μηχανή... Δεν υποστηρίζω με τίποτα τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων. Γι'αυτό και γράφω πως η καλύτερη που έχω καταφέρει να τραβήξω είναι αυτή... φαντάσου τις χειρότερες!

Δες και αυτήν εδώ... οι "πλάκες" του πλακόστρωτου, είναι σαν να έχουν ζωγραφιστεί με λαδομπογιά.

DSC_0173.jpg
 
Σορρυ, όντος είναι όπως το λές. Με τη δεύτερη φωτό το φαινόμενο είναι ακόμα εντονότερο!
 
nkarytia είπε:
Σορρυ, όντος είναι όπως το λές. Με τη δεύτερη φωτό το φαινόμενο είναι ακόμα εντονότερο!
Και να σκεφτείς φίλε μου, πως το επόμενο μοντέλο της Sony-Ericcson, το Xperia ARC, το όποίο αν δεν κάνω λάθος "βραβεύτηκε" ώς το κινητό για την χρονιά αυτή, με την καλύτερη φωτογραφική μηχανή... έχει σχεδόν την ίδια κάμερα με το δικό μου! Ακόμα και τα ίδια ΜΡ (8.1)
 
Κάτσε γιατί το χουμε πιάσει λάθος το "θέμα". Μιλάμε για φθηνές compact. Φθηνές! Έχω 2 τέτοιες με τιμή μέχρι 100ε. Η Olympus pen που έβαλες με τον 2.0f τι σχέση έχει;

Δεν πρόκειται να βρεις κάποιον που να σου πει ότι υπάρχει ή ΘΑ υπάρχει την επόμενη 5ετία καλό κινητό που να βγάζει αντίστοιχες φωτογραφίες με της pen.

Αλλά μπορώ να σου υπογράψω ότι υπάρχουν κινητά (μη μπλέκουμε τα MPxls είναι άσχετο) που βγάζουν αντάξιες με τα χρέπια των 100ε. Όπως και να το κάνουμε, ούτε αισθητήρες σοβαρούς έχουν, ούτε φακούς ούτε τίποτα πολύπλοκο software για διορθώσεις. Είναι αντάξια των καλών photoκινητών.

Θα ανεβάσω κάποια στιγμή φωτογραφίες των 2 φθηνιάρικων compact που διαθέτω για να δείτε τι εννοώ. Δυστυχώς δεν έχω καλό κινητό για να κάνουμε σύγκριση. Τα έχει φάει τα ψωμιά του :(
 
Ο τίτλος λέει "πετάξτε τις φωτογραφικές σας μηχανές" και φυσικά όποιος τον βλέπει το καταλαβαίνει αλλιώς.

Κάντονα να λέει "πετάξτε τις κάτω των 100 ευρώ φωτογραφικές σας μηχανές" για να μην σχολιάζουμε τις φωτογραφίες των κινητών. :p
 
Έχω μία φωτογραφική μηχανή Jaga, τελείως της πλάκας... την έχω από το 2004. Είναι 2.0ΜΡ... ε... από το κινητό, καλύτερες φωτογραφίες τραβάει!

(τώρα βέβαια... δεν ξέρω αν δουλεύει ακόμα 8) )
 
Χμμμ! Έχεις δίκο μάλον ξέφυγα. Όντος έχω δει compact που βγάζουν ας πούμε φωτό.
 
Ρε παιδιά, στην τελική, είναι το τί θέλει τελικά ο καθένας, και τί θεωρεί "καλή φωτογραφία"... Τις "ποιοτικές" φωτογραφίες με κινητό, τις ξεχνάμε. Με τις compact, και πάλι είναι απλά για να κρατάς κάποιες στιγμές σαν "ενθύμιο" . Και αυτό είναι στην τελική που θέλουν οι περισότεροι.Έτσι και αλλιώς, τυπωμένες σε κανονικό μέγεθος, μία χαρά δείχνουν. Τώρα, για "επαγγελματική" χρήση, ή σαν (ακριβό) χόμπυ, οι DSLR είναι μονόδρομος... (εκεί...μπορείς να τις κάνεις και πόστερ :D )
 
Πίσω
Μπλουζα