Crimson Moonlight
RetroActive
- Αντιδράσεις
- 326
Πλέον σε όλη την Ελλάδα λένε τα ίδια κάλαντα (πχ, καλην ημέραν άρχοντες, τρίγωνα κάλαντα, Αγιος Βασίλης έρχεται), κι έτσι σκέφτηκα ότι είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε ποιά κάλαντα λέγαμε εμείς μικροί, κάλαντα παραδοσιακά που μπορεί να προέρχονταν από την περιοχή που καταγόμαστε ή ζούσαμε.
Αυτά που μου είχαν μάθει όταν ήμουν μικρή έλεγαν:
Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου
Για βγέτε, δέτε, μάθετε, πώς ο Χριστός γεννάται
Γεννάται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
Το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
Το μέλι και τα βότανα που νίβονται οι κυράδες
Σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει
Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει
Δώστε τώρα τα γλυκά, δώστε μας και την κότα
Να πάμε σ' άλλη πόρτα
Όταν ξεκινήσαμε μουσική στο δημοτικό έμαθα ότι αυτά τα κάλαντα προέρχονται από την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που μου έκανε εντύπωση καθώς ούτε η καταγωγή μου είναι από εκεί, ούτε μέναμε σ' αυτά τα μέρη. Ίσως όμως να τα είχαν μάθει από τους γείτονες.
Η γιαγιά μου λέει τα κλασσικά κάλαντα με κρητική προφορά, ιδιωματισμούς και κάποιες λέξεις αλλαγμένες, λέει ότι έτσι τα λέγανε εκεί.
Bonus:
Ώς παιδιά είχα εφεύρει κι εμείς τα δικά μας κάλαντα, που δεν τα πρόλαβε η επόμενη γεννιά:
Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και λοιπά
Πέσε δεκαχίλιαρο πριν φας καμιά μπουνιά!
Αυτά που μου είχαν μάθει όταν ήμουν μικρή έλεγαν:
Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου
Για βγέτε, δέτε, μάθετε, πώς ο Χριστός γεννάται
Γεννάται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
Το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
Το μέλι και τα βότανα που νίβονται οι κυράδες
Σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει
Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει
Δώστε τώρα τα γλυκά, δώστε μας και την κότα
Να πάμε σ' άλλη πόρτα
Όταν ξεκινήσαμε μουσική στο δημοτικό έμαθα ότι αυτά τα κάλαντα προέρχονται από την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που μου έκανε εντύπωση καθώς ούτε η καταγωγή μου είναι από εκεί, ούτε μέναμε σ' αυτά τα μέρη. Ίσως όμως να τα είχαν μάθει από τους γείτονες.
Η γιαγιά μου λέει τα κλασσικά κάλαντα με κρητική προφορά, ιδιωματισμούς και κάποιες λέξεις αλλαγμένες, λέει ότι έτσι τα λέγανε εκεί.
Bonus:
Ώς παιδιά είχα εφεύρει κι εμείς τα δικά μας κάλαντα, που δεν τα πρόλαβε η επόμενη γεννιά:
Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και λοιπά
Πέσε δεκαχίλιαρο πριν φας καμιά μπουνιά!