Ποιά κάλαντα λέγατε;

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
308
Πλέον σε όλη την Ελλάδα λένε τα ίδια κάλαντα (πχ, καλην ημέραν άρχοντες, τρίγωνα κάλαντα, Αγιος Βασίλης έρχεται), κι έτσι σκέφτηκα ότι είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε ποιά κάλαντα λέγαμε εμείς μικροί, κάλαντα παραδοσιακά που μπορεί να προέρχονταν από την περιοχή που καταγόμαστε ή ζούσαμε.

Αυτά που μου είχαν μάθει όταν ήμουν μικρή έλεγαν:

Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου

Για βγέτε, δέτε, μάθετε, πώς ο Χριστός γεννάται

Γεννάται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα

Το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες

Το μέλι και τα βότανα που νίβονται οι κυράδες

Σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει

Δώστε τώρα τα γλυκά, δώστε μας και την κότα

Να πάμε σ' άλλη πόρτα

Όταν ξεκινήσαμε μουσική στο δημοτικό έμαθα ότι αυτά τα κάλαντα προέρχονται από την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που μου έκανε εντύπωση καθώς ούτε η καταγωγή μου είναι από εκεί, ούτε μέναμε σ' αυτά τα μέρη. Ίσως όμως να τα είχαν μάθει από τους γείτονες.

Η γιαγιά μου λέει τα κλασσικά κάλαντα με κρητική προφορά, ιδιωματισμούς και κάποιες λέξεις αλλαγμένες, λέει ότι έτσι τα λέγανε εκεί.

Bonus:

Ώς παιδιά είχα εφεύρει κι εμείς τα δικά μας κάλαντα, που δεν τα πρόλαβε η επόμενη γεννιά:

Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και λοιπά

Πέσε δεκαχίλιαρο πριν φας καμιά μπουνιά! :p
 
...δεν έλεγα κάλαντα σε ξένα σπίτια γιατί ντρεπόμουν...στο σπίτι έλεγα μόνο τα κλασικά ''Καλήν εσπέραν αρχοντες''...
 
Λεγαμε τα κλασσικα καλαντα παραμονη Χριστουγεννων και Πρωτοχρονιας. Παντως μια αναρτηση που ειδα στο fb οτι το πρωι στις 7 λεγαμε τα καλαντα και στις 12 αγοραζαμε Game Boy δεν ισχυει επουδενι. Τα καλαντα απεφεραν κανενα κατοσταρικο απο καθε σπιτι οποτε θα πρεπει να λες καλαντα καμια δεκαρια χρονια...
 
Κλασικά κάλαντα, καλημέρα άρχοντες κτλ. Από κάλαντα Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς προήλθε το gameboy. Υπερβολές όλα τ αλλά.
 
Και εμείς τα κλασικό ''Καλήν εσπέραν άρχοντες'' και "Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά" λέγαμε (Για τα δεύτερα ήξερα και μία "αυστηρός ακατάλληλη" εκδοχή που μου είχε μάθει ο πατέρας μου... :p Και είναι και από τα λίγα που θυμάμαι από αυτόν γιατί τον έχασα νωρίς.)..

Όμως εγώ ήμουν και ο πρώτος που έσπασε μία παράδοση..

Μέχρι τα μέσα του 80, τα κάλαντα στην περιοχή μου τα έλεγαν μόνο αγόρια..

Και ήμουν ο πρώτος που πήρε μαζί του κορίτσι περίπου στο 1983 με 84... Ε, από εκεί και μετά κάθε χρόνο τα κορίτσια γίνονταν και περισσότερα.. :p
 
Και εμεις τα κλασσικα λεγαμε δηλαδη "καλην ημεραν αρχοντες" παραμονη Χριστουγεννων και" αρχιμηνια και αρχιχρονια" την παραμονη πρωτοχρονιας!

Οσο για το χρηματικο τα καλαντα των Χριστουγεννων ειχανε πολυ μεγαλυτερη "δυναμικη" :p . Απο το πρωι στις 8πμ εως το μεσημερι στις 1-2μμ , βγαζαμε καλα λεφτα περιπου στις 25-30χιλιαδες δραχμες το ατομο. Ενα ολοκληρο Gameboy,Gamegear ή ενα παιχνιδι Snes εκαναν περιπου αυτα τα χρηματα. Την πρωτοχρονια ηταν αρκετα πιο light τα πραγματα κανα 10χιλιαρο... και αν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η αλήθεια είναι, αν κρίνω κι εγώ από τη δεκαετία του '80, ότι υπήρχε πολύ πιο πρόθυμος κόσμος στα σπίτια (να ανοίξει και ν' ακούσει κάλαντα), αλλά κι από την άλλη, πολύ λιγότερα μαγαζιά (έτσι κι αλλιώς στα μαγαζιά είτε "κολώναμε" είτε δε χρειαζόταν, γιατί η είσπραξη από τα σπίτια αρκούσε)."Χρυσή" δεκαετία πρέπει να ήταν το 1990-2000, όπου εκτός από πολλά μαγαζιά, υπήρχαν και αρκετές τράπεζες, που πάντα "ξηγούνταν" το κάτι παραπάνω, και πιθανότατα σε όλα "συνεργεία" που έμπαιναν ! (αυτά τα παρατηρούσα πια, γιατί δεν έβγαινα να τα πω).

Κάλαντα κλασικά, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τα Φώτα, ρεπό !
 
Οταν ξεκινησα με τον αδερφο μου να λεμε καλαντα χριστουγεννων - πρωτοχρονιας πρεπει να ειμαστε εγω 8 κι εκεινος 6.

Μια χαρα ολα, αφου τα ειχαμε μαθει ολοκληρα και συναγωνιζομασταν στα μαλλον helloween φωνητικα .. :cry:

Μετα τα πρωτα 2-3 χρονια ανοιχτηκαμε πολυ σε περιοχες εκτος δικαιοδοσιας μας προς το παλαιο Ψυχικο και τη Φιλοθεη . και εκει πραγματικα βγαζαμε πολλα χρηματα για εκεινη την εποχη [αρχες δεκαετιας του 80].Μια χρονια μοιραστηκαμε 97.000 δραχμες υστερα απο 8 ωρες καλαντων.

Εκτος αυτου , μας ειχε προκαλεσει εκπληξη το οτι μπηκαμε σε σπιτια αρκετων γνωστων ηθοποιων, τραγουδιστων αλλα και διασημων προσωπων .[Λια Βισση , Νικος Ξανθοπουλος , Π.Μεταλληνος , Γιαννης Φερτης , Σαββοπουλος κ.α.]

Θυμαμαι τον κυρ-Νιονιο με τη γυναικα του Ασπα στο σπιτι τους στο Ψυχικο με τις ρομπες τους να μας παρακολουθουν ενω λεγαμε καλαντα , και να μας φορτωνουν με ενα κουτι γλυκα - εκτος του καλου μποναμα - τα οποια τσακισαμε στο δρομο.

Την τελευταια χρονια (1985) που ειπαμε καλαντα 5 φιλοι - ειχαμε μια μπαντα τοτε και πειραματιζομασταν με hard & glam rock .

Ως εκ τουτου θυμιζαμε περισσοτερο τους Motley Crue κατι δλδ σαν εκεινο το επεισοδειο του ΑΜΑΝ με τους καφρους που επαιζαν μεταλ καλαντα.

2 κιθαρες , ενα τυμπανο , ενα κρεμαστο συνθεσαιζερ μπαταριας , και ενας παλαβος φιλος με βιολι χαριζαν μια εντελως metal club ατμοσφαιρα , μπολικο μαλλι , τζην , περικαρπια με καρφια , αλυσιδες και δερματινα ρουχα, μποτες και αλλα αξεσουαρ , ενω οι 2 εκ των 5 ειχαν φιξαρει το μαλλι με την λακ της μανας τους ετσι ωστε να ειναι φουντωτο.

Το set list το performing και η εμφανιση μας ξενισε στην αρχη μερικους νοικοκυρηδες που ειδαν πρωινιατικα μια παρεα χουλιγκανων :( στην πορτα του σπιτιου τους , αλλα τελικα εκτος απο κατι βρισιδια που ακουσαμε στην αρχη βελτιωσαμε τα ηχητικα μας , και ολα πηγαν πριμα.

Το μεσημερακι καταληξαμε τα καλα χρηματα που βγηκαν να τα επενδυσουμε σε τραγανη γουρουνοπουλα και μπυρες. ;)

Ωραιες εποχες ξεγνοιασιας, το να ροκαρεις τοτε οπως οι περιοδευουσες διασημες μπαντες εστω λεγοντας τα καλαντα για 4-5 ωρες σε φρικαρισμενους συμπολιτες σου, ηταν ενα επιτευγμα που αναδεικνυε το ταλεντο και τον πλουραλισμο στην μετεπειτα rock star πορεια σου .

Μετα ξυπνας αποτομα.. :eek:

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα