Όσοι προλάβαμε τα "Ανθολόγια", όλο και κάποιο ποιηματάκι θα έχουμε καλά εντυπωμένο στο βάθος του μυαλού μας. Εγώ έχω τρία.
Αρνούμαι πεισματικά να γκουγκλάρω για να τα βρω ολόκληρα και θα παραθέσω ό,τι θυμάμαι, ό,τι απήγγειλα, παραλλαγμένο ίσως από την παιδική μου ματιά.
Το πρώτο ήταν ένα ποίημα που μιλούσε για τον Χριστό όταν ήταν παιδί. Το ότι θυμάμαι και τον ποιητή σημαίνει πως ήμουν μεγαλούτσικη όταν το διάβασα. Ο Σικελιανός το έγραψε λοιπόν και περιέγραφε μία απογευματινή μπόρα και τον μικρό Χριστό να παίζει στη λάσπη και να φτιάχνει δώδεκα, χωμάτινα πουλιά. Και συνέχιζε:
"... Αργά φτασμένος ο Ιωσήφ με σύνεργα στον ώμο
Στις λάσπες βλέπει ανάμεσα σκυμμένο το παιδί
Και με φωνές το πετιμά σκληρές από τον δρόμο
"σήκω γοργά απ' τα χώματα μην πάρω το ραβδί"
Έλεγα και ξανάλεγα αυτή τη στροφή γιατί μου φαινόταν τόσο σπάνιο και όμορφο η εικόνα ενός μικρού Ιησού που είναι παιδί και παίζει με τα χώματα και ενός "πατέρα", έστω θετού, που το μαλώνει όπως θα έκανε ο καθένας κουρασμένος πατέρας με το παιδί του που λερώθηκε ή ξεχάστηκε παίζοντας.
Επίσης, ακόμα απορώ τι σημαίνει "πετιμά" αλλά καταλήγω πως κάτι άλλο έλεγε το ποίημα και το θυμάμαι λάθος.
Τα άλλα δύο μιλούσαν για την παιδική εργασία και βαλάντωνα στο κλάμμα κάθε φορά που τα απήγγειλα. Το έκανα μπροστά σε άλλους, μόνη μου στο δωμάτιο, παίρνοντας δραματική πόζα και απολαμβάνοντας τα δάκρυά μου

. Ήταν ο "Κολιός" και η "Αννιώ". Ο πρώτος χτίστης, η δεύτερη νεροκουβαλήτρα.
"Τον πήραν τον Κολιό, τον πήραν οι μαστόροι
Παιδί απ' το σκολειό, να μάθει πηλοφόρι ..."
Τι απόγνωση για τη μοίρα αυτού του έρημου Κολιού που απ' το σκολειό του βγήκε στη βιοπάλη

Και τι ανακούφιση που ο δικός μου ο μπαμπάς και η δική μου η μαμά δεν είχαν τέτοιες απαιτήσεις από μένα για να συνεισφέρω στο οικογενειακό εισόδημα
Η "Αννιώ" ήταν όμως το απόλυτο highlight!
"Νεροκουβαλήτρα η μικρή Αννιώ
Νεροκουβαλήτρα κι ειν' τριώ χρονώ
Με μικρό σταμνάκι στη βρυσούλα πα
Πέφτει το σταμνάκι καταγής και σπα
Και δεν είν' η πρώτη για η στερνή φορά
Και δεν είν' η πρώτη γι' αυτό κλαίει πικρά
Κλαίει, μαλλιοτραβιέται, λέει "τι θα γενώ;"
Κλαίει, μαλλιοτραβιέται κι ειν' τριώ χρονώ"
Αυτό κι αν μου προκαλούσε σύγκρυο. Είχα πλάσει μάλιστα ολόκληρη ιστορία. Ότι και καλά υπάρχει κακιά μητριά που τη στέλνει την Αννιώ για νερό στη βρύση και τώρα να, έσπασε η στάμνα και θα τη δείρει κιόλας κι είναι τόσο μικρούλα η καημένη και φοράει και κουρέλια κι είναι αδύνατη και ... και ...
Το απόλυτο έμμετρο δράμα της παιδικής μου ηλικίας