Πολεμικές - Μαχητικές Τέχνες

Ωραία αυτο θα κανω τοτε

Ευχαριστώ πολυ
 
Spank! είπε:
Απο την μια σκέφτομαι για kick boxing ή Muay thai αλλα μου αρέσει και το taekwondo , δεν ξέρω ομως τι να αποφασίσω να αρχίσω οποτε οποιος εχει προηγούμενη εμπειρία αν δώσεις τις συμβουλές του.
ό,τι είπε η kambia.

κάνε δοκιμαστικές προπονήσεις και αποφάσισε.

αν και είχα ασχοληθεί πολλά χρόνια παλαιότερα με tkd, θα σου πρότεινα -εάν μπορείς και υπάρχει κοντά σου- το judo. και δεν εννοώ το "ευνουχισμένο" και "εύπεπτο" για προφανής λόγους ολυμπιακό άθλημα αλλά την αυθεντική μορφή της πολεμικής τέχνης.

ό,τι αποφασίσεις, καλή αρχή!
 
Μιας και επανηρθε στην επιφανεια το παρων thread να καταθεσω

και την δικη μου εμεπειρια και -παρολιγον- επαφη με τις πολεμικες τεχνες. :)

Βρισκομαστε στο 1986,πιτσιρικας ο γραφων (9 ετων) και τα απογευματα πηγαινε στην τεραστια αυλη του σχολειου του για να παιξει μπαλα και αλλα ευγενη παιγνιαν (πολεμο,κρυφτο,κλεφτες κι αστυνομους κλπ...), καποια στιγμη σε καποια καλυψη/αποκρυψη που ειχε κανει στο πλαινο μερος του σχολειου παιζοντας με αλλα παιδακια κρυφτο, ακουει κατι φωνες...(Ιιιιιιιααααααα,Iιιιιιιαααααα...)....απο παρακειμενο κτηριο.Παραξενεμενος και παρασυρμενος απο τις φωνες,ως αλλος Οδυσσεας που μαγευτηκε απο το τραγουδι των Σειρηνων,

παραταει την κρυψωνα του και παει να εξερευνηση απο που ακουγονται οι φωνες.

Μετα απο λιγο βρισκεται μπροστα σε ενα γκρι κτηριο με μια μεγαλη τζαμενια πορτα στην εισοδο του,και διπλα απο την πορτα μια πινακιδα με κατι αλλοκοτα (για αυτον) γραμματα να ειναι γραμμενα καθετα και με επικεφαλιδα που γραφει πανω-πανω "Σχολη Καρατε". Εντυπωσιασμενος απο την ανακαλυψη - και εκμεταλευομενος το γεγονος οτι η πορτα ηταν ανοιχτη - γλυστραει σαν χελι μεσα στο κτηριο.Μπροστα του μια σκαλα που οδηγει στον οροφο ωπου βρισκονταν η σχολη.Αρχιζει δειλα-δειλα να ανεβαινει ενα ενα τα σκαλοπατια,ενω στεκει βουβος και εκθαμπος μπροστα απο τις τεραστιες φωτογραφιες που διακοσμουν την σκαλα,καθε βημα και διαφορετικη φωτογραφια.Φτανοντας στον οροφο,μενει εκπληκτος απο αυτο που αντικριζει...δεκαδες παιδακια (σχεδον συνομηλικα του) και μεγαλυτερης ηλικιας ατομα,ντυμενοι ολοι με λευκες στολες και χρωματιστες ζωνες να κανουν καποιες παραξενες κινησεις και να φωναζουν ολοι...Ιιιιιιιιιααααα!!!!

Στεκεται αποσβολωμενος στην πορτα της αιθουσας και χαζευει τους ανθρωπους στα λευκα....

Ξαφνικα,μια φωνη του αποσπα την προσοχη "Θελεις κατι; Μπορω να βοηθησω;" ...

Φοβουμενος οτι εκανε κατι κακο,κανει να φυγει αλλα δισταζει και με τρεμαμενη φωνη καταφερνει να απαντησει στον κυριο με την λευκη στολη και την μαυρη ζωνη - ο οποιος μοιαζει σαν υπερηρωας στα ματια του - που βρισκεται μπροστα του...

" Εεεεε....οοοοχι...εεεε,να...απλα εβλεπα και....συγνωμη....εγω ξερετε...ακουσα...." για να τον σταματησει η φωνη του κυριου που βρισκονταν μπροστα του και να του απαντησει σε ευθυμο τονο...

"Χαχαχαχαχα...Καταλαβα,μπορεις να δεις οσο θες. Να, κατσε εκει,δεν ενοχλεις και βλεπε οσο θελεις".

Αυτο ηταν...απο τοτε και σχεδον καθε απογευμα,που τον εχανες που τον εβρισκες τον πιτσιρικο,

χωμενο στην σχολη καρατε να παρακολουθει τα μαθηματα που εκαναν οι υπολοιποι.

Μεχρι που παιρνει την γενναια αποφαση και το αναφερει στην μητερα του..."Μαμα,θελω να με γραψεις στο καρατε".

Φυσικα δεν υπηρχε περιπτωση η μητερα του πιτσιρικου να τον αφησει να παει. Ο πιτσιρικος ομως παρα την αρνηση,εξακολουθουσε ομως να πηγαινει και να βλεπει ωσπου μια μερα τυχαινει το αναπαντεχο.

Ξεχασμενος απο το θεαμα που εβλεπε και μη εχοντας καταλαβει οτι περασε η ωρα,ακουει στην σκαλα της σχολης,την φωνη της μητερας του να τον φωναζει γεματη αγωνια!!!

Ξαφνου την βλεπει μπροστα του εξαλλη και ετοιμη να τον σφαλιαρισει... :takethat: ...ωσπου επεμβαινει δασκαλος της σχολης

"Κυρια μου, τι κανετε; Ο μικρος δεν εκανε τιποτα,απλα ερχεται και βλεπει".

Και ως απαντηση ο δασκαλος σε αυτο, εισπρατει την εξης απαντηση

"Και εγω που θες να το ξερω; Εξαφανιζεται και δεν λεει κουβεντα!


Παω να παιξω λεει και ερχεται και χωνεται εδω....μου το ειπαν οι γειτονισσες που τον ειδαν!"
.

Και ξαφνικα πανω στον διαλογο μεταξυ μανας και δασκαλου, ακουγεται η φωνη του πιτσιρικου...

"Μαμα,για ρωτα...μπορει να με παρει;".

Tελικα για να μην του χαλασει το χατηρι του πιτσιρικου της, η μητερα ρωταει τον δασκαλο...

"Τελος παντων,επειδη βλεπω οτι του αρεσει και περναει ωρες εδω, μπορω να τον γραψω; Κανετε εγγραφες;"

"Βεβαια και κανουμε εγγραφες,πρεπει ομως να γνωριζετε οτι το καρατε ειναι λιγακι δυσκολο,και οτι μπορει να ποναει ο μικρος τις πρωτες εβδομαδες απο την προπονηση και τα ανοιγματα που απαιτουνται."

Πονος;;;;;!!!!! :eek:

Αυτο ηταν....ο δασκαλος με μια λεξη μονο γκρεμισε το ονειρο του πιτσιρικου...ο οποιος εφυγε αποητευμενος και με το κεφαλι κατω απο την σχολη,εχοντας στα αυτια του -οχι την γκρινια καθ'οδον της μανα του - αλλα την απαντηση του δασκαλου...του ανθρωπου με την λευκη στολη και την μαυρη ζωνη!!!
 
Εμ έτσι όπως το έθεσε έχασε έναν αθλητή. Όχι ότι έπρεπε να το παρουσιάσει και ιδανικά.
 
Kambia είπε:
Εμ έτσι όπως το έθεσε έχασε έναν αθλητή. Όχι ότι έπρεπε να το παρουσιάσει και ιδανικά.
Απλα ηταν ειλικρινης ο ανθρωπος. :)
 
stayros είπε:
...Μετα απο λιγο βρισκεται μπροστα σε ενα γκρι κτηριο με μια μεγαλη τζαμενια πορτα στην εισοδο του...
To κτηριο υπαρχει ακομα... :D ...η σχολη δυστυχως εχει κλεισει εδω και χρονια... :(

Στον οροφο φαινεται η αλλοτε παλια σχολη και πισω απο το δεντρο φαινεται η πορτα,

την οποια την αλλαξαν οι επομενοι ιδιοκτητες μιας και το κτηριο ειχε γινει βιοτεχνια ρουχων η οποια εχει κλεισει και αυτη τωρα πια!

attachment.php
 
Τελικά θα παω σήμερα το βράδυ για προπόνηση taekwondo , ειναι 1.30 ώρα μου ειπαν και ειναι αρκετά σκληρή. Για να δούμε τι θα δούμε ελπίζω να την παλέψω και να μου αρέσει κυρίως , ενα άγχος το εχω πάντως :p
 
Ασπρη ζώνη είσαι. Δεν θα σου ζητήσουν από την πρώτη μέρα τον ουρανό με τα άστρα ούτε πας για πρωταθλητισμό. Απαιτήσεις σε αντοχή έχει κάθε προπόνηση.
 
Προετοιμάσου κυρίως για στάσεις (sogi). Σειρά έχουν τα "τσάκια" (chagi - λακτίσματα) και για να δώσεις για μισή κίτρινη, πρέπει να μάθεις το 1ο poomsae! :)

Ό,τι απορίες έχεις ρώτα - απόφοιτες είμαστε! ;)
 
Λοιπόν παιδιά πήγα πρώτη μερα και θέλω να μου πείτε την άποψη σας γιατι εγω δεν ξέρω. Μίλησα με τους προπονητές κτλπ (η πρώτη εντύπωση ηταν θετική) μου λενε εχουμε αγώνες το σκ , οποτε για σήμερα (χτες) και αύριο (σήμερα) θα σιγα σιγα θα σε αναλάβει ο τάδε.

Τεσπα μαζι με 2 απο τους βοηθούς αφου κάναμε ζέσταμα ανοίγματα κτλπ για 30 λεπτά μετα κάναμε λιγο εξάσκηση με κλωτσιές σε ενα μαξιλάρι που κράταγε ο αλλος και μετα ολη η υπόλοιπη ώρα ηταν εξάσκηση στον σάκο με κλωτσίες (μπροστινή , γυριστή και η ψηλή που έρχεται απο πανω κατω (δεν ξέρω πως λέγεται).

Taekwondo ουσιαστικά λοιπον μεσα στην τάξη δεν έκανα , και αναρωτιέμαι εγω τώρα ισως απλα έτυχε επειδή φύγανε για αγώνες το σκ οποτε με βάλανε να συνηθίσει λιγο το σώμα μου κτλπ (συγκεκριμένα το παιδί μου ειπε να ξεκλειδωθεί λιγο) ? ή τι γινεται δεν κατάλαβα ...

Με τα πολλά εχω προπόνηση και σήμερα για να δουνε

Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσεις ?

Α να σημειώσω οτι η προπόνηση ειναι 1.30 ώρα

Απλα παιδιά εγω ρωτάω αν αυτος ειναι ο ενδεδειγμένος τρόπος προπόνησης τουλάχιστον πριν μπω στο μάθημα που φαντάζομαι θα γίνει απο βδομμάδα , καποια παιδιά που ρώτησα μου λενε ετσι ειναι το σωστό πριν μπεις κατευθείαν στο μάθημα ωστε να συνηθίσει το σώμα σου και αλλοι λενε οτι ειναι λάθος.

Θα δω και εγω σήμερα και δευτέρα πως θα παει βέβαια
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πήραμε ζεστά, ε? :flower:

Spank! είπε:
Λοιπόν παιδιά πήγα πρώτη μερα και θέλω να μου πείτε την άποψη σας γιατι εγω δεν ξέρω. Μίλησα με τους προπονητές κτλπ (η πρώτη εντύπωση ηταν θετική) μου λενε εχουμε αγώνες το σκ , οποτε για σήμερα (χτες) και αύριο (σήμερα) θα σιγα σιγα θα σε αναλάβει ο τάδε.
Λογικό, αν κατεβάζουν παιδιά σε αγώνες. Σε μας, ο δάσκαλος με άφηνε να ασχολούμαι με τους καινούριους μαθητές, είτε για να δώσει βαρύτητα στους παλιούς, είτε για να ασχοληθεί με τα παιδιά που αγωνίζονταν.

Τεσπα μαζι με 2 απο τους βοηθούς αφου κάναμε ζέσταμα ανοίγματα κτλπ για 30 λεπτά μετα κάναμε λιγο εξάσκηση με κλωτσιές σε ενα μαξιλάρι που κράταγε ο αλλος και μετα ολη η υπόλοιπη ώρα ηταν εξάσκηση στον σάκο με κλωτσίες (μπροστινή , γυριστή και η ψηλή που έρχεται απο πανω κατω (δεν ξέρω πως λέγεται).


Εξαρτάται το δάσκαλο! :)

Όταν ξεκίνησα muay thai (στα 23 μου), πρώτη προπόνηση με είχαν ξεχάσει σε μια γωνίτσα να κάνω σκιαμαχίες!.... Δεύτερη προπόνηση που με "ανακάλυψαν" ότι ήμουν εκεί, με αναθέσαν σε ένα παλικάρι ίσαμε 'κει πάνω, και με βάλαν να κλωτσάω πάνω του... Όταν τελειώσαμε, τα καλάμια μου είχαν μελανιάσει και θυμάμαι αμυδρά ότι έφυγα ....μπουσουλώντας ή σκουντουφλώντας ή και τα 2.... Στην τρίτη προπόνηση, δε με περίμεναν - αλλά έλα που κακό σκυλί ψόφο δεν έχει?! :D Οπότε έσκασα μύτη με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, παρ' όλο που πονούσαν μέχρι και τα κύτταρα που θα ξαναγεννιόντουσαν τον επόμενο μήνα.... Κοντολογίς μετά από 2 βδομάδες ασχολήθηκε ο Kru μαζί μου (κι αυτό ήταν για να μελανιάσω κι άλλο!...).

Στα 25 μου κι έχοντας επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, είπα να κάνω tkd να μου φύγει το παιδικό απωθημένο... Προετοιμάζομαι ψυχολογικά ότι θα περάσω πάλι 2 διαβολοβδομάδες. Αφού έχω μαζέψει τα κομμάτια μου, πάω στο dojo και συστήνομαι στο Δάσκαλο (καλή του ώρα!). Με έβαλε κι έκανα προπόνηση κανονικά και με το νόμο. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους! Ούτε στην ακρούλα, ούτε γροθιές στο υπερπέραν, ούτε τίποτα!.

Στη δεύτερη προπόνηση, όταν κάναμε ανοίγματα, ερχόταν και μου έλεγε "μαλακά, μη ζορίζεσαι! δε χρειάζεται από τώρα! Ήρεμα!".... Κοντολογίς, έτσι πήγαν όλες μας οι προπονήσεις. Κάποια στιγμή αναρωτιόμουν τι μάθαινα εκεί, αφού ήταν σαν παιδική χαρά. Αρκετό καιρό μετά και στο πολύ χαλαρό, ρίχνω μια κλωτσιά και συνειδητοποιώ ότι το παλικάρι που παίζαμε μαζί και κρατούσε την ασπίδα σώματος βρέθηκε ....στο διπλανό δωμάτιο! :D

Συνοψίζοντας: κάτσε να δεις τι θα κάνεις και τι θα μάθεις. Τους καλούς δασκάλους, τους αναγνωρίζεις αμέσως - στο φωνάζει το ένστικτό σου. Παρεπιπτόντως, δε νοείται να σηκώσει χέρι πάνω σου μεγαλύτερος (σε ζώνη) μαθητής ή / και ο δάσκαλος. Στην παραμικρή τέτοια νύξη, έφυγες από εκεί τρέχοντας.

Αυτά τα ολίγα! :)

Αν χρειαστείς κάτι, ρώτα!
 
Η χτεσινή και 2η προπόνηση δεν ειχε καθόλου σάκο , πήγαμε ολοι στην αίθουσα του dojo μαζι με 2 παιδιά στην ηλικία μου και τα αλλλα πιτσιρίκια διάφορων ηλικιών , αφου κάναμε ζέσταμα διατάσεις ανοίγματα κτλπ μετα χωρηστίκαμε σε ζευγάρια κυκλικά και στην αρχή οι μεν εμεις κρατάγαμε το μαξιλάρι (χαχχ δεν ξέρω αν το λεω σωστά) καναμε 1 κίνηση (κλωτσίες με το καθε πόδι και γυριστή) και μετα συνεχίζαμε στον δίπλα και διαφορετική και πιο δίπλα παλι το ιδιο και ουτο καθεξής μετα κρατάγανε ολοι το μαξιλάρι κτλπ.

Μετα κρατάγανε ολοι εναν στόχο (σωστά το λέω ? :p ) κυκλικά και κάναμε ψηλή κλωτσία (πανω κάτω) 2 3 γύρους και το δεξί και μετα με το αριστερό πόδι , αυτα εν ολίγις οπου τελειώσαμε με λίγες χαλαρές διατάσεις. Τα ειπα λιγο περιληπτικά αλλα καταλάβανε οι γνώστες μαλλον :p .

Μου ειπανε στο τέλος οτι σήμερα καναμε απλα πράγματα αλλα παρολαυτά δεν ξέρω το διασκέδασα πολυ πρώτον διοτι ειμασταν σε κίνηση συνέχεια ( 2 φορές διάλειμα για 5 λεπτά νερό) και 2ον δεν ήξερα οτι μπορώ να κανω καποια πράγματα με το πόδια μου οπως καποια λακτίσματα ψηλά (σχετικά ψηλά βέβαια μιλάω για εμενα) χωρίς να διαλυθώ χαχαχα.

Δεν ξέρω η πρώτη εντύπωση ηταν πολυ θετική και το διασκέδασα , την δευτέρα που θα έρθουν και οι προπονητές φαντάζομαι θα κανουμε και τεχνικές κτλπ αλλα νομιζω οτι θα μου αρέσει εξίσου , γενικά μου φαίνεται διασκεδαστικό δεν λεω οτι ειναι εύκολο ουτε μπορω να κρίνω μιας και δεν εχω δει τιποτα ακομα προφανώς αλλα μαλλον θα μου αρέσει , οπως και ολα τα πράγματα ομως θέλουν τον χρόνο τους.

Είχα πλακά μετα που κατι πιτσιρίκια μου λέγανε μπράβο καλα τα πήγες για πρώτη φορά :D

Και αυτο το παιδική χαρά που ανέφερε ο φίλος παραπάνω μου ήρθε στο μυαλό πολλές φορές και μαλλον κατάλαβα τι ενοεί.
 
Συνοψίζοντας: κάτσε να δεις τι θα κάνεις και τι θα μάθεις. Τους καλούς δασκάλους, τους αναγνωρίζεις αμέσως - στο φωνάζει το ένστικτό σου. Παρεπιπτόντως, δε νοείται να σηκώσει χέρι πάνω σου μεγαλύτερος (σε ζώνη) μαθητής ή / και ο δάσκαλος. Στην παραμικρή τέτοια νύξη, έφυγες από εκεί τρέχοντας.
Ισχύει.

Περίμενε τουλάχιστον 3-4 προπονήσεις για να δεις πως θα εξελιχθεί.

Επίσης είναι και πολύ υποκειμενικά κάποια πράγματα. Πχ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να πάει λάου λάου δλδ να κάνει σκιαμαχίες πρώτα, να του δείξει κάποιος πως είναι η τεχνική κάθε κλωτσιάς και πως γίνεται η σωστή γροθιά και μετά να περάσει στον σάκο. Άλλοι θέλουν με το καλημέρα σας σάκο και στόχους (ο Bruce Lee μέσα σας :D ) Δεν είναι και τελείως λάθος να γίνει κάτι τέτοιο. Βλέπει ο Δάσκαλος αν "το χεις" έτσι.

Και μια συμβουλή. Μην πιέσεις το σώμα σου αμέσως. Πήγαινε σιγά σιγά, ένα κλικ πριν τα όριά σου.
 
Καλησπέρα

Μετα απο 20 ημέρες προπόνησης οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές μου αρέσει δηλαδή.

Το θέμα μου είναι με κάτι που έγινε χτες και θέλω την γνώμη σας.

Η χτεσινή ημέρα είχε αγωνιστική προπόνηση και ενωω οτι κάναμε μονο σε ζευγάρια ο ένας με τον άλλον με θώρακες κάσκες κτλπ.

Με βάλανε λοιπον με ενα παιδί ο οποίος δεν ξέρω τι ζώνη έχει αλλά σίγουρα κανει πολλά χρόνια ξέρει δηλαδή έχει δυνατά χτυπήματα κτλπ αφού τον εχω δει πως βαράει.

Αρχίσαμε λοιπον και προσπαθούσα να του περάσω χτυπήματα και μου λέει σωστα οχι χαμηλά πιο ψηλά στο θώρακα η στο κεφάλι μου όχι κάτω απο την ζώνη και καλά μην χτυπήσουμε , τεσπα τελικά του περνάω ενα χτύπημα σωστα στον θώρακα και δεν ξέρω τον είδα ξενέρωσε επειδή τον χτύπησα σωστα δυσανασχέτησε πάντως, συνεχίσαμε εκανα διάφορες κινήσεις δεν τον έβρισκαν και τελικά μου έριξε μια κλωτσιά στο κεφάλι με ολη του την δύναμη αφού βούιζαν τα αυτιά μου και ακόμα σήμερα πονάω , το είδε ο δάσκαλος και λέει Σταματήστε εσείς θα πλακωθείτε.

Το ερώτημα μου ειναι λοιπον μήπως έπεσα απλα σε ηλίθιο τσαντίστηκε η δεν ξέρω τι , οκ πολεμική τέχνη κάνουμε αλλά δεν εχω κλείσει ουτε μήνα και ο άλλος με βαράει με όλη του την δύναμη ??

Μετα δώσαμε τα χέρια και τον ρώταγα sorry αν σε χτύπησα πουθενά αλλά και εγώ μαθαίνω , μου λέει μην κανεις πράγματα που δεν βγαίνουν να είσαι ποιο χαλαρός την δύναμη την εχεις στα πόδια αλλά πρέπει να δουλέψεις την τεχνική.

Οκ όλα αυτά εγώ εννοείται οτι δεν έδειξα ουτε τσαντισμένος ουτε τίποτα αλλά δικαιολογεί οτι με βάραγε με full δύναμη ? Και μου λέει δεν σε βάρεσα ουτε με το 20% ......

Δεν ξέρω παιδιά την γνώμη σας θέλω

2 φορές το έχουμε κανει αυτό και τώρα με έβαλαν με αυτον , δεν ξέρω παιδιά για το συγκεκριμένο περιστατικό μήπως το βλέπω υπερβολικά η έτσι είναι ?

Απλα ξανα λέω οτι είμαι αρχάριος οτι και αυτό αν σημαίνει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα γνώστης πολεμικών τεχνών είναι αυτός που στις μονομαχίες με έναν ασπροζωνά (και όχι μόνο) σταματάει το χτύπημα μόλις ακουμπήσει θώρακα ή κράνος ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Απλή επαφή αρκεί.

Το σίγουρο είναι, και καλά θα κάνεις να το εμπεδώσεις, ότι στην προπόνηση θα τις φας, είτε από απροσεξία, είτε γιατί τσατίστηκε ο άλλος που του πέρασες χτύπημα, είτε γιατί ήταν άγαρμπος, είτε για άλλους 100 λόγους. Αν με τον συγκεκριμένο μαθητή δεν αισθάνεσαι άνετα ζήτα από τον δάσκαλο να μην παίζεις μαζί του.

Υγ. Πάντως δεν έφαγες κλωτσιά με όλη του τη δύναμη. Σίγουρα :D
 
Κατάλαβα ευχαριστώ συνεχίζω ακάθεκτα λοιπον

Ο δάσκαλος μου είπε πάντως χτες οτι να ξέρεις δεν κανεις απλή προπόνηση όλοι πρόβλημανουν χρόνια αλλά αφού βλέπω οτι αντεχεις σε αφήνω , αν θέλεις ποιο light πες μου, η αλήθεια είναι γενικά οτι δεν έχω πρόβλημα μονο με το sparring έχω ενα θέμα ακόμα και λογικά μάλλον.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπάρχει πιστεύω κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσεις, επειδή άλλο να φας κάποιες καταλάθος ή λόγω της προπόνησης που όπως σωστά αναφέρεται παραπάνω θα υπάρξουν τέτοια περιστατικά - και άλλο να είναι "προβληματικός" / κομπλεξικός κτλ ο άλλος και να σε χτυπάει επίτηδες για τους δικούς του λόγους.

Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει με τις μέρες να παρατηρείς τη συμπεριφορά του και αν δεις ότι το κάνει από ζήλια ή κάποιο άλλο μη φυσιολογικό λόγο, απλά άλλαξε συμπαίχτη, οι πολεμικές τέχνες δεν είναι για να ικανοποιήσει κάποιος κόμπλεξ ή να δείξει ότι είναι καλύτερος - δυνατότερος κτλ αλλά για αυτοάμυνα και πάντα με σεβασμό στον αντίπαλο, είτε είναι αγώνας ή πόσο μάλλον στην προπόνηση :)
 
+1 στην Kambia. Πολλές φορές, όταν δείχνω κάτι, σταματάω ακριβώς πριν πονέσω τον άλλον. Η κλωτσιά πρέπει να ακουμπήσει (και όχι να τσακίσει) - η γροθιά πρέπει να έχει επαφή (και όχι να σου σπάσει τα κόκκαλα), το κεφάλι δεν το αγγίζουμε (ακόμα κι αν ο άλλος φοράει προστατευτικό). Τελεία. Το να έχεις μεγάλη ζώνη συνεπάγεται ότι έχεις και την ευθύνη (αλλά και την ακρίβεια) να ξέρεις, πού και πότε θα πρέπει να χτυπήσεις, καθώς και πόσο δύναμη θα βάλεις.

+1 στον και στον Φώτη!

Όταν έκανα tkd με ένα 15χρονο (!), ψηλό παιδάκι για την ηλικία του, είχα τεράστιο θέμα τραυματισμών, γιατί το παιδί ψήλωσε απότομα (σ' ένα καλοκαίρι) και κουνούσε χέρια & πόδια άγαρμπα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να με παίρνουν ξώφαλτσες, αλλά να μην ξέρω και από πού θα μ' έρθει! (ήταν και δυνατές!)....

Εντάξει, οκ, το εμπέδωσα και απλά φρόντιζα στο sparring να τον "κλείνω": Επειδή είχε μακριά πόδια (το σκασμένο!) μόλις ξεκολλούσε το πόδι του από το έδαφος, πήγαινα ακριβώς μπροστά του κι έπαιρνα πόντο με γροθιά στο θώρακα! ;) Δεν προλάβαινε καν να σηκώσει το πόδι του για να με απειλήσει.

Αν αργούσα, έφευγα πίσω ή πλάγια (κυρίως πίσω, γιατί στα μπάντα τόλιο τσάκι, αν έφευγα πλάγια, τις "έτρωγα"). Γενικά, απέφευγα και δεν μπλόκαρα σε τέτοιες περιπτώσεις (που ο άλλος χτυπούσε δυνατά). Αυτά περί τακτικής σε ψηλούς και καλούς αντιπάλους. Ή τους αποφεύγεις, ή τους κλείνεις. Πολύ απλά. Μπλοκάρισμα κάνεις μόνο σε "κατώτερους" αντίπαλους, που δε θα σου τσακίσουν κανένα χέρι.

Στη δική σου περίπτωση τώρα με το παλικάρι:αν δεις και το κάνει σε άλλους ή αν παίξετε μαζί και το επαναλάβει, τότε "στείλ'τον"....

Παρεπιπτόντως, πόσο χρονών είναι το παιδί? Πρέπει να είναι πιτσιρικάς - οι ενήλικες συνήθως δεν κάνουν τέτοια "χαζά"....
 
Πιτσιρικά δεν εχει πρέπει να ειναι 27 28 αλλα απο οτι εχω καταλάβει αν και κανει χρόνια (πρέπει να εχει μαύρη ζώνη) δεν κατεβαίνει σε αγώνες κτλπ απλα μαλλον το κανει για την άσκηση / [Edit] κοσμητικά [edit]

Τεσπα εχω αρχίσει τωρα και ενδυνάμωση στα βάρη για τα πόδια κυρίως αλλα και για τον πανω κορμό, την τελευταία φορά (δευτέρα) που κάναμε έντονα πολλά γυριστά και εξάσκηκη στον αέρα (οσο μπορει ο καθένας) εχω εναν πόνο στα γόνατα σε συγκεκριμένο σημείο και στα 2 απο τη μέσα πλευρά οπως ειναι το γόνατο στα πλάγια κατω αριστερά , αμα τα ζεστάνω δεν εχω πρόβλημα να κανω προπόνηση αλλα οταν κρυώσουν δεν πονάνε ακριβώς να μην μπορω να περπατησω κανονικα κτλπ αλλα σαν να ειναι πιασμένα στο συγκεκριμένο σημείο ομως.

Τωρα τα εχω ξεκουράσει 2 ημέρες αλλα τα αισθάνομαι οτι οταν αν ξαναζορίσω μαλλον θα αρχίσει παλι αυτο το τράβηγμα / πόνος το οποιο δεν μπορω ακριβώς να το περιγράψω ακριβώς

Ρώτησα εναν προπονητή και μια γυμνάστηρια στην σχολή και μου λεει αφου ειναι στο ιδιο σημείο και στα 2 γόνατα και απο τα γυριστά μαλλον δεν ειναι τραυματισμός απλα ειναι επειδη ειναι αγύμναστα τα πόδια σου κτλπ και για αυτο άρχισα και τις ασκήσεις ενδυνάμωσεις , παρεπιπτώνος μου ειπε και αυτο το παιδί που σας έλεγα πριν την αλλη μέρα δεστα αν θέλεις θα κρατάνε πολυ καλύτερα , απο οτι κατάλαβα παίζει να ειναι συχνό φαινόμενο το συγκεκριμένο στους καινούργιους / σε αυτους που δεν ειναι γυμνασμένους η τεσπα σε οσους δεν ειμαστε και 20 χρονών πια , δεν ξέρω βέβαια αν αυτο ειναι απόλυτο.

Παντως χρόνια που παίζω μπαλα και μπάσκετ ποτε δεν ειχα θέμα με τα γόνατα

knee.jpeg

Αν και δεν ειμαι γιατρός στο πράσινο η πορτοκαλί σημείο πονάω και στα 2 πόδια απο την εσωτερική μεριά μονο , που δεν ειναι ακριβώς πονος ειναι σαν ενόχληση / πιάσιμο πονος
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Spank μια και δεν είμαστε γιατροί καλύτερα να πας σε κάποιον αθλητίατρο να το κοιτάξεις :)

Και επειδή έχουμε ξεφύγει αρκετά από τις Ρετρό αναμνήσεις μας στις πολεμικές τέχνες ας γυρίσουμε σιγά σιγά στο θέμα μας.
 
Πίσω
Μπλουζα