"Πολιτικό" κουίζ

«Τι 30, τι 40, τι 50» Λάμπρος Κωνσταντάρας στη Ρίκα Διαλυνά: «Τρελάθηκες που θα τον πετάξω (τον χαλβά Φαρσάλων) μέσα στη μέση του δρόμου; Να με δει ο Παττακός και να με βάλει να τον φάω επιτόπου;»

ΑΚΥΡΟ Χίλια συγνώμη. Η ταινία είναι του 1972 ενώ τέθηκε σαν όριο το 1966.
 
@caprice εννοείται το "Ξύπνα Βασίλη":)

Νομίζω, μαζί με την "κόμισσα της φάμπρικας" οι πιο "πολιτικές" κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου.

@spyrosd το "Στουρνάρα 288" είναι εν μέρει "πολιτική" ταινία και με τις δύο διαφορετικές λογικές που έχω στο μυαλό μου. Ο Καλοχαιρέτας σατιρίζει για άλλη μια φορά το στομφώδες και αναξιόπιστο στυλ του βουλευτή της εποχής (μόνο της εποχής; ;) ) και ο Πλάτωνας -αιώνιος Κύπριος φοιτητής, οργανώνει συνέχεια πορείες προς την βρετανική πρεσβεία και καταλήγει μπαταρισμένος στον σταθμό Α΄βοηθειών. "Στον φέρανε πάλι τον Διγενή" φωνάζει ο θυρωρός Μακρής στην κοπέλα του που σπεύδει έντρομη.

@dimitrissss η ταινία θα ήταν μέσα με τα χίλια αν ανοίγαμε λίγο το χρονικό όριο. Θα έλεγα ότι στην περίοδο της δικτατορίας μόνο 2 ταινίες θυμάμαι να κάνουν υπαινιγμό για τα πολιτικά δρώμενα. Φέρνει κανένας στον νου του τη δεύτερη;

(και μόλις συνειδητοποίησα ότι πρέπει να το ανοίξω το χρονικό όριο γιατί το "Ξύπνα Βασίλη" είναι του 1969. Βρε παιδιά! Σίγουρα του 1969; Προβλήθηκε το "Ξύπνα Βασίλη" μέσα στη δικτατορία; Γυρίστηκε μέσα στη δικτατορία; :sealed: :sealed: :sealed: Ούτε που το είχα κοιτάξει. Το είχα δεδομένο ότι ήταν πριν. Είναι και τα πολύ συγκεκριμένα γεγονότα που περιγράφει)

Για τις υπολειπόμενες 4 ταινίες καμία ιδέα;
 
Στο "κάλιο 5 και στο χέρι" , οι μπηχτες του Μίμη Φωτόπουλου στον εξ Αμερικής αδελφό του, Γιώργο Οικονομίδη για την πολιτική των ΗΠΑ
 
Οι ταινιες Ο γεροντοκορος και η Κομισσα της φαμπρικας, ειναι εκτος του χρονικου οριου του 1966.

Και ναι, retrofan, το Ξυπνα Βασιλη γυριστηκε το 1968!
 
#) Ήμουν σίγουρη ότι βάζοντας χρονικό όριο το 1967 (άντε έλεγα, να πρόλαβε να γυρίστηκε το 1967 και να προβλήθηκε κανά χρόνο αργότερα) θα συμπεριελάμβανα όλες τις ταινίες που μιλάνε για τα γεγονότα του 1965, έχοντας βέβαια στον νου μου τις δύο βασικότερες, το "Ξύπνα Βασίλη" και το "Η κόμισσα της φάμπρικας". Ποτέ δεν θα περίμενα ότι και οι δύο γυρίστηκαν και προβλήθηκαν στη δικτατορία.

Αφελώς είχα στον νου μου ότι από το 1967 κι ύστερα μιλάμε μόνο για "σπόντες" για την ίδια τη δικτατορία, όπως αυτή που έλεγε ο dimitrissss με το "τι 30, τι 40, τι 50" και μία ακόμη που έχω στο μυαλό μου.

Το όριο λοιπόν επισήμως ανοίγει μέχρι το 1974:p

@spyrosd δεν θυμάμαι πολιτικές σπόντες στο "Κάλιο πέντε και στο χέρι". Για λέγε ... για λέγε ... :)
 
retrofan είπε:
Το όριο λοιπόν επισήμως ανοίγει μέχρι το 1974
Ίσως πρέπει να το μεταθέσεις μέχρι και το 1975.

Η κωμωδία που γυρίστηκε τότε για την δικτατορία είναι εκ των ων ουκ ανευ για το θέμα που έθεσες....

-
 
"Καλως ήθρε το δολλάριο"

ο Ορφέας Ζάχος (Κίμων) υπήρξε νομάρχης..
 
V.I.Smirnov είπε:
Ίσως πρέπει να το μεταθέσεις μέχρι και το 1975.Η κωμωδία που γυρίστηκε τότε για την δικτατορία είναι εκ των ων ουκ ανευ για το θέμα που έθεσες....-
Α όχι! :)

Μεταπολίτευση δεν πιάνουμε!

Άσε το τανκ να κοιμάται στο κρεβάτι του Βουτσά ;)
 
Oπότε βάζουμε και το ''Η Αλίκη δικτάτωρ'';

Είναι μία γενικότερη σάτιρα αλλά θυμάμαι μια σκηνή που ρωτάει ένα παιδί

''Μητέρα τι θα πει δικτάτορας;''

''Δε ξέρω''

''ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΣΟΥ ΛΕΩ;'' [εντονότερα]

Πέφτει χαστούκι. ''Βούλω'στο και μη μιλάς''

αλλά δεν ξέρω :p
 
-- Α εγώ δεν ανακατεύομαι, είμαι Αμερικάνος

-- Εσείς οι Αμερικάνοι, βάζετε όλο τον κόσμο να σκοτώνεται και μετά δεν ανακατεύεσται

(διάλογος από το "κάλιο 5 και στο χέρι")

Και επειδή πιάσαμε 70ς και έγχρωμα, μην ξεχνάτε τις πολιτικές μπηχτές για τον Πατακό που κούρευε με την ψιλή στο Περιστέρι, από το "κοροϊδάκι της πριγκιπέσας"
 
Στην " Καφετζού", Ο Φωτόπουλος στην Σμαρούλα Γιούλη " Λες και είμαστε παράνομοι, σαν κομμουνιστικός ασύρματος". Από τα πιο πρόσφατα στα γεγονότα σχόλια, καθώς η ταινία είναι του 1956.

Επίσης στο τι 30, τι 40... γίνονται συχνές αναφορές, στο μεγάλο στρατιωτικό κίνημα, του 1935 ( ξεκινήσατε να καταλάβατε την Αθήνα και καταλήξατε Σερβία, Ο Κονδύλης σας κυνήγησε τότε με τον Καμμένο κλπ)...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@rio αν σ' είχα μπροστά μου, θα σε φίλαγα :p

Ούτε που το είχα προσέξει στην "Καφετζού" ότι γίνεται υπαινιγμός για την υπόθεση των ασυρμάτων.

Και βέβαια το "τι 30, τι 40, τι 50" βγάζουν διπλή πολιτική νύξη, σύγχρονη (ο Παττακός) και παλιά (ο κινηματίας του 35΄ Βίκτωρας).

Η μοναδική άλλη ταινία που νομίζω ότι υπήρξε τέτοια "διπλή" νύξη ήταν το "Στουρνάρα 288", όπου το παρόν των διαδηλώσεων εκπροσωπεί ο Πλάτωνας και το παρελθόν ο θυρωρός Μακρής που εκμυστηρεύεται ότι και αυτός "όλο του το μαλλί στα συλλαλητήρια το είχε χάσει". Τώρα ποια συλλαλητήρια; Κάποια τη δεκαετία του 20΄προφανώς ;)

@spyrosd ευχαριστώ για το "κάλλιο 5 και στο χέρι". Κι εννοείται ότι το σχόλιο του Παράβα για τον "φαλακρό που κουρεύει στο Περιστέρι" από το "Κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας" σημειώνεται :)

Πάντως όλο μου προσθέτετε νέες ταινίες και οι 4 της αρχικής μου λίστας που δεν έχουν ειπωθεί παραμένουν :cool: . Τη μία μάλιστα θα την είχα τρίτη πιο ξεκάθαρα "πολιτική" μετά την "Κόμισσα της Φάμπρικας" και το "Ξύπνα Βασίλη".
 
Μπράβο rapide :)

Η πρώτη ταινία που θίγει (μέσω Μελίτας - Ζάννα) το εξαιρετικά δύσκολο θέμα του εμφυλίου και των πολιτικών προσφύγων. Συν οι ατάκες του καλλιτέχνη Πίπη για την αμερικανική ελευθερία που "κρατάει μια δάδα και βάζει φωτιές στον κόσμο".

Άλλη ταινία που να μιλάει για πολιτικούς πρόσφυγες;
 
Χαίρετε!

Μου κάνει φοβερή εντύπωση το ότι το ''Ξύπνα Βασίλη'' είναι του '69, μάλλον έχει γίνει λάθος και είναι του '66 , εκείνη τη περίοδο παιζόταν το θεατρικό του Ψαθά, ο οποίος ήταν φανατικός κεντρώος (ως πρόσφυγας) και είχε κάκιστες σχέσεις με Μητσοτάκη. Ο Ψηλός του είχε κάνει μήνυση γιατί σε κείμενο του στα ''Νέα'' ο Ψαθάς τον αποκάλεσε Ρασπούτιν!

Στο ''Παπατρέχα'' εμφανίζεται ένας εσχατόγηρος για γαμπρός και όταν ο Βέγγος τον αποτρέπει του λεει ο παππούς ''είμαι απο το χωριό του Παπανδρέου, το Καλέντζι'' και ο Βέγγος: ''για γαμπρό ψάχνω, όχι για πρωθυπουργό''. Στην ίδια ταινία εμφανίζεται θρησκευόμενος να πάρει τη θεούσα αδερφή του Βέγγου και όταν λέει ότι είναι ψάλτης , ο Βέγγος ρωτά ''αριστερός ή δεξιός'', κι όταν ο ψάλτης απαντά ''αριστερός'' ο Βέγγος συμπληρώνει ''α, Θεοδωρακικός''!
 
α και οι ''βάσεις και η βασούλα'' με τη βαλσάμη;
 
Δεν καταλαβαίνω γιατί σας έκανε εντύπωση ότι η ταινία "Ξύπνα Βασίλη" είναι του 1969.
 
Στο υιε μου, υιε μου (1965) με τον Κωνσταντάρα, Ο Σταυρίδης εμφανίζεται σαν πρόσφυγας από το Ανατολικό μπλοκ κάνοντας "χαλάστρα" στον πρώτο :D . Επίσης, είναι και μια άλλη ταινία με τον Κωνσταντάρα που σε κάποια φάση, η αδελφή του η Μήτση λέει " αμάν με τα τηλέφωνα σε αυτό το σπίτι, ούτε υπουργείο να ήμασταν. Αλλά μάλλον αν ήταν υπουργείο, δεν θα ακουγόταν τίποτα". Δεν μπορώ όμως να θυμηθώ ποια ήταν....
 
bambinella 100 είπε:
Και που δεν εχει Betty Boop!Ο Μακρης λεει στον Δημαρχο οτι μαλλον θα τον ματιασαν για τους δρομους που εφτιαξε, γινονται παραπονα για τα φωτα στους δρομους της Λεστινιτσας, που ο Δημαρχος τα εταξε, αλλα ποτε δεν τα εβαλε και φυσικα στην κοσμικη συγκεντρωση στο σπιτι του Δημαρχου οπου ο Μακρης μιλαει ανοιχτα για την αστυφιλια.
εδω θυμάμαι εντονη αναφορά για το ματιασμα και τα επακολουθα του, χα, χα..έχει πολιτικη χροια, λίγο ειναι να σε ματιαζουν!! θα πρεπει να βρεθούν νόμοι!! ωραιο κουιζ πάντως..
 
Πίσω
Μπλουζα