Για να κλείσουμε κι αυτό το κουίζ, νομίζω ότι ένας αρκετά πλήρης κατάλογος των κωμωδιών του παλιού (πριν τη μεταπολίτευση
) ελληνικού κινηματογράφου με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα σύγχρονά τους πολιτικά γεγονότα είναι ο ακόλουθος (κι ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συμφορουμίτες και συμφορουμίτισσες που συνέβαλαν με τις αναμνήσεις τους στο να φτιαχτεί :thanx2: )
1.
Οι γερμανοί ξανάρχονται (κατοχή κι ο εμφύλιος προ των πυλών)
2.
Η καφετζού (ιστορία των κομμουνιστικών ασυρμάτων)
3.
Στουρνάρα 288 (γεγονότα της Κύπρου)
4.
Δεσποινίς διευθυντής (πάμπολλες ατάκες πολιτικού περιεχομένου δια στόματος κομμουνιστή κλητήρα Βασίλη, μέχρι και η ρήξη Μάο - Μόσχας
)
5.
Η κόμισσα της φάμπρικας (τα Ιουλιανά σε πλήρη εξέλιξη)
6.
Ξύπνα Βασίλη (όπως και στο 5, τα Ιουλιανά και οι διαδηλώσεις)
7.
Οι κυρίες της αυλής (η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων)
8.
Υιέ μου , υιέ μου (ομοίως η επιστροφή του πρώτου κύματος από το ανατολικό μπλοκ)
9.
Θα σε κάνω βασίλισσα (παράνομο ΚΚΕ με πιστό οπαδό τον Γεράσιμο -Γιάννη Βογιατζή-
)
10.
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (σοσιαλισμός της μόδας και πορεία ειρήνης στον Μαραθώνα)
11.
Ο παπατρέχας (ΕΔΑ και Μίκης Θεοδωράκης)
12.
Μιας πεντάρας νιάτα (ομοίως Μίκης Θεοδωράκης και οι αριστερές του ιδέες)
13.
Ο γεροντοκόρος (αποστασία και ανένδοτος αγώνας)
14.
Κάλιο πέντε και στο χέρι (η εξωτερική πολιτική της Αμερικής)
15.
Οικογένεια Χωραφά (ο πόλεμος του Βιετνάμ)
16.
Ο Ηλίας του 16ου (φοιτητικές διαδηλώσεις)
17.
Τι 30, τι 40, τι 50 (κίνημα του 35΄ αλλά και μέτρα του Παττακού)
18.
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας (πάλι τα μέτρα του Παττακού ... και η φαλάκρα του
)
Και τρεις ακόμα:
19.
Καπετάν φάντης μπαστούνι (ο καπετάνιος, μετά το ναυάγιο, καταλήγει στην Κίνα όπου μόλις έχει ξεκινήσει η πολιτιστική επανάσταση και "όλοι κυκλοφορούν με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο")
20.
Το αμαξάκι (δεν το είχα σκεφθεί από την αρχή αλλά το σχόλιο της αρχόντισσας για τον Βενιζέλο που "έφαγε" τον βασιλιά Αλέξανδρο, είναι ίσως το μοναδικό που υπάρχει σε ελληνική ταινία ως έμμεση αναφορά στον πρώτο μας -και ομοίως επώδυνο
- εμφύλιο του 20ου αιώνα)
21.
Η Ρένα είναι οφ σάιντ (όταν η Βλαχοπούλου ρωτάει για έναν ποδοσφαιριστή και της λένε ότι είναι "αριστερός", απορεί πώς δεν τον έχει πιάσει ακόμα η Ασφάλεια)
κι επειδή οι μνήμες αυτού του φόρουμ ποτέ δεν τελειώνουν, μαζί με τις ευχαριστίες μου στην Αριάδνη άλλη μια ταινία
22. Η ανθισμένη αμυγδαλιά (πολιτική Τρικούπη!)