Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (1ο Μέρος)

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
makism είπε:
Μπράβο Antonovar.
Είχαμε μείνει με τον old spice στο εκκλησάκι του Ασπρόπυργου πού έμοιαζε.

Ξέρεις κάτι για το σπίτι της οικ. χωραφά;

Επίσης πολλά πολλά συγχαρητήρια σε kyrbill - hannele - Teacher.

 

Έχουμε σε εκκρεμότητα :

 

ο εξυπνάκιας

.....


Ευχαριστώ πολύ makism, η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

Σχετικά με τις παραπάνω ταινίες...

Καταρχήν..για τον "εξυπνάκια.¨"...αν μιλάμε για το σπίτι που εμφανίζεται στους τίτλους συγχωρεσέ με δεν ειχα προσεξει οτι το ψαχνουμε...

Ειναι στο Παλαιό φαληρο Αιόλου και Αλκυόνης..πίσω απο τον πλατεία που ηταν κάποτε ο Παχός.....AIOLOU P.FALHRO.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
makism είπε:
......

 

Έχουμε σε εκκρεμότητα :

 οικο. χωραφά




Για την οικογένεια Χωραφά εχω κάτι στο μυαλό μου αλλα θέλει επιτόπου αυτοψία...για να μαι σιγουρος.

Πάντως σπιτια με τετοιους μύλους για αντληση νερού εχει ακόμα και σημερα στα συνορα Ελληνικού με Γλυφάδα..πίσω και δίπλα απο το παλίο αεροδρόμιο.

Τώρα για το λεβεντόπαιδο...βοηθησέ με..γιατί ειναι μια ταινία που δεν μου αρέσει καθόλου....την εχω ψαξει απλά στο fast forward...και δεν εχω παρατηρήσει κάτι δυσκολο εκτος απο την ναυπηγοεπισκευαστική μάλλον στο περαμα,το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικου,την βίλλα Λεβιδη και τον Λυκαβητο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λόλα

Ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) αποφυλακίζεται από τις τότε φυλακές «Αβέρωφ» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 121.

Στην θέση των φυλακών τώρα είναι ο Αρειος Πάγος.

1.jpg

Βγαίνοντας απο τη φυλακή, η κάμερα γυρίζει στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις πολυκατοικίες που βρίσκονται λίγο πριν τη γωνία με την οδό Κονιαρη.

2.jpg

Αρχικά περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας διασχίζοντας την 3η Σεπτεμβρίου μπροστά από το εμπορικό κέντρο που σήμερα στεγάζονται τα Hondos

3.jpg

στρίβει την γωνία της 3ης Σεπτεμβρίου,

4.jpg

και βγαίνει στην πλατεία Ομονοίας στο σημείο που βρισκόταν ο τότε κινηματογράφος «Κοτοπούλη».

Σήμερα στη θέση του κινηματογράφου είναι το La Mirage hotel.

5.jpg

Και αφού ο σκηνοθέτης κάνει μια τελευταία λήψη από την Ομόνοια με τα τότε σιντριβάνια της,

6.jpg

το σκηνικό μεταφέρεται στην Τρούμπα του Πειραιά.

Το στενό όμως όπου βρισκεται το καμπαρέ του Στέλιου (Διονύση Παπαγιαννόπουλου) δεν είναι σε αληθινό δρόμο της Τρούμπας, αλλά ντεκόρ.

7.JPG

Ακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας με εσωτερικές σκηνές στο καμπαρέ, κάποια στιγμή ο Άρης παίρνει την Λόλα (Τζένη Καρέζη) και φεύγουν και ο Στέλιος βάζει ανθρώπους να τους παρακολουθήσουν.

Τα τσιράκια του Στέλιου μπαίνουν σε αυτοκίνητα στην Ακτή Μιαούλη (αγνώριστη!!!!!). Είναι το κομμάτι της Ακτής Μιαούλη που βρίσκεται απέναντι από τη σημερινή Παγόδα. Μόλις που διακρίνεται στο βαθος η κορυφή του τρούλου του Άγιου Νικολάου (στον κύκλο).

αγιος Νικολαος.JPG

Προς το τέλος της ταινίας, ο πατέρα της Λόλας (Παντελής Ζερβός) αποφασίζει «να τινάξει την Τρούμπα στον αέρα!!» όπως λέει. Όμως στα πλάνα που ακολουθούν δεν βλέπουμε δρόμους από την Τρούμπα, αλλά από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά:

1. Πλάνο από την Ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι. Η λήψη έχει γίνει από γωνία 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου και βλέπουμε την απέναντι πλευρά του Πασαλιμανιού, δηλαδή το κομμάτι προς την στροφή της πλατείας Αλεξάνδρας.

9.jpg

(Το μεσαίο βελάκι είναι ο δρόμος Σαντα Ρόζα όπου παραδίπλα του ήταν η πολυκατοικία που έβαφε ο Δ.Παπαμιχαήλ στις Διπλοπενιές οπως ειδαμε στο post 1105. Το δεξί βελάκι είναι η στροφή της πλατείας Αλεξάνδρας, που την έχουμε δει πάλι στις Διπλοπενιές στο post 1195).

2. Πλάνο από την Πλατεία Αλεξάνδρας, στο βάθος φαίνεται το νησάκι του Κουμουνδούρου και η πλαζ Βοτσαλάκια.

(Επειδή δεν μπορούσα να κόψω φωτογραφία μέσα από την πλατεία γιατί δεν έχει «είσοδο» η google, έκοψα τη φωτογραφία από το δρόμο)

10.jpg

3. Πλάνο από την οδό Σκουζέ λίγο πριν τη γωνία με την οδό Κουντουριώτου.

11.jpg

4. Πλάνο από την Ακτή Μιαούλη στο ύψος του Αγίου Σπυρίδωνα. Το περίπτερο υπάρχει ακόμη, με το μπλε βέλος το μέγαρο του ΝΑΤ, δίπλα στο ΝΑΤ σήμερα είναι ο Πύργος του Πειραιά και με τον πράσινο κύκλο το θρυλικό κτίριο «Ρόλοι» του Πειραιά το οποίο δεν υπάρχει πια και στη θέση του είναι η πλατεία Θεμιστοκλέους.

12.jpg

5. Πλάνο από σπίτι στην Καστέλα, στην οδο Καραγιώργη Σερβίας

13.jpg

6. Πλάνο από την Ακτή Μουτσουπούλου στη στροφή προς την πλατεία Αλεξάνδρας με το θρυλικό τρόλεϊ 20.

14.jpg

7. Και τέλος πλάνο από την δήθεν Τρούμπα από τον ίδιο δρόμο-ντεκόρ που είδαμε πιο πανω και εδω τελειωνει η ταινία.

15.jpg

Τα άγνωστα μέρη (για να ολοκληρωθεί η Λόλα) :what:

1. Το ξενοδοχείο που πήγε ο Άρης με τη Λολα φεύγοντας από το καμπαρέ. Αρχοντικό-πύργος με την επωνυμία «Κύματα» οπως φαινεται στην επιγραφή. Στο google δεν βρήκα κάτι ειτε σαν ξενοδοχειο, ειτε σαν ταβερνα με αυτην την επωνυμια.

αγνωστα Λολα 2.jpg

2. Το μέρος όπου χτυπήθηκε ο Άρης με τον «Μαύρο» (Σπύρο Καλογήρου).

Εχω την αισθηση ότι τα γυρισματα της εν λόγω σκηνής εγιναν στην Ακτη Ξαβερίου, στα λεγόμενα «Καρβουνιάρικα» αλλα και παλι δεν ειμαι σιγουρη...

8.jpg

αγνωστα Λολα 1.jpg
 
Μια και αναφερθηκατε στη Λολα, να προσθεσω οτι στο δρομο απο την δηθεν Τρουμπα,που δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Finos Film, εχουν γυριστει και σκηνες απο την ταινια "Οι Κληρονομοι".

Συγχωρεστε με που δεν ανεβαζω φωτο αλλα δεν το εχω και πολυ, αλλα φαινεται απο το 17:32 λεπτο μεχρι το 17:53.

Φαινεται και το υποτιθεμενο ξενοδοχειο και το υποτιθεμενο καφενειο "Η Λευκωθεα"!
 
Όλο έλεγα να το βγάλω φωτογραφία και σήμερα τελικά αξιώθηκα! Οι φωτογραφίες είναι πριν 10 λεπτά! Πρόκειται για το κτήμα Χαροκόπου στη Λάρισα.

 

273.jpg

272.jpg

Κάποιες ταινίες που θυμάμαι πως γυρίστηκαν εκεί...

 

"Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" , το νοσοκομείο του τραυματισμένου Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

 

275.jpg

"Ο Αστραπόγιαννος" , το σπίτι των τσιφλικάδων.

 

274.jpg

Και "Ο μικρός δραπέτης".

 

276.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό το τελευταίο νομίζω ότι το έχεις μπερδέψει. Απ' όσα έχουν γραφτεί, αυτός ο πύργος είναι εντός Αττικής, κάπου στα Καλύβια. Eξάλλου, δε μοιάζει, αν προσέξεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
tonytony ο πύργος που γυριστηκαν οι ταινίες που αναφερεις ειναι ο Πυργος του Μελισσουργου στα Καλυβια Αττικης, δεν ειναι ο πύργος στη Λάρισσα.

tsourekaki83 είπε:
Μια και αναφερθηκατε στη Λολα, να προσθεσω οτι στο δρομο απο την δηθεν Τρουμπα,που δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Finos Film, εχουν γυριστει και σκηνες απο την ταινια "Οι Κληρονομοι".Συγχωρεστε με που δεν ανεβαζω φωτο αλλα δεν το εχω και πολυ, αλλα φαινεται απο το 17:32 λεπτο μεχρι το 17:53.

Φαινεται και το υποτιθεμενο ξενοδοχειο και το υποτιθεμενο καφενειο "Η Λευκωθεα"!
Αυτο δεν το ειχα προσεξει tsourekaki83 !! ευχαριστώ που το επισημανες...θα προσπαθησω να το βρω και να το ανεβασω...

:thanx2:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε ξέρω παιδιά κάτι τέτοιο είχα διαβάσει αν έκανα λάθος συγχωρέστε με...
 
απο την ταινια ιλιγγος 1963 ο βουρνας και η χελμη εξω απο τον περιβολο της αγιας ζωνης στην κυψελη

nmkme1.png
nmkme1.jpg

τους βλεπει η λασκαρη και τρεχει αλαφιασμενη στην οδο επτανησου, η εισοδος της πολυκατοικιας στο βαθος οπως ειναι σημερα

2eba49i.png
2eba49i.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
tsourekaki83 είπε:
Μια και αναφερθηκατε στη Λολα, να προσθεσω οτι στο δρομο απο την δηθεν Τρουμπα,που δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Finos Film, εχουν γυριστει και σκηνες απο την ταινια "Οι Κληρονομοι". Συγχωρεστε με που δεν ανεβαζω φωτο αλλα δεν το εχω και πολυ, αλλα φαινεται απο το 17:32 λεπτο μεχρι το 17:53. Φαινεται και το υποτιθεμενο ξενοδοχειο και το υποτιθεμενο καφενειο "Η Λευκωθεα"!
Επισυνάπτω τα στιγμιότυπα από τις ταινίες που ανέφερες. Λογικά 'Οι Κληρονόμοι' γυρίστηκαν μετά την 'Λόλα' κι αυτό το λέω γιατί κάποια σημεία του σκηνικού έχουν καλυφθεί ή βαφτεί! Συγχαρητήρια tsourekaki83 για την παρατηρητικότητά σου!

lola 1964 - klironomoi 1964.jpg
 
Και παρατηρήστε το πανταχού παρών σε ταινίες τζιπάκι με τις ξύλινες επενδύσεις στο πλάι, που φαίνεται πίσω απο τους Χατζηχρήστο-Πλατή. Σε πόσες και πόσες ταινίες δεν έχει εμφανιστεί το συγκεκριμένο όχημα !
 
Η Λόλα, αρχικά, επροκειτο να γυριστει οντως στην Τρούμπα και συγκεκριμένα στο καμπαρέ "45 Γιάννηδες", ενα απο τα πιο πασίγνωστα καμπαρέ στην οδο 2ας Μεραρχίας. Το καμπαρέ αυτό ειχε επιλεγεί για να είναι το καμπαρέ του Στελιου (Διονύση Παπαγιαννόπουλου) όπου εργαζεται η Λόλα (Τζένη Καρεζη). Ομως αγνωστο για ποιο λόγο τελικά δεν εγιναν εκεί τα γυρισματα, και όλο το σκηνικο της Τρούμπας γυριστηκε σε ντεκόρ στο στούντιο.

Το καμπαρε ομως "45 Γιάννηδες" το βλέπουμε σε ταινία! Είναι το καμπαρε στην ταινία "Το Καθαρμα" όπου δουλευει η Μαρκησία (Μάρω Κοντού) και την ερωτεύεται ο Μάνος (Γιώργος Φούντας).
 
απο το ξεκινημα της ταινιας οι αδιστακτοι 1965 πλανο εξω απο το γηπεδο του παο

2en22jb.png
 
hannele στηη ιστοσελιδα της Finos Film στα σχολια για την ταινια ¨Λολα¨ αναφερει οτι :το περιβάλλον της Τρούμπας τότε ήταν πολύ εχθρικό για να πραγματοποιηθούν εκει τα γυρίσματα.

http://www.finosfilm.com/movies/view/69

Για να αναφερεται εκει ισως αυτος να ηταν ο λογος.
 
pirros δές περισσότερα για αυτήν την ταινία στο post #990

Pirros είπε:
απο το ξεκινημα της ταινιας οι αδιστακτοι 1965 πλανο εξω απο το γηπεδο του παο
 
tsourekaki83 είπε:
hannele στηη ιστοσελιδα της Finos Film στα σχολια για την ταινια ¨Λολα¨ αναφερει οτι :το περιβάλλον της Τρούμπας τότε ήταν πολύ εχθρικό για να πραγματοποιηθούν εκει τα γυρίσματα.http://www.finosfilm.com/movies/view/69

Για να αναφερεται εκει ισως αυτος να ηταν ο λογος.
Προφανώς tsourekaki. Απορώ ομως, πως καταφεραν και γυρισαν στην Τρουμπα "το Κάθαρμα" και μάλιστα αν σκεφτουμε οτι "Το Κάθαρμα" ήταν χρονολογίας 1963, ενω η Λολα ενα χρόνο μετά, το 1964. Βεβαια ήταν άλλος σκηνοθέτης και άλλη εταιρία παραγωγής.
 
hannele είπε:
Προφανώς tsourekaki. Απορώ ομως, πως καταφεραν και γυρισαν στην Τρουμπα "το Κάθαρμα" και μάλιστα αν σκεφτουμε οτι "Το Κάθαρμα" ήταν χρονολογίας 1963, ενω η Λολα ενα χρόνο μετά, το 1964. Βεβαια ήταν άλλος σκηνοθέτης και άλλη εταιρία παραγωγής.
Πολύ εύλογη η απορία σου Hannele!! αυτό που σκέφτηκα εγώ από την πρώτη κιόλας αναφορά σου στο θέμα της αλλαγής (από εξωτερικό σε στούντιο), ήταν ίσως το γεγονός ότι υπάρχει και το γύρισμα με την σκηνή με την Μοσχολιού που τραγουδάει στο τέλος της ταινίας. Αν αναλογιστούμε δε ότι το γύρισμα θα γινόταν το χάραμα και μετά το κλείσιμο των μαγαζιών (μιας και η ίδια εργαζόταν) θα ήταν πολύ δύσκολο.. σχεδόν αδύνατο! Υπολογίστε το τι και κυρίως το πως θα κυκλοφορούσε στους δρόμους και πόσο επικίνδινο θα ήταν. Στο 'Κάθαρμα' τώρα δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός (ώρας γυρίσματος) και λογικά επιλέκτηκε κάποια στιγμή χωρίς πολύ κίνηση πιθανότατα πριν το άνοιγμα των μαγαζιών.
 
kyrbill είπε:
Πολύ εύλογη η απορία σου Hannele!! αυτό που σκέφτηκα εγώ από την πρώτη κιόλας αναφορά σου στο θέμα της αλλαγής (από εξωτερικό σε στούντιο), ήταν ίσως το γεγονός ότι υπάρχει και το γύρισμα με την σκηνή με την Μοσχολιού που τραγουδάει στο τέλος της ταινίας. Αν αναλογιστούμε δε ότι το γύρισμα θα γινόταν το χάραμα και μετά το κλείσιμο των μαγαζιών (μιας και η ίδια εργαζόταν) θα ήταν πολύ δύσκολο.. σχεδόν αδύνατο! Υπολογίστε το τι και κυρίως το πως θα κυκλοφορούσε στους δρόμους και πόσο επικίνδινο θα ήταν. Στο 'Κάθαρμα' τώρα δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός (ώρας γυρίσματος) και λογικά επιλέκτηκε κάποια στιγμή χωρίς πολύ κίνηση πιθανότατα πριν το άνοιγμα των μαγαζιών.
Ακριβώς kyrbill :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Και οχι μονο λόγω της Μοσχολιού αλλα και γενικά για λόγους ασφαλειας. Δεν θα μπορούσαν με τίποτα να διακινδυνεύσουν και να γυρισουν τις σκηνές στο φυσικο χωρο της Τρουμπας και μάλιστα στην νυχτερινή ώρα της αιχμής της οπως απαιτούσε το σενάριο. Φανταζεσαι π.χ. τον Κουρκουλο, βραδυ, σε αληθινο στενό της Τρουμπας, με τριγύρω του μεθυσμενους, ξενους ναυτες, ναρκωμανείς και καθε καρυδιάς καρύδι του υποκοσμου, αυτος να βγαζει στιλετο εστω και στα ψεμματα;;;; Οταν καποιος ειναι τύφλα στο μεθύσι, ειναι σε θεση να αναγνωρίσει οτι ο "μαχαιροβγάλτης" ειναι ο ηθοποιος Κουρκουλος και εκεινη την ώρα γυρίζουν ταινία;;; Μέσα στο μεθύσι του το μονο που αντιλαμβάνεται ειναι έναν που βγαζει μαχαιρι...ε! δεν θα του επιτεθεί;;;;; :supergrin:

Τωρα οσο αφορα "Το Κάθαρμα" σκεφτηκα το εξης: ουσιαστικά η Τρούμπα ήταν σε 2 δρομους, οδος Νοταρά τα "σπίτια" και οδος Φιλωνος τα καμπαρε. Σκουζε και 2ας Μεραρχίας ήταν κεντρα, ξενοδοχεια κλπ.

Ειδικα ομως η 2ας Μεραρχιας επειδη ειναι μεγαλη λεωφορος, ειχε και ναυτιλιακες εταιριες, καταστηματα. Συν το γεγονος οτι οι ληψεις εχουν γινει μερα και οχι νύχτα!!! Νομιζω αυτος ο συνδιασμός, καθιστουσε την 2ας Μεραρχιας λιγοτερο επικίνδυνο δρομο σε σχεση με τα υπολοιπα στενα της Τρουμπας για τα γυρισματα.

Σε αυτο το link υπαρχει φωτογραφία απο το καμπαρε "45 Γιαννηδες" στην 2ας Μεραρχιας οπου γυριστηκε "Το Κάθαρμα".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
hannele είπε:
Φανταζεσαι π.χ. τον Κουρκουλο, βραδυ, σε αληθινο στενό της Τρουμπας, με τριγύρω του μεθυσμενους, ξενους ναυτες, ναρκωμανείς και καθε καρυδιάς καρύδι του υποκοσμου, αυτος να βγαζει στιλετο εστω και στα ψεμματα;;;; Οταν καποιος ειναι τύφλα στο μεθύσι, ειναι σε θεση να αναγνωρίσει οτι ο "μαχαιροβγάλτης" ειναι ο ηθοποιος Κουρκουλος και εκεινη την ώρα γυρίζουν ταινία;;; Μέσα στο μεθύσι του το μονο που αντιλαμβάνεται ειναι έναν που βγαζει μαχαιρι...ε! δεν θα του επιτεθεί;;;;; :supergrin:
πολύ περιγραφική κι αναλυτική για άλλη μία φορά Hannele! αυτό ακριβώς εννοούσα με το 'Υπολογίστε το τι και κυρίως το πως θα κυκλοφορούσε στους δρόμους..', εσύ όμως βοήθησες να έχω ακριβώς και την εικόνα! :cool: χικ χικ
 
Θυμαμαι, τον αείμνηστο Ντίνο Δημόπουλο στην εκπομπη Φωτα Πορείας, να λεει πως οταν γύριζε στο Πέραμα το Ταξίδι, οι κατοικοι της περιοχής, παρότι το έβλεπαν οτι γυριζόταν ταινία, ειχαν επηρρεαστεί/ταυτιστεί τοσο πολυ απο το σενάριο που καποιοι νομιζαν οτι οι σκηνες ήταν αληθινές! Συγκεκριμένα, στη σκηνή οπου γινεται εξωση στην κυρα-Μαρία και πρεπει να φυγει απο το σπιτι, μια κατοικος της περιοχης, την ώρα του γυρισματος φωναζε "καλε μην φευγεις, ελα θα σε παρω στο σπιτι μου να μείνεις!!".

Ποσο μαλλον λοιπον στην Τρούμπα αναμεσα στους μεθυσμένους και στους ξενους μια σκηνη με καυγα!!

Σκεφτομαι τη σκηνη στην αρχη της ταινιας οπου ο Κουρκουλος φτανει στην Τρουμπα. Μολις τον βλεπουν όλοι, αρχιζουν: "Ο Αρης ήρθε...ο Αρης βγηκε απο το φυλακη...το μεγαλυτερο μαχαίρι της Τρουμπας....αποφυλακίστηκε...". Αντε τωρα αυτο να γυριζοταν στην Τρουμπα!! χαχαχαχαα...Ποιος Κουρκουλος και ποια ταινια!! Επιτοπου θα του ειχαν ορμήξει!!!

:biglaugh:

Και το "Καλως ήρθε το δολλαριο" που γυριστηκε το 1967 (μολις 1 χρονο πριν "κλεισει" η Τρούμπα) ήταν και αυτο σε ντεκορ στο στουντιο!

Γενικα δεν μπορουσαν να "αγγίξουν" την Τρουμπα σε φυσικους χωρους, ήταν επικίνδυνο, γιατί δεν μπορουσαν να προβλεψουν τις αυθορμητες αντιδράσεις. Οχι των ανθρωπων της Τρούμπας, αλλα των "επισκεπτών" της...που να ξερει ο χ, ψ, ξενος ναυτης μεσα στο μεθύσι του οτι η "πεταλουδίτσα" ειναι ηθοποιος και γυριζει ταινια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα