Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (2ο μέρος)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Kambia
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Στην δεκαετία του 60΄ υπήρχε δίπλα στο στρογγυλό κτίριο σύμβολο και σήμα κατατεθέν του Παλαιού Φαλήρου,το Καφέ Ζαχαροπλαστείο και Εστιατόριο “Catina Club”(άλλες ονομασίες..."Σεραφίνο”,“Σε Ζανό”,“Μίλε Λούτσι").
Εκεί λέγεται ότι έχουν γυριστεί αρκετές σκηνές από ελληνικές ταινίες της εποχής(60's).Ξέρει κανείς κάποιες από αυτές?
Μία είναι το "alt και σε έφαγα ".....Ελπίζω να θυμηθώ και άλλες δύο που σίγουρα έχουν γυρισματα εκεί....αλλά εχω ξεχάσει τους τίτλους.

Συνημμένα

• alt kai se faγαδδ.png
    alt kai se faγαδδ.png
    613,3 KB · Προβολές: 9
  • alt kai se faγαδ.png
    alt kai se faγαδ.png
    509,8 KB · Προβολές: 9
Μία είναι το "alt και σε έφαγα ".....Ελπίζω να θυμηθώ και άλλες δύο που σίγουρα έχουν γυρισματα εκεί....αλλά εχω ξεχάσει τους τίτλους.
Ευχαριστώ antonovar...Aυτή η φωτογραφία της Πάρη Λεβέντη είναι στο καφεζαχαροπλαστείο Εντευκτήριο Catina,από τα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας “Ο Βασιλιάς της Γκάφας”.
Ισως να έχει σκηνές και αυτή η ταινία από εκεί.

Συνημμένα

• 443.1.jpg
    443.1.jpg
    45,1 KB · Προβολές: 13
Ευχαριστώ antonovar...Aυτή η φωτογραφία της Πάρη Λεβέντη είναι στο καφεζαχαροπλαστείο Εντευκτήριο Catina,από τα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας “Ο Βασιλιάς της Γκάφας”.
Ισως να έχει σκηνές και αυτή η ταινία από εκεί.
Δυστυχώς δεν την έχω αυτή την ταινία και δεν υπάρχει σε κάποιο σαιτ....Πολύ πιθανόν ,αν και απο ότι θυμάμαι η ταινία στο μεγαλύτερο της μέρος είχε γυρίσματα στην Κω.Ισως να το "έχουν κλεψει" και να έχουν σκηνές απο εκεί που υποτίθεται οτι ήταν στην Κω η στην αρχή της ταινίας πριν ταξιδέψουν για την Κω

Ο πύργος του Μελισσουργού στην Λεωφόρο Αναβύσσου όπως φαίνεται στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Ο μικρός Δραπέτης" (1969)
Ο δρόμος ήταν ασφαλτοστρωμένος μέχρι το σημείο του πύργου ενώ μετά ήταν χωματόδρομος.
Το φορτηγό ψυγείο με την επιγραφή "ΑΣΤΥ ΓΑΛΑ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΝ" στρίβει προς την σημερινή οδό Ολυμπίου Διός.
Η χάραξη των δρόμων έχει μεταβληθεί

1732647532914.png

Η άσφαλτος τελειώνει λίγο μετά το τσιμεντένιο γεφυράκι για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ο δρόμος περίπου διερχόταν από το σημείο που σημειώνεται με γαλάζια έλλειψη . Αντίστοιχα ο μαντρότοιχος επισημαίνεται με κόκκινο βέλος.
1732648030176.png

1732648054906.png

1732648281443.png

Εδώ στην αρχή της ταινίας
1732648536844.png

Μήπως έχει βρεθεί αυτή η εκκλησία από το Θανάση Πάρε τ’ όπλο σου ? Φαίνεται σε πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή στη συνέχεια χωματόδρομου και με κάθετο πριν το κίτρινο σπίτι ασφαλτόδρομο . Στο 22:53 της ταινίας Προβολή συνημμένου 288075
Προβολή συνημμένου 288076Προβολή συνημμένου 288077
Πρέπει να είναι ο Άγιος Τρύφωνας στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η περιοχή έχει αλλάξει λόγω της ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου, αλλά ταυτοποιείται από τη γκρίζα πολυκατοικία στο βάθος του τρίτου στιγμιοτύπου. Η οδός που κινείται το καμιόνι του Βέγγου είναι η Τριπόλεως και συνεχίζει στη Μαραθωνομάχων μετά από τη διασταύρωση με τη Βασιλικών.
Thanasis3.png

Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ήξερα που να το βάλω αυτό...και το έφερα εδώ:)

"Η κυρά μας η μαμμή" είναι ταινία που κυκλοφόρησε το 1958.
Τα γυρίσματα όμως έγιναν το 1957.Για την ακρίβεια,τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής έγιναν στις 23 Αυγούστου του 1957.Εκείνη την ημέρα μάλιστα είχε πανηγύρι στα Κιούρκα(Αφίδνες)που γυριζότανε η ταινία.
Είχε μαζευτεί κόσμος και από άλλες περιοχές.
Για την τελευταία σκηνή χρειαζότανε να παίξει ως κομπάρσος και ένα μωρό.Το υποτιθέμενο παιδί των Δ.Παπαμιχαήλ-Ξ.Καλογεροπούλου που θα ήτανε σε ένα καροτσάκι και θα το έσπρωχναν μαζί(ως συνεργαζόμενοι) η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ορέστης Μακρής.
Διάλεξαν λοιπόν ένα μωρό από τον(πολύ)κόσμο που βρισκότανε εκεί
.
Το μωρό αυτό είναι ένας από τους 4 συμμετέχοντες στην ταινία(μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου,την Ελσα Ρίζου και τον Βασίλη Καϊλα) που βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Ο κύριος Αντώνης Ζαρογκίκας,που τον βλέπουμε 67 χρόνια μετά σε έναν από τους δρόμους των Αφιδνών(πισω του το ένα σπίτι μπροστά απ το οποίο γυριστηκαν σκηνες-το άλλο μου είπε ότι είναι οικόπεδο) που πέρασε κάποτε το καρότσι.

Τον ευχαριστώ για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Συνημμένα

• ηκυραμαμη0.png.jpg.png
    ηκυραμαμη0.png.jpg.png
    517,7 KB · Προβολές: 30
  • ηκυραμαμη4.png.jpg
    ηκυραμαμη4.png.jpg
    82,4 KB · Προβολές: 31
«Θανάση πάρε τ’ όπλο σου» με τον Θ. Βέγγο
Στην αρχη της ταινίας, ο Θανάσης προσπαθεί να παντρέψει την αδερφή του. Είμαστε στη σκηνή που πηγαίνει ο υποψήφιος γαμπρός με τη μάνα του στο σπίτι τους, το οποίο πρόκειται για ένα παλιό λαικό φτωχικό ισόγειο. Βρισκόταν στην οδο Κουρτίου στο Γαλάτσι. Μαζί με κάποια διπλανά οικοπεδα, γκρεμίστηκε για να κατασκευαστεί η τεράστια πολυκατοικία στον αριθμό 15. Ταυτοποιείται από το μακρινάρι πίσω του (πράσινο)EFEAA771-B0A0-4471-9DA4-C91F0125E2DB.jpeg

D65BDEF7-4FB6-47C8-8A3F-6C2C3DBDBCAF.jpeg
Η περιοχή έχει αλλάξει πολύ, όμως τα δυο αντικριστά γωνιακά διώροφα (Κουρτίου & Αλαμάνας) παραμένουν ως είχαν και στη ταινία. (Κόκκινο) 82D7F17D-FDA2-410E-A947-D3346722EB28.jpeg
Ταυτοποιείται και από την κολώνα της Δεη

Δεν ήξερα που να το βάλω αυτό...και το έφερα εδώ:)

"Η κυρά μας η μαμμή" είναι ταινία που κυκλοφόρησε το 1958.
Τα γυρίσματα όμως έγιναν το 1957.Για την ακρίβεια,τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής έγιναν στις 23 Αυγούστου του 1957.Εκείνη την ημέρα μάλιστα είχε πανηγύρι στα Κιούρκα(Αφίδνες)που γυριζότανε η ταινία.
Είχε μαζευτεί κόσμος και από άλλες περιοχές.
Για την τελευταία σκηνή χρειαζότανε να παίξει ως κομπάρσος και ένα μωρό.Το υποτιθέμενο παιδί των Δ.Παπαμιχαήλ-Ξ.Καλογεροπούλου που θα ήτανε σε ένα καροτσάκι και θα το έσπρωχναν μαζί(ως συνεργαζόμενοι) η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ορέστης Μακρής.
Διάλεξαν λοιπόν ένα μωρό από τον(πολύ)κόσμο που βρισκότανε εκεί
.
Το μωρό αυτό είναι ένας από τους 4 συμμετέχοντες στην ταινία(μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου,την Ελσα Ρίζου και τον Βασίλη Καϊλα) που βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Ο κύριος Αντώνης Ζαρογκίκας,που τον βλέπουμε 67 χρόνια μετά σε έναν από τους δρόμους των Αφιδνών(πισω του το ένα σπίτι μπροστά απ το οποίο γυριστηκαν σκηνες-το άλλο μου είπε ότι είναι οικόπεδο) που πέρασε κάποτε το καρότσι.

πολυ ομορφη πληροφορια,μπραβο σας
να υποθεσω δεν εμφανιστηκε ποτε ξανα στον κινηματογραφο
ηταν και παρα πολυ μικρος να του κολλησει το μικροβιο

Καταπληκτικες πληροφοριες για τον τοπο και τον χρονο που γυριστηκε Η κυρα μας η μαμμη! Μεχρι τωρα ολοι νομιζαμε πως ειχε γυριστει το 1958. Δεν ειμαι σιγουρη εαν καταλαβα καλα, αλλα ο κυριος Ζαρογκικας ηταν το μωρο που συμμετειχε στην ταινια η απλως εδωσε τις πληροφοριες και τις φωτογραφιες;

Καταπληκτικες πληροφοριες για τον τοπο και τον χρονο που γυριστηκε Η κυρα μας η μαμμη! Μεχρι τωρα ολοι νομιζαμε πως ειχε γυριστει το 1958.
Δεν ειμαι σιγουρη εαν καταλαβα καλα, αλλα ο κυριος Ζαρογκικας ηταν το μωρο που συμμετειχε στην ταινια η απλως εδωσε τις πληροφοριες και τις φωτογραφιες;
ειναι το μωρο της ταινιας

πολυ ομορφη πληροφορια,μπραβο σας
να υποθεσω δεν εμφανιστηκε ποτε ξανα στον κινηματογραφο
ηταν και παρα πολυ μικρος να του κολλησει το μικροβιο

Ναι δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.Τότε η οικογένεια του έμενε στην Αυλώνα και είχαν πάει στα Κιούρκα για το πανηγύρι.Τωρα πλέον ζει στο Μαρούσι.

By the way που λέμε έχω μιά ακόμα ανακάλυψη σχετικά με μωρά που έχουν παίξει στον Ελληνικό κινηματογράφο που προσωπικά με έχει αφήσει άναυδο...την ψάχνω λίγο ακόμα.
καταρχην δωστε τους χαιρετισμους μας και την αγαπη μας στον κυριο ζαρογκικα και φυσικα την συγκινηση μας
σοβαρα μιλατε;
ποιο; πειτε μου σε πμ

καταρχην δωστε τους χαιρετισμους μας και την αγαπη μας στον κυριο ζαρογκικα και φυσικα την συγκινηση μας
σοβαρα μιλατε;
ποιο; πειτε μου σε πμ
Θα μου επιτρέψετε να μην πω κάτι αυτη την στιγμή γιατί δεν έχω ακόμα την άδεια να το κάνω.

Θα μου επιτρέψετε να μην πω κάτι αυτη την στιγμή γιατί δεν έχω ακόμα την άδεια να το κάνω.
βεβαιως, συγνωμη που ημουν παρορμητικος,θα αναμενω

Η ΤΑΞΙΤΖΟΥ (1970)

Δεν βρήκα τη σκηνή στο αρχείο, οπότε την προσθέτω...

Η Στυλιανοπούλου βγαίνει με το ταξί από Στουντίου στην Πεντέλης...

taxitzou1.jpg

taxitzou2.jpg

Η στάση στην απέναντι γωνία της Πεντέλης με τη Λουκή Ακρίτα παραμένει μέχρι σήμερα ίδια.

taxitzou3.jpg

taxitzou4.jpg

Το σπίτι στο βάθος υπάρχει ακόμα, Λουκή Ακρίτα και Αρίωνος.

taxitzou5.jpg

taxitzou6.jpg

Η γωνία Στουντίου και Πεντέλης...

taxitzou7.jpg

taxitzou8.jpg

Η ΤΑΞΙΤΖΟΥ (1970)

Προβολή συνημμένου 288724

Προβολή συνημμένου 288725

Η στάση στην απέναντι γωνία της Πεντέλης με τη Λουκή Ακρίτα παραμένει μέχρι σήμερα ίδια.

Προβολή συνημμένου 288726

Προβολή συνημμένου 288727

Προβολή συνημμένου 288728

Προβολή συνημμένου 288729

Η γωνία Στουντίου και Πεντέλης.

Η ΤΑΞΙΤΖΟΥ (1970)

Προβολή συνημμένου 288724

Προβολή συνημμένου 288725

Προβολή συνημμένου 288726

Προβολή συνημμένου 288727

Προβολή συνημμένου 288728

Προβολή συνημμένου 288729

Η γωνία Στουντίου και Πεντέλης...

Προβολή συνημμένου 288730

Προβολή συνημμένου 288731
Έχω την εντύπωση πως ΛούκηΑκρίτα και Πεντέλης στην στάση έχει και μια σκηνή ταινίας με τον Βουτσά. Νομίζω

Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς, ή μπορεί και να κάνω λάθος την ταινία!!!​

Η πρώτη φωτό με Γιώργο Φούντα και Ελλη Φωτίου είναι από την ταινία "Ζήλεια" του 1963 και η δεύτερη με Χατζηχρήστο και Ασημακοπούλου απο την ταινία "Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα" του 1959.Οι σκηνές είναι γυρισμένες μπροστά από το τζάκι του πραγματικού σπιτιού του Μίμη Φωτόπουλου στο Μαρούσι.
Στην τρίτη φωτό ο Φωτόπουλος δίνει τηλεοπτική συνέντευξη στον Νάσο Αθανασίου μπροστά από το ίδιο τζάκι.
Από ότι είχε πει η μεγάλη κόρη του Φωτόπουλου είχαν γυριστεί πολλές σκηνές από ταινίες μέσα σε αυτό το σπίτι.

Συνημμένα

• φωτοπουλος1-Ζήλεια.png
    φωτοπουλος1-Ζήλεια.png
    935 KB · Προβολές: 7
  • φωτοπούλος2-ναζησουν.png
    φωτοπούλος2-ναζησουν.png
    320,7 KB · Προβολές: 7
  • φωτοπουλος1.png
    φωτοπουλος1.png
    783,3 KB · Προβολές: 7
Χρωστάω αυτό

Δύο ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη...
"Η Μαρία της σιωπής" του 1973 και
"Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται" του 1977.
Και η υποψήφια για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη "Ιφιγένεια" του 1977.
Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι τρείς ταινίες μεταξύ τους?
Εχουν αυτό το πεντάχρονο πανέμορφο αγόρι(φώτο2).
Τον βλέπουμε σε αποκλειστική φωτογραφία σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων της "Ιφιγένειας", να πίνει ένα ποτήρι γάλα προσπαθώντας να ξεκουραστεί από τα γυρίσματα και τον καυτό ήλιο.Στην ταινία αυτή έπαιζε τον ρόλο του Ορέστη,αδελφού της Ιφιγένειας(Τατιάνας Παπαμόσχου)
.
Λίγους μήνες νωρίτερα τον είχαμε δει ως εγγονό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στην τελευταία σκηνή της τελευταίας ταινίας της Finos Films(ιστορικό από μόνο του αυτό), "Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται",όταν έμπαινε στην ταβέρνα φωνάζοντας "παππού!! παππού!!" πριν τον πάρει στην αγκαλιά του ο Κυρ Γιώργης.
Και σχεδόν πέντε χρόνια πριν,η κωφάλαλη στην ταινία "Η Μαρία της σιωπής",Αλίκη Βουγιουκλάκη, κρατώντας τον στα χέρια της,προσευχόταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας για την τύχη του.Αυτή είναι η φωτογραφία με την μητέρα του που έστειλε στον Γιάννη Δαλιανίδη και τον επέλεξαν για την ταινία(φώτο3)
Ο Γιώργος Βουρβαχάκης είναι πλέον 52 ετών(φώτο4) και τουλάχιστον από τις δύο τελευταίες ταινίες(στην πρώτη ήταν μωρό) έχει αρκετές ζωντανές αναμνήσεις.
Δεν είναι λίγο να σε έχουν κρατήσει στην αγκαλιά τους,ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και να σε έχει σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Οπως με πληροφόρησε συμμετείχε και σε 11 διαφημίσεις,αλλά δεν σώζεται καμμία στο διαδίκτυο ή κάπου αλλού
Τον ευχαριστώ για τις ωραίες ανέκδοτες ιστορίες και για τις φωτογραφίες.

Συνημμένα

• 100.png
    100.png
    718,8 KB · Προβολές: 10
  • 109.3-ιφιγενεια2.jpg
    109.3-ιφιγενεια2.jpg
    84,8 KB · Προβολές: 10
  • 114.jpg
    114.jpg
    43 KB · Προβολές: 10
  • 112.jpg
    112.jpg
    34,6 KB · Προβολές: 10
Οπως μου είπε ο Γιώργος Βουρβαχάκης(ο εγγονός του Παπαγιαννόπουλου στην ταινία),για το γύρισμα της τελευταίας σκηνής ,της τελευταίας ταινίας της Φίνος Φίλμ που έγινε στα Σπάτα, ο Νίκος Δαδινόπουλος πέρασε στις 4 την νύχτα και πήρε αυτόν και την μητέρα του για να πάνε στο στούντιο.
Και σε αυτή την σκηνή ο Δαδινόπουλος χρησιμοποιεί το δικό του αυτοκίνητο.

Συνημμένα

• 104-κυργιωργης0.jpg.png
    104-κυργιωργης0.jpg.png
    654,4 KB · Προβολές: 18
  • 104-κυργιωργης1.jpg
    104-κυργιωργης1.jpg
    61,1 KB · Προβολές: 18
Πίσω
Μπλουζα