Ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σχόλια.
Απαντώντας στο ερώτημα αν οι ερευνητές είναι μαθητές Γυμνασίου , να σας αναφέρω, εν συντομία, τα ακόλουθα: Στο σχολείο, το 20ο Γυμνάσιο Αθήνας, λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια κινηματογραφική ομάδα. Την αποτελούν παιδιά της Γ΄ τάξης –τα οποία βέβαια αλλάζουν κάθε χρονιά – και τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η φετινή ταινία, «Η πόληκατοικία» είναι η τρίτη μας. Προηγήθηκαν άλλες δύο: «Όταν ο παππούς κι η γιαγιά δε λένε μόνο παραμύθια» (αναφέρεται στην καθημερινότητα στα χρόνια της Κατοχής) και «Παραδώσου ρε, σου μιλάει ο αδερφός σου…» (αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου 1946-1949).
Και στις τρεις περιπτώσεις ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας ήταν ο εξής: Μαζευόμαστε κάθε Σάββατο μεσημέρι, από την αρχή της χρονιάς. Μετά από μια δυο εισαγωγικές συναντήσεις, τα παιδιά έπαιρναν συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η εκάστοτε ταινία, τους οποίους συνήθως έφερναν τα ίδια, και (στις δύο τελευταίες ταινίες) από επιστήμονες σχετικούς με το θέμα. Φέτος, επιπλέον, οι μαθητές μοιράστηκαν και είδαν τις γνωστές ταινίες στις οποίες και εντόπισαν τα κατάλληλα σημεία τα οποία ταίριαζαν με το θέμα μας. Εδώ βέβαια μπαίνει κι η βοήθεια του forum χωρίς το οποίο πολλά πλάνα που γυρίστηκαν στα Πατήσια θα μας ξέφευγαν. Συνολικά, ταινίες, παλιοί κάτοικοι, επιστήμονες και νέοι κάτοικοι/μαθητές έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα.
Οι μαθητές, όλοι κάτοικοι Κάτω Πατησίων, βέβαια ζουν σε μια γειτονιά η οποία στους περισσότερους δεν πολυαρέσει. Έτσι, φέτος, άγγιξαν λίγο το παρελθόν της και ελπίζουμε να δουλέψουν για το καλύτερο μέλλον της, επειδή τα Πατήσια διατηρούν τη γοητεία τους, χάρη στα πολλά ωραία παλιά σπίτια, στα κλειστά παλιά παράθυρα, σε γωνίες που ξέφυγαν από την αλλαγή και στη ευγένεια των κατοίκων τους, παλαιών και νέων.
Για όσους είδαν την ταινία, στην αρχή με την «Καφετζού», είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας από τους μαθητές που δε μπορεί να αναγνωρίσει τη γωνία Ρόδου και Ιωνίας κατοικεί στην πραγματικότητα στην οδό Ρόδου και περνά καθημερινά από κει! Συγχρόνως , πράγμα το οποίο επίσης δεν αναφέρεται στην ταινία, ένας από τους παλιούς κατοίκους που εμφανίζεται, θυμάται τα γυρίσματα της ταινίας! Επίσης, άλλος κύριος που εργαζόταν σε καθαριστήρια, ήταν παρών στα γυρίσματα της ταινίας «Ένα κορίτσι για δύο» επειδή έγιναν στο καθαριστήριο που εργαζόταν. Αρχικά μας έδωσε λάθος διεύθυνση και διατηρώντας επιφυλάξεις για την ακρίβεια των λεγομένων του, δε το συμπεριλάβαμε. Πριν μια εβδομάδα, αμέσως μετά την προβολή, θυμήθηκε ότι το καθαριστήριο του Βογιατζή, στο οποίο τον συναντά η Βλαχοπούλου, βρισκόταν τελικά στην Ιουλιανού, κοντά στην Αχαρνών.