Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (2ο μέρος)

Μακη παιζει οι δυο πρωτες φωτογραφιες ενα ειναι Μεσογειων λιγο πριν την Κατεχακη?
Μεσογείων και Κατεχάκη είναι έξω από την τότε είσοδο της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2/ και πρίν τις απαλλοτριώσεις για την δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου Μεσογείων και Κατεχάκη .Στο βαθος  φαίνεται και το  γιαπί του ουρανοξύστη στην Μεσογείων που κατεδαφίστηκε...
 
Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ. Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ (1969). Πάντα είχα απορία που βρίσκεται το δισκοπωλείο που πάει ο Θου-Βου για να μοιράσει τα διαφημιστικά φιλμάκια του.

Με λίγο ψάξιμο (και απαγωγή εις άτοπον) εντοπίστηκε. Είμαστε στο 16 της Φωκίωνος Νέγρη (προφανώς πριν πεζοδρομηθεί). Εκεί βρίσκονταν το δισκοπωλείο... "Δίσκος" όπως βλέπουμε φευγαλέα και στο πλάνο.

Κι επειδή η Φωκίωνος Νέγρη δεν είναι στο google street view, πήγα μια βόλτα σήμερα να επιβεβαιώσω την υποψία μου. Ιδού τα τεκμήρια.

Fokionos_Compare_1.jpg

Fokionos_Compare_2.jpg

Fokionos_Compare_3.jpg
 
Κι επειδή μερικές φορές μπαίνει ένα κομμάτι του παζλ και αμέσως μετά πάει και κολλάει δίπλα του ένα άλλο που το κοίταζες καιρό...

Τώρα που βρέθηκε λοιπόν ότι το δισκοπωλείο "Δίσκος" ήταν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, βρέθηκε και το εστιατόριο που τρώει ο Μηλιάδης (και τον συναντά ο Βελέντζας) στο Ποιός Θανάσης. Ήταν στον αριθμό 18 της Φωκίωνος Νέγρη (δεν εντόπισα επωνυμία).

image.png
 
Μακη παιζει οι δυο πρωτες φωτογραφιες ενα ειναι Μεσογειων λιγο πριν την Κατεχακη?
Ναι, αφού βλέπουμε και τον κατεδαφισμένο σκελετό στη θέση του Ερρίκος Ντινάν.

Μακη παιζει οι δυο πρωτες φωτογραφιες ενα ειναι Μεσογειων λιγο πριν την Κατεχακη?
Ναι, η μία είναι στο ύψος του πρώην Mega, και δείχνει τον κατεδαφισμένο σκελετ΄οστη θέση του σημερινού νοσοκομείου Ντινάν, ενώ η δεύτερη είναι ακριβώς Μεσογείων και Κατεχάκη (αριστερά αρχίζει η ανηφόρα της Κατεχάκη), πριν τη διεύρυνση του κόμβου, που βλέπουμε ότι είχε και κατεδαφίσεις κιρίων, από τη δεξιά μεριά.
 
Μεσογείων και Κατεχάκη είναι έξω από την τότε είσοδο της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2/ και πρίν τις απαλλοτριώσεις για την δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου Μεσογείων και Κατεχάκη .Στο βαθος  φαίνεται και το  γιαπί του ουρανοξύστη στην Μεσογείων που κατεδαφίστηκε...
Σωστά . Μεσογείων και Κατεχάκη είναι και διορθώνω.

Στιγμιότυπο οθόνης (324).png
 
Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές συνέχεια του ποστ 1655

Στο κυνηγητό στην αρχή της ταινίας είπαμε ότι  ξεκινάει απο την ταβέρνα στην Λ.Γαλατσίου 64-66 και υποτίθεται οτι ο Θ.Βέγγος κυνηγάει τον Κ.Μεντή κατηφορίζοντας την Γαλατσίου..Στην σκηνή ομως που πέφτουν στον ανθρωπο με το τζάμι είναι πιο πάνω σε μία μικρή πλατεία που υπάρχει στην Λ.Γαλατσιου 74-76enas beggos 11131.jpg

Την οποία βλέπουμε και στην  συνέχεια απο την κάτω μεριά.

ENAS BEGGOS121.jpg

Η σκηνή που ο Κ.Μεντής πέφτει στις λάσπες είναι κατω απο την συγκεκριμένη πλατεία στην οδό Ψυχάρη 50ΓΑΛΑΤΣΙ ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ 44.jpg

Καί η σκηνή που γίνεται το τρακάρισμα με το πέρασμα του Βέγγου  είναι λίγο πιο κάτω στην απέναντι πλευρά της Λ.Γαλατσίου λίγο πιο κάτω στην γωνία με την οδό Τσακασιάνου. enas beggos 11121.jpg

Το μεσιτικό γραφείο του Μηλιάδη είναι στην γωνία των οδών Πλαπούτα και Καλιδρομίου κάτω απο τον λόφο του Στρέφη. Στην οδό Πλαπούτα γίνεται και το κυνηγητό απο τους εξαπατημένους του Μηλιάδη.enas beggos 11141.jpg

Τέλος η βράβευση που γίνεται στο τέλος της ταινίας γίνεται στο Νέο Φάληρο πίσω απο την Μυρτιδιώτισα και απέναντι περίπου απο τον Ηλεκτρικό σταθμό του Νέου Φαλήρου.

New Movie (89) (4).Movie_Snapshot.jpgμυρτιδιωτισα.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι, η μία είναι στο ύψος του πρώην Mega, και δείχνει τον κατεδαφισμένο σκελετ΄οστη θέση του σημερινού νοσοκομείου Ντινάν, ενώ η δεύτερη είναι ακριβώς Μεσογείων και Κατεχάκη (αριστερά αρχίζει η ανηφόρα της Κατεχάκη), πριν τη διεύρυνση του κόμβου, που βλέπουμε ότι είχε και κατεδαφίσεις κιρίων, από τη δεξιά μεριά.
Και τα δύο πλάνα είναι από το ίδιο σημείο. Δεν είναι από το ύψος του πρώην MEGA. Τη μία φορά η κάμερα κοιτάζει προς την (ισόπεδη τότε) διασταύρωση με Κατεχάκη, και την άλλη φορά κοιτάζει προς Αθήνα. Το ταξί βγαίνει από την είσοδο του κτηρίου της ΥΕΝΕΔ.

Rena.jpg

Για την ακρίβεια το σημείο που είναι το ταξί είναι σήμερα βυθισμένο στον ανισόπεδο κόμβο, ο οποίος για να φτιαχτεί (και επειδή η μία πλευρά της Μεσογείων ήταν χτισμένη) επεκτάθηκε προς το οικόπεδο της ΥΕΝΕΔ, τρώγοντας τα κτήρια που βλέπουμε αριστερά στο πλάνο (που λογικά ήταν κρατικά και γι αυτό δεν υπήρξε θέμα να κατεδαφιστούν).

Γι αυτό και η Μεσογείων στο σημείο που υπογειοποιείται έχει μια "παράξενη" καμπύλη. Γιατί ενώ ήταν ευθεία (όπως φαίνεται στο πλάνο της ταινίας) χρειάστηκε να καμπυλώσει για να χωρέσουν οι επιπλέον λωρίδες.

Για την ιστορία ο ανισόπεδος κόμβος Μεσογείων/Κατεχάκη δόθηκε στην κυκλοφορία την Πέμπτη πριν την Κυριακή 17 Ιουνίου 1984 (Κυριακή των Ευρωεκλογών).

D7cEVrmWkAEPWoR.jpg
 
"η Μπέττυ παντρεύεται"  1960

Η πρώτη ταινία της Γκιζέλα Ντάλι ασήμαντη μεν......ως ταινία ..σημαντική για να λυθεί ενας παλιός "γρίφος" του "που γυρίσθηκαν".

Στην ταινία βλέπουμε την γειτονιά  ενός φτωχικού συνοικισμού  με κεντρικό σημείο ενα μπακάλικο το οποίο αποτελεί και το κλειδί για την επίλυση του γρίφου που εγραψα παραπάνω.Απέναντι απο το μπακάλικο βλέπουμε τα κτίρια της πρώην σχολής Ευελπίδων πράγμα που μας κάνει να καταλάβουμε οτι έχουμε ενα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο του προσφυγικού συνοικισμού του Πολυγώνου που υπήρχε μεχρι τα τέλη περίπου της δεκαετίας του 60  δίπλα στην σχολή Ευελπίδων.Τον ιδιο συνοικισμό έχουμε δεί σε κάποιες σκηνές  της ταινίας "Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο" και εχει αναφερθεί στο ποστ 1856 του πρώτου μέρους New Movie (90).Movie_Snapshot.jpgNew Movie (90) (2).Movie_Snapshot.jpgΕΥΕΛΠ 11.jpgΕΥΕΛΠ 21.jpgΕΥΕΛΠ 41.jpg

Πρός τό τέλος της ταινίας βλέπουμε σε κάποια πλανα οτι η οδός Ευελπίδων εκείνη την εποχή  δεν είχε την χάραξη που έχει σήμερα αλλα απο το υψος της οδου Σπετσων συνέχιζε ευθεία και πέρναγε ανάμεσα απο τα κτίρια της Γεωφραφικής υπηρεσίας στρατου και το " Αλσος"  και συνέχιζε ευθεία δίπλα ακριβώς απο την σχολή Ευελπίδων η οποία είχε πέτρινη μάντρα ενα πολύ σημαντικό στοιχείο που αγνοούσα.

Μια  μάλλον προπολεμική  αεροφωτογραφία του οικισμού μας δίνει περίπου μία εικόνα αυτών που βλέπουμε στην ταινία ..Στην ασπρόμαυρη αεροφωτογραφία βλέπουμε κάποιες παράγκες που ακουμπάνε στην μάντρα της Ευελπίδων οι οποίες δεν υπήρχαν την  δεκαετία του 60 όταν χαράχτηκε η οδός Ευελπίδων με την μορφή που είχε τότε  δηλαδή δίπλα στην μάντρα της Ευελπίδων

New Movie (90) (10).Movie_Snapshot.jpgΕΥΕΛΠ 31.jpg

Σήμερα το ίδιο σημείο είναι κάπως έτσι

ΕΥΕΛΠ 41.jpg

Ως προς τον γρίφο για να μην μπερδευτούμε  συνεχίζουμε στο επόμενο ποστ...με την ταινία "οι Δοσατζήδες" ή  "Περιπλανώμενοι Ιουδάιοι"  
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συνέχεια του προηγούμενου ποστ με την ταινία " "οι Δοσατζήδες" ή  "Περιπλανώμενοι Ιουδάιοι"    με τον Βέγγο και τον Σταυρίδη όπου απο το πρώτο μέρος ψάχναμε την γειτονιά που βλέπουμε τον Βεγγο με τον Σταυρίδη να πουλάνε την πραμάτεια τους καθώς και τον δρόμο που έσπρωχναν κατάκοποι την μηχανή. Τελικά χάρη στο μπακάλικο που είδαμε στο προηγούμενο ποστ το οποίο βλέπουμε και στους δοσατζήδες  καταλαβαίνουμε  οτι η γειτονιά που βλέπουμε είναι ο προσφυγικός συνοικισμός του Πολυγώνου δίπλα στην πρώην σχολή Ευελπίδων.ΔΟΣ1.jpg

Ο δρόμος που βλέπουμε να σπρώχνουν την μηχανή είναι η οδός Ευελπίδων όπου σήμερα δεν υπάρχει και σε αυτό το σημείο είναι το μικρό αλσύλλιο δίπλα στα δικαστήρια.ΔΟΣ 31.jpg

Ηταν αυτό που προσωπικά με μπέρδευε πάρα πολύ αφου ενω στο πλάνο που σπρώχνουν την μηχανή ενω φαινόντουσαν πεντακάθαρα τα Τουρκοβούνια δεν μπορούσα να εξηγήσω πως η Ευελπιδων περνούσε δίπλα απο την μάντρα της σχολής η οποια σημειωτέον δεν υπάρχει πια.  Στην ταινία του προηγούμενου ποστ ο πιτσιρίκος τρέχει ανεβαίνοντας την Ευελπίδων προς τα Τουρκοβουνια ενω στους Δοσατζήδες ο Βέγγος σπρώχνει την μηχανή προς την αντίθετη κατεύθυνση και εχουν  τα Τουρκοβούνια πίσω τους. 

 New Movie (90) (10).Movie_Snapshot.jpgNew Movie (91) (6).Movie_Snapshot.jpg 
 
Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο (1963)

Όπως σωστά είπε και ο 1@antonovar[/USER] καμιά φορά μια προφανής/γνωστή περίπτωση σημείου, σου λύνει ένα ψάξιμο που είχες απωθημένο.

Η σκηνή που ο Κώστας Βουτσάς και ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης τηλεφωνούν στον Ντίνο Ηλιόπουλο, έχει γυριστεί στο λεγόμενο "Λουνα Παρκ" της Φωκίωνος Νέγρη, στον αριθμό 20. Οι Κυψελιώτες που ήταν πιτσιρικάδες στα 60s θυμούνται σίγουρα τα μπιλιάρδα και τα ποδοσφαιράκια του. Όπως φαίνεται από τα πλάνα του Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο, ο χώρος ήταν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτός (πιθανώς να καλύπτονταν με τέντες).

image.pngimage.pngimage.png

Απέναντι πάντως διακρίνουμε σαφώς την πολυκατοικία του αριθμού 19, καθώς και την άκρη της Πολυκατοικίας "Κανάκη" (Φωκίωνος Νέγρη 21 και Θήρας).

image.png

 
Ποιος Θανάσης (1969)

Είναι γνωστό ότι το Ποιος Θανάσης έχει αμέτρητα εξωτερικά γυρίσματα στην Κυψέλη. Και σε προηγούμενο post βρήκαμε πως το εστιατόριο της "συνωμοσίας" Βελέντζα/Μηλιάδη ήταν στη Φωκίωνος Νέγρη 18.

Πάντα, λοιπόν, με έτρωγε αυτό το "σφαιριστήριο" που συχνάζει ο Πλειός. Το βλέπουμε δύο φορές, μία στην αρχή που στέλνει τη Φόνσου για δουλειά και μία αργότερα που τον συναντά η Φόνσου μαζί με την Καζέλη (η οποία ήταν σύντροφος του Πλειού στη ζωή).

Και έχοντας δει το Λουνα Παρκ στο Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο, σκέφτηκα μπας και είναι το ίδιο μέρος και στο Ποιος Θανάσης. Αρχικά δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος. Το σφαιριστήριο του 1969 έχει εμφανώς στέγη (αν και προχειρη). Μέχρι που για λίγα φευγαλέα δευτερόλεπτα φαίνονται πίσω από τον Πλειό τα... αλογάκια.

Η γραμματοσειρά είναι ίδια και με λίγο ψάξιμο βρέθηκαν και τα ίδια "σχέδια" (μοιάζει με απόπειρα αντιγραφής του Γκαστόνε της Disney). Οπότε it's official, το σφαιριστήριο είναι και στην περίπτωση αυτή το "Λούνα Παρκ" της Φωκίωνος Νέγρη 20.

image.png

image.png

Και εδώ μερικές ακόμα εικόνες από άλλες οπτικές γωνίες από το εσωτερικό του Λούνα Παρκ το 1969. Με σκοποβολή και φυσικά κάμποσα μπιλιάρδα.

image.pngimage.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ποιος Θανάσης (1969)

Είναι γνωστό ότι το Ποιος Θανάσης έχει αμέτρητα εξωτερικά γυρίσματα στην Κυψέλη. Και σε προηγούμενο post βρήκαμε πως το εστιατόριο της "συνωμοσίας" Βελέντζα/Μηλιάδη ήταν στη Φωκίωνος Νέγρη 18.
Μπράβο Θανάση , έχεις κοιτάξει την βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000, το σπίτι που ετοιμάζουν η κόρη του Διανέλου;

Στιγμιότυπο οθόνης (325).pngΣτιγμιότυπο οθόνης (327).pngΣτιγμιότυπο οθόνης (328).png
 
1@makism[/USER]έπιασες έτερο απωθημένο. 99,99% είναι δύο διαφορετικά σημεία. Δλδ το "τρίγωνο με τα γιαπιά ΔΕΝ είναι δίπλα στο σπίτι με την καμάρα στην είσοδο. Βγάζει "Κυψέλη" πάντως.

Κάποια στιγμή θα βρεθεί.

Πιο διαφωτιστικά είναι τα πλάνα στην άλλη σκηνή της ταινίας στο ίδιο σημείο. Φαίνεται ότι δίπλα ξεκινά άλλο τετράγωνο (και όχι το "τρίγωνο). Φαίνεται ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι/πύργος από πίσω. Φαίνεται το σπίτι πίσω τους καθώς και μια μεταλλική κατασκευή στο δρόμο

image.png

image.png

image.png

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1@makism[/USER]έπιασες έτερο απωθημένο. 99,99% είναι δύο διαφορετικά σημεία. Δλδ το "τρίγωνο με τα γιαπιά ΔΕΝ είναι δίπλα στο σπίτι με την καμάρα στην είσοδο. Βγάζει "Κυψέλη" πάντως.

Κάποια στιγμή θα βρεθεί.

Πιο διαφωτιστικά είναι τα πλάνα στην άλλη σκηνή της ταινίας στο ίδιο σημείο. Φαίνεται ότι δίπλα ξεκινά άλλο τετράγωνο (και όχι το "τρίγωνο). Φαίνεται ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι/πύργος από πίσω. Φαίνεται το σπίτι πίσω τους καθώς και μια μεταλλική κατασκευή στο δρόμο
Kαι δικό μου απωθημένο είναι το συγκεκριμένο σημείο και ΝΑΙ  είναι δύο διαφορετικά σημεία. Αλλο το σπίτι ....αλλο το σημείο που παρατηρεί μετά ο ΘΒ....... 

 
Θανάση μπράβο για τις ανακαλύψεις σου. Δεν είχα ακούσει ποτέ μου για το Λούνα παρκ στη Φωκίωνος. Από ότι αντιλήφθηκα ήταν εκεί στη γωνία επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη;

Οσον αφορά το φανερός πράκτωρ νομίζω ότι η "βιλίτσα" παρακολούθησης πρέπει να βρισκόταν πέριξ της πλατείας Παπαδιαμάντη. Ο δρόμος με το τρίγωνο μυρίζει Κυψέλη, ψάχνω με το γκουγκλ την Βελβενδούς που ξεκινάει από τη πλατεία Κυψέλης.
 
Θανάση μπράβο για τις ανακαλύψεις σου. Δεν είχα ακούσει ποτέ μου για το Λούνα παρκ στη Φωκίωνος. Από ότι αντιλήφθηκα ήταν εκεί στη γωνία επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη;

Οσον αφορά το φανερός πράκτωρ νομίζω ότι η "βιλίτσα" παρακολούθησης πρέπει να βρισκόταν πέριξ της πλατείας Παπαδιαμάντη. Ο δρόμος με το τρίγωνο μυρίζει Κυψέλη, ψάχνω με το γκουγκλ την Βελβενδούς που ξεκινάει από τη πλατεία Κυψέλης.
laoura για δες στην Τσακασιάνου  και Σάουμπερτ  5. θα μπορούσε να ηταν;;
 
Makism οχι δεν είναι. Πάντως από ότι βλέπω η περιοχή έχει πολλές καινούργιες πολυκατοικίες οπότε μπορεί και να είμαστε άτυχοι. Ο τύπος της μονοκατοικίας πάντως συμβαδίζει με το στυλ της αστικής κατοικίας των Πατησίων.

Οι νεόκτιστες πολυκατοικίες πάντως με το τρίγωνο και τη θέα στα Τουρκοβούνια μοιάζει να είναι στη Κυψέλη αφού πολυκατοικίες στο Γαλάτσι και στη συνοικία της Κυπριάδου γίνανε μετά τα μέσα του 70. Αφού η ταινία κυκλοφόρησε το 67 μπορεί να είναι γυρισμένη και το 66 σωστά;
 
Θανάση μπράβο για τις ανακαλύψεις σου. Δεν είχα ακούσει ποτέ μου για το Λούνα παρκ στη Φωκίωνος. Από ότι αντιλήφθηκα ήταν εκεί στη γωνία επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη;

Οσον αφορά το φανερός πράκτωρ νομίζω ότι η "βιλίτσα" παρακολούθησης πρέπει να βρισκόταν πέριξ της πλατείας Παπαδιαμάντη. Ο δρόμος με το τρίγωνο μυρίζει Κυψέλη, ψάχνω με το γκουγκλ την Βελβενδούς που ξεκινάει από τη πλατεία Κυψέλης.
Δεν ήταν στη γωνία. Ήταν κατά κάποιο τρόπο στη "μέση" μεταξύ Δροσοπούλου και Επτανήσου.
 
Πίσω
Μπλουζα