Προστασία δεδομένων από φυσική καταστροφή σκληρού δίσκου

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.292
Αντιδράσεις
3.356
Για να δω χεράκια, πόσοι από εσάς χάσατε τουλάχιστον μια φορά δεδομένα από καταστροφή δίσκου :

  • και τα δεδομένα αυτά σας πήρε πολύ χρόνο να τα ανακαλύψετε μέχρι την ώρα της καταστροφής; Π.χ. τραγούδια πολύ σπάνια, ή καποια παιχνίδια/emulators/roms κλπ κλπ;
  • που περιείχε φωτογραφίες μιας ζωής; Από τα ταξίδια με τη γυναίκα σας, τη γκόμενά σας που δε θα ξεχάσετε ποτέ, το συγχωρεμένο πατέρα σας σε μια υπερσπάνια φωτογραφία που υπέστη ειδική επεξεργασία;
  • και το επάγγελμά σας είναι λογιστής/δικηγόρος/συμβολαιογράφος;
  • .....γενικώς;

Νομίζω ότι βλέπω τουλάχιστον 150-200 χεράκια :D . Σε ερώτηση “Backup εχεις;” παίρνω απάντηση “Σιγά μη σκάσει” ή “Τα πηρα πριν 1 χρόνο σε ενα CD”... κλπ κλπ. Ολοι νομίζουν ότι ο μόνος τρόπος να παρεις backup είναι είτε να αγοράσεις μια παλέτα DVD και 1 μήνα άδεια για ν'αρχίσεις να “καις” είτε να συνδέσεις εναν εξωτερικό δίσκο και ν'αρχίσεις τις μεταφορές είτε να εχεις UPS ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι είσαι ασφαλής. Η πρώτη περίπτωση (αυτή των ντεβεντέ) αποκλείεται. Ζούμε στο 2011 και το 12 κοντοζυγώνει. Ο εξωτερικός δίσκος είναι μια καλή περίπτωση αν δε σε νοιάζει καθόλου μήπως χαθούν τα δεδομένα κατά τη ΦΥΣΙΚΗ μεταφορά του μέσου (μεσα σε μια τσαντα από σπίτι σε σπίτι ας πούμε). Αν όμως σε νοιάζει, μάθε ότι ο εξωτερικός δίσκος είναι ενας εσωτερικός δίσκος (SATA και παλιότερα IDE) κλεισμένος σε ειδικό κουτί με IDE ή SATA interface (για e-SATA σύνδεση) το οποίο καταλήγει σε ενα USB interface, και ενα τροφοδοτικό Made in China στην καλύτερη περίπτωση. Σημερα μολις, και το ξαναλεω, σήμερα (τη μέρα που γράφω δηλαδή, στις 24/11/2011) έσκασε ενα τροφοδοτικό το οποίο εδινε ρεύμα σε ενα μετατροπέα IDE/SATA σε USB. Ο μετατροπέας δεν έπαθε τίποτα, και ούτε και ο συνδεδεμένος δίσκος και για να πω την αλήθεια, δε θα μ'ενοιαζε γιατί έτυχε στη δουλειά επάνω σε ενα restore που θέλαμε να κανουμε. Αυτό που θελω να τονίσω, είναι το πόσο άξαφνα έσκασε το τροφοδοτικό και μαλιστα 2.5 μήνες από την αγορά του. ΟΚ, ας πούμε ότι έχει εγγύηση, όμως αν είχα κρίσιμα δεδομένα, θα τα είχα χάσει! Και η περίπτωση του UPS είναι μεν αξιόπιστη όσον αφορά την ποιότητα του ρεύματος που τροφοδοτείς τον υπολογιστή σου, όμως δε σου εγγυάται ότι ο μεταφορέας της Seagate για να προλάβει το αεροπλάνο δεν περασε με τη νταλίκα του μεσα από το Γκραντ Κάνιον και μεσα ήταν και η παλέτα που περιείχε το δίσκο που μολις αγόρασες :D :D.

Θες λοιπόν να προστατέψεις τα δεδομένα σου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ας θεωρήσουμε το backup σε σκληρό δίσκο (γιατί ταινία LTO4 αποκλείεται να έχεις στο σπίτι σου :D ) ως μια διαδικασία που ΑΝ ΘΕΣ την εκτελείς, ΑΝ ΔΕ ΘΕΣ δεν την εκτελείς. Που εν τέλει, δεν είσαι υποχρεωμένος να την κάνεις, γιατί ψάχνεις να βρεις κάτι πιο αυτόματο, που να μη σε αγχώνει με τη σκέψη “Πήρα σωστό backup;” ή “Πού να περιμένω τώρα 10 ώρες να τελειώσει το copy;”. Εχεις και 2 ΤΒ δεδομένα ζωή να'χουν. Τη λύση τη δίνει το RAID. RAID αρχικά σήμαινε Redundant Array of Inexpensive Disks, αλλά επειδή οι δίσκοι δεν ήταν καθόλου μα καθόλου inexpensive, τουλάχιστον εκείνες τις εποχές, από ενα σημείο και ύστερα το inexpensive αλλαξε σε Independent. Συστοιχία πλεοναζόντων ανεξάρτητων δίσκων. ΟΚ μην προσπαθήσει κανείς να το καταλάβει στα ελληνικά, μοιάζει λίγο με εκείνο το Ασσύμετρη απειλή που είχε πει καποτε καποιος πολιτικός μας :D . Η ουσία είναι ότι το RAID, εχει πολλές υλοποιήσεις και καποιες απ'αυτές προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια, αλλες καμία ασφάλεια αλλά τη μέγιστη ταχύτητα, αλλες προσφέρουν και τα 2 αλλά σε ποσοστό 50/50, κι αλλες πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων μεν αλλά πρέπει να είναι το σύστημά σου έτσι σεταρισμένο ώστε αν χαθεί ενας δίσκος, να ενημερωθείς άμεσα π.χ. με κάποιο μαιλ ή καποια ηχητική/οπτική ένδειξη ότι “Ε φίλε, αμα σκάσει ακόμα ένας δίσκος, θα χαθούν τα δεδομένα σου”. Δε θα αναφέρω όλες αυτές τις υλοποιήσεις αλλά μόνο τις πιο συνηθισμένες και θα σταθώ λίγο σε μία.

Οι πιο συνηθισμένες υλοποιήσεις είναι:

  • RAID 0 το οποίο απαιτεί 2 δίσκους και η χωρητικότητά που προσφέρει είναι το σύνολο της χωρητικότητας όλων των δίσκων. Π.χ 2 δίσκοι του 1ΤΒ σε RAID0 προσφέρουν σύνολο 2ΤΒ. Πετυχαίνει κανείς μεγάλη ταχύτητα αφου τα δεδομένα, μεσω καποιου αλγορίθμου, διαμοιράζονται στους δίσκους (δεν ξέρεις σε ποιόν δίσκο είναι ποιό αρχείο), αλλα εχει μηδενική ασφάλεια. Ενας να χαθεί, πάνε όλα. Η εμπειρία μου λέει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αξίζει πολύ σε κόστος. Δηλαδή αν θες να ριπάρεις μια ταινία, εχεις 2x500GB στις 7.200rpms ή 2 μικρότερης χωρητικότητας αλλά στις 10.000 στροφές οι οποίοι στην κυριολεξία απογειώνουν τη διαδικασία. Στη δουλειά μου, τέτοιες υλοποιήσεις τις κάνω όταν θελω να κανω δειγματοληψία με πολύ μεγάλη συχνότητα από ενα υλικό που κινείται μπροστά από μια πηγή λήψης (π.χ. ενα μετρητή πάχους) σε πολύ μεγάλη ταχύτητα, και δε θέλω το πρόγραμμά μου να ζορίζεται να γράψει τις τιμές αυτές σε αρχείο στο δίσκο.
  • RAID 1, το γνωστό σε όλους mirror, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον 2 δίσκους και η συνολική του χωρητικότητα είναι το σύνολο των δίσκων δια δύο, δηλαδή αν εχεις 6 δίσκους των 2ΤΒ, η μέγιστη χωρητικότητα που μπορείς να δεις, θα είναι όχι τα 12 αλλά τα 6ΤΒ, αφου οι 3 από τους 6 θα λειτουργούν ως backup των αλλων 3. Ειναι η υλοποίηση που μας αφορά περισσότερο από τις υπολοιπες, γιατί με ενα λογικό κόστος (2 δίσκοι) εχουμε πολύ μεγάλη προστασία δεδομένων, και πλέον υλοποιείται από το σύνολο των κατασκευαστών μητρικών πλακετών. Δεν έχει πολύ καλή ταχύτητα εγγραφής δεδομένων, δηλαδή αν εχετε μια βάση δεδομένων 200GB στην οποία γίνονται καταχωρήσεις ανελλιπώς, δεν προτείνεται αυτή η υλοποίηση. Αν όμως η βαση αυτή είναι από το αρχείο σας και την έχετε μονο για ανάγνωση, τότε εχετε πολύ καλή ταχύτητα και φυσικά πολύ μεγαλη ασφάλεια. Προτείνω ανεπιφύλακτα να στήνετε σε RAID1 το λειτουργικό ενός υπολογιστή που θέλετε να είναι μονίμως online, ακομα κι αν σκάσει ενας δίσκος του. Θα επιλέξετε βέβαια μικρούς δίσκους γιατί το λειτουργικό δε θελει μεγάλους.
  • RAID 5, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον 3 δίσκους και το σύνολο της χωρητικότητας είναι το σύνολο των δίσκων μείον ενας, δηλαδή αν επιλέξετε 4 δίσκους των 1 ΤΒ, η ωφέλιμη χωρητικότητα θα είναι 3ΤΒ. Χρησιμοποιούνται ΚΑΙ οι 4 δίσκοι, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε από τον καθένα να χρησιμοποιείται ενα κομμάτι χωρητικότητας για να υπολογίζεται η ισοτιμία των δεδομένων, το parity όπως λεμε (εμείς που ξέρουμε :D ), και το σύνολο αυτών των κομματιών χωρητικότητας αν συναθροιστεί, μας κάνει 1ΤΒ (στην πιο πανω περίπτωση με τους 4 δίσκους). Αν σκάσει ενας δίσκος, το σύστημα εξακολουθεί και δουλεύει, πρέπει όμως ΑΜΕΣΑ να αντικαταστήσουμε τον χαλασμένο δίσκο, με εναν καινούριο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ίσης χωρητικότητας με τον χαλασμένο(γιατί αν σκάσει ακόμα ενας, τέλος). Τότε το σύστημα θα διαμοιράσει ξανά τα δεδομένα, κάτι που λέγεται rebuild και διαρκεί πολλές ώρες. Είναι η πιο κοινή υλοποίηση σε εταιρίες μεγάλου ή και (μικρο)μεσαίου βεληνεκούς με μεγάλους διακομιστές. Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι πολύ μεγάλη, αλλά η ταχύτητα εγγραφής όχι και τόσο και ο λόγος είναι ότι για κάθε δεδομένο που γράφεται στους δίσκους, γίνεται και ο υπολογισμός του parity που αναφέραμε πιο πανω. Ακομα και ενα μικρό αρχείο να μετακινηθεί, το parity θα γραφτεί και στους 4 δίσκους. Με λίγα λόγια, οι δίσκοι αυτοι ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!!! Δεν προτείνεται για το σπίτι και λόγω κόστους αλλά και λόγω υλοποίησης. Σα να αγοράζεις φορτηγό να πας τα παιδιά σου στο σχολείο. Δε συμφέρει :D .
  • RAID10, το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων, με τη μεγιστη προστασία των δεδομένων. Η υλοποίηση του εχει ως εξης. Φανταστείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι ενα μεγαλο tower με 4 θεσεις για δίσκους σε κάθετη διάταξη ανα ζευγάρια. Εχει 2 ράφια 2 θέσεων το καθένα να το πούμε απλά. Εχετε 4 δίσκους του 1ΤΒ ο καθένας. 2 δίσκους εχετε στο πανω ράφι (ο ενας δίπλα στον αλλο) και τους αλλους στο κάτω ράφι.Το RAID0+1 χρησιμοποιεί τους 2 δίσκους του πάνω ραφιού για να υλοποιήσει RAID1(δηλαδή 1+1=1ΤΒ) και τους αλλους 2 απο κατω για να υλοποιήσει RAID0. Το σύνολο θα είναι 1ΤΒ το πανω ράφι και 1ΤΒ το κάτω ράφι, σύνολο 2. Μπορείτε να χάσετε και τους δυο δίσκους του κάτω ραφιού, και το σύστημα να δουλεύει. Εχω κανει καποια RAID10 στη δουλειά μου, αλλά δε νομίζω να το ξανακάνω σύντομα γιατί απαιτεί να εχω αρκετούς spare δίσκους ίδιας χωρητικότητας για ενα και μόνο σύστημα.



Οπως είπα, το RAID1 είναι αυτό που προσφέρει τη μεγιστη προστασία δεδομένων για οικιακή χρήση χωρίς να κουνήσει κανείς το μικρό του δαχτυλάκι. Πολλές μητρικές πλακέτες που υλοποιούν RAID, προσφέρουν τη δυνατότητα σε ενα RAID1 να μπορεί κανείς να ορίσει εναν επιπλέον δίσκο ως hot-spare. Δηλαδή αν χαλάσει ενας εκ των 2 δίσκων του RAID1, αυτός ο εξτρα δίσκος να παρει τη θέση του χαλασμένου, τα Windows να σας εμφανίσουν καποιο μήνυμα για την εναλλαγή αυτή και να σας ενημερώσουν ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε το χαλασμένο. ΟΚ, δε θα το κανουν τα Windows αλλά το πρόγραμμα που εχει ο κατασκευαστής για να ενημερώνει το χρήστη για τέτοια θέματα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα δίνει τέτοιο πρόγραμμα. Πολλοί κατασκευαστές για να μειώσουν το κόστος, δίνουν ενα πολύ τυπικό πρόγραμμα με ελάχιστες δυνατότητες (απλά εμφανίζουν ενα εικονίδιο στο taskbar, χωρίς email ή κατι αλλο πιο εξειδικευμένο). Προσωπικά προτιμώ προιόντα που περιέχουν Intel ή Nvidia chipset καθότι και οι 2 δίνουν πολύ καλά προγράμματα για τα RAID τους.

Το εξαρχής στήσιμο ενός υπολογιστή με Windows επανω σε RAID προυποθέτει ότι θα έχετε αντιγράψει το αντίστοιχο πρόγραμμα οδήγησης σε μια δισκέτα (αν εχετε λειτουργικό μεχρι Windows 2003) ή σε USB (τα Vista/7 δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσετε το προγραμμα μεσα σε καποιο αλλο μεσο περαν της δισκέτας), να ξεκινήσετε το λειτουργικό, να πατήσετε F6 για να εγκαταστήσετε καποιο αλλο πρόγραμμα μέσων αποθήκεύσης (mass storage device) και εκεί παρέχετε τη δισκέτα ή το usb (ή ακόμα και το cd με το πρόγραμμα, αν εχετε και 2ο DVD στον υπολογιστή σας) και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στην οθόνη σας. Αν εχετε ενα σύστημα που δουλεύει σωστά εδώ και π.χ. 3 χρόνια και ξαφνικά αναβαθμίσατε τη μητρική σας και θέλετε και RAID, εκεί περιπλέκονται τα πράγματα γιατί όταν θα συνδέσετε τον παλιό σας δίσκο στο νεο σύστημα, θα παρετε μια μεγαλοπρεπή μπλε οθόνη αφου τα υπαρχοντα Windows δεν έχουν το driver του raid controller της νεας μητρικής. Καθότι μου έχει τύχει απειρες φορές στη δουλειά μου κάτι τέτοιο, η εγγηυμένη λύση που ακολουθώ παντοτε είναι να παίρνω image του υπάρχοντος δίσκου σε εναν αλλο IDE δίσκο (οι νεες μητρικές πλέον διαθέτουν ενα και μοναδικό IDE κανάλι και σχεδόν υπάρχει για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεοι :D ), να ρυθμίζω στο BIOS ότι τα SATA κανάλια της μητρικής θα υποστηρίζουν RAID, να ξεκινάω με τον IDE δίσκο, όταν τα Windows ξεκινήσουν θα βρουν νεες συσκευές και μια εξ'αυτών θα είναι ο RAID controller. Βαζω όλους τους απαραίτητους drivers, και στο τέλος εχω ενα σύστημα χωρίς θαυμαστικά στον device manager. Μετά, αφου βεβαιωθώ ότι όλα είναι ΟΚ, τοποθετώ 2 δίσκους στο σύστημα σε RAID υλοποίηση (0 ή 1 δεν παίζει ρόλλο στο παραδειγμα που αναφέρω), φτιάχνω ενα λογικό δίσκο(logical drive) από αυτούς τους 2 δίσκους, ξεκινώ τον υπολογιστή σε καθαρό DOS , και με το Ghost της Symantec κλωνοποιώ τον IDE δίσκο στο λογικό drive που μόλις έφτιαξα. Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρώ τον IDE και το σύστημα ξεκινά μια χαρά στους νέους δίσκους.

Αν εχετε καποιο αλλο λειτουργικό, η διαδικασία θα είναι παρόμοια, μεχρι ενός σημείου βεβαίως, γιατί π.χ. με το Linux δεν ξέρω τι παίζεται όταν αλλάξει ο mass storage controller. Σίγουρα θα υπαρχει κι εκεί καποια ευκολη διαδικασία.

Για να καταλήξω, το backup των δεδομένων είναι απαραίτητο αν είστε επαγγελματίας, ανεξαρτήτως του πως εχετε στήσει τον υπολογιστή σας (ή το server σας). Το RAID1, μιας και αυτό είναι το πλεον συνηθισμένο για οικιακή ή μικρού βεληνεκούς επαγγελματική χρήση, χρειάζεται για να εχετε διαθέσιμα τα δεδομένα σας, αν καταστραφεί ενας εκ των 2 δίσκων είτε λόγω αστοχίας υλικού είτε λόγω bad-blocks. Επίσης ετσι έχετε και ενα άμεσο backup, αλλά αν παρει φωτιά ο υπολογιστής σας, τα χασατε όλα. Ομως, αν χαλασει η εγκατάσταση των Windows, αυτό θα γίνει και στους 2 δίσκους. Αν κολλήσετε ιό, το ίδιο και το αυτόν. Αν σβήσετε ενα αρχείο, επίσης το ίδιο. Ομως, αν θελετε τη μεγιστη προστασία σε συνδυασμό με ενα συχνό backup, το RAID1 κατά τη γνώμη μου είναι μονόδρομος σε πολύ λογικό κόστος

Επιμένω, δεν είναι πανάκεια το RAID, όπως δε σημαίνει ότι θα ζήσεις 100 χρόνια αν μένεις μονίμως μεσα στο σπίτι σου. Προσφέρει όμως 100% διαθεσιμότητα σε περίπτωση καταστροφής του ενός εκ των 2 δίσκων, και ενα 75% προστασίας με το υπόλοιπο 25 να είναι η χρήση ενός καλού UPS και, αν είσαι και επαγγελματίας, ενα συχνό backup μια φορά τη βδομάδα.

Ελπίζω να σας διαφώτισα.

ΥΓ. Παντα το λεω ότι αν είσαι επαγγελματίας και δεν εχεις backup δεδομένων είναι σα να μην εχεις δεδομένα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.

Εδώ και αρκετό καιρό "παίζω" με την ιδέα να φτιάξω RAID 1 τον δίσκο που είναι εγκατεστημένα τα Windows, καθότι αυτός είναι που δέχεται τις περισσότερες αλλαγές καθημερινά και εκεί είναι που έχω ελλειπή προστασία. Για τους υπόλοιπους storage δίσκους, ένας 2 TB που τον κρατάω offline όλη την ώρα εκτός από όταν παίρνω backup είναι επαρκής νομίζω.

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

Μπορεί να στηθεί RAID 1 σε ήδη λειτουργόν σύστημα (Windows 7/32) χωρίς να κάνουμε format; Δηλαδή ο 1 TB C:\ που έχω, μπορεί να κλωνοποιηθεί σε RAID 1 προσθέτοντας ακόμη 1 TB δίσκο; Χωρίς όμως να γίνει νέα εγκατάσταση Windows; Αν ναι, μπορεί κάποιος να περιγράψει την διαδικασία; Ρωτάω γιατί κάποιοι γνωστοί μου είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο και με απογοήτευσαν. TIA για οποιαδήποτε πληροφορία. ΜΟΝΟ αν είστε σίγουροι όμως, μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι. :p
 
Μπράβο Rygar!

Πολύ ωραίο και διαφωτιστικό άρθρο!
 
Πολύ ενδιαφέρον και καταπιστικότατο. Εγώ να σημειώσω ότι παίζω με raid εδώ και αρκετά χρόνια, σε Linux όμως.

Είχα δοκιμάσει αρχικά κάτω απο Windows με ειδικό hardware raid controller αλλά επειδή ήθελα να έχω το μηχάνημα always on, αποφάσισα να στήσω ένα gentoo linux box, το οποίο κάνει πλέον τον router και τον file server. Είναι περισσότερο φασαρία και θα πρέπει να διαβάσετε λίγο παραπάνω αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ αξιόπιστο.

Εγώ δουλεύω σε RAID 1 (κλασικά). Έχω στημένο το λειτουργικό σε δικό του ανεξάρτητο δίσκο και χρησιμοποιώ άλλους δύο δίσκους για το raid. Βέβαια να μου πείτε αν σκάσει ο δίσκος του λειτουργικού. Είναι αυτό κάποιο πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να έχω λύσει καθώς πέρνω backup (image) του δίσκου που έχει το λειτουργικό. Μία φορά έκανα ήδη τη μεταφορά σε άλλο δίσκο και φαίνεται να παίζει.

Ευχαριστούμε Rigar για τις αναλυτικές πληροφορίες και ελπίζω και άλλοι να κατάλαβαν την χρησιμότητα του raid. Θα κοπιάσετε αρχικά για να το στήσετε αλλά μετά θα έχετε για χρόνια το κεφάλι σας ήσυχο.
 
Στα windows στα ultimate έχεις και εκεί repeated backup (τουλάχιστον στα δικά μου Vista).

Από κει και πέρα ξεκινάνε οι πειραματισμοί.

Time slider automated ZFS snapshots. Χρειάζεστε μερικές γνώσεις παραπάνω σε UNIX (για την ακρίβεια Solaris), δεν ξέρω αν παίζει σε freeBSD αλλά πρακτικά το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το time machine του OSX χωρίς το γραφικό περιβάλλον.

Αν στήσετε ένα μηχανάκι (σαν NAS) με ένα samba π.χ και ρίχνετε εκεί τα αρχεία σας, έχετε repeated snapshots σε intervals που βάζετε εσείς, compression, encryption και mirroring αυτόματα χωρίς πολλά-πολλά.

Οι χρήστες Unix έχουν και το rsync που συνχρονίζεις δύο file systems με ένα crontab. Εύκολη/βατή λύση. Έτσι γίνεται και backup ο server του retromaniax, γίνεται συνεχώς rsync με ένα μηχάνημα που έχω σπίτι μου. Αν σκάσει ο δίσκος, έχεις χάσει μέχρι το τελευταίο rsync, οπότε άντε να χάσουμε μερικές ώρες.
 
Μολις εσπασες το ρεκορ με αγνωστες λεξεις σε ενα ποστ,να περασεις απο τα κεντρικα να παραλαβεις το δωρακι σου. :p


Εγω τα εχω στο pc και σε δυο εξωτερικους backupι,oι πιθανοτητες να μπαρουτιασουν και οι τρεις μαζι ειναι μηδενικες,simple is always the best something!
 
Εγώ θα έλεγα ένας δίσκος να βρίσκεται πάντα μακριά από τον υπολογιστή. Βασικά σε άλλο σπίτι.

Πες ότι μπουκάρει κάποιος και σου τα παίρνει, όσα backup και να έχεις .... δεν.

Εγώ έχω έναν encrypted (trucrypt) κλειδωμένο σε ένα συρτάρι στη δουλειά.

Τα μικρά αρχεία είναι πάντα σε cloud storage.
 
Υπάρχουν 2 είδη αρχείων που θέλουμε να κάνουμε backup

1. Τα προσωπικά (είτε επαγγελματικά είτε οικογενειακά)

2. Τα "κοινόχρηστα" (ταινίες, retro συλλογές όπως MAME, τραγούδια, κτλ).

Για τα πρώτα το RAID είναι σωτηρία. Πλέον έχω hardware RAID5 με 6 δίσκους (ωφέλιμη χωρητικότητα Ν-1=5 δίσκων) και κοιμάμαι ήσυχος. Βέβαια στα πολύ σημαντικά αρχεία κρατάω και αλλού backup για τους λόγους που ανάφερε ο shock.

Για τα δεύτερα υπάρχει πιο αξιόπιστη λύση: Το μοίρασμα με φίλους. Δώσε την συλλογή σου σε 3 φίλους και σίγουρα θα μείνει ασφαλής. Προσωπικά όποτε είχα χάσει από χτύπημα δίσκων κάποια αρχεία, τα έπαιρνα ξανά από φίλους που τα είχαν πάρει από εμένα.
 
Ρηγανάκο, αργείς, αλλά "ζωγραφίζεις"!

Λοιπόν, το άρθρο σου είναι εξαιρετικό - δε νομίζω ότι υπάρχει απλούστερος τρόπος να εξηγήσεις τις RAID υλοποιήσεις.

Πράγματι κι εγώ στη δουλειά, χρησιμοποιώ κυρίως RAID 1, σε όλα τα «κρίσιμα» μηχανήματα. Ανεξάρτητα από τα λοιπά Back ups, υπάρχει πρώτα απʼ όλα το RAID!

Αντί του Ghost της Symantec (την οποία εταιρία αυτή, ποτέ δεν την χώνεψα), χρησιμοποιώ το ACRONIS (με το Universal Restore Boot), που κάνει εξαιρετική δουλειά.

ΥΓ. Παντα το λεω ότι αν είσαι επαγγελματίας και δεν εχεις backup δεδομένων είναι σα να μην εχεις δεδομένα!
Αν είσαι επαγγελματίας και δεν έχεις back up Νίκο μου, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ επαγγελματίας….

Και όχι back up, του στυλ «πήρα back up»… Back up διαπιστευμένο, που να το κάνεις restore κάθε μέρα και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να γυρνάς τους χρήστες στο back up και να δουλεύουν εκεί για λίγο,

για να τροποποιείς και να ελαχιστοποιείς το downtime. ΑΥΤΟ είναι back up επαγγελματία, κατʼ εμέ… Και με αυτό, πάω σε αυτό το σχόλιο:

Εγω τα εχω στο pc και σε δυο εξωτερικους backupι,oι πιθανοτητες να μπαρουτιασουν και οι τρεις μαζι ειναι μηδενικες,simple is always the best something!
Aardvark, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω! :)

Μηδενικές, δεν είναι ποτέ! Το δυνατόν ελάχιστες όμως, ναι! :)

Πραγματική ιστορία – με σκόπο να δώσω έμφαση στην γκαντεμιά και στο «μηδενικές»: :D

Καλοκαίρι 2010 – πέφτει ο Domain Controller της εταιρίας που δουλεύω. Η προϊσταμένη της μηχ/σης σε άδεια και είμαι μόνη μου… 3πλό back up! Image σʼ έναν NAS, image σε 2ο NAS σε άλλο κτίριο και ο εφεδρικός Domain Controller…

Το «γκράου» έγινε 12 το μεσημέρι και κατόρθωσα να ξανασηκώσω τον dc στις 4 η ώρα τα χαράματα… Αστοχία και στα 3 back ups.

O Dc εγκαταστάθηκε από την αρχή και κατά τύχη, είχα κρατημένο ένα 6 μηνο back up που είχε τις ρυθμίσεις του Active Directory…. Δεν τολμάω να σκεφτώ τι ακόμα χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί….

Μετά από αυτό, που ήταν πραγματικά worst case scenario, εισηγήθηκα διάφορες αλλαγές, που επιτέλους δόθηκε το budget για να υλοποιηθούν… Βέβαια, ακόμα και τώρα δε μπορώ ποτέ να είμαι σίγουρη….

P.S. Κάθε βδομάδα, αλλάζω έναν εξωτερικό σκληρό και τον πάω σπίτι μου, να είμαι σίγουρη ότι θα έχω ΚΑΙ ΕΚΕΙ back up!....

Paranoid? Ίσως! Αλλά τουλάχιστον κοιμάμαι πιο ήσυχη!

Τώρα, για το σπίτι – εκεί είμαι στον αντίποδα!.... :p

Ένας εξωτερικός σκληρός και τα σημαντικά αρχεία σε cloud τοποθεσίες! Υπέρ-καλύπτομαι! :D
 
Τώρα, για το σπίτι – εκεί είμαι στον αντίποδα!.... :p Ένας εξωτερικός σκληρός και τα σημαντικά αρχεία σε cloud τοποθεσίες! Υπέρ-καλύπτομαι! :D
Ναι και εγω για αυτο μιλαω,δεν υπαρχει περιπτωση επιμενω να εχεις δυο εξωτερικους στο συρταρι και το pc σου και να την πατησεις απο μηχανικη βλαβη.
 
Aardvark είπε:
Ναι και εγω για αυτο μιλαω,δεν υπαρχει περιπτωση επιμενω να εχεις δυο εξωτερικους στο συρταρι και το pc σου και να την πατησεις απο μηχανικη βλαβη.
Πάντως, άσχετο με το raid - σχετικό με το back up (νομίζω το είπε και ο Αντώνης πιο πάνω): Πάνε έναν από τους 2 σκληρούς σε άλλο χώρο! Θα έχεις καλύτερη ασφάλεια....
 
Ειναι λιγο creepy που θεωρουμαι φυσιολογικο,πιθανον πεστε το οπως θετε μια πιθανη μπουκα στο σπιτι μας η και φωτια,το τελευταιο πραγμα θα ειναι η δισκοι σε τοιαυτη περιπτωση. :)
 
Aardvark είπε:
Ειναι λιγο creepy που θεωρουμαι φυσιολογικο,πιθανον πεστε το οπως θετε μια πιθανη μπουκα στο σπιτι μας η και φωτια,το τελευταιο πραγμα θα ειναι η δισκοι σε τοιαυτη περιπτωση. :)
Πράγματι! :D
 
Maddog είπε:
Το ερώτημα μου είναι το εξής:

Μπορεί να στηθεί RAID 1 σε ήδη λειτουργόν σύστημα (Windows 7/32) χωρίς να κάνουμε format; Δηλαδή ο 1 TB C:\ που έχω, μπορεί να κλωνοποιηθεί σε RAID 1 προσθέτοντας ακόμη 1 TB δίσκο; Χωρίς όμως να γίνει νέα εγκατάσταση Windows; Αν ναι, μπορεί κάποιος να περιγράψει την διαδικασία; Ρωτάω γιατί κάποιοι γνωστοί μου είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο και με απογοήτευσαν. TIA για οποιαδήποτε πληροφορία. ΜΟΝΟ αν είστε σίγουροι όμως, μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι. :p
Γίνεται 100% Βασίλη! Φορμάτ θα γίνει σίγουρα γιατί αν, ας πούμε ότι εχεις δίσκο 250GB, τοποθετήσεις εναν ακόμα δίσκο 250GB και πας στον RAID controller (στην αρχή όταν ξεκινά ο Η\Υ θα σου βγάζει εναν συνδυασμό πλήκτρων να πατήσεις) και του λες ότι "θελω ο Χ δίσκος (ο υπάρχων) με τον Ψ δίσκο να γίνουν RAID1" το σύστημα θα σου σβήσει τα παντα και στο τονίζει με ενα έντονο μήνυμα! Η πιο εύκολη και ξεκάθαρη διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις για να κανεις τη δουλειά χωρίς να χάσεις τίποτα (με φορμάτ όμως ελέω RAID) είναι η ακόλουθη:

  1. Με το Ghost (ή οποιο αλλο πρόγραμμα εχεις για κλωνοποίηση δίσκων, π.χ. το Acronis) κλωνοποιείς τον υπάρχοντα δίσκο σου σε εναν IDE ιδίας χωρητικότητας
  2. Ξεκινάς τον υπολογιστή σου με τον IDE δίσκο
  3. Τα Windows θα σου βρουν τον RAID controller (ο οποίος μπορεί να είναι είτε μια κάρτα PCI(e) που εβαλες στο υπαρχον motherboard είτε μια εντελώς καινούρια μητρική με ενσωματωμένο RAID)
  4. Φορτώνεις τους drivers από το CD, κανεις επανεκκίνηση και βεβαιώνεσαι ότι δεν εχεις θαυμαστικά στο Device manager
  5. Κανεις shutdown, συνδέεις το 2ο δίσκο που αγόρασες σε ενα από τα αλλα SATA κανάλια(μαζί με τον υπαρχοντα δίσκο) και ξεκινάς.
  6. Μπαίνεις στο RAID controller με καποιο συνδυασμό πλήκτρων(αναλόγως τον κατασκευαστή) και φτιάχνεις το RAID επιλέγοντας τους 2 δίσκους. Ο,τι έχει ο υπάρχων δίσκος, θα χαθεί (το φορμάτ που λένε οι φίλοι σου,εκτός κι αν με φορμάτ εννοούν ότι κανεις φορμάτ μεσα από μια νεα εγκατάσταση Windows χάνοντας την παλιά και όλες τις εφαρμογές που είχες βαλει)
  7. Ξεκινάς, το σύστημα είτε θα σου βγάλει μήνυμα ότι δεν υπάρχει λειτουργικό είτε θα εντοπίσει τον πρώτο δίσκο που θα βρει με λειτουργικό (υπόψην το σύστημα έχει μεν 3 φυσικούς δίσκους, αλλά οι λογικοί δίσκοι είναι 2, ο IDE και το RAID1). Αν δεν ξεκινήσει, τότε πρέπει στην αρχή να πατήσεις καποιο F πλήκτρο, για να σου εμφανίσει μενού να επιλέξεις συσκευή εκκίνησης, η οποία μπορεί να είναι μια δισκέτα, ενας δίσκος, ενα USB, το δίκτυο κλπ κλπ, εσύ θα επιλέξεις το δίσκο που είναι συνδεδεμένος στο IDE κανάλι.
  8. Λογικά θα ξεκινήσουν τα Windows. Αστα να ξεκινήσουν, και κανε επανεκκίνηση ώστε να ξεκινήσεις την κλωνοποίηση. Τo Ghost θα σου εντοπίσει 2 λογικούς δίσκους, το Acronis πιθανόν να σου εντοπίσει 3 δίσκους γιατί δε θα έχει driver για τον RAID controller σου. Προτείνω το Ghost, εμείς αυτό χρησιμοποιούμε εδώ περα (και για online remote backup το Acronis)
  9. Κανεις disk-to-disk κλωνοποίηση, αφαιρείς τον IDE και ξεκινάς από το RAID1 χωρίς να εχεις χάσει τίποτα!!!! Για να δεις αν σου παίζει το RAID, μπορείς την ώρα που είσαι στο λειτουργικό, να βγάλεις το ρεύμα ενός εκ των 2. Το σύστημα θα πρέπει να εξακολουθεί να δουλεύει και εάν εχεις βαλει και το πρόγραμμα διαχείρισης του RAID που δίνει ο κατασκευαστής, θα δεις και μήνυμα μεσα στο πρόγραμμα αυτό ότι το RAID1 εναι degraded (υποβαθμισμένο). Αν ξανασυνδέσεις το δίσκο σου την ώρα που δουλεύουν τα Windows, πολύ πιθανόν να ξεκινήσει το Rebuild αυτόματα. Αν όχι, τότε κανε shutdown, και το rebuild θα ξεκινήσει μονο του.


Ουφ!!!

D@redevil είπε:
Ρηγανάκο, αργείς, αλλά "ζωγραφίζεις"!
Αν είσαι επαγγελματίας και δεν έχεις back up Νίκο μου, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ επαγγελματίας….
Καποιος που είναι ιατρός, και χάσει τα δεδομένα του, δεν παυει να είναι καλός γιατρός. Εγώ όμως, αν χάσω δεδομένα ενω διαλαλάω για το RAID1, τότε ναι δεν είμαι επαγγελματίας, ή είμαι αμελής επαγγελματίας (τουλάχιστον με τον εαυτό μου)
 
...όπως είχε πει και ο Linus Torvlads "Real men don't use backups...they place their stuff on a public FTP server and let other people make copies" !!! χαχαχαχαχ....
 
Rygar είπε:
Καποιος που είναι ιατρός, και χάσει τα δεδομένα του, δεν παυει να είναι καλός γιατρός. Εγώ όμως, αν χάσω δεδομένα ενω διαλαλάω για το RAID1, τότε ναι δεν είμαι επαγγελματίας, ή είμαι αμελής επαγγελματίας (τουλάχιστον με τον εαυτό μου)
Ρε συ, με τον όρο "επαγγελματίας" δεν εννοούμε μανάβης! :D Εννοούμε πληροφορικάριος! (και μάλιστα, όχι από τους "θεωρητικούς"! Από τους "μάχημους")

Τώρα, αν κάποιος που είναι γιατρός, χάσει τα δεδομένα του λόγω back up, ή είναι αμελής (που να με συμπαθάς, αρκετοί από τους χρήστες είναι), ή "νόμιζε" ότι έπαιρνε back up, ή εμπιστεύτηκε σε λάθος άνθρωπο αυτό το task!

Τεσπα, μη σου καταστρέφω το τόπικ (και είναι από τα καλύτερα - απλούστερα που έχω διαβάσει!).

Eννοούμε το ίδιο πράγμα! ;)
 
Time Machine και τρεις WD My Book Studio Edition II των 4TB ο καθένας(οι καλύτεροι δίσκοι που είχα ποτέ-έχω εκδόσεις τους και σε 1 και 2TB).
 
noxrider είπε:
Time Machine και τρεις WD My Book Studio Edition II των 4TB ο καθένας(οι καλύτεροι δίσκοι που είχα ποτέ-έχω εκδόσεις τους και σε 1 και 2TB).

Mac και εσύ βλέπω... ;)
 
D@redevil είπε:
Καλοκαίρι 2010 – πέφτει ο Domain Controller της εταιρίας που δουλεύω. Η προϊσταμένη της μηχ/σης σε άδεια και είμαι μόνη μου… 3πλό back up! Image σʼ έναν NAS, image σε 2ο NAS σε άλλο κτίριο και ο εφεδρικός Domain Controller…
Ειχες 2 Domain Controllers που δουλευαν ταυτοχρονα και σκασανε και οι 2 σχεδον μαζι? Μα τι εγινε εκεινη τη μερα στο κτιριο? Ουτε ο Μητσοτακης δεν εχει τετοιες δυναμεις. Εκτος αν το προβλημα ηταν κανενα corruption στο Active Directory που εγινε replicated και τα ρημαξε ολα, οποτε ουτε RAID σε εσωζε ουτε τιποτα. Αλλα δεν εχω δει ποτε ο ιδιος να συμβαινει κατι τετοιο.

Εγω για τα προσωπικα μου αρχεια παντως εχω αποφασισει οτι για τα περισσοτερα απλα δεν αξιζει τον κοπο να παρω backup. Ειναι ολα σε 5 εξωτερικους σκληρους. Το να παρω x2 τους δισκους και να καθομαι να τους συγχρονιζω καθε μηνα απλα δεν παιζει. Αν γινει το μοιραιο ας χαθουν οι ταινιες, σειρες, παιχνιδια και οτι αλλο εχω μαζεψει και δεν εχω πεταξει επειδη απλως δεν πεταω τιποτα! Οσα ειναι οντως σημαντικα υπαρχουν και στο δισκο του PC. Αν σκασουν ταυτοχρονα, το πολυ πολυ να παθω καταθλιψη αλλα θα μου περασει!
 
Για μικρα και σημαντικα αρχεια -κειμενα, φωτο κλπ, υπαρχει και η λυση της αποστολης αυτων με email στον εαυτο μας... :)
 
Πίσω
Μπλουζα