markk
Retro Member
- Αντιδράσεις
- 5
Καλησπέρα. Σήμερα αγόρασα ένα παλιό λάπτοπ. Μου το πουλήσανε για 486 με πρόβλημα στα floppy. Όταν ήρθα σπίτι και το άνοιξα, βλέπω να γράφει CPU Speed 10MHz, 640kb RAM, και φορτώνει DOS. Αλλά όχι από σκληρό δίσκο! Είχε το dos 3.31 σε rom. Μόνο τα command.com,config/autoexec, format/diskcopy και άλλο ένα για το πληκτρολόγιο. Έχει μόνο αυτά τα 6-7 αρχεία και έχει ελεύθερο χώρο μόνο 7kb, αλλά φυσικά επειδή είναι rom δε μπορεί να γραφτεί τίποτα. Η οθόνη του είναι lcd, αλλά όταν λέμε lcd, πάρα πολύ παλαιού τύπου, δηλαδή όπως ακριβώς ήταν αυτή του πρώτου game boy. Από ότι είδα στις επιλογές σε κάτι dip switches πρέπει να είναι cga. Επίσης έχει στη μια πλευρά 2 σειριακές 9pin και μία παράλληλη, και στην αριστερή πλευρά μια 9πινη θηλυκή υποδοχή(μάλλον για οθόνη cga) και άλλη μία θηλυκή 25πινη όμοια με την παράλληλη, που μαντεύω ότι χρησιμοποιείται για να συνδεθεί εξωτερικό floppy. Ανοίγοντάς το, παρατηρώ ότι ο επεξεργαστής γράφει OKI M80C86-10, έχει 512kb μνήμη σε τσιπάκια κολλημένα, και επίσης έχει 2 υποδοχές γεμάτες με simms. Τα simms είναι 2 256άρια, που όταν τα έβγαλα η μνήμη πήγε στα 512, οπότε μαντεύω πως ότι βάλεις τα βλέπει για +128... Πάμε τώρα στα προβλήματα.... Το floppy δε δουλεύει όντως. Αν και ανάβει το λαμπάκι δε διαβάζει καθόλου. Το θέμα είναι τώρα ότι έχει μια υποδοχή με 26Pins, μέσα στα οποία δίνει και τροφοδοσία. Από την άλλη έχει και σκληρό δίσκο, ο οποίος είναι ένας conner μικρούλης, μοντέλο cp-2024 από ότι είδα 21ΜΒ. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι ο δίσκος, αλλά πρώτον, η μπαταρία τα είχε φτύσει και δεν είχε κρατήσει ρυθμίσεις, και έτσι δεν ξέρω τι να του βάλω... Όχι ότι δεν τα βρήκα τα στοιχεία του, αλλά στο setup του από τα γνωστά στοιχεία έχει μόνο το cylinders και heads. Μετά έχει άλλα 3 πεδία με τίτλο srwc/wpcom/ ctrl και φυσικά έχει και 46 στάνταρ τύπους δίσκων. Δοκίμασα μερικούς από αυτούς αλλά δε δουλεύει ο δίσκος. Από εκεί και πέρα έχει μια υποδοχή που είναι πιο μικρή από την κανονική και είναι 44επαφών αντί για 40(λογικό γιατί δίνει και ρεύμα από εκεί). Τώρα το μηχάνημα αυτό δεν πρόκειται να δουλεύει συνέχεια, απλά θα ήθελα μια και το έχω να μπορέσω να τρέξω κάτι να δω πως πάει... Για αυτό θα ήθελα να βρω μια οποιαδήποτε λύση. Το ότι έχει dos σε rom βοηθάει γιατί όπως και να έχει μπορεί να ξεκινήσει. Μετά όμως δεν ξέρω τι να κάνω.... Έχω σκεφτεί πρώτον να ψαξω για άλλο floppy, αλλά δεν ξέρω από ποιο μηχάνημα θα μπορούσε να είναι συμβατό. Έπειτα ίσως να μπορούσα να χρησιμοποιήσω την εξωτερική υποδοχή για floppy, αλλά και πάλι δεν ξέρω ποια μηχανήματα είχανε τέτοιο εξωτερικό που να έχει σύνδεση σαν παράλληλη. Ακόμα έχω σκεφτεί αν μπορούσα να βάλω κάποιον αντάπτορα στην υποδοχή του δίσκου και να βάλω μια καρτα sd, αλλά πάλι φοβάμαι ότι θα πέσω στο περίεργο Setup και δε θα ξέρω πως να τον κάνω να δουλέψει... Εννοείται ότι δεν καίγομαι να έχει και δίσκο το μηχάνημα, και με ένα (λειτουργικό) floppy είμαι καλυμμένος. Άμα έχει κάποιος καμιά ιδέα ας τη ρίξει μπας και βγάλουμε καμιά άκρη.. Ευχαριστώ, και συγνώμη αν σας ζαλίζω