Πωλείται Εγκυκλοπαίδεια

caprice

RetroMasteR
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.181
Αντιδράσεις
189
Βρίθει το internet από αγγελίες πώλησης εγκυκλοπαιδειών εδώ και πολύ καιρό. Εγκυκλοπαίδειες που η γλώσσα τους είναι καθαρεύουσα ή δημοτική, εγκυκλοπαίδειες σε άριστη κατάσταση, σχεδόν καινούργιες* ή ελαφρώς μεταχειρισμένες. Εγκυκλοπαίδειες μικρές και μεγάλες, παιδικές, σχολικές, ιατρικών θεμάτων, κ.λπ. Τι άλλο διάβασα; Ότι πωλούνται διότι πιάνουν χώρο, διότι δεν χρησιμοποιούνται, διότι δεν χρειάζονται πια, διότι «παντρεύτηκε και η γυναίκα του τα ξέρει όλα» (αγγελία που περιφέρεται στο ίντερνετ εδώ και μήνες) :) .

Διάβασα επίσης – μήνες πριν – ότι η εγκυκλοπαίδεια Britannica σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της με τον πρόεδρο του εκδοτικού να λέει ότι «είναι μια ιεροτελεστία μετάβασης στη νέα εποχή» και ότι «κάποιοι άνθρωποι θα στενοχωρηθούν γιʼ αυτό αλλά τώρα έχουμε ένα καλύτερο εργαλείο». Υποθέτω ότι και άλλες εγκυκλοπαίδειες θα πάρουν τον ίδιο δρόμο.

Για να το πω συνοπτικά: η ευκολία στην πρόσβαση (αναζήτηση, στόχευση, επικαιροποίηση) της όποιας πληροφορίας δεν οδηγεί πια το χέρι μας στο ράφι (ή στο πορτοφόλι μας) αλλά στο mouse. Η αλήθεια αυτή είναι είτε μου αρέσει είτε όχι. Θλίβομαι παρόλα αυτά.

Πωλείται «παλιά συνήθεια» λοιπόν ….

*(ναι, πάντα με «γ» θα το γράφω)
 
ακομα θυμαμαι το ατελειωτο ψαξιμο στην εγκυκλοπαιδεια του πατση μεχρι να βρω πληροφοριες για καποιο θεμα τωρα με ενα κλικ βρισκεις τα παντα οσο προχωραει η τεχνολογια τοσο θα χανονται οι παλιες συνηθειες....
 
"Τα γρήγορα, τα γρήγορα, αυτά θα μας φάνε. Δεν είχα κι εγώ ένα γαϊδούρι γρήγορο για να προλαβαίνω τα ξωκκλήσια, μέχρι που μ' έριξε μια μέρα κάτω κι έσπασα πέντε παϊδια;":)

Τον θυμάστε τον παπά στη "Μανταλένα";

Αυτή η σκηνή μου 'ρθε στον νου διαβάζοντας το θέμα της caprice.

 


Μπορεί να είναι δείγμα ρετρό η δυσπιστία μου απέναντι στις αλλαγές, μπορεί απλώς να έχω περάσει την ηλικία που τις δέχομαι εύκολα. Και σίγουρα οι απέραντες ώρες που έχω περάσει σερφάροντας στο ίντερνετ και ιδίως στη συμπαθεστάτη βικιπαίδεια, κάνουν γελοία κι άκυρη την όποια γκρίνια μου.

Να πω το κλασικό "ευκολία ναι, όχι όμως και ποιότητα"; Ας το πω. Το ίντερνετ είναι υπέροχο για να βρεις τις βασικές γραμμές μιας πληροφορίας άμεσα κι εύκολα. Όχι όμως και να εμβαθύνεις. Γι' αυτό, μία κλασική εγκυκλοπαίδεια παραμένει αναντικατάστατη. Δοκιμάστε το. Προσπαθήστε να γκουγκλάρετε τα βιογραφικά στοιχεία κάποιου προσώπου, κατά προτίμηση όχι της επικαιρότητας. Θα δείτε ένα άρθρο κι αμέτρητες αυτούσιες αναπαραγωγές του σε διάφορες ιστοσελίδες. Κάποιες φορές μ' εντελώς λανθασμένες - παραπλανητικές πληροφορίες, ανάλογα με την γραμμή (ιδεολογική ή όποια άλλη του συντάκτη). Συχνά κι ανάλογα με τις δικές του πηγές που συνήθως δεν είναι πολλές. Κι αυτές οι πληροφορίες αναπαράγονται κι αναπαράγονται κι αναπαράγονται ...

Οι κλασικές, παλιές εγκυκλοπαίδειες έχουν γραφτεί με το "πάσο" τους. Από ανθρώπους που ήξεραν το αντικείμενο, που είχαν ανατρέξει κι εδώ κι εκεί και παρακεί. Νομίζω πως αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιστημονικής έρευνας του τότε με του τώρα. Παλιότερα δεν υπήρχαν "προθεσμίες", πίεση για περισσότερη παραγωγή άρθρων, βιβλίων και φέτος και του χρόνου και του παράχρονου. Ο ερευνητής του 20ου αιώνα, πολύ περισσότερο του 19ου ή του 18ου, μπορούσε να παρουσιάσει σε όλη του την πορεία ένα έργο "ζωής", αποτέλεσμα χρόνων ατέλειωτων στις βιβλιοθήκες. Αυτό σίγουρα εξηγείται από την τρομερή δυσκολία να έχει πρόσβαση στις διασκορπισμένες πηγές. Επέτρεπε όμως και την ωρίμανση της σκέψης του, την εξαγωγή ενός συμπεράσματος πιο πλήρους, πιο καθαρού.

Ζήτω λοιπόν το ίντερνετ αλλά δεν προβλέπεται να βγάλω αύριο αγγελία για την ξεφτισμένη στις άκρες της "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" του Δρανδάκη, κληροδότημα του παππού μου και φορτωμένη, πέρα από τις προσωπικές μου αναμνήσεις, με τόσα και τόσα στοιχεία που ματαίως θα τ' αναζητούσα σήμερα σε κάποια ιστοσελίδα.
 
Για εμένα ο κύριος σύμμαχος της τυπωμένης εγκυκλοπαίδειας είναι το ότι είναι τυπωμένη. Όπως και να το κάνουμε άλλη γοητεία έχει (για εμένα τουλάχιστον) το τυπωμένο χαρτί και άλλη η οθόνη. Κατανοώ βέβαια ότι για νεότερα άτομα (αλλά και πιο εξοικειωμένους με την τεχνολογία συνομηλίκους μου) αυτό έχει ατονήσει. Εγώ πάντως δεν μπορώ να αισθανθώ την ίδια ευχαρίστηση διαβάζοντας ένα κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή με ένα τυπωμένο. Επιπλέον νομίζω ότι η όλη διαδικασία του να εντοπίσεις τον τόμο της εγκυκλοπαίδειας να βρεις το άρθρο και να το διαβάσεις παρόλο που ήταν περισσότερο χρονοβόρα βοηθούσε στο να μείνουν οι πληροφορίες στη μνήμη πράγμα που δεν συμβαίνει με το απείρως ευκολότερο γκουγκλάρισμα και την παραπομπή την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Από την άλλη δεν μπορώ να αποδεχτώ απόλυτα τη διαφορά ποιότητας στην ηλεκτρονική πληροφόρηση. Ένα σοβαρό ηλεκτρονικό άρθρο μπορεί να παρέχει συνδέσμους τεκμηρίωσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ολόκληρη βιβλιοθήκη εύκολα προσβάσιμους από οποιονδήποτε ενώ στο βιβλίο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (ή δεν υπάρχει τόσο εύκολα όσο στο ίντερνετ). Φυσικά υπάρχουν απίστευτα σκουπίδια στο ίντερνετ όπως και εγκυκλοπαίδειες προχειρογραμμένες με κλεμμένα άρθρα και αναπαραγωγές αστήριχτων απόψεων. Εδώ είναι που ο αναγνώστης κάθε κειμένου πρέπει ο ίδιος να προσπαθήσει να κρίνει τις πληροφορίες που λαμβάνει.
 
Η παρακάτω στιχομυθία γίνεται κάθε χρόνο (τα 2 τελευταία δεν πήγα) στην έκθεση βιβλίου μεταξύ εμού και της πωλήτρια στο σταντ της εγκυκλοπαίδειας "Επιστήμη και Ζωη"

Κ: Καλησπέρα σας. Έχει βγει συμπληρωματικός τόμος για την εγκυκλοπαίδεια?

Π: (αφού με κοιτάει λες και κατέβηκα από άλλο πλανήτη). Τι να τον κάνετε? Εδώ έχουμε την εγκυκλοπαίδεια σε ένα DVD!

Κ: Ξέρετε δεσποινίς έχω την εγκυκλοπαίδεια από την πρώτη μέρα σχεδόν που κυκλοφόρησε. Να την πετάξω για ένα DVD?

Π: Όχι αλλά το DVD είναι μεγαλύτερη ευκολία. Έχει και το λεξικό μέσα. Συνδέεστε και στο ίντερνετ....

Κ: Ξέρετε έχω και το λεξικό. Αλλά θέλω να μάθω αν βγήκαν συμπληρωματικοί τόμοι.

Π: Θα πάρετε το DVD σε πολύ καλή τιμή μια και είστε από τους πρώτους που αγόρασαν την εγκυκλοπαίδεια.

Κ: (εδώ αρχίζω το δούλεμα) Η θήκη είναι δερματόδετη και διακοσμημένη όπως οι τόμοι της? Έχει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού και του δέρματος?.... και διάφορα άλλα ανάλογα με τα κέφια μου.

Πόσες φορές ψάχνοντας για κάτι δεν σταθήκατε σε κάποιο άλλο λήμμα να το διαβάσετε γιατί σας παρακίνησε την περιέργεια και μάθατε κάτι παραπάνω?

Ακόμα θυμάμαι την μητέρα μου να μου φωνάζει από το σαλόνι που έβλεπε ειδήσεις "Ψάξε και βρες τον τάδε στην εγκυκλοπαίδεια και συμπλήρωσε οτι σαν σήμερα απεβίωσε" (ακόμα το κάνω!!!)

Δε θα πω ψέματα οτι δεν ψάχνω πληροφορίες στο ιντερνετ. Αλλά άλλη η χάρη της εγκυκλοπαίδειας.
 
Για την εκτύπωση της έντυπης έκδοσης απαιτούνται τεράστιες ποσότητες χαρτιού.

Σκεφτείτε την οικολογική πλευρά του θέματος (πόσα δέντρα θα επιζήσουν)...

-
 
Υπέροχο χαρτί ανακύκλωσης και η οικολογική συνείδηση κοιμάται ήσυχη ;)
 
Μου είναι πιο εύκολο να ανοίξω μια εγκυκλοπαίδεια για να βρω στοιχεία για ένα θέμα παρά να κάνω αναζήτηση στον υπολογιστή. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κατά της τεχνολογίας. Στις μέρες μας, οι εγκυκλοπαίδειες αντικαθιστώνται από δισκάκια CD-roms που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα και συνάμα μπορεί παρέχονται και πρόσθετες λειτουργίες σε ένα δισκάκι. Επίσης τα CD-roms που έχουν ολόκληρους τόμους εγκυκλοπαιδειών ενημερώνονται συχνά, προστίθενται νέα στοιχεία και γίνονται έτσι πιο εύχρηστα. Πάντως, είναι πώς βολεύει τον καθένα, να μαθαίνει κάτι από εγκυκλοπαίδεια ή από το Διαδίκτυο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάλλον είμαι κομματάκι old-fashioned στο θέμα της εγκυκλοπαίδειας, γιατί κι εγώ αρνούμαι ν' αποχωριστώ την υπέροχη ΔΟΜΗ που υπάρχει στο σπίτι μου.

Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν και γι' άλλους τόσους συναισθηματικούς, δε μπορώ να μην ανοίξω τις σελίδες της σε αναζήτηση ενός λήμματος.
 
Και εμενα μου αρεσει η εγκυκλοπαιδεια σε βιβλιο, ασχετα που δεν ειχα μικρη :(

Δεν μπορω (το συγκεκριμενο διαβασμα) να το κανω απο την οθονη, θελω χαρτι....

Και το ιντερνετ (οπως ειπε και η ρετροφαν) δεν νομιζω οτι εμβαθυνει σε ενα θεμα. Στα βιβλια τα βλεπω πολυ πιο αναλυτικα αυτα που ψανχω
 
caprice είπε:
(ναι, πάντα με «γ» θα το γράφω)
Γιατί, υπάρχει και άλλος τρόπος; :)

Εκπλήσσομαι πάντως από την αγάπη πολλών για τις "hardware" εγκυκλοπαίδιες. Παρόλο που μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τις γενικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και ήμουνα και από τους (πολύ!) τυχερούς που διέθεταν 3 διαφορετικές εγκυκλοπαίδιες στο σπίτι, τις οποίες μάλιστα ο πατέρας μου είχε να το λέει ότι είχα αρχίσει να τις ξεφυλλίζω από τα 5 μου, είναι από τα λίγα πράγματα του παρελθόντος που δεν αναπολώ ιδιαίτερα σήμερα.

Πανάκριβες, ογκώδεις, δύσχρηστες. Και κυρίως, obsolete ήδη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, αφού ο χρόνος για να συγκεντρωθεί όλο αυτό το υλικό και να γίνει η συγγραφή δεν επέτρεπε να συμπεριλαμβάνονται παντού οι πιό πρόσφατες πληροφορίες. Δεν το συζητάω αν περνάγανε και 3-4 χρόνια από την έκδοση τους, αφού φυσικά λόγω κόστους δεν ήταν εφικτό να αγοράζεις πάντα την τελευταία έκδοση, ακόμα και αν αυτή είχε κυκλοφορήσει. Έπαιρνες μια και την κράταγες 10-20 χρόνια.

Αντίθετα, η δύναμη του Internet είναι ακριβώς η αμεσότητα και η φρεσκάδα της ενημέρωσης, η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών πηγών (κακά τα ψέμματα, εγώ είχα 3 εγκυκλοπαίδιες αλλά οι περισσότεροι μια είχανε), η δυνατότητα απεικόνισης "multimedia" περιεχομένου με βίντεο, ήχους και εκατοντάδες διαφορετικές εικόνες που συχνά βοηθούν στην εμπέδωση ενώ στο χαρτί αναγκαστικά θα έχεις μόνο κείμενο και ελάχιστες σχετικά εικόνες και βέβαια -ειδικά σε περίοδο κρίσης σαν την σημερινή- η πρόσβαση δωρεάν στις πληροφορίες. Θεωρώ την Wikipedia, ακόμα και με τα λάθη της και τις όποιες αδυναμίες της ως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας. Μπορείς να πάρεις ικανοποιητικής ποιότητας πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα, άμεσα και δωρεάν. Εκτός αν η δική σας εγκυκλοπαίδεια περιλάμβανε και το ρακόμελο...

Και αν η βασική πληροφόρηση από την Wikipedia δεν σου αρκεί, υπάρχει κάπου στο Internet κάποιο πιό εμπεριστατωμένο άρθρο. Στατιστικά, κάπου στον πλανήτη υπάρχει τουλάχιστον ένας "τρελός" με το κάθε πιθανό και απίθανο θέμα που θα σου δώσει άπειρο βάθος πληροφόρησης από την σελίδα του στο Internet. Συχνά λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν δεν μπορείς να το βρεις στο Internet, μάλλον δεν υπάρχει ούτε στην πραγματικότητα... ;)

Η "τέχνη" της υπόθεσης είναι ακριβώς στο να μπορείς να βγάλεις άκρη μέσα στον ωκεανό των πληροφοριών και να μπορείς να ξεχωρίσεις την καλή πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση. Αλλά αυτό είναι υπόθεση του κάθε χρήστη όπως πολύ σωστά είπε και ο Thor. Που έχει όμως την δυνατότητα να "ψαχτεί". Κακά τα ψέμματα, με την παλιά εγκυκλοπαίδεια απλά εξαρτώσουν από την "αυθεντία" του συγγραφέα του εκάστοτε άρθρου, χωρίς ούτε δυνατότητα διασταύρωσης ούτε τίποτα. Γιατί να είναι προτιμότερο αυτό;

Παρόλ' αυτά, δεν θα πούλαγα με τίποτα τις παλιές μου εγκυκλοπαίδιες. Και τα λεφτά τους τα έβγαλαν με το παραπάνω στα χρόνια που τις χρησιμοποίησα και πολλά πράγματα έμαθα από αυτές και γλυκιές αναμνήσεις μου φέρνουν, οπότε έχουν ακόμα θέση στο ράφι μου. Αλλά ως εκεί. Τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο με την "ηλεκτρονικοποίηση" της γνώσης και τώρα που έχω συνηθίσει να δουλεύω αποδοτικά έτσι θα μου ήταν αδιανόητο να γυρίσω στα παλιά.
 
Ειχα κι εγώ ως παιδί την σχολική υδρία την οποία η μάνα μου έδωσε χωρίς να με ρωτήσει αλλά αυτυχώς η νονά μου μου χάρισε μια μικρή γερμανική εγκυκοπαίδεια (dtv Lexikon-Lexikon στα γερμανικά σημαίνει εγκυκλοπαίδεια). Πολλές φορές μου αρέσει απλώς να την ξεφυλλίζω και να χαζέυω τις εικόνες, ή να βρίσκω πράγματα που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν (αν και παλιομοδίτικη-μάλλον δεκαετίας του '60). Ένα άλλο καλό της βικιπαίδεια που δεν είπε ο maddog είναι ότι με ευκολία μπορείς να βρείς ένα άρθρο σε οποιαδήποτε γλώσσα, και μάλιστα αν ξέρεις πως λέγεται κάτι πχ στα αγγλικά μπορείς να "πηδήξεις" σε άλλη γλώσσα και να το βρεις.
 
Maddog είπε:
Η "τέχνη" της υπόθεσης είναι ακριβώς στο να μπορείς να βγάλεις άκρη μέσα στον ωκεανό των πληροφοριών και να μπορείς να ξεχωρίσεις την καλή πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση. Αλλά αυτό είναι υπόθεση του κάθε χρήστη όπως πολύ σωστά είπε και ο Thor. Που έχει όμως την δυνατότητα να "ψαχτεί". Κακά τα ψέμματα, με την παλιά εγκυκλοπαίδεια απλά εξαρτώσουν από την "αυθεντία" του συγγραφέα του εκάστοτε άρθρου, χωρίς ούτε δυνατότητα διασταύρωσης ούτε τίποτα. Γιατί να είναι προτιμότερο αυτό;
Τα παραπάνω σου "λόγια", ιδίως τα μπολνταρισμένα, με βάλανε σε σκέψη maddog. Στα σοβαρά :)

Εξαρτιόμασταν άραγε παλιότερα από την αυθεντία του ενός και μοναδικού συγγραφέα στον οποίο είχαμε πρόσβαση; Η απεριόριστη δυνατότητα σερφαρίσματος (εντάξει, πλοήγησης :cool: ) σήμερα εγγυάται καλύτερη γνώση;

Δεν ξέρω με σιγουριά. Πραγματικά. Φαντάζομαι ότι εξαρτάται και σε τι τομέα ψάχνεις. Εγώ ας πούμε συνήθως "χάνομαι" σε θέματα ιστορικά ή βιογραφίες ιστορικών προσώπων. Και ναι, έχω την αίσθηση ότι παλιότερα το "παιδεύανε" περισσότερο το πράγμα, είχαν την άνεση χρόνου να εμβαθύνουν στις πηγές και, όσο συντηρητικό κι αν ακούγεται αυτό, τελικά η "αυθεντία" του συγγραφέα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα αξιόπιστη.

Τώρα διασταύρωση; Χμμμ! Καλή ερώτηση. Η αίσθησή μου είναι πως παλιότερα εξαρτιόταν από την χρονική απόσταση που χώριζε τον ένα και μοναδικό συγγραφέα από το θέμα του. Στην εγκυκλοπαίδεια του παππού μου ας πούμε, τυπωμένη κάπου λίγο πριν τον Β΄Π.Π., πετυχαίνεις εξαιρετικά νηφάλιες προσεγγίσεις του Μάρκου Αντώνιου ή του Ναπολέοντα ή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά μάλλον το πράγμα γίνεται πιο "στριμωγμένο" όταν ψάχνεις το λήμμα του Παναγή Τσαλδάρη ή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου :)
 
retrofan είπε:
Τα παραπάνω σου "λόγια", ιδίως τα μπολνταρισμένα, με βάλανε σε σκέψη maddog. Στα σοβαρά :) Εξαρτιόμασταν άραγε παλιότερα από την αυθεντία του ενός και μοναδικού συγγραφέα στον οποίο είχαμε πρόσβαση; Η απεριόριστη δυνατότητα σερφαρίσματος (εντάξει, πλοήγησης :cool: ) σήμερα εγγυάται καλύτερη γνώση;

Δεν ξέρω με σιγουριά. Πραγματικά. Φαντάζομαι ότι εξαρτάται και σε τι τομέα ψάχνεις. Εγώ ας πούμε συνήθως "χάνομαι" σε θέματα ιστορικά ή βιογραφίες ιστορικών προσώπων. Και ναι, έχω την αίσθηση ότι παλιότερα το "παιδεύανε" περισσότερο το πράγμα, είχαν την άνεση χρόνου να εμβαθύνουν στις πηγές και, όσο συντηρητικό κι αν ακούγεται αυτό, τελικά η "αυθεντία" του συγγραφέα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα αξιόπιστη.
Αγαπητή μου retrofan, πραγματικά χαίρομαι που τα γραφόμενα μου έγιναν αφορμή για κάποιες σκέψεις και τόσο ωραία ανταλλαγή απόψεων. Σίγουρα υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις όπου ένας συγγραφέας μπορεί να ήταν πραγματικά αυθεντία στο αντικείμενο του, να έλεγε τα πράγματα ακριβώς με το όνομα τους και να σου προσέφερε κυριολεκτικά "στο πιάτο" έναν ολόκληρο θησαυρό γνώσεων. Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό και σίγουρα αυτό ήταν η ελπίδα μας όταν αγοράζαμε μια "καλή" εγκυκλοπαίδεια τότε. Και ο παράδεισος μας όταν την βρίσκαμε όπως την περιμέναμε...

Αυτό που ενθουσιάζει εμένα σήμερα σε σχέση με τότε, είναι η δυνατότητα να κοιτάξεις εύκολα, (σχετικά) γρήγορα και δωρεάν 50 διαφορετικές πηγές σε όλη την γκάμα εγκυρότητας ή αναξιοπιστίας και να βγάλεις μόνος σου τα συμπεράσματα σου "συρράφοντας" αν θέλεις την δική σου εκδοχή και διασταυρώνοντας εύκολα τις πηγές μεταξύ τους ή ακόμα και σε αντιπαράθεση θέσεων. Αυτό πολλοί το βρίσκουν κουραστικό ή αγγαρεία, ενώ για άλλους το χάος αποτελεσμάτων μιας έρευνας στο Δίκτυο είναι ίσως ακόμα και τρομακτικό, αλλά για εμένα είναι μια θαυμάσια άσκηση του μυαλού και μια δυνατότητα που δεν την είχαμε με τίποτα παλιότερα. Και γι'αυτό χαίρομαι περισσότερο με την σημερινή κατάσταση.

Καμμία από τις δύο εκδοχές δεν "εγγυάται" την καλύτερη γνώση defacto, αλλά η δεύτερη νομίζω ότι "ανοίγει" περισσότερες δυνατότητες σε όποιον έχει όρεξη να τις αξιοποιήσει.
 
Δυο (αδιάφορα) προσωπικά παραδείγματα...

Χθες διάβασα τους Αδερφούς Κιπ του Ιουλίου Βερν, ένα από τα τελευταία του και όχι και τόσο γνωστά-καλά του μυθιστορήματα. Τελειώνοντας το είχα την αίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αρχικά το απέδωσα στην κακή-πρόχειρη μετάφραση μια και στο οπισθόφυλλο διαφημιζόταν η πλήρης χωρίς παραλείψεις και συντομεύσεις έκδοση. Ψάχνοντας στην Ισπανική Βικιπέδια βρήκα την λίστα με τα κεφάλαια του βιβλίου από τα οποία στην έκδοση που είχα έλλειπαν 8 από τα 33 συνολικά. Φυσικά θα μπορούσαν στην ελληνική έκδοση να είχαν συγχωνευθεί 2 κεφάλαια σε 1 ή στην ισπανική να είχε σπάσει 1 κεφάλαιο σε 2. Στην Αγγλική υπήρχε σύνδεσμος για το κείμενο του βιβλίου στα γαλλικά απ' όπου είδα ότι όντως τα 8 κεφάλαια είχαν παραλειφθεί (από την γρήγορη ματιά που έριξα δεν μπορώ να πω αν υπήρξαν περιλήψεις τους στα εναπομείναντα κεφάλαια). Δεν κοίταξα την έντυπη εγκυκλοπαίδειά μου, αμφιβάλλω όμως για το αν θα υπάρχει αναφορά για το εν λόγω βιβλίο πέρα από την εργογραφία του Βερν, σίγουρα όμως δεν θα υπάρχει ανεξάρτητο άρθρο. Όμως χάρις στη Βικιπέδια εύκολα, γρήγορα και αρκετά αξιόπιστα βρήκα την πληροφορία που ήθελα. Πριν 10 χρόνια (που δεν ήμουν διαδικτυωμένος) θα άνοιγα την εγκυκλοπαίδεια θα έβρισκα μια απλή αναφορά για τον τίτλο (και αν) και θα σταματούσα εκεί.

Στα παιδικά μου χρόνια είχαμε την σχολική εγκυκλοπαίδεια της μητέρας μου τυπωμένη στα μέσα της δεκαετίας του 60. Δεν ήταν ιδιαίτερα ογκώδης ή ψαγμένη, Περιείχε αγιογραφίες όχι μόνο των Βενιζέλου, Μεταξά, Κολοκοτρώνη, Μ. Αλεξάνδρου (που είναι λογικό) αλλά και ατόμων όπως οι Ναπολέων και Ουάσιγκτον κτλ. Είχε πάντως μια αρκετά καλή παρουσίαση του Καζαντζάκη. Επειδή από μικρός μου άρεσε η ιστορία-μυθολογία από αυτήν έμαθα για τον Οιδίποδα, τους Αζτέκους, τον Αλέξανδρο Βάλα κα. Όμως υπήρχαν και τεράστιες ελλείψεις. Αν θυμάμαι σωστά από τους Σέλευκους είχε μόνο τους σημαντικότερους και κανέναν Αντίοχο, ανέφερε 3-4 Γάλλους Λουδοβίκους και άλλους τόσους Πτολεμαίους, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο (νομπελίστα από το 1963) Σεφέρη (για Ρίτσο ή Ελύτη δεν το συζητάμε καν). Υπήρχε όμως ένα αρκετά εκτεταμένο άρθρο σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από την ανάγνωση λογοτεχνίας. Αργότερα αποκτήσαμε κι άλλες εγκυκλοπαίδειες και κάποιες φορές σαν φοιτητής περνούσα τα κενά ανάμεσα στα μαθήματα ξεφυλλίζοντας εγκυκλοπαίδειες στην εθνική βιβλιοθήκη διαβάζοντας για πάπες ή ρωμαίους αυτοκράτορες. Αν δεν μιλούσαμε για εξαιρετικά σημαντικά άτομα (επιπέδου Ιννοκέντιου Γʼ ή Μάρκου Αυρηλίου) οι αναφορές περιοριζόταν σε 2-3 γραμμές, ενώ σε ιδιαίτερα γνωστή και έγκυρη εγκυκλοπαίδεια διάβασα σύντομη αναφορά στη ζωή του πάπα Ιωάννη Κʼ!!!

Και ένας (εξίσου αδιάφορος) επίλογος

Προσωπικά δεν θα μπορούσα να πουλήσω την φθαρμένη και ξεπερασμένη εγκυκλοπαίδεια της μητέρας μου. Λόγω των αναμνήσεων και των συναισθημάτων που μου ξυπνά και όχι λόγω της πραγματικής αξίας χρήσης της. Παράλληλα δεν θα μπορούσα να διαβάσω ένα βιβλίο ή ένα κόμικ σε ηλεκτρονική μορφή. Θεωρώ την ανάγνωση απόλαυση, και δεν μπορώ να την αποσυνδέσω από την υφή και τη μυρωδιά του μελανιού και του χαρτιού. Την εγκυκλοπαίδεια όμως που σαν βασικό στόχο έχει την μετάδοση απλών και χρήσιμων πληροφοριών μπορώ άνετα να την αντικαταστήσω με το ίντερνετ (παρόλο που όπως και να το κάνουμε άλλο είναι το δέσιμο σου με το βιβλίο και άλλο με την οθόνη)
 
Σήμερα είδα στα σκουπίδια όλους τους τόμους της Δομής ανάμεσα σε κονσερβοκούτια, λάδια και ρούχα. Θλιβερό το θέαμα. Δεν θα μπορούσα ούτε να πουλήσω ούτε να πετάξω τις εγκυκλοπαίδιές μου. Ούτε συγκρίνω πια. Κάθε ρετρό που αφορά τα παιδικά μου χρόνια και ως τέτοιο, ακουμπάει τα συναισθήματά μου δεν έχει καμία δουλειά με την ευκολία της ψηφιακής εποχής. Μέλλον = ίντερνετ φυσικά θέλουμε δε θέλουμε. ( Γελάω κάποιες φορές όταν φαντάζομαι τι θα λέγεται σε τριάντα χρόνια ρετρό. Και θα ήθελα να ξέρω αν θα υπάρχουν ρετρομανιακοί που θα χωρίζονται σε κατηγορίες...ρετρομανής i phone κάτι, ρετρομανής ταμπλέτας τάδε, ρετρομανής αποκωδικοποιητή έτους 2012 κλπ κλπ. Και θα ήθελα πραγματικά να δω αν τότε θα υπάρχουν ρετρομανιακοί μιας συγκεκριμένη κατηγορίας ρετρό ή θα αγαπούν - σέβονται το ευρύ του φάσμα. Θα είναι σαν κι εμάς; ). Για να επανέλθω στο θέμα της Caprice, το μη χείρον βέλτιστον : καλύτερα μια εγκυκλοπαίδεια να πωλείται παρά να την ανακατεύουν με άλλα σκουπίδια και να την πετάνε στον κάδο.
 
Γεια σαααας,

Ειμαι νεο μελος στο φορουμ..για την ακριβεια ειμαι μελος εδω και 5 λεπτα :p

Δεν το γνωριζα το site, τυχαια επεσα λογω οτι εψαχνα για εγκυκλοπαιδειες.

Απο μια γρηγορη ματια που εριξα μαλλον πρεπει να ειμαι απο τα πιο ''μικρα'' μελη. (γεννημενη το '89)

Παντως μου αρεσει παρα πολυ αυτη η σελιδα..ειμαι λατρης του ρετρο γενικα.

Αντιμετωπιζω ομως ενα μεγαλο διλλημα..εξου το οτι γραφω σε αυτο το θεμα.

Εχω πολλες εγκυκλοπαιδειες και μαλιστα πολλες παλιες και σκεφτομαι να τις πουλησω.

Απο την μια το εχω σε κακο να πουλαω βιβλια αλλα απο την αλλη χρειαζομαι αμεσα καποια χρηματα και δυστυχως δεν υπαρχει στον οριζοντα αλλη λυση :(

Μπορει καποιος να με κατατοπισει καπως????
 
Καταλαβαινεις βεβαια οτι το thread αυτο, ονομαζεται "Πωλειται Εγκυκλοπαιδεια" αλλα δεν αναφερεται σε πωλησεις.

Γενικα το retromaniax.gr δεν ασχολειται με πωλησεις/αγορες - δεν εχουμε καν αγγελιες αγοραπωλησιων.

Αν ενδιαφερεσαι να πουλησεις τετοιου ειδους αντικειμενα μπορεις να αποτανθεις στα γνωστα μερη - Παλαιοβιβλιοπωλεια, Sites Πωλησεων κλπ.
 
herco είπε:
Καταλαβαινεις βεβαια οτι το thread αυτο, ονομαζεται "Πωλειται Εγκυκλοπαιδεια" αλλα δεν αναφερεται σε πωλησεις.
Γενικα το retromaniax.gr δεν ασχολειται με πωλησεις/αγορες - δεν εχουμε καν αγγελιες αγοραπωλησιων.

Αν ενδιαφερεσαι να πουλησεις τετοιου ειδους αντικειμενα μπορεις να αποτανθεις στα γνωστα μερη - Παλαιοβιβλιοπωλεια, Sites Πωλησεων κλπ.
Nαι το ξερω,

απλα εγραψα εδω για τις εγκυκλοπαιδειες μου γιατι δεν γνωριζω τπτ σχετικα και ηθελα μια γνωμη.
 
Πίσω
Μπλουζα