Πως δουλεύει το VCR

Joined
6 Οκτ 2007
Μηνύματα
2
Αντιδράσεις
0
ξερει κανεις πως λειτουργουν τα βιντεο vhs?

δηλαδη βαζουμε τη κασετα μεσα

και μετα? ερχονται οι βιντεοκεφαλες

και κανουν αναγνωση τις μαγνητικες πολωσεις

που ειναι γραμενες στη ταινια και δινουν εξοδο τα σχετικα πιξελ στη

τηλεραση?

και σχετικα με τις ηχοκεφαλες?

διαφερουν απο τις βιντεοκεφαλες?

μετα διαβαζεται ο ηχος η ταυτοχρονα με την εικονα?

εχω ενα εξακεφαλο φουναι

με τεσερις βιντεοκεφαλες και δυο ηχοκεφαλες
 
Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα φίλε Ρήγα :thumbup:

Υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο για το πώς ακριβώς δουλεύει το VCR εδώ.

Ελπίζω να σε φώτισα ;)
 
ευχαριστω για την απαντηση σου,

σαν εισαγωγικο ειναι πολυ καλο το λινκ,

αν καποιος γνωριζει ας πει

1) οι μισες βιντεοκεφαλες ειναι για sp και

οι αλλες για lp?

2)ο μετατροπεας rf μετατρεπει τις μαγνητικες πληροφοριες

σε πιξελ?

3)εχω ελικοειδης σαρωσεως ηχοκεφαλες,υπαρχουν και αλλου τυπου?

ποιες?

απο απλη περιεργεια ρωτω, επειδη πηρα βιντεο vhs

πολυ παλια ειχαμε philips 2000, μια συσκευη που δουλευε

σε συστημα διαφορετικο απο το vhs και το beta,

αλλα τελικα απετυχε, και πηγαν τζαμπα τα λεφτα μας
 
{edit}Καλησπερα,εχω την τυχη ο πατερας μου να ειναι ηλεκτρονικος και την δεκαετια του 80 ειχε ειδικευση στο Vhs .Επιφυλασομαι μεσα στην εβδομαδα να σας απαντησουμε σε ολα.Δωστε μου λιγο χρονο........ {edit}
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα περιμενουμε απλα ποσταρε το με Ελληνικους χαρακτηρες - τα greeklish δεν επιτρεπονται στο forum μας.
 
Η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια με αυτή της κασέτας ήχου απλά το σήμα είναι πιο περίπλοκο.

Όπως ξέρουμε η τηλεόραση CRT δουλεύει με την χρήση ενός κανονιου ηλεκτρονίων το οποίο στοχεύει με τη χρήση ενός συστήματος μαγνητικών φακών σε ένα σημείο στην οθόνη ενώ ταυτόχρον διατρέχει αυτή την οθόνη με φορά από αριστερά προς τα δεξιά με τέτοια ταχύτητα ώστε όλη η οθόνη να ανανεώνεται 50 φορές σε ένα δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα αυτή είναι συγκεκριμένη και σταθερή για όλες τις τηλεοράσεις. Ας το κρατήσουμε αυτό.

Αυτό τώρα που καθορίζει το χρώμα κάθε εικονοστοιχείου της οθόνης της τηλεόρασης είναι η ένταση της δέσμης των ηλεκτρονίων μέσω του φαινομένου του φθορισμού (αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι τώρα, έχουμε 2 μεγέθη που μας ενδιαφέρουν, ο χρόνος και η ένταση της δέσμης των ηλεκτρονίων. Το δεύτερο είναι ανάλογο της τάσης του ρεύματος που εφαρμόζεται στην κάθοδο του κανονιού των ηλεκτρονίων και σύμφωνα με τον νόμο του Ohm ανάλογο της έντασης του ρεύματος. Η ένταση του ρεύματος όμως ισοδυναμεί με το πηλίκο Δq/t που περνά από μια διατομή S του αγωγού το οποίο σημαίνει την κίνηση ηλεκτρικού φορτίου μέσα στον αγωγό. Αυτή η κίνηση τώρα παράγει μαγνητικό πεδίο η ένταση του οποίου είναι ανάλογη της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου.

Η ταινία τώρα αποτελείται από μικρά μαγνητικά δίπολα (συνήθως Fe2O3) τα οποία και προσανατολίζονται σύμφωνα με την φορά του μαγνητικού πεδίου το οποίο προκλήθηκε όπως είπαμε από την ένταση του ρεύματος. Σύμφωνα τώρα με την ένταση του μαγνητικού πεδίου έχουμε και διαφορετικής γωνίας προσανατολισμό αυτών των διπόλων με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε μια εικόνα της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή η ταινία κινείται σύμφωνα με το χρόνο, έχουμε απεικόνιση αυτής της έντασης σε κάθε χρονική στιγμή. Στην ουσία έχουμε δηλαδή κωδικοποιήσει το σήμα της τηλεόρασης σε προσανατολισμένα μαγνητικά σωματίδια.

Η αναπαραγωγή τώρα γίνεται με την αντίστροφη διαδικασία. Με την κίνηση της ταινιας πλησιάζουμε σε αυτήν ένα σωληνοειδές (τη γνωστή μας ακίδα) το οποίο και λαμβάνει την μεταβολή της μαγνητικής ροής (B.dS) που προκαλείται από αυτή την κίνηση. Η μεταβολή της μαγνητικής ροής τώρα προκαλεί ηλεκτρικό ρεύμα στο σωληνοειδές το οποίο και ενισχύεται και μεταφέρεται στα κυκλώματα της τηλεόρασης τα οποία αναλαμβάνουν να το μετατρέψουν στην διαφορά δυναμικού μεταξύ ανόδου και καθόδου του κανονιού ηλεκτρονιων και με τη σειρά του στην εικόνα της τηλεόρασης.

Φαντάζομαι να μην έχω γράψει καμιά χαζομάρα κάπου, αν ναι συγχωρείστε με είναι 4 το πρωί και είμαι από ξενύχτι..
 
Πίσω
Μπλουζα