Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε ρετρό υπολογιστές και κονσόλες τα τελευταία χρόνια.

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Διαβάζοντας ένα post του maddog σχετικά με το πόσο έχουν ανέβει οι τιμές τα τελευταία χρόνια σε dreamcast καλώδια, συνέπεσε με το θέμα που έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό. Αρκετοί από εμάς έχουμε συλλογή ρετρό υπολογιστών και επίσης διάφορες κονσόλες. Άλλοι πάλι θέλουν να αποκτήσουν πχ μια ρετρό κονσόλα που είχαν και έπαιζαν μικροί.

Το θέμα λοιπόν είναι πως έχουν αυξηθεί τόσο τρομακτικά οι τιμές στα περισσότερα ρετρό είδη. Τουλάχιστο από όσο προσωπικά έχω παρατηρήσει. Για να δώσω μερικά παραδείγματα σκεφτείτε πως μια Amiga 1000 πριν από 4-5 χρόνια έβρισκες και με 150 ευρώ και λιγότερα. Έναν Amstrad 6128 με πράσινο monitor έβρισκες με λιγότερα από 100 ευρώ. Ένα Sega Gamegear με λιγότερα από 40 ευρώ.

Γιατί έγινε αυτό; Μήπως ξύπνησε ο κάθε άσχετος πήρε χαμπάρι πως το ρετρό πουλάει, και σε ορισμένες περιπτώσεις πουλάει αρκετά καλά; Μήπως για αυτό πλέον στο ebay οι 500αρες σε καλή κατάσταση ξεπερνάνε τα 100 ευρώ; Σε διάφορα Ελληνικά site δημοπρασιών οι περισσότεροι ρετρό υπολογιστές και κονσόλες έχουν τον χαρακτηρισμό "Συλλεκτικό". Δεν θυμάμαι να ήταν έτσι παλιά. Μήπως παλιότερα υπήρχαν πωλητές που δεν είχαν ιδέα πως το ρετρό μηχάνημα που είχαν πόσα μπορεί να πιάσει;

Βέβαια από μία άποψη τα χρόνια περνάνε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί μερικά πράγματα να παίρνουν διπλάσια, τριπλάσια ακόμη και τετραπλάσια τιμή.

H γνώμη σας.
 
Οι "έμποροι" υπάρχουν παντού πλέον...

Και στους ρετρό υπολογιστές και στα παιχνίδια (EL GRECO, LYRA κλπ.) και στα κόμικς...

Το μεγάλο πάρτι όμως γίνεται στα κόμικς...

Πραγματικά τιμές out of this world (23 Ευρώ για ένα τόμο Μπλεκ, anybody?).

Έχουμε φτάσει σε σημείο που αν τυχόν βρούμε ένα μηχάνημα ή κάποιο κόμικ από κάποιον, σε νορμαλ τιμή, θεωρούμε οτι ο συγκεκριμένος δεν είναι ψυλλιασμένος ακόμα για το τι παίζει και κοιτάμε να χτυπήσουμε γρήγορα - γρήγορα αυτό που θέλουμε μη τυχόν και το ακριβύνει...

Άσε που μου μπαίνουν ιδέες να πουλήσω το κουτάτο Atari PC1, που έχω για καμια εκατονπενηνταριά χιλιάδες Euros και να πάρω ένα σπιτάκι... :diablotin:

Το ρετρό πουλούσε, πουλάει και θα πουλάει. Έτσι λοιπόν θα υπάρχουν πάντα εκμεταλλευτές των αναμνήσεών μας...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίο και καυτό θέμα. Ο γενικός κανόνας που βλέπω είναι ότι "Όσο πιο παλιό, τόσο πιο ακριβό". Επειδή ψάχνομαι για κονσόλες συχνά τα τελευταία χρόνια παρατηρώ αυτά που λες. Οι τιμές σε κονσόλες και

παιχνίδια τους σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στα ύψη. Αν δε αυτές/ά είναι πλήρεις/η με τα κουτιά τους και τις οδηγίες τότε οι τιμές ξεφεύγουν κατά πολύ. Και άντε και για ορισμένες κονσόλες που βγήκαν σε περιορισμένο αριθμό όπως το Multi Mega το καταλαβαίνω να δώσω τα 400 ευρώ (όπως κι έκανα δηλαδή) αλλά για κάποιες άλλες οι τιμές δεν δικαιολογούνται. Τρανό πρόσφατο παράδειγμα που ψάχνω έναν αντάπτορα για το Multi Mega να παίζει τα παιχνίδια του Master System και καθώς το πρώτο μοντέλο δεν ταιριάζει, το δεύτερο μοντέλο είναι σπάνιο και ακριβό καθώς κυκλοφόρησε στην Ευρώπη μόνο. Έλεος όμως! Ένας αντάπτορας είναι που απλά μεταφέρει σήματα. Δεν έχει καμιά εξεζητημένη τεχνολογία μέσα του.

Το διαδίκτυο επίσης έχει συμβάλλει σε αυτό, καθώς οι συλλέκτες πλέον συζητάν μεταξύ τους στα σχετικά φόρουμ ποια παιχνίδια και ποιες κονσόλες ήταν δύσκολο να βρουν και φυσικά όσο περνάνε τα χρόνια κρατάνε τα "σπάνια" κομμάτια με αποτέλεσμα όταν σκάσει μύτη κάποιο προς πώληση, αυτό να πωλείται σε υψηλή τιμή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μερικα πραγματα ειναι αξιωματα. To ρετρο εγινε μοδα (οξυμορο) και τα πραγματα παλιωνουν, γινονται σπανιοτερα. Καμια αμφιβολια περι αυτων.

Παμε στα πιο θεωρητικα τωρα...που εχουν μια οντουρ...

Ο τυπος που ως πιτσιρικας ξερογλειφοταν βλεποντας το ταδε, ειναι πλεον στα 40 του, σε οικονομικη θεση να το αποκτησει αυτο το ρημαδι το ταδε. Το μονο κινητρο του ειναι η συναισθηματικη παρορμηση που προκαλειται απο τις αναμνησεις ή/και το γαμωτο που τον στοιχειωνει. Δεν επιτρεπει στον εαυτο του να δρασει μεθοδικα. Οπου μεθοδικα ισον: να κανει αυτο που κανει και στις υπολοιπες αγορες του...να συγκρινει τιμες, να ενημερωθει για το προιον, να βαθμονομησει τις αναγκες του.

Εκει θα πατησει ο κακος εμπορος ρετρο. Στην πρωτη-πρωτη παρορμηση του δυνητικου πελατη. Αυτος θα του αφησει λεφτα χωρις πολλες ερωτησεις και απαιτησεις. Ετσι σπρωχνει την πραματεια ακριβα μηπως τσιμπησει το "τρυφερο ποδι".

Δεν εχω απολυτη αποψη για την ρετρο αγορα στο εξωτερικο (μιας και τη γνωριζω μονο μεσω ebay) αλλα στην Ελλαδα νομιζω πανε καπου 5 χρονια που ευδοκιμει το συγκεκριμενο ειδος "εμποριου". Δεν θα ψεξω τη φαση διοτι το εμποριο ως εννοια δεν πολυ-εχει ηθικη.

Ειναι ομως εκνευριστικη η κοινη τους γραμμη του στυλ "ειχα μαγαζι, το εκλεισα και μου εμεινε στοκ" (την ωρα που ο τυπος ειναι 30 και του αλεθε η μαμα του τα φρουτακια την χρονια που κυκλοφορησε ο Commodore Plus4 που παει να σου σπρωξει). Μου θυμιζει την ατακα των πωλητων μεταχειρισμενων αυτοκινητων οτι "το αυτοκινητο ειναι μολις στρωμενο διοτι το ειχε μια κοπελιτσα-νηπιαγωγος που το εβγαζε μονο Κυριακες γιατι φοβοταν την κινηση"...

Παρατηρω οτι οι εγχωριες τιμες στα ρετρο ανεβαινουν, σε μια χωρα που το χρημα εξατμιζεται! Πχ το 2008 αγορασα 50 ευρω κουτατο, σφραγισμενο MegaCD1 απο Ελληνα πωλητη. Δεν θελω να φανταστω ποσο θα ζηταει καποιος σημερα για να στο πουλησει!!!

Εμεις εδω, δεν το παιζουμε ουτε σωματοφυλακες, ουτε οσιοι, ουτε Ρομπεν των Ρετρο, ομως αποφασισαμε να κλεισουμε εδω και χρονια τις αγγελιες διοτι δεν γουσταραμε τα παραπανω. Γνωριζοντας φυσικα οτι υπηρχαν αξιοπρεπεστατα μελη που εδιναν πραγματα σε τιμες χωμα απο μια "ρετρο-αλληλεγγυη". Δεν χωραγε αλλο το δωματιο ή εκραζε η συζυγος ή επαιζε μεταναστευση ή μπουχτιζε ρε αδεφε...δεν πηγαινε να βγαλει παπι...εμπαιναν συμβολικες τιμες. Μαζι με τα ξερα, καιγαμε και τα χλωρα αναγκαστικα...

Γνωριζαμε οτι δεν μπορουσαμε να εχουμε ελεγχο σε κατι που δεν μπορει να σταθμιστει αντικειμενικα. Μια ελευθερη αγορα ειτε την αφηνεις να αυτορυθμιστει ή την κλεινεις. Μεσες λυσεις δεν υπαρχουν ή οταν επιλεγεται να υπαρχουν, μπορει να ξεκινανε να μυριζουν πιο ασχημα απο τη προθεση του εμπορου.

Βαλε και με το τι μανουρες και ριαλιτυ βγαινουν στον "αφρο", οι οποιες θα επιβαρυνουν το καθημερινο moderation. Δεν θελαμε το περαιτερω overhead διοτι εβλαπτε το χωρο. Δεν μας ενοιαξαν αλλωστε ποτε τα κλικς και οι εγγραφες. Στο καλο και να μην μας γραφουν.

Η μεγαλη πλακα ομως ειναι αλλου. Με το που εκλεισαν οι αγγελιες εδω, ξεκινησε ιντερνετικο quadrophonia και βαλε κραξιμο του retromaniax για ασχετους λογους (φυσικα για να μην πολυκαρφωθει η φαση). Χωρις να λεω οτι ειμαστε αλανθαστοι...χιλιες βλακειες κανουμε...αλλα ρε αδερφε το timing ορισμενων εκανε κραααααααααα. (Για να μην παρεξηγηθω, υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που κραζουν το φορουμ για δικους τους λογους, ασχετους με τις αγγελιες και τις πραματειες). Φυσικα οπως ειναι παγεια τακτικη μας, δεν τσιμπαμε σε τετοια (χροοονια στο κουρμπετι) και τους αφηνουμε να φθαρουν μονοι τους.

Εκει λοιπον καταλαβαμε (ή μαλλον καλυτερα συνειδητοποιησαμε) οτι η γενικη "ρετρο σκηνη" ξεφευγε απο τη ρομαντικη φαση που θελαμε να εχουμε καρφωμενη στη κουτρα μας.

Τεσπα...σορρυ αν εβαλα προσωπικο τονο ή αν βαρεθηκατε τη ζωη σας...τα εγραψα οπως μου ηρθαν στο κεφαλι.

Για να ερθω στο προκειμενο. Οι τιμες θα πεσουν αν/οταν οι αγοραστες γινουν πιο συνειδητοποιημενοι και μεθοδικοι. Ο εμπορος θα στοκαρει απουλητα που δεν θα μπορει να διωξει στο ebay με τις τιμες που ζητα, οποτε θα ξεκινησουν οι...εκπτωσεις.

Δεν ειναι ομως ολα μαυριλα...η "ρετρο αλληλεγγυη" υπαρχει ακομα. Πολλοι απο εσας λαμβανετε και στελνετε πραγματα ανευ αντιτιμου σε ανθρωπους που μοιραζονται το μερακι σας. Οταν μιλας για προβληματα σε pad 3DO και την επομενη εβδομαδα ερχεται απο το πουθενα δεμα με 2-3 μεσα. Οταν λες για προβλημα καλωδιου και καποιος που εχει δυο (οπως η παραβολη :) ) στο χαριζει με χ-α-μ-ο-γ-ε-λ-ο...κτλ...κτλ...τοτε αντιλαμβανεσαι με χαρα οτι (σε πεισμα των καιρων!) υπαρχει ακομα αγνη ρετρο σκηνη...απλα πιο συρικνωμενη, πιο ιγκογκνιτο λογω σοβαρης αλλεργιας στα ξεκατινιασματα και την υστεροβουλια.
 
Eγω ξερω πως ο καθενας προσπαθει να πουλησει την πραματια του οσο το δυνατων σε μεγαλητερη τιμη και οι καθαροι και τιμιοι μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου.Ποτε μου δεν πουλησα κατι ουτε εχω αγορασει απο καποιον και ουτε θα το κανω αλλα εχω σωσει αρκετους φιλους και γνωστους απο διαφορα λαμογια που προσπαθουσαν να εκμεταλευτουν την ασχετοσυνη τους σε πραγματα που οσο να ναι ειχα μεγαλητερη εμπειρια απο αυτους και γνωριζα καποια πραγματα παραπανω.Επειδη και γω της προλαβα της αγγελιες στο retromaniax εδω μεσα γεινοταν πανικος απο ενα σωρο τυπους που το μονο που τους ενοιαζε ηταν να πουλησουν την πραματια τους οπως ειπα παραπανω εκμεταλευομενοι την καψουρα και της αναμνησης του κεθα μελους που γουσταρε το forum και δεν ηταν εδω μεσα μονο και μονο γιαυτο τον σκοπο.Δεκαδες εγγαρφες την μερα μονο και μονο για να ρωτανε και καλα πραγματα στα διαφορα θεματα του forum για να μαθουν πληροφοριες για διαφορα ρετροαντικειμενα και παιχνιδια και μετα αναλογα να βαλουν και την αναλογη τιμη οπως και ενα σωρο αλλοι που περιμεναν υπομονετικα καποιον που με την καλη του την καρδια ανοιγε ενα θεμα και ελεγε πως στο ταδε μερος υπαρχει ενα μαγαζι η μια αποθηκη που δεινει ενα σωρο παιχνιδια και πραγματα τζαμπα και ετρεχαν σε χρονο μηδεν και τα σηκωναν ολα και μετα τα εβλεπες σε αγγελιες εδω μεσα η σε αλλα sites η στο ebay.Φυσικα υπηρχαν και οι αλλοι που το επαιζαν καλοι μεσω PM ωστε να μην φαινονται κιολας δημοσια τι λενε σε αλλα μελη που ειχαν καποιο ρετροαντικειμενο η παιχνιδι και το εδειναν γιατι μπορει να μην το ηθελαν οποτε το λαμογιο τους την επεφτε απο κοντα και με χιλια δυο παραμυθια οπως οτι το ειχε μικρος η του το ειχε κανει δωρο ο συγχωρεμενος πατερας,θειος,παππους κλπ καταφερνε να το παρει απο αυτον που το εδεινε και τελικα μετα απο λιγο καιρο το αντικειμενο βρισκοταν σε αγγελια και το μοσχοπουλουσαν.Φυσικα υπηρχαν και οι αλλοι που οσο οι αγγελιες υπηρχαν κανονικα εδω μεσα ολα μελη γαλα και ποσταριζαν και ανοιγαν και θεματα που και που και ολα καλα γιατι πουλουσαν την πραματια τους που την εβρισκαν τζαμπα στο μοναστηρακι η σε χιλια δυο αλλα μερη οταν ομως εφυγαν οι αγγελιες μη τον ειδατε τον παναη και δεν ξαναπατησε κανενας και οσοι ξαναπατησαν το ποδι τους μια φορα στο τοσο ηταν απλα για ξεκαρφωμα και τιποτα παραπανω.

Τελως παντων για να τελειωνω η αγορα ρετροαντικειμενων και παιχνιδιων θελει πολυ μεγαλη προσοχη γιατι οι 9 στους 10 ειναι λαμογια και ελαχιστοι ειναι σωστοι οποτε προσοχη και παλι προσοχη.Οσο για της αγγελιες στο retromaniax χαρηκα παρα πολυ οταν εφυγαν γιατι μονο με τετοιες αποφασεις μπορει να καθαρισει η τριχα απο το ζημαρι και να φυγουν τα αποβλητα οπως και εγινε εξαλου σε μεγαλο βαθμο.Ας ειναι εδω μεσα μονο αυτοι που γουσταρουν το forum γιαυτο που ειναι και ας ειναι και 100 ατομα που λεει ο λογος.Στην τελικη 17 χιλαδες και μελη εχει το forum με τα 736 και καλα ενεργα αλλα στην τελικη αν κατσει καποιος και μετρησει αυτους που ασχολουνται με το forum καθημερινα με τα post τους τα θεματα τους και γενικα την προσφορα τους ουτε 100 δεν ειναι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ποσο εχουν αυξηθει οι τιμες? σε μερικα πραγματα παρα πολυ, πανω απο 500%, σε αλλα οχι και τοσο.

Στις αμιγκες, θεμα που παρακαλουθω και κατεχω, η τιμες εχουν λιγο πολυ στανταριστει, μια Α500 κοστιζει 50+ ευρω χωρις κουτι, δεν θα εδινε κανεις πανω απο 100, μονο εαν δεν ηξερε. Μοντελα που ηταν σπανια και θα ειναι σπανια, ειχαν και θα εχουν υψηλη τιμη, π.χ. Α3000T και Α4000Τ. Την δικη μου Α3000Τ την αγορασα πριν 2,5 χρονια και κανω τον σταυρό μου που μου κοστισε μονο 550 ευρω.

Στις κονσολες το θεμα εχει αρχισει να ξεφευγει, εχω κραξει απειρες φορες τις τιμες στα ρετρο της νιντεντο. Δεν φταιει φυσικα η εταιρια για αυτο, οταν καποιοι πουλανε τα παιχνιδια σε υψηλοτερη τιμη απο οτι κοστιζαν οταν βγηκαν. Και παιχνιδια που δεν ειναι σπανια ή σε λιγοτερα κομματια, κλασικο παραδειγμα φουσκας ειναι το wild guns σε ΣΝΕΣ, που το εχω πετυχει με κουτι στην Ελλαδα πολλες φορες και ομως κοστιζει 80+ ευρω στο ebay, και ειναι μαπα σαν παιχνιδι. Το ebay και η αγορα γενικα ειναι αψυχολογητο πραγμα, βλεπεις κατι που ο αλλος το δινει 100 ευρω, τον κραζουν γιατι το εχει βαλει ακριβα, και ξαφνικα εμφανιζεται ενας και το αγοραζει.

Στην Ελλαδα ειναι καπως διαφορετικα, παλιοτερα ηταν λογικες οι τιμες, κατα την δικη μου αποψη αυτο ωφειλεται στο οτι τα ρετροπραγματα λιγοστευουν και οτι παλιοτερα δεν ηταν τοσο διαδεδομενο το ιντερνετ. Μετα ο καθενας απεκτησε ιντερνετ, σου λεει 'στο ebay το πουλανε τοσο, να το πουλησω και εγω τόσο'. Χαρακτηριστικά θυμαμαι το μεγαλυτερο κονσολαδικο στην Ελλαδα, οπου πριν 5-6 χρονια αγορασα το pirates of the dark waters για ΣΝΕΣ με 25 ευρω, και τωρα το πουλαει 80.

Στο ρετρομανιαξ ειναι οπως τα λεει ο metalcandyman, δειτε ας πουμε στα μελη καποια ατομα που εχουν 2-3 ποστς, και ολα ειναι μονο στις αγγελιες. Οταν εφυγαν, καπως ηρεμησαν τα πραγματα, και δεν ειχαμε παρατραγουδα, οι σωτηρες του κοσμου ομως ελεγαν 'φυγετε απο τους φασιστες του ρετρομανιαξ που εκοψαν τις αγγελιες και εχουν moderation', ελατε αλλου ειναι καλυτερα κτλ. Καθε φορουμ εχει κατι που σου τραβαει το ενδιαφερον, οκ εδω δεν εχει αγγελιες, οποιος θελει μενει, ελευθερες επιλογες γινονται.

Δυο υπερ-χαρακτηριστικα παραδειγματα που μου ετυχαν: εδω μεσα ανοιγω ενα θρεντ με πεταμενα παιχνιδια (κουκλες, καστρα&πολιορικητες κτλ) σε καποιο σημειο κοντα στο σπιτι μου, με φωτογραφια απο τα παιχνιδια, χωρις να λεω δ/νση. Μου στελνουν πμ περιπου 10 ατομα, και με ρωτανε που ακριβως βρισκονται. Σχεδον ολοι ειχαν γραφτει εκεινη την στιγμη μονο και μονο για να μου στειλουν το ανωνυμο φυσικα πμ τους. Στο δευτερο παραδειγμα εγινε ακριβως το ιδιο, χαριζα αρκετους αυτοκινητοδρομους κομπλε με τα κουτια τους, και μου ηρθαν πμ απο αγνωστους φρεσκογραμμενους. Απο ενα διαστημα και μετα ακομα και στις ανταλλαγες καθιερωσα αυτο που κανουν και αλλοι εδω μεσα 'θα προτιμηθουν ενεργα και γνωστα μελη του φορουμ'. Τωρα πια τα πραγματα εχουν αλλαξει, δεν υπαρχει το 'προσεχω τον πωλητη' τωρα πια υπαρχει 'προσεχω τον αγοραστη, πουλαω μονο σε γνωστα και αξιοπιστα ατομα'. Και γενικα ο Wally και ο metalcandy εχουν δικιο, εαν καποιος ειναι μονο εμπορος και αυτο τον ενδιαφερει, υπαρχουν απειρα μερη και σαιτ να πουλησει, ας μην μπει στο ρετρομανιαξ, δεν χρειαζονται 5000 μελη και να ειναι ενεργα σε θεματα τα 100. Ασε που στο τελος θα γινει και εδω μπαχαλο και ξεκατινιασμα οποτε καλυτερα ετσι, πωλησεις και σχετικα θρεντ καλυτερα μακρυα, ακομα και αυτο εδω ειναι περιττο.

Για να επιστρεψω στο θεμα της αυξησης των τιμων και να φυγω απο τα παρελκομενα, να ενα καλο παραδειγμα, δειτε μια απο τις πρωτες αγγελιες που ειχα βαλει εδω, πριν απο 5 χρονια

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?9705-master-system-1-master-system-2

εδινα ενα κουτατο σαν καινουργιο master system 1, το πρωτο, με δυο χειριστηρια και το golden axe, για 20 ευρω, και δεν μπορω να θεωρηθω ασχετος. Ποσο ειπαμε οτι εχει κατι τετοιο σημερα? μπορει να σας ζητησουν και τριψηφιο νουμερο. Και οπως εγραψα στην αρχη, ειδικα στα νιντεντο και ακομα πιο ειδικα στο ΣΝΕΣ, εχει καταντησει αηδια, ολα τα κουτατα εχουν πανω απο 20 ευρω, ακομα και το χειροτερο ποδοσφαιρακι να παρεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα χομπυ συνηθως ειναι ακριβο σπορ! (Εγω τουλαχιστον με οτι και να ασχοληθηκα κατα καιρους πληρωνα αδρα :p )

Παλαιοτερα οι πωλητες/εμποροι δεν γνωριζαν τι λεφτα μπορουσαν να βγαλουν απο μια κονσολα/υπολογιστη ή ενα παιχνιδι , το θεωρουσαν παλιο/ξεπερασμενο και το σκοτωνανε .

Τωρα ομως που βλεπουν οτι υπαρχει μεγαλη ζητηση σε Retro hardware και software οποτε οι τιμες ανεβαινουν.

Περναει και ο καιρος σιγα σιγα γινονται σπανια τα πραγματα αφου δεν ειναι πλεον σε παραγωγη οποτε και απο αυτη την οπτικη γωνια παλι η τιμες ανεβαινουν.

Πολυ απλο το σκεπτικο μου αλλα νομιζω οτι πανω-κατω αντικατοπτριζει την πραγματικοτητα.

ps. Η Retro αλληλεγγυη που λετε ειναι αλλο πραγμα... Εδω μιλαμε για εμπορους/πωλητες που ασχολουντε με αυτα τα πραγματα για να βγαλουν κερδος!

mike είπε:
Στις κονσολες το θεμα εχει αρχισει να ξεφευγει, εχω κραξει απειρες φορες τις τιμες στα ρετρο της νιντεντο. Δεν φταιει φυσικα η εταιρια για αυτο, οταν καποιοι πουλανε τα παιχνιδια σε υψηλοτερη τιμη απο οτι κοστιζαν οταν βγηκαν. Και παιχνιδια που δεν ειναι σπανια ή σε λιγοτερα κομματια, κλασικο παραδειγμα φουσκας ειναι το wild guns σε ΣΝΕΣ, που το εχω πετυχει με κουτι στην Ελλαδα πολλες φορες και ομως κοστιζει 80+ ευρω στο ebay, και ειναι μαπα σαν παιχνιδι. Το ebay και η αγορα γενικα ειναι αψυχολογητο πραγμα, βλεπεις κατι που ο αλλος το δινει 100 ευρω, τον κραζουν γιατι το εχει βαλει ακριβα, και ξαφνικα εμφανιζεται ενας και το αγοραζει.

Αφου γινεται χαμος απο ζητηση ειδικα στα Snes παιχνιδια... οι πωλητες τα βλεπουν αυτα και ανεβαζουν τις τιμες στα υψη! Οτι εχει σχεση με SNES το χτυπανε αλυπητα πραγματικα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε μερικα παιχνιδια ΣΝΕΣ με κουτι μια καπως αυξημενη τιμη θα ηταν λογικη, αλλα και παλι ΟΧΙ στα επιπεδα που εχουν φτασει. Για παραδειγμα το Zelda, αξιζει καπως περισσοτερο γιατι

- και καλο παιχνιδι ειναι (παιχνιδαρα συγκεκριμενα)

- και το μανιουαλ με τον χαρτη θα σου φανουν χρησιμα, ειδικα τα ελληνικα

- και πολλοι το ειχαν και θελουν να το ξαναπαιξουν

- και 'αποκλειστικο' νιντεντο ειναι και δεν μπορεις να το παιξεις αλλου

και παλι η τιμη του ειναι υπερβολικη, εχετε δει που εχει φτασει κουτατο? Ενα αλλο παιχνιδι με κουτι, οπως π.χ. το alladin γιατι κοστιζει τοσο πολυ σε ΣΝΕΣ, αφου ουτε αποκλειστικο ειναι, ουτε τελεια παιχνιδαρα ειναι, ουτε το μανιουαλ ειναι απαραιτητο για να σου πει για το πατημα δυο κουμπιων.

Και ξαναλεω οτι για εμενα, το ιντερνετ και η παγκοσμιοποιηση εχουν πολυ αρνητικο αντικτυπο σε αυτα. Για τον αμερικανικο με το σταθερο εισοδημα και τον καταναλωτισμο, η αγορα ενος παιχνιδιου στην τιμη του 200 ευρω ειναι κατι λογικο και με κοστος λιγοτερο απο το 1/10 του μισθου του, που ετσι κι αλλιως παει σε καταναλωτισμο. Στην Ελλαδα η αγορα ενος παιχνιδιου στα 200 ευρω, ειναι καπως περιεργο πραγμα, οταν εκει που μας εφθασαν ειναι μισος μισθος και δεν ξερεις εαν τον επομενο μηνα θα εχεις και αυτον τον μισθο. Αρα δεν μπορει να ισχυει το 'αφου ο αμερικανος το αγοραζει τοσο, τοσο θα πουληθει και στην Ελλαδα'.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω μια βασική διαφωνία με όσους παραξενεύονται από την αύξηση των τιμών. Αυτό που έγινε στον χώρο του retro σταδιακά είναι η μετατροπή του σε ένα κανονικό seller's market. Αν δείτε λίγο την ορολογία, μιλάμε για ένα χώρο όπου η προσφορά είναι μικρότερη από την ζήτηση, άρα οι τιμές ανεβαίνουν. Αναπόφευκτα. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα πιό σπάνια ή περιζήτητα κομμάτια πολύ περισσότερο από ότι σε άλλα που τραβάνε λιγότερο το ενδιαφέρον. Και φυσικά κάποιοι θα επωφεληθούν όσο καλύτερα μπορούν από την αύξηση των τιμών, προσπαθώντας να την "επιβάλλουν" και σε πράγματα που αντικειμενικά αξίζουν λιγότερο καθώς δεν είναι τόσο σπάνια, επικαλούμενοι μια επίπλαστη "σπανιότητα". Πχ Amiga 500. Αλλά εγώ αμφιβάλλω αν μπορεί όντως κάποιος να πουλήσει σημαντικά ακριβότερα τέτοια είδη. Δεν μιλάμε για 10-20 ευρώ παραπάνω.

Πχ απορεί ο Wally στο άλλο thread γιατί το καλώδιο SCART για Dreamcast έχει ακριβύνει σημαντικά, όταν μπορεί ακόμα να βρει την κονσόλα φτηνά. Μα, ακριβώς επειδή όσοι χρησιμοποιούν ακόμα Dreamcast ξέρουν ότι χρειάζονται αυτό το καλώδιο για optimal απεικόνιση. Άρα το κυνηγάνε όλοι. Και βγήκαν σίγουρα πολύ λιγότερα Dreamcast SCART cables από την Sega από ότι κονσόλες. Πόσο μάλλον VGA boxes, που και αυτά αν έχουν φτάσει στο θεό! Καταλαβαίνετε που το πάω φαντάζομαι.

Το ίδιο και με τα κουτάτα κονσόλια. Είναι λίγα συγκριτικά με τους ενδιαφερόμενους να τα αγοράσουν (οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2004!). Φυσικά δεν θα ξαναβρείς ποτέ κουτάτο MegaCD για 50 ευρώ Wally (ακόμα και τότε που το βρήκες ευκαιρία ήταν...). Φυσικά ο mike δεν θα ξαναπουλήσει κουτάτο SMS στα 20 ευρώ. Αφού αξίζει παραπάνω στην σημερινή αγορά. Κάτι που γίνεται ακόμα πιό έντονο καθώς αρκετοί που αγόρασαν τέτοια, τα "έβγαλαν" από την αγορά. Εγώ πχ τις κονσόλες που αγόρασα κουτάτες (ΚΑΙ ένα SMS από τον mike, νομίζω στα 25;;; ) δύσκολα θα τις ξαναπουλήσω. Ούτε έχω άλλα SCART καλώδια να δώσω, ακόμα και σε φίλο. Οπότε είναι αντίστοιχα λιγότερα τα ρετρό που κυκλοφορούν in the wild...και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με εμένα.

Προσωπικά πιστεύω ότι κάποια στιγμή μελλοντικά (ίσως σε 10 χρόνια, ίσως και περισσότερο) θα υπάρξει πτώση στις τιμές των "δικών" μας ρετρό. Καθώς άνθρωποι που έζησαν τον Spectrum ή το Saturn ή το SNES στα νιάτα τους, τα νοσταλγούν και σήμερα τα "ακουμπάνε" για αυτά θα γερνάνε πλέον σημαντικά και θα φτάνουν 50+, ίσως το ενδιαφέρον τους για τέτοιες συλλογές να μειώνεται. Μειώνοντας παράλληλα και την ζήτηση ή αυξάνοντας ξανά την προσφορά αφού κάποιοι ίσως αποφασίσουν να ξεφορτωθούν εκ νέου την "σαβούρα" που μάζεψαν στα 30 ή στα 40 τους. Αντίθετα θα περίμενα να αυξηθούν οι τιμές για PS3 games κλπ που σήμερα είναι χαμηλά, καθώς θα ενηλικιώνονται και θα το νοσταλγούν αρκετοί που το είχαν το 2010 σαν παιδιά ή έφηβοι. Φαντάζομαι ο χρόνος θα δείξει αν έχω δίκιο...
 
Πάντα σε μια κοινωνία ανθρώπων είτε μεγάλη είτε μικρή, είτε είναι χώρος επαγγελματικός είτε είναι ένα απλό φόρουμ θα υπάρχουν λαμόγια και πονηροί το θέμα είναι να είναι ενημερωμένος κανείς και να μη τη πατάει. Δεν υπάρχει χώρος που να μη κοιτάξει κάποιος η κάποιοι να σου τη κάνουν αυτό έχω δει εγώ τόσα χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι οι τιμές έχουν πάει στα ύψη δηλαδή δε νοείται Amiga 500 να κοστίζει 200 ευρώ ή ένα snes 150 ευρώ. Αυτό οφείλεται και στο ότι έγινε μόδα αλλά κατά κύριο λόγο στο πολύ κακό emulation των συστημάτων κατά τη γνώμη μου και όταν λέω κακό εννοω την εικόνα που βλέπεις στην οθόνη γιατί αυτό είναι τελικά που μετράει.

Καμία σχέση με τη πραγματικότητα, λάθος refresh rate, λάθος χρώματα (πχ c64 emulation), ρεαλιστικές scanlines άφαντες, tearing και πολλά άλλα που κάνουν την εμπειρία αντιαισθητική γιαυτό ο καθένας προσπαθεί να βρει το αληθινό σύστημα για να παίξει.

ένα απλό παράδειγμα ότι δε μπορούν ούτε τα σωστά χρώματα να βγάλουν (αριστερά τα πραγματικά χρώματα)

dk-ccs64.gif

dk-pepto.gif
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog είπε:
Εγώ πχ τις κονσόλες που αγόρασα κουτάτες (ΚΑΙ ένα SMS από τον mike, νομίζω στα 25;;; )
Σωστα εχεις δικιο,20 το κουτατο SMS1 και το +5 ευρω ηταν για το golden axe ! Αρε ρε καταραμενο αλτσχαιμερ :D
 
Ένα μηχανάκι πάντως που έχει 30 χρόνια στην πλάτη του είναι σαν ένα αυτοκίνητο 60 ετών τουλάχιστον, λογικό δεν είναι να έχει και κάποια συλλεκτική αξία; Για να μην παρεξηγηθώ να πω ότι και εγώ ότι πουλάω, το κάνω σε τιμή αγοράς αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν κάποια μηχανήματα που είναι πραγματικά συλλεκτικά. Αν είχα αγοράσει λέμε τώρα έναν Altair πριν 30 χρόνια στα 100-200$ σήμερα θα πουλιόταν τουλάχιστον το 10πλάσιο και λίγα λέω.

Σε λίγα χρόνια που θα αρχίσουν να αργοπεθαίνουν και οι κλασσικοί home (specy, c64, amiga, st, κλπ) οι τιμές των λειτουργικών θα πάνε πραγματικά στα ύψη.
 
Αυτο ειναι το προβλημα με τους υπολογιστες, οχι τοσο των πολυ παλιων οπως spectrum που επισκευαζονται ευκολα, οσο των ενδιαμεσων οπως π.χ. της Α1200 και του risc Archimedes οπου καποια ολοκληρωμενα με κωδικες δεν υπαρχουν διαθεσιμα.

Αντιθετα πιστευω οτι υπαρχει επαρκεια σε στοκ σε κονσολες οπως το megadrive, snes κτλ
 
Γνώμη μου είναι ότι μόδα είναι θα περάσει, και δεν λέω να περάσει σε εμάς του λάτρεις των ρετρο αλλά των "πωλητών" που νομίζουν ότι μπωρούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Παρακολουθό μήνες τώρα πως κάποιοι εξυπνάκιδες προσπαθούν να πουλήσουν ρετρο συλλογές και παιχνίδια σε τιμές που τις λένε "ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ" και όντως τρελάθηκε για να ζητάει τέτοιες εξωφρενικές τιμές όπως ένα μέσα στην μούχλα και βρώμα NES στα 80 Ευρώ, ή παιχνίδια για το συγγεκριμένο μηχάνημα με σχισμένα αυτοκόλητα, χωρίς κουτιά, μάνιουαλ, κλπ 20-30 Ευρώ το ένα. Γενικά πιστεύω ότι ο κόσμος και ειδικά οι Έλληνες δεν πάνε καλά στα μυαλά χρόνια τώρα, νομίζουν εμείς που μαζέβουμε ρέτρο πράγματα είμαστε δισεκατομυριούχοι και θα δώσουμε τα κέρατα μας για κάτι ρετρο, ε, όταν ξυπνίσουν και δούνε ότι απλοί άνθρωποι είμαστε με έναν βασικό μισθό που απλά κάνουμε το κέφι μας ίσως να αλλάξουν μυαλά αλλά και αυτό ειλικρινά το αμφιβάλω. Να ναι καλά η Ευρώπη και Αμερική που βρίσκω εκεί πράγματα σε ΠΟΛΥ καλήτερες τιμές και με βοήθεια φίλων εκεί στο εξωτερικό δεν πληρώνω τα κέρατα μου σε έξοδα αποστολής, αλλιώς δεν θα είχα τίποτα ρέτρο αυτήν την στιγμή αν περίμενα απο Έλληνα να μου πουλήσει κάτι.
 
Όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον, πυκνώνουν και οι υποψήφιοι αγοραστές. Σε μια αγορά με μετρημένα κομμάτια, είναι λογικό οι τιμές να ανεβαίνουν. Ε, όσο πιο μετρημένα, τόσο πιο ακριβά ! Πάει ο καιρός που μαζευαμε μόνο όσοι τα προλάβαμε, πλέον μαζευουν πολλοί περισσότεροι, και ιδιαίτερα νέοι που ενδιαφέρονται για αυτά τα μηχανήματα - μιας και τους ασκείται και η επιρροή απο το internet (και απο εμάς δηλαδή, πόσοι έχετε πιάσει κουβέντα με κάποιον μικρότερο και του "φυτέψατε" το μικρόβιο, ή του μιλήσατε για το ταδε συλλεκτικό και σπάνιο κομμάτι στη συλλογής σας !)

Τώρα για τους παραλογισμούς, και αυτοί πυκνώνουν μαζί. Όπου μυρίζει τυράκι, μαζεύονται και τα αρούρια ! Δεν είναι όλοι οι Έλληνες τέτοιοι όμως, για να μην τα τσουβαλιάζουμε και όλα. Στην Ελλάδα θα βρεις αρκετά πράγματα, ίσως και πολύ φθηνότερα μερικές φορές απο το εξωτερικό.
 
mike είπε:
Στις αμιγκες, θεμα που παρακαλουθω και κατεχω, η τιμες εχουν λιγο πολυ στανταριστει, μια Α500 κοστιζει 50+ ευρω χωρις κουτι, δεν θα εδινε κανεις πανω απο 100, μονο εαν δεν ηξερε. Μοντελα που ηταν σπανια και θα ειναι σπανια, ειχαν και θα εχουν υψηλη τιμη, π.χ. Α3000T και Α4000Τ. Την δικη μου Α3000Τ την αγορασα πριν 2,5 χρονια και κανω τον σταυρό μου που μου κοστισε μονο 550 ευρω.
Και εγώ επίσης το κατέχω το θέμα. Όντως μερικά μοντέλα δεν τα έβρισκες εύκολα από παλιά. Η Α4000T πλέον πιάνουν άνετα πάνω από 1500 ευρώ (μιλάμε για pal μοντέλα). Για την A3000T με 550 ευρώ βάλε τώρα ένα χιλιάρικο επιπλέον στα 550. Πες μου ότι την έχεις σε μια φωτογραφία κάπου online να την δω ρε φίλε να χαρώ λιγάκι.

Οι κάρτες με Cyberstorm επάνω εξακολουθούν να πιάνουν αστρονομικές τιμές.

Α500, Α600 δεν βρίσκεις πλέον με ένα 50αρικο (χωρίς κιτρινίλες). Οι Α1200 παραδόξως έχουν ξεφύγει από όσο έχω δει αφού οι τιμές πλέον είναι γύρω στα 200 ευρώ και παραπάνω. Για τις Α1000 δεν το συζητώ. Κάποτε είχα 3 και τις 2 πούλησα. Αν θυμάμαι καλά την μια την έδωσα για 120 ευρώ και την άλλη 150 ευρώ. Τώρα άστο πόσο έχουν (Αντώνη θυμάσαι την αγγελία πόσο έκανε η 1000αρα; )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι! Αν πω εγώ πόσο έδωσα τη δικιά μου..... 80?

Κι όμως.
 
@ telonio : Tα παραλες λιγο, αλλα μαλλον μιλας για τιμες ebay. Ειχα βρει μια Α4000Τ για αγορα πριν απο 3 χρονια περιπου, στα 350 ευρω χωρις επεκτασεις. Το σκεφτηκα, δεν ειμουν σιγουρος, μετα απο κατι μερες το αποφασισα, αλλα αυτος που την εδινε (Ελληνας) αρχιζε να μου λεει κατι για 500 ευρω, και στραβωσα. Οχι δεν ηταν τα χρηματα το θεμα, απλα δεν μου αρεσε η συμπεριφορα, οταν κλεινεις μια συμφωνια και προτινεις μια τιμη, δεν αλλαζεις γνωμη οποτε σου κατεβει. Και 351 ευρω να μου ελεγε, παλι θα στραβωνα. Αν και τον θεωρω καλο παιδι, μιας και ειχαμε γνωριστει, τελικα δεν προχωρισα στην αγορα. Τωρα ευτυχως εχω καβατζωσει για αγορα την Α4000Τ γνωστου μελους του retromaniax :D .

Για την Α3000Τ μπορεις να ψαξεις το θρεντ στο amigaplanet, θα δεις τα γνωστα μπινελικια που εχουν πεσει σε αυτο το θρεντ, μιας και ο πωλητης πουλουσε εκτος απο την Α3000Τ μου, ακομα μια κανονικη Α3000 που την εδωσε σε αλλον 70 ευρω.

Για τις Α1200 διαφωνω, μπορεις να βρεις ακομα στην Ελλαδα με 120 ευρω.

@shock : μην κλαις τοσο για την Α1000, δεν ειναι και χρησιμο μηχανημα. Ας μην σκεφτεις καθολου το τελευταιο που εδιωξες, θα μεινει μυστικο :fafoutis: , μην αναφερθεις καν, θα παρω το μυστικο στον ταφο μου :shtup::biglaugh:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλά και που να δεις κάποτε μια Α3000Τ πού είχαμε δει εγώ και ο Aντώνης. 700 νομίζω την πούλαγε αλλά να ήταν μόνο αυτό. Ασημί βαμμένη μέσα σε μια χωματερή..
 
Μπορει να ειναι και η ιδια, εμενα ηταν μπλε οταν την πηρα. Αυτο ηταν και καπως θετικο, γιατι ειχαν βαψει και το λογοτυπο, οποτε δεν γνωριζε ο πωλητης οτι ηταν Α3000Τ-040, σαφως πολυ σπανιο μοντελο, με δυψηφιο αριθμο πωλησεων.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα