Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε ρετρό υπολογιστές και κονσόλες τα τελευταία χρόνια.

Για το ebay αναφέρομαι σωστά, ο καθένας πουλάει όσο θέλει (δικαίωμά του δεν λέω) και εκεί βλέπεις Α1000 για 1500 ευρώ. Ψάξτε τώρα στο ebay για το σκέτο, ραγισμένο κουτί της A4000 για να γελάσετε με τα 750 ευρώ που ζητάει ο πωλητής. Στα Ελληνικά site δημοπρασιών συχνά τα ίδια. Εντάξει, δεν κατακρίνω όλους τους Έλληνες πωλητές αλλά η πλεοψηφία δυστηχώς έτσι είναι. Στα site που σχετίζονται με Amiga σαφώς παίζουν πιο λογικές τιμές μια και δεν απευθύνονται σε κορόιδα. Ειδικά στο amibay σκάνε συχνά διαμάντια σε καλές τιμές. Το κακό είναι πως πέφτουν σαν κοράκια οι συλλέκτες (και καλά κάνουν) αφού το site απευθύνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Πολύ σωστά φίλε mike, άλλες χώρες άλλοι μισθοί.

Πρόσφατα συνάδελφός μου, αποκάλυψε πως έχει κουτάτο Super Nes με παιχνίδια από τότε. Τον ρώτησα στα αστεία αν το πουλάει (μπορεί και να το έπαιρνα αφού κάποτε το είχα). Περιττό να σας αναφέρω την συζήτηση που ακολούθησε όταν μου ανακοίνωσε πως θέλει 200 ευρώ γιατί είναι συλλεκτικό..

Όσο για την Α1000 τα χρήματα που αξίζει είναι ένα για το ότι είναι η πρώτη Amiga, δύο για το μοναδικό ανάγλυφο εσωτερικό με τις υπογραφές των κατασκευαστών. Πραγματικά αθάνατο cover υπολογιστή.
 
Καλά, αυτό με τα Snes είναι για γέλια, και το βλέπω συχνά-πυκνά, απο που και ως πού γίνανε συλλεκτικά τα Snes. Είχα δεί μια αγγελία πρόσφατα ενός τύπου, που είχε βάλει ένα κατακίτρινο Snes σε κουτί, και ήθελε 150 περίπου δεν θυμάμαι. Απίστευτα πράγματα. Αυτά, ναί, είναι για εμπροσθια επίδειξη παλάμης.

Σε ότι αφορά τα πραγματικά σπάνια μηχανήματα όμως, και ειδικά στις Amigες που έχουμε αρκετοί εδω μέσα μια μούρλα, τα πράγματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Μιλάμε για θρυλικά μηχανήματα, συνήθως έχουν περάσει απο πολλές μετατροπές/συντηρήσεις/αναπαλαιώσεις, όλα αυτά κοστίζουν για να πάρει κανείς ένα μηχάνημα στην πένα. Δεν μιλάω για σαράβαλα (εγώ προσωπικά μερικά που βλέπω να πωλούνται, ειλικρινά σας μιλάω θα ντρεπόμουν να τα πουλήσω). Λευκά, καθαρά, αγρατζούνιστα και άφθαρτα μηχανήματα, με αλλαγμένους πυκνωτές, καινούργιους σκληρούς η μετατροπές με CF, με περιφερειακά σε επίσης αντίστοιχη κατάσταση θα κοστίζουν όλο και πιο πολύ. Για να μείνουν έτσι κάποιος τα προσέχει, και τα χρόνια περνάνε. Πρόσφατα ας πούμε έψαχνα για original Commodore tank mouse σε όσο καλύτερη κατάσταση γίνεται. Διαπίστωσα οτι κάτω απο 25 (μέχρι και με 40 είδα ένα) ευρώ, απλά δεν υπάρχει - μιλάμε για σκέτο ποντίκι ! Εν τέλει, το αγόρασα αφού πλέον είδα οτι "τόσο κάνει". Κατακίτρινο και με σπασμένη μπίλια μπορεί να βρεις και με 3 ευρώ που λέει ο λόγος. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μηχανήματα, απλώς, είναι δύσκολο να έχει κανείς μια 3000Τ η 4000Τ μες την μπίχλα. Εκτός αν είναι κανίβαλος που δεν ξέρει τι έχει - υπάρχουν και τέτοιοι !

Οι 1200άρες ανέβηκαν ελαφρά γιατί οι περισσότεροι έχουν βρει την υγειά τους με Whdload, και ο μέσος όρος θέλει μια κομψή amiga που "να παίζει τα πάντα". Φυσικά, δεν παίζει τα πάντα, αλλα έχεις μια ωραία ψευδάισθηση :shtup: Οι 500άρες απλά είναι το πλέον θρυλικό home μηχάνημα στην Ελλάδα (όποιος έχει αντίρηση να το κοιτάξει αυτό :p ) και λογικό είναι να την ψάχνουν ξανά και ξανά. Κοντευει τα 30 χρόνια το μηχάνημα, δεν ειναι απλή υπόθεση να το βρείς "κομπλέ" σήμερα, όσο και αν μας φαίνεται περίεργο.

@mike θέλω και εγώ μια 4000Τ, περισσεύει του φίλου καμία ; :tease:
 
Shock είπε:
Σε λίγα χρόνια που θα αρχίσουν να αργοπεθαίνουν και οι κλασσικοί home (specy, c64, amiga, st, κλπ) οι τιμές των λειτουργικών θα πάνε πραγματικά στα ύψη.

mike είπε:
Αυτο ειναι το προβλημα με τους υπολογιστες, οχι τοσο των πολυ παλιων οπως spectrum που επισκευαζονται ευκολα, οσο των ενδιαμεσων οπως π.χ. της Α1200 και του risc Archimedes οπου καποια ολοκληρωμενα με κωδικες δεν υπαρχουν διαθεσιμα. Αντιθετα πιστευω οτι υπαρχει επαρκεια σε στοκ σε κονσολες οπως το megadrive, snes κτλ
Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος για ολα αυτα...γιατι πολυ απλα με την προοδο της τεχνολογιας μπορει ναι μεν να μην υπαρχουν διαθεσιμα ορισμενα ανταλλακτικα αλλα μπορουν να αντικατασταθουν ανετα απο νεοτερη τεχνολογια πχ απο Microcontrollers.

Eνα προσφατο παραδειγμα ειναι ο harlequin που ειναι ενας 100% νεος spectrum που χωραει στο κελυφος του παλιου και εχει ακριβως τις ιδιες θυρες στις σωστες θεσεις...αν προσθεσουμε και την προοδο στους 3d printers θα μπορουμε να φτιαχνουμε ο,τι θελουμε και δεν θα χρειαζομαστε τους εμπορακους καθε ειδους .Θα μου πειτε βεβαια οτι δεν θα ειναι το vintage αλλα το reproduction...το ιδιο ομως δεν γινεται και στα αυτοκινητα-αντικες??και εκει reproduction ανταλλακτικα δεν μπαινουν??
 
Και εγώ το χάσει στα ξένα. Μπορεί να μην θυμάμαι καλά, αλλά αρκετά χρόνια πριν που κάποια μηχανήματα ακόμα ήταν retro, τα έβλεπες και έλεγες μπορώ να πάρω CPC με μονιτορ, παιχνίδια, joystick με 30-40 ευρώ. Τουλάχιστον έτσι τα θυμάμαι, και ονειρευόμουνα πότε θα βρω δουλειά για να μπορώ να αγοράζω πολλά φτηνά ρέτρο. Και ερχόμαστε στο σήμερα που πλέον μπορώ, αλλά βλέπω τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από ότι τουλάχιστον θυμάμαι. Σκέτο CPC θα κάνει 50-60 λύρες και μαζί με οθόνη συνήθως κοντά ή παραπάνω από 100. Και επίσης διάφορα μηχανήματα τα βλέπεις όλο και πιο σπάνια. Έκανα και την αμαρτία μου να σκάσω δεν λέω πόσα για έναν CPC+ γιατί ποτέ δεν είχα και δεν έβρισκα για ένα εξάμηνο.

Προφανώς ξέρουν πως κάποια είναι ρέτρο και περιζήτητα και τα χτυπάνε, π.χ. τα καλά cartidges του snes που θέλω (Zelda, Contra, Castlevania) τα χτυπάνε πάνω από 40. Γενικότερα, κάποια cartidges που θεωρούνται από τα κορυφαία μιας κονσόλας ξεφεύγουν πια σε 100άρια και ίσως και 200άρια. Από την άλλη κάποια πράγματα είναι παραδόξως φτηνότερα. Ένα dreamcast που το θεωρώ μηχανηματάρα το πέρνεις με 40 μαζί με χειριστίριο, καλώδιο και κανα δύο παιχνίδια. Ένα 3DO που έχει μια σπανιότητα το πήρα στα 50 νομίζω. Αλλά το 32x expansion για το genesis που θέλω να το πάρω, το χτυπάνε 80-150. Και να μην μιλήσω για τον Sam Coupe. Νταξ λογικό, προσφορά και ζήτηση που αναφέρθηκε, και retroαναβίωση.

Μερικές φορές σκέφτομαι να πετύχω σε κανά car boots sale κανάν sam coupe για μερικά δεκάρικα.

p.s. Το άλλο άκυρο που έφαγα, εδώ στην Γλασκώβη είχε ανοίξει μια μαγαζάρα λίγο μακριά από το κέντρο με τρελό retro console. Μέχρι και Amstad GX4000 πέτυχα στη βιτρίνα τους. Οι τιμές οκ, ούτε πολύ ακριβές ούτε πολύ φτηνές. Δεν το επισκεφτόμουνα συχνά γιατί ήταν μακριά. Έπειτα από ένα 6μηνο έκλεισε. Το έμαθα αργά. Τις τελευταίες μέρες είχαν ξεπούλημα, 50%, 80% και 90% κάτω! Έπαθα όταν το έμαθα αφού είχε περάσει. Θα είχα αγοράσει το σύμπαν! (έτσι αντίστοιχα είχα πάρει 10 παιχνίδια 3DS για 20 λύρες από μαγαζί που έκλεινε. Χεχε, μήνες πρωτού αγοράσω καν 3DS)
 
Παιδιά μήπως πρέπει να θίξουμε και λίγο τον <<καταναλωτή>>? Μήπως είμαστε εμείς οι ίδιοι οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης?

Θέλεις SNES? Παρ' το 30-40 ευρώ, τόσο έχει τώρα με την κρίση!Το κουτί και την ζελατίνα τί τα θέλεις? Αυτά είναι φετίχ και το φετίχ πλερώνεται!! Ζούμε στην ελεύθερη οικονομία, στους νόμους προσφοράς και ζήτησης!

Τα λατρεμένα μηχανάκια, μέρα με την μέρα λιγοστεύουν είτε επειδή παραδίδουν πνεύμα, είτε είναι σε χέρια που δεν πρόκειται να πωληθούν ποτέ! Όταν κάτι υπάρχει σε 10 κομμάτια και το ζητάνε 300, είναι σπάνιο, οπότε λογικό να αυξηθεί η τιμή του!Που πας εσύ που θες και την ζελατίνα? Μην είμαστε απαιτητικοί. Κι όσο για τους αετονύχηδες εδώ στην Ελλάδα που ψάχνουν για θύματα, έτσι όπως στόκαραν, έτσι θα ξεστοκάρουν, (κοινώς έτσι όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν :D )

Όσον αφορά το ebay, καλό θα ήταν να ψάχναμε τον μέσο όρο, και να μην πιανόμαστε από τον τρελό που ποντάρει στο βιαστικό κλικ του θύματος για τον μαδήσει! Όταν οι 100 πουλάνε <<τόσο>> ένα αντικείμενο, ο ένας που το πουλάει <<τόσο επι 10>>, ξέρουμε όλοι τους σκοπούς του. Πάντως η αντικειμενική αξία του προϊόντος είναι αυτή που βάλανε οι 100 και όχι ο ένας!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων users είχε: Amstrad 464-6128,C64, Spectrum, Amiga 500-1200, Atari ST, vcs2600, NES-SNES, SMS-MEGADRIVE, gameboy, gamegear.Αυτά τα βρίσκεις άμα θέλεις να νοσταλγήσεις. Τώρα άμα θέλεις και την απόδειξη τι να πω.... τα θέλει ο ποπός σου! Αν εμείς είμαστε αρρωστάκια και θέλουμε CD32,GX4000,Αρχιμήδηδες και Σοφοκλήδες, και spectrum 1,2,3,4,5,6 ( :p ).....κι ένα κοντέινερ να τα βάλουμε μέσα, αυτό είναι άλλο ανέκδοτο! :p

Κάποιοι έχουν 10 Amstrad 128 κι άλλοι άλλα τόσα HeroQuest! Τι τα θέλουν αναρωτιέμαι!
 
gremlinakos είπε:
Κάποιοι έχουν 10 Amstrad 128 κι άλλοι άλλα τόσα HeroQuest! Τι τα θέλουν αναρωτιέμαι!
Συμφωνώ. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τους συλλέκτες.

Οι συλλέκτες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση των τιμών.

Εγώ θέλω να αποκτήσω κάποια πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα με τα οποία είμαι συναισθηματικά δεμένος από τα παιδικά μου χρόνια και τα θέλω για να τα χρησιμοποιήσω. Ίσως να διαθέσω και κάποια χρήματα παραπάνω για να τα αγοράσω σε καλύτερη κατάσταση. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω ποιο το νόημα π.χ. "Να συλλέξεις όλες τις κονσόλες της δεκαετίας του 80" (ακόμα και αν μερικές δεν της είχες καν ακουστά μικρός); Ή το να αγοράσεις κονσόλα με τη ζελατίνα της και να μην την ανοίξεις ποτέ; Γιατί;
 
Σαφώς αγαπητέ gremlinako όταν η προσφορά είναι μικρή, αυξάνεται η ζήτηση. Επείδη ανέφερες και το κουτί και την ζελατίνα, πως να το περιγράψω; Προσωπικά θέλω το ρετρό μηχάνημα εφόσον πωλείται και προσφέρεται με το κουτί και την ζελατίνα, να μου έρθει ακριβώς με αυτά. Με κουτί μου είναι πιο έυκολο να αποθηκεύσω ένα μηχάνημα στο σπίτι μου. Να το πληρώσω παραπάνω βέβαια δεν λέω, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως το κουτί δεν κοστίζει μόνο του πχ 100 ευρώ.

Όσο αφορά τους συλλέκτες είναι απλό. Κάποιοι άλλοι συλλέγουν γραμματόσημα γιατί απλά τους αρέσει, άλλοι καπάκια από μπουκάλια για τον ίδιο λόγο, άλλοι στρατιωτάκια, άλλοι αμάξια μινιατούρες και άλλοι αμάξια κανονικά και πάει λέγοντας. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν και άνθρωποι που συλλέγουν ρετρό υπολογιστές και κονσόλες. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο θέμα αν έγινα κατανοητός.

Συνήθως υπάρχει μια επαφή με το αντικείμενο που συλλέγει κάποιος. Να δώσω ένα παράδειγμα. Προσωπικά μεγάλωσα με την Amiga 500 και την Α1200. Άπο μικρός έβλεπα στα περιοδικά την Α3000 και την Α4000 αλλά οι τιμές τους ήταν στα ουράνια. Πολλά χρόνια αργότερα κατάφερα και τα αγόρασα γιατί τα βρήκα σε καλή τιμή και τα είχα πως το λένε, ένα άχτι να τα αποκτήσω. Επειδή λοιπόν λατρεύω την ιστορία της Amiga και θεωρώ πως τα ίδια τα μηχανήματα είναι πανέμορφα από άποψη αισθητικής, αγόρασα σχεδόν και τους υπόλοιπους υπολογιστές της σειράς. Έτσι θεωρώ πως έγινα και εγώ συλλέκτης.
 
Υπαρχει ενας παραξενος συνδιασμος που συμβαινουν απο ολα αυτα. Απο την μια εχουμε τους πονηρους εμπορακους οπου πιστευουν πως θα ζησουν απο τους νοσταλγικους του ρετρο, απο την αλλη εχουμε ατομα, κυριως νεας ηλικιας οπου θεωρουν το ρετρο ως κατι "κουλ" και εχουνε πεσει με τα μουτρα. Φυσικα υπαρχουν και διαφοροι αλλοι, αλλα σε παγκοσμιο επιπεδο θα ελεγα πως αυτες ειναι οι δυο βασικες κατηγοριες οπου δημιουργουν τα προβληματα.

Ας μην ξεχναμε επισης πως ο πληθυσμος της γης πολλαπλασιαζεται διαρκως, και μαζι με αυτους η ζητηση για το ευρυτερο ρετρο.

Στην Ελλαδα, τα πραγματα εχουν ξεφυγει πολυ ασχημα. Απο την μια εχουμε τους αηδιαστικους πονηρους εμπορακους που πιστευουν πως αγοραζοντας 666 φορες το καθε μηχανημα θα δημιουργησουν μια πλασματικη ελειψη, ωστε να δημιουργησουν θελτικοτητα για την πραγματια τους, και να την πουλησουν πολλες φορες πανω, απο την αλλη εχουμε κοσμο οπου δεν ξερει πως κινειτε η αγορα και πεφτουν με τα μουτρα, δινοντας υπερογκα ποσα διχως να υπαρχει ο παραμικρος λογος για κατι τετοιο.

Πρεπει να δωσω εδω δυο παραδειγματα τετοιων ατομων που ειδα και απορησα.

Πρωτη περιπτωση. Καταστημα οπου του εχει ξεμεινε λιγο υλικο απο το παρελθον. Μεταξυ αυτων, ενα Mega Drive 1 σε κακη κατασταση. Διχως καλωδια η παιχνιδια η κανενα αλλο περιφερειακο. Τιμη πωλησης του, 80? σκετο. Ρωταω τον πωλητη αν αυτη ειναι η τιμη του η εκανε καποιος λαθος που προσθεσε το μηδεν διπλα απο το οκτω και μου ειπε πως το δινει ογδοντα ευρω. Του ειπα πως δεν ενδιαφερομαι να το παρω καθως δεν κοστιζει σε καμια περιπτωση τοσα, και μου απαντησε οτι θα βρει καποιον να δωσει τοσα.

Λιγους μηνες μετα, σε φιλικο σπιτι στην ιδια περιοχη, ηταν και ενας τυπας οπου με καμαρι ελεγε πως βρηκε και αγορασε την κονσολα που παντα ηθελε μικρος, και πως ειναι τυχαιρος που την αγορασε μολις προς 80? για ενα τοσο σπανιο μηχανημα. Και το ιδιο ατομο τρεχει και δεν φτανει για 500? το μηνα. Φυσικα ειναι γλυκος ο πονος της τσεπης με ενα τοσο σπανιο μηχανημα σπιτι του με μολις 80?.

Δευτερη περιπτωση. Καταστημα ηλεκτρικων ειδων, εχει βγαλει εναν Commodore απο το καλαθι της ανακυκλωσης και τον εβγαλε προς πωληση. Το μηχανημα περαν απο αμετρητες γρατζουνιες και χτυπηματα, ειχε σπασμενο μερος της πλακετας απο πισω, καθως και του ελειπαν αρκετα πληκτρα. Ρωταω ποσο τον πουλανε, μου απαντανε ποσα δινω εγω. Τους λεω 10? και αρχιζουν να γελανε. Αφου χαρηκαν λιγο μονοι τους, τους λεω πως μηχανηματα σε καλυτερη κατασταση με ολα τα καλωδια κλεινουν για λιγα περισσοτερα χρηματα. Και μου λενε πως θα περιμενουμε καποια χρονια να τον δωσουν 100? και δεν τους νοιαζει να τον δωσουν τωρα.

Φυσικα με κατι τετοιους δεν χαλιομαστε ποτε. Θυμομαστε το ποσο γρηγορα αναπτυσετε η τρισδιαστατη εκτυπωση και η αντιγραφη των κυκλωματων, και καποια στιγμη ολοι αυτοι οι πονηροι εμπορακοι θα προσπαθησουν να βρουν κανονικες δουλειες, με αγνωστη επιτυχια στο νεο τους τομεα.

:)
 
Πίσω
Μπλουζα