Πώς λέγεται το χωριό σας;

Εντάξει! Ωραία ιδέα για το λαογραφικό θρεντ ας το ξεκινήσει κἀποιος! Θα μάθουμε πολλά όλοι αλλά κάπως πρέπει να το συσχετίσουμε και με το ρετρό. Ας πούμε στα 80ς και μέχρι μέσα 90ς θυμάμαι να ειναι αρκετά δημοφιλή όλα τα σχετικά με τις ντόπιες παραδόσεις (βιβλία και λευκώματα, οδηγοί μαγειρικής, Λύκεια Ελληνίδων, τοπικά περιοδικά, κιτς τοπικά σουβενίρ). Σχετικά θρεντ μπορούν να ανοιχτούν σε διάφορες ενότητες
Εγραψα, site, δηλαδη σε καποιο αλλο site εκτος retromaniax ;) βεβαια αυτο ειναι θεμα των admins/mods
 
πάντως το ''νερόβλαχος'' δεν το είχα ξανακούσει! και ειδικά για τη σύρο μόνο γέλια φέρνει ...
 
Ας πω και γω λοιπόν....

Αν και δεν "έχω χωριό" που λένε η καταγωγή μου είναι από τη μεριά του πατέρα μου από Αϊβαλί (ο παππούς) και της μητέρας μου από Πόντο (η γιαγιά).

οι γονείς γεννήθηκαν Πειραιά (η μητέρα) και Πολύγωνο (ο πατέρας)

Εγώ γέννημα θρέμα στο Ελληνικό-Σούρμενα όπου ζω μέχρι και τώρα με ένα μικρό διάλειμμά 6 χρόνων στη θεσσαλονίκη ως φοιτητής την περίοδο 1996-2002...
 
Βέρα Κρητικιά, γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου. :D Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από τις Κορφές Μαλεβιζίου, ένα χωριό 20 χλμ από Ηράκλειο, αλλά με μακρινή καταγωγή (μέχρι τουρκοκρατία φτάνει) από Λασίθι και Σφακιά. Η μητέρα μου από την Πυργού Μαλεβιζίου, ένα χωριό 14 χλμ έξω από Ηράκλειο.

Για 4 χρόνια έζησα Κομοτηνή λόγω σπουδών, και λατρεύω Μακεδονία και Θράκη. Αλλά τα βήματά μου με οδήγησαν ξανά στο Ηράκλειο... ;)

Domenica είπε:
Η μοίρα με έφερε για λίγο Ηράκλειο όπου οταν το λέω ολοι αρχίζουν με το ποσο απαίσιο είναι, πόσο το έχουν καταστρέψει και πόσο φρικτά περάσανε όταν πήγαν
Έχεις δίκιο, πολλοί λένε ότι το Ηράκλειο είναι άσχημο και μοιάζει μια "μικρή Αθήνα" (με την κακή έννοια της απρόσωπης, άσχημης μεγαλούπολης) αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ομορφύνει και όσοι το αγαπάμε το βλέπουμε! :flower:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο πατερας ειναι απο τα Αγραφα Ευρυτανίας και ειναι περήφανος αρκετά για την καταγωγή του, τοσο που την θεωρει την ομορφοτερη περιοχη του κόσμου η αλήθεια ειναι πως ειναι καθαρη περιοχή, μια απο τις πιο καθαρες στον κόσμο!
 
Απο Βορεια Ελλάδα ξέρω πολύ λίγο, τα Αγραφα ειναι βεβαια διάσημα ως πανέμορφο μερος!

serano 915 –Το αγαπώ και εγώ το Ηράκλειο και έχει όντως πολλές κρυφές χάρες και μου έχει φερθεί και καλά. Το γράφω απλά σε σχέση με τον παράλογο ρατσισμό που έχουν ορισμένοι, πολλές φορές μου έχει τύχει να λέω πως ειμαι από Ερμούπολη και η αμέσως επόμενη ερώτηση ειναι ᾽᾽σπίτι έχεις εκεί;᾽᾽ η απάντηση είναι ᾽᾽Ναι᾽᾽ οπόταν αυτό θεωρείται ᾽κουλ᾽ άσχετα τωρα αν το εν λόγω σπίτι ειναι ερείπιο ενώ όταν λέω πως μένω Ηράκλειο πολλοί αρχίζουν έναν κατακλυσμό απο αρνητικά σχόλια που δεν καταλαβαίνω μια και το Ηράκλειο έχει νεοκλασσικά και τούρκικα και βενετσιάνικα και ειναι ζωντανό μέρος. Εντάξει έχει μια κάποια παρακμή αλλά δεν πειράζει...

Το Ηράκλειο είναι ένα από τα θύματα της νεότερης Ελλάδας, του φερθηκαν λες και το τιμώρησαν για κάτι. Και στην Ερμούπολη έχουν γίνει λάθη και σε κάποιες περιπτώσεις εγκλήματα αλλά οχι τοσο στο ιστορικό κέντρο. Στα δε χωριά της Σύρου που δεν υπήρχαν οι ασφυκτικοί έλενγχοι του κράτους έχουν κτιστεί κάτι ωραιοτατες βιλες-τούρτες. Ειμαι Ερμουπολίτισσα αλλά το Ηράκλειο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και οποιος θέλει μπορεί να βρει και τα ιχνη της παλιάς ομορφιάς του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο πατέρας μου από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας και η μάνα μου από τον Μακρύκαμπο Άρτης.

Εγώ βέβαια γεννημένος και μεγαλωμένος Αθήνα αλλά πηγαίνω τα καλοκαίρια μια βόλτα και στα δύο χωριά.
 
εγω πειραια ο μπαμπας πειραια η μαμα πειραια ο παππους πειραια η γιαγια πειραια η αλλη γιαγια πειραια ο αλλος παππους μικρα ασια
 
Βόλος > Άλλη Μεριά

Πύργος > Καράτουλας
 
Ο ένας μου παππούς ήταν από τη Ναύπακτο που λέγεται ότι έχει πάρει το όνομά της από το συνδυασμό των λέξεων "ναυς + πήγνυμι" = κατασκευή πλοίων. Είναι μία πανέμορφη πόλη, με το ιστορικό λιμάνι της και το πανέμορφο κάστρο (ανέβα κατέβα με το παγουρίνο στο χέρι, θυμάμαι χαρακτηριστικά). Γνώρισε κατακτητές, συμμετείχε σε πολέμους, επεβίωσε και στέκει αγέρωχη με τις ομορφιές της. Έχω πολλά χρόνια να πάω! (ντροπή)

Ο άλλος μου παππούς ήρθε στην Ελλάδα από το Τσανάκαλε της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με τη wikipaideia το Τσανάκαλε οφείλει την ονομασία του στα περίφημα κάστρα του «Τσανάκ Καλεσί» (που σημαίνει Φρούριο των τσανακίων) από των εκεί από του 1740 κατασκευαζομένων πήλινων αγγείων. Μέχρι όμως του 1922 το τουρκικό επίσημο όνομα ήταν «Καλέι Σουλτανιέ» ή «Σουλτανιέ Καλεσί» (δηλαδή σουλτανικό φρούριο). Και ο λόγος που το αναφέρω είναι διότι πολλοί το μπερδεύουν με την αρχαία Τροία (Ίλιον) επειδή το Τσανάκαλε είναι η εγγύτερη πόλη σε αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι γονείς μου είναι και οι δύο από το Λασίθι. Το χωριό του πατέρα μου λέγεται Καλαμαύκα και βρίσκεται στην ευρήτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Η μητέρα μου είναι από τον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου. Εγώ γεννήθηκα στον Κορυδαλλό Πειραιώς και μέχρι τα 5 μου έμενα εκεί. Μετά κατεβήκαμε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σπουδές στα Χανιά και κάποια στιγμή έμεινα και δούλεψα στο Ηράκλειο το οποίο και δεν άντεξα πάνω από 2 χρόνια. Τώρα είμαι στη Σαλόνικα.
 
Άγιος Σπυρίδων Πιερίας ( Βλάχος) από τον πατέρα μου και Αργυρούπολη Δράμας ( Πόντιος) από την μάνα μου.
 
Καρυά Ολύμπου η μητέρα μου , Αετορράχη Ελασσόνας ο πατέρας μου. Εγώ γέννημα θρέμμα Λάρισα. :)
 
Δρακονέρι Μεσσηνίας η μαμά, Χωριστή Δράμας (κωμόπολη) ο μπαμπάς.
 
οικισμος καλλιανου βρισκεται στην ευβοια στην καρυστο (ο μπαμπας)

 
H μαμά από το Στάδιο Αρκαδίας (πολύ κοντά στην Τρίπολη) και ο μπαμπάς από τους Βώρους (ένα χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου, στην Μεσαρά, μεταξύ Μοιρών και Τυμπακίου. Εκεί έχουμε το Πατρικό, το οποίο αγόρασε ο πατέρας μου από τα άλλα του αδέρφια (κανείς δεν το ήθελε) και το οποίο σώσαμε από βέβαιη κατάρρευση. Είναι ενός αιώνα, και είναι πραγματικά υπέροχο σπίτι. Έχουμε ρίξει πάρα πολύ δουλειά όμως. Έχουμε και 2 μικρά χωραφάκια (ελιές και ξινά).
 
Πίσω
Μπλουζα