Ρέτρο γιαπιά και ερείπια

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν αρκετά κτίσματα σε διάφορα στάδια ανέγερσης ή εγκατάλειψης. Ορισμένα από αυτά είναι τόσο "κλασσικά" που φτάνουν να αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης και η ύπαρξη τους περνάει στο συλλογικό ασυνείδητο.

Φυσικά η Αθήνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Να σας θυμίσω λοιπόν μερικά κλασσικά "γιαπιά" και "ερείπια" της Αθήνας. Εκεί ζω, αυτά μπόρεσα να θυμηθώ. Αν έχετε να προσθέσετε κάτι είτε από Αθήνα είτε ακόμα καλύτερα και από άλλες πόλεις, ευπρόσδεκτο!

Disclaimer: ορισμένα από τα παρακάτω κτίρια και η κατάσταση τους έχουν πολιτική προέκταση. Κάθε τέτοιου είδους κουβέντα είναι 100% ανεπιθύμητη. Εδώ μιλάμε για τα ίδια τα κτίρια.

Επίσης οι εικόνες που βάζω πάρθηκαν από κάποια site στο Web. Ζητώ συγγνώμη για την γαιδουριά, αλλά δεν σκέφτηκα να συγκρατήσω τις διευθύνσεις. Αν κάποια φωτό είναι δική σας, ευχαρίστως να δώσω το σχετικό credit αν μου στείλετε pm.

Πάμε λοιπόν!

1) Εργοστάσιο Φιξ (Λεωφόρος Συγγρού)

Ρέτρο γιαπιά και ερείπια (2).jpg

Τι;

Μάλλον το κλασσικότερο ερείπιο της Αθήνας! Παλιό εργοστάσιο της εξίσου ρέτρο Ζυθοποιίας Φιξ. Το θυμάμαι από τότε που ήμουν παιδί να δεσπόζει πάνω στην Λεωφόρο Συγγρού και Φραντζή με το χαρακτηριστικό του σχήμα. Θεωρείται υπόδειγμα βιομηχανικού design (αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί...εμένα ένα κουτί μπετόν μου θυμίζει)

Σήμερα;

Παραμένει μισοερειπωμένο. Εδώ και χρόνια υποτίθεται ότι θα γίνει εκεί Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ή κάτι τέτοιο και έχουν γίνει και κάποιες εκθέσεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου παραμένει σε "συντήρηση" και έχω την αίσθηση ότι δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 το κουκουλώσανε με κάτι πανό, μάλλον για να μην το πολυβλέπουν οι ξένοι υπό διάλυση...

2) Πύργος Πειραιά

Ρέτρο γιαπιά και ερείπια (4).jpg

Τι;

Από την εποχή της επταετίας, ο τεράστιος 25όροφος μπετονένιος σκελετός δεσπόζει πάνω από το Λιμάνι του Πειραιά. Χτίστηκε επί Δημαρχίας Σκυλίτση αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το κτίριο, για λόγους που δεν γνωρίζω. Κάτι ακούστηκε για κατασκευαστικό λάθος ή οικονομικά προβλήματα, αλλά το μεταφέρω με επιφύλαξη.

Σήμερα;

Ανήκει στον Δήμο του Πειραιά, που μάλλον δεν έχει ιδέα τι να το κάνει. Επί του παρόντος, ελλείψει καλύτερης δυνατότητας, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο διαφημιστικό ταμπλό της χώρας.

3) Εργατικές Πολυκατοικίες (Προσφυγικά) Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Ρέτρο γιαπιά και ερείπια (1).jpg

Τι;

Συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών χτισμένο πέριξ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις αρχές του 1930, που η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στέγασης με τους πολλούς πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Επίσης θεωρείται υπόδειγμα αρχιτεκτονικού design της εποχής.

Σήμερα;

Σε πλήρη αποσύνθεση, αλλά παραδόξως στέκονται όρθια και κατοικούνται ακόμα. Ατέρμονη συζήτηση που κρατάει χρόνια για την τύχη τους, γκρεμίζονται, μένουν, αναπαλαιώνονται. Δικαστήρια, ενστάσεις, εμπλοκή γενικά. Νομίζω έχουν τελικά κριθεί διατηρητέα, αλλά κανένας δεν ασχολείται με την επισκευή τους. Υποθέτω ότι σε κάποιον σεισμό θα πέσουν μόνα τους και θα τελειώσει το θέμα εκεί.

4) Βασιλικό Ανάκτορο Τατοίου


Τί;

Πρώην ανάκτορο και βασιλικό κτήμα.

Σήμερα;

Ανήκει στο Δημόσιο. Δυστυχώς αυτός ο ιστορικός χώρος αφέθηκε πλήρως στην τύχη του. Φυσικό επόμενο, η πλήρης λεηλάτηση. Το βίντεο που παραθέτω είναι εύγλωττο.

5) "Τρύπα" της Ριζάρη (δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο)

(δεν βρήκα φωτό)

Τί;

Μια τεράστια τρύπα στο έδαφος, τουλάχιστον 30 μέτρα βάθος και πολύ μεγάλης έκτασης, ακριβώς δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο, που ανοίχτηκε ήδη από την δεκαετία του '70. Το ράδιο αρβύλα της εποχής θυμάμαι ότι έλεγε ότι θα γινόταν καταφύγιο για περίπτωση πυρηνικού πολέμου, αν και κάποιες αναφορές που βρήκα λένε ότι προοριζόταν για Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. Βρέθηκαν υπόγεια ύδατα και ίσως υπήρξαν και άλλα προβλήματα που δεν γνωρίζω και το έργο έμεινε κολλημένο στο επίπεδο της τρύπας. Με μπόλικα λιμνάζοντα νερά στον πάτο, ιδανικό "σπίτι" για κουνούπια. Έμεινε τόσα χρόνια ανοιχτή που θυμάμαι ότι σε μερικά σημεία στα τοιχώματα υπήρχαν πλέον ψηλά δέντρα.

Σήμερα;

Δεν υπάρχει πιά, πριν από λίγα χρόνια έγινε εκεί ένα μεγάλο υπόγειο γκαράζ (Polis Park). Αν ποτέ παρκάρετε εκεί, ελπίζω να μην βρείτε το αυτοκίνητο σας πλημμυρισμένο από τα νερά της περιοχής...

6) Βίλλα Καζούλη (αρχή της Λεωφόρου Κηφισίας, Κηφισιά)

Ρέτρο γιαπιά και ερείπια (5).jpg

Τι;

Βίλλα χτισμένη στις αρχές του αιώνα από κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία Καζούλη. Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα, τα δύο υπέροχα μαρμάρινα λιοντάρια εκατέρωθεν της εισόδου. Αφού χρησιμοποιήθηκε και αυτή για διαμονή προσφύγων από την Μικρά Ασία, κάποια στιγμή αφέθηκε επίσης στην τύχη της. Εγώ την θυμάμαι από παιδί να είναι μισοερειπωμένη και εγκαταλλειμένη, ενώ η μόνη πρόσφατη χρήση της που γνωρίζω στις δεκαετίες 80-90 ήταν σαν σκηνικό σε κάποιες ταινίες (δεν θυμάμαι ποιές όμως...)

Σήμερα;

Εδώ έχουμε happy end, ανακαινίστηκε πλήρως πριν μερικά χρόνια και σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (http://www.ekpaa.gr)

7) Εκκλησάκι Αγίων Σαράντα Μαρτύρων (λεωφόρος Κηφισίας)

(δεν βρήκα φωτό)

Τι;

Στην ίδια περιοχή με την Βίλλα Καζούλη, Βυζαντινό μικροσκοπικό εκκλησάκι, λίγο πριν την πλατεία της Κηφισιάς και κολλητά πάνω στην λεωφόρο. Σε κακή σχετικά κατάσταση λόγω της ηλικίας του, ίσως και της ταλαιπωρίας από την συνεχή ροή οχημάτων σε πολύ μικρή απόσταση δίπλα του.

Σήμερα;

Επειδή το σημείο που βρισκόταν ήταν πραγματικά μπελαλίδικο και εμπόδιζε σημαντικά την ροή των αυτοκινήτων στην λεωφόρο Κηφισίας, πριν από 10 χρόνια περίπου μετακινήθηκε σε άλλο σημείο που δυστυχώς δεν γνωρίζω και ο δρόμος διαπλατύνθηκε. Η μεταφορά ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί το κτίσμα ενισχύθηκε για να μην διαλυθεί και μεταφέρθηκε μονοκόμματο πάνω σε ειδική πλατφόρμα στήριξης. Αν κάποιος γνωρίζει το σημείο που κατέληξε και την σημερινή κατάσταση, ας γράψει εδώ.

8 ) "Σκελετός" του Ερυθρού Σταυρού, αρχή λεωφόρου Μεσογείων

http://www.youtube.com/watch?v=OhRcPhcCtMg

Τι;

Ένας πολυόροφος τσιμεντένιος σκελετός, ιδιοκτησίας του Ερυθρού Σταυρού, που προοριζόταν για Νοσοκομείο. Από ότι φαίνεται, υπήρξε σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα και αφού έμεινε έτσι για κάποιο διάστημα, το κατεδάφισαν με εκρηκτικά. Μια και ο τρόπος κατεδάφισης ήταν πρωτόγνωρος για την Ελλάδα, καλύφθηκε εκτεταμένα από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Δείτε και το βίντεο που παραθέτω.

Σήμερα;

Στην θέση που βρισκόταν ανεγέρθηκε το Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν".

9) Εργοστάσιο Φωταερίου (Γκάζι)

Ρέτρο γιαπιά και ερείπια (3).jpg

Τί;

Το παλιό εργοστάσιο Φωταερίου, από μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμα σημαντική διάδοση του ηλεκτρισμού. Όλη η ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομα "Γκάζι" λόγω της ύπαρξης του εργοστασίου. Μετά τον εξηλεκτρισμό των πάντων το εργοστάσιο περιήλθε σε αχρηστία και αφέθηκε να καταρρέει σταδιακά.

Σήμερα;

Συντηρήθηκε, ανακαινίστηκε και στεγάζει την "Τεχνόπολη" και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αν και η περιοχή έγινε ακόμα πιό γνωστή από το πλήθος "κέντρων διασκεδάσεως" που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια...

10) Βάλτε το εσείς... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πατησίων-Γαλατσίου υπαρχει το παρκο "Φιξ" με συντριβανι και παγκαgκι. Συνηθως συχναζουν εκει αλλοδαποι τα μεσημερια-απογευματα και παιζουν τα παιδια τους (οι Ελληνες μαλλον κυνηγουν την καριερα και δεν εχουν ελευθερο χρονο, και προτιμουν χαλαρωση στον καναπε και στην τιβι :( )

Οταν ημουν μικρος το παρκο ηταν ερειπιο ενος εργοστασιου της μπυρας Φιξ. Τωρα το τι σχεση εχει με το κτηριο της Συγγρου δεν ξερω. Ισως ηταν πιο παλιο, ισως ηταν πιο καινουργιο, ισως ηταν παραρτημα. Για πολλα χρονια καποιοι διαμαρτυρονταν για την υπαρξη του εκει και εγραφαν με γκραφφιτι "ΤΟ ΦΙΞ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ" οπως και εγινε. Παντως μερικα ερειπια ειναι ακομα ορατα.

11. Πιο περα ειναι ενα αλλο παρκο, μικροτερο. Εκει υπαρχει η "Βιλλα Δρακοπουλου" (και ενα αλλο σπιτι) την οποια ειχε δωρισει στον Ερυθρο Σταυρο (εκει κοντα σκοτωθηκε ο αστυνομικος προσφατα). Το 2007 οταν περνουσα απο κει κοντα ειδα καπνους και οταν πλησιασα, ειδα οτι ειχε παρει φωτια. Χτες μολις ακουσα οτι θα επισκευαστει (βλ. κατεδαφιστει;; ) και θα γινει πολιτιστικο κεντρο.

ΥΓ. παντως εχω μια διαστροφη: με γοητευουν απιστευτα τα παλια αδεια αστικα κτηρια, πολυ περισσοτερο απο τα "στοιχειωμενα αρχοντικα". Θα μου αρεσε να εβλεπα πως ειναι μεσα ο Πυργος του Πειραια :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oσο αφορα το "Σκελετός" του Ερυθρού Σταυρού, αρχή λεωφόρου Μεσογείων.

Εμενα κοντα και απειρες φορες ανεβαιναμε στους πανω οροφους που διεθεταν πολυ ωραια θεα.

Υπηρχαν και urban legends (?) π.χ οτι ο αρχιτεκτονας (ή ο μηχανικος) ειχε αυτοκτονησει απο τη ταρατσα οταν διαπιστωθηκαν τα λαθη στη στατικοτητα του χτισματος (λενε οτι εγερνε). Τωρα τι απο τα παραπανω ειναι αληθεια,δεν γνωριζω...

Επισης στη "Βιλα Καζουλη", γυρω στο 1988-89 που ηταν ρημαδι, καναμε συχνα ραπελ απο τη σκεπη...
 
Ο Rakeesh αναφέρθηκε στη βίλλα Δρακόπουλου. Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας των Πατησίων και όπως αναφέρεται ανήκει στο αρχείο του Δημήτρη Λαζαρίδη 14489.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, το κτήριο πάνω απ΄το γνωστό γυράδικο είναι ιστορικό γιαπί, με την έννοια ότι είναι προπολεμικό. Κάποιο λάθος που είχε συνέπειες στη στατική του κτηρίου δεν τους επέτρεψε να το τελειώσουν, και ούτε και πρόκειται.
 
Wally είπε:
Oσο αφορα το "Σκελετός" του Ερυθρού Σταυρού, αρχή λεωφόρου Μεσογείων.
Εμενα κοντα και απειρες φορες ανεβαιναμε στους πανω οροφους που διεθεταν πολυ ωραια θεα.

Υπηρχαν και urban legends (?) π.χ οτι ο αρχιτεκτονας (ή ο μηχανικος) ειχε αυτοκτονησει απο τη ταρατσα οταν διαπιστωθηκαν τα λαθη στη στατικοτητα του χτισματος (λενε οτι εγερνε). Τωρα τι απο τα παραπανω ειναι αληθεια,δεν γνωριζω...

Επισης στη "Βιλα Καζουλη", γυρω στο 1988-89 που ηταν ρημαδι, καναμε συχνα ραπελ απο τη σκεπη...
Η βίλα Καζούλη έως και την ανακαίνιση της από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1998 ήταν στην κυριολεξία έτοιμη προς κατάρευση. Όταν στις αρχές του 1990 πήγαινα λύκειο στα Ανάβρυτα, είχε τυχεί πολύ συχνά να μπω με άλλους συμμαθητές από το παράθυρο του ισογείου και να εξερευνήσω το κτήριο το οποίο ήταν - τότε - τρομακτικό ιδιαίτερα το υπόγειο με τα μικρά δωμάτια - κελιά και τη ζωγραφισμένη σβάστικα στον τοίχο, (από τον πόλεμο / από ταινία??). Το κτήριο είχε χρησιμοποιηθεί ως φρουραρχείο και κρατητηρίο στην διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς και λέγεται ότι γι αυτό το λόγο είναι στοιχειωμένο. Χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό στην "υπολοχαγό Νατάσα", (είναι η έρημη βίλα στην οποία κρύβονται οι αντιστασιακοί με τους οποίου συνεργάζεται η Βουγιουκλάκη), σε video clip κλπ. Η τωρινή του κατάσταση - μετά την πλήρη ανακαίνιση του - εννοείται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πώς το είχα δει πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
 
Οσον αφορα τον πυργο του Πειραια, τα 2-3 πρωτα πατωματα χρεισιμοποιουνται κανονικα. Μαλιστα στο ισογειο στεγαζεται και γνωστη αλυσιδα ηλεκτρικων! Παντως ντροπη που ειναι αδειο αυτο το κτηριο τοοοοοοοοσα χρονια. :angry:
 
Απο τις φημες που ακογονται, υπηρξε κατασκευαστικο λαθος με αποτελεσμα να υπαρχει μεγαλο θεμα με την ασφαλεια του κτιριου, γιαυτο και ποτε δεν χρησιμοποιηθηκαν ολοι οι οροφοι. Στο ισογειο στεγαζεται ο Κορασιδης (καραρετρο καταστημα)
 
Τώρα μπορεί να ειμαι λιγο εκτός θέματος διότι δεν ειναι ακριβώς διάσημο κτίριο ειναι όμως χαρακτηριστικό από κλασσική περιοχή. Η πλατεία Καραμανλάκη έχει μερικά από τα πιο ωραία κτίρια στην Αθήνα, με υπέροχες πολυκατοικίες των ᾽50ς (ειχα γνωρίσει και την Νικη Λινάρδου και ειχα μπει και σπίτι της!). Ειχε και γραφική ταβερνα των ᾽50ς με θερινό σινεμά δίπλα. Ωραία ταβέρνα. Με φυτά, λαμπιόνια, ρετρό μουσικούλα. Φυσικά το όλο θέμα έχει αφεθεί στην μοίρα του. Πηγαίναμε στην ταβέρνα συχνά με τον άντρα μου και παρέες. Μετά το σινεμά. Ιδού η ταβέρνα καμμένη. Το σινεμά έκλεισε όπως σχεδόν όλα τα σινεμα στην περιοχή. Και τα δυο θα γίνουν πολυκατοικίες. Πέρασα τυχαία από κει και έβγαλα και τις φωτος. Μετά από μερικούς μήνες κάποιος έβαλε και τα γκράφιτι.

Να η ταβερνα (δεν βρισκω αλλη με γκραφιτι) και η φωτο στην Αγιου Μελετιου.

Να και τα γιαπια απο Αθηνα και Κρητη.

DSC07397.jpg

DSC07401.jpg

DSC07654.jpg

DSC07335.jpg

DSC09210 2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξέρει κανείς την ιστορία του "αιώνιου" γιαπιού δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;
 
την εχω ακουσει τοσες φορες που..την ξεχασα!χωρις πλακα..

παντως η τρυπα-σημερα γκαραζ-διπλα στο γουωρ μιουζιουμ,ξεκινησε για γκαραζ νομιζω,αλλα βρηκαν τοσο πολυ νερο σκαβωντας που το παρατησαν το προτζεκτ..θα επανελθω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο το link με τα κτήρια στην Ρόδο!

Αν μπορεί κάποιος mod, ας φτιάξει και τα Youtube links στο αρχικό μου post, γιατί μετά τις αλλαγές του forum δεν λειτουργούν πλέον. Ευχαριστώ. :)
 
Μην ξεχνάμε ότι ιστορικό "γιαπί" υπήρξε και το Μέγαρο Μουσικής, τουλάχιστον ολόκληρη τη δεκαετία του 80.

Αν μιλάμε όμως για ακόμα διατηρούμενα γιαπιά :

- Number One το γνωστό Κολυμβητήριο-Φάντασμα της Αγίας Παρασκευής

- ένα γιαπί στην Πειραιώς γωνία με έναν παράληλο κάτω από της Σωκράτους (νομίζω Γερανίου),

- στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Αγίων Πάντων, ένα μικρό, πριν μπούμε στην Καλλιθέα από Δημητρακοπούλου

- εργοστάσιο τούβλων "Δηλαβέρη", στο τέρμα Θηβών.

- καμμένη Χαρτοποιία Ελλάδος στην Ιερά Οδό (καλά, από εργοστάσια ας μην αρχίσουμε καλύτερα).

- ΜΙΝΙΟΝ (το μακροβιότερο γιαπί της Αθήνας).

- οι σκελετοί από τις μεζονέτες στη λεωφόρο Σουνίου, μια στροφή πριν από το Μαύρο Λιθάρι

- κάποιο πολυόροφο στην πλατεία Μεταξουργείου

- το γνωστό στη Λεωφ. Αμφιθέας (ύψος ρέματος Πικροδάφνης), όπου κάποτε είχε κλειστεί και κάποιος εγκληματίας ή κάτι τέτοιο, απειλώντας.

- κι αν μιλάμε για εκτός Αθηνών, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στον Εμπορειό Εύβοιας, ένα στο Μέριχα της Κύθνου κι ένα επίσης πολυόροφο έκτρωμα στην Κάλυμνο, δε θυμάμαι πού ακριβώς.

Τώρα όσον αφορά τα κτήρια του κέντρου, θα υπάρχουν και άλλα πολλά, απλώς δε μού'ρχονται. Σκεφτείτε λίγο πόσα τυλίχτηκαν με πανί "Αθήνα 2004" εκείνη την εποχή, και θα βρείτε κι άλλα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ιστορικό ΙΚΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου επί της Πειραιώς πλέον εδώ και 10 χρόνια περίπου είναι εγκαταλελειμμένο [εκεί στα μέσα των 80's πήγαινα στον ορθοδοντικό με τον πατέρα μου και λίγο πιο πάνω επί της Πειραιώς είχε ένα πάγκο με παλαιότερα κόμιξ (Μίκυ Μάους, Περιπέτεια, Μπλεκ κλπ.) πάντα μου έπαιρνε για να περνούν οι δύσκολες ώρες της αναμονής...] :cry:

IKApeiraios.jpg
 
Πρεπει να γινονται καποιες εργασιες διοτι προσφατα περασα με τη μηχανη ανεβαινοντας την Πειραιως και με πηρε ενα συννεφο σκονης, χωματος, μπαζων...
 
Για πολλά χρόνια πίσω από τα ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου στην παραλιακή του Ηρακλείου ήταν το ερειπωμένο μέγαρο Φυτάκη, που ήταν σε αυτήν την κατάσταση από την εποχή της κατοχής. Ήταν το πρώτο (ή από τα πρώτα) πολυόροφο κτήριο του Ηρακλείου (4όροφο ήταν δεν ήταν και ουρανοξύστης :p ) και γύρω από αυτό υπήρχαν διάφοροι (μάλλον ανυπόστατοι) αστικοί θρύλοι. Τα τελευταία χρόνια αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί πλέον σαν ξενοδοχείο με το όνομα Μεγαρον
 
Εργοστάσιο Λιπασμάτων - Δραπετσώνα

Φωτογραφική εξόρμηση, σε ότι έχει απομείνει από το Εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, που έκλεισε (οριστικά) το 1999.

Τα περισσότερα κτήρια έχουν γκρεμιστεί, έχει μείνει μόνο το κτήριο παραγωγής γυαλιού και το κτήριο που στέγαζε την πετρελαιογεννήτρια.

Εξωτερικά

123832.jpg

123825.jpg

και λίγες φωτογραφίες από μέσα

123831.jpg

123826.jpg

123827.jpg

123830.jpg

Ημερολόγιο λειτουργίας της γεννήτριας!

123829.jpg

123828.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άνετα θα μπορούσαν να γυριστούν εκεί μεταποκαλυπτικές ταινίες...
 
Πίσω
Μπλουζα