Ρετρό Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη δεν ονομάζεται και τυχαία απο πολλούς "μικρό" ή "πρώϊμο" πάσχα....
 
Επειδή το "και του χρόνου" ήρθε λοιπόν, όσοι ετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη, χρήσιμο θα ήταν να διαβάσουμε με προσήλωση το παρόν θέμα.

Λαογραφικές πληροφορίες, ιδέες για μάσα, συμβουλές για αγορές, τρόποι διασκέδασης. Πλούτος πραγματικός :D

Να είμαστε καλά!!! Και του χρόνου!!!
 
Και γω ζηλεύω εδώ στα ξένα! Οταν ημουν μικρή ντυνομασταν στο σχολείο και μετά πηγαιναμε ολοι μαζί στα σπιτια των καθηγητών και μας κερναγαν αναψυκτικά και σοκολατάκια. Τελικά το βράδυ μαζευόμασταν κάπου και γλεντἀγαμε όλοι μαζί με κρεατάκια και άλλα ωραία. Και σε μας έπαιζαν πολύ τα τραγούδια του ᾽50 στα σπίτια των καθηγητών. Μετά απλώς οικογενειακές κρεατοφαγίες με κρασάκι.
 
Δυστυχως ,παρολου που μενω σε χωριο ....δεν υπαρχει το εθιμο ,να πηγαινουν τα καρναβαλια στα σπιτια ,πολυ κριμα .....βγαιναμε μικρα κ πηγαιναμε στα σπιτια καρναβαλια.
 
Ως Αρχων του Χρονου, μπορω να μιλησω για ρετρο Τσικνοπεμπτη

απο το μακρινο μελλον, οποτε θα αναφερθω σε εκεινην του 2004

που εριξε το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ χιονι και παιζαμε ολη η παρεα μεσα στη

νυχτα χιονοπολεμο σα μικρα παιδια!

Το ξερω... δεν θεωρειται ρετρο... αλλα σιγουρα θα μνημονευεται

ως τετοια και απο αλλους μερικα χρονια αργοτερα σε αυτο το φορουμ.

(Το εχω δει οντως, μολις γυρισα απο το 2032) :D :D :D :D
 
..μπορω να το βεβαιωσω,σε ειδα που ερχοσουν..
 
DoctorGalifrean είπε:
Ως Αρχων του Χρονου, μπορω να μιλησω για ρετρο Τσικνοπεμπτηαπο το μακρινο μελλον, οποτε θα αναφερθω σε εκεινην του 2004

που εριξε το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ χιονι και παιζαμε ολη η παρεα μεσα στη

νυχτα χιονοπολεμο σα μικρα παιδια!

Το ξερω... δεν θεωρειται ρετρο... αλλα σιγουρα θα μνημονευεται

ως τετοια και απο αλλους μερικα χρονια αργοτερα σε αυτο το φορουμ.

(Το εχω δει οντως, μολις γυρισα απο το 2032) :D :D :D :D
Aν οντως γυρισες απο το 2032 το ρετρο αξιομνημονευτο δεν θα ειναι ο χιονοπολεμος αλλα οι Τσικνοπεμπτες που τρωγαμε
 
Ασε... δεν θελεις να ξερεις τι θα τρωμε το 2032... :D
 
το τρομερο με την μαμα μου ηταν οτι παντα της επιανε το φαγητο εκτος απο τσικνοπεμτη ειχε καταντησει το ανεκδοτο της οικογενειας
 
όμορφο εθιμο!

Για την Τσικνοπέμπτη είχαμε μιλήσει στο σχολείο σε κάποια ταξη του Δημοτικού και εμαθα τοτε ότι οι νοικοκυρες αφηνουν το φαγητο περισσότερη ώρα στη φωτιά για να τσικνήσει...ξεχνώντας το, λόγω του εορταστικού κλίματος της Αποκριάς, αν θυμάμαι καλά.

Στο σπίτι πάντα είχαμε κρεας εκείνη την ημέρα...

Και βεβαια οι ταβερνες εχουν πολύ κοσμο...
 
Ακομα δεν εχουμε χωνεψει κουραμπιεδες και μελομακορονα,δεν εχουμε αλλαξει την χρονια,

δεν εχουμε κοψει Βασιλοπιτα, και βρεθηκαμε στην Τσικνοπεμπτη????!!!! :eek:

Χριστινακι....μαλλον βιαζεσαι για τσιτσι!!!! :biglaugh::biglaugh:
 
Πολλά τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την χώρα και κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να τα ζήσουμε κάποια στιγμή από κοντά ως παιδιά.

Προσοχή ακολουθούν πληροφορίες μόνο για κρεατοφάγους:
Στην Μεσσηνία, τέτοια μέρες κάνουν τη "γουρνοσφαξιά" και τη "γουρνοχαρά", σφάζουν δηλαδή τα χοιρινά κι ένα μέρος τους το κρατούν για να αποκρέψουν τις μέρες πριν τη Σαρακοστή. Το υπόλοιπο κρέας γίνεται παστό: Το λίπος κόβεται σε λωρίδες που θα αλατιστούν και θα καπνιστούν αρχικά πάνω από τη φωτιά του σπιτιού και στη συνέχεια μαζί με το υπόλοιπο ψαχνό κρέας που έχει κοπεί σε κομμάτια κι έχει επίσης αλατιστεί, όπως και με τα λουκάνικα που έχουν ήδη φτιαχτεί και σιτευτεί, θα μπει την Τσικνοπέμπτη σε μεγάλο καζάνι. Σε χαμηλή φωτιά θα ψηθούν όλα μαζί ενώ το λίπος θα λιώσει και θα αποτελέσει το συντηρητικό υλικό για το κρέας και τα λουκάνικα που θα φυλαχθούν σε πήλινα δοχεία και θα διατηρηθούν για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Η μέρα αυτή είναι μέρα γιορτής (όπως και σε όλη την Ελλάδα) και όσο ψήνεται το κρέας στο καζάνι οι οικογένειες μαζεύονται, τρώγουν και διασκεδάζουν μέχρι αργά.
Τα κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνταν για παστό καταναλώνονταν μέσα στο οκταήμερο μέχρι τις Απόκριες. Τα εντόσθια καταναλώνονταν σχετικά νωρίς και κάποια χρησιμοποιούνταν για να φτιαχτεί η ομματιά, ένα είδος λουκάνικου παραγεμισμένου με κομμάτια από το συκώτι και το πλεμόνι του ζώου, σπασμένο σιτάρι και μυρωδικά και ψημένου στο φούρνο σε ταψί.
Για τους φτωχούς ανθρώπους της περιοχής το παστό ήταν ένα πολύτιμο εφόδιο για τον χειμώνα καθώς το κρέας ήταν λιγοστό ενώ το λίπος του (το οποιο το έλεγαν τσιγαρίδα) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή άλλων πιο πρόχειρων αλλά πολύ θρεπτικών φαγητών όπως ο τραχανάς.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ετεροχρονισμένα βέβαια αλλά τώρα το είδα το συγκεκριμένο ποστ. Τις ίδιες διαδικασίες και ονομασίες των πρασκευασμάτων χοιρινού μου τις έλεγε ο πατέρας μου που είχε γεννηθεί σε ένα ορεινό χωριό λίγο πιο έξω από την Ναύπακτο. Μου έλεγε ότι την τσιγαρίδα την χρησιμοποιούσαν για να τηγανίσουν αυγά και μικρά κομμάτια ψωμιού που το έτρωγαν για πρωινό. (Eggs and bacon Αιτωλοακαρνανίας δηλαδή).
 
Πίσω
Μπλουζα