Ρετρό-Φιγούρες Φάτνης

Αγαπημένες Φάτνες..... <3

Και εννοείται ότι και φέτος έβαλα την ρετρό Φάτνη κάτω από το δέντρο...

Η πιο καινούργια πήρε δρόμο :D
 
η ξυλινη φατνη μας με τις πλαστικες φιγουρες (Ιωσηφ, Μαρια, Θειο Βρεφος, Τρεις Μαγοι, 3 ζωακια-αρνακι, γαιδουρακι και βοδι) image.JPG

image.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χρόνια Πολλά BETTY BOOP , με υγεία :)

Όμορφη κι αυτή η φάτνη!!! Θυμάσαι από πότε την έχεις?? :)
 
Η φατνη υπολογιζεται απο τη δεκαετια του 80, μαλλον στα τελη της δεκαετιας γιατι πριν απο αυτη τη φατνη ειχαμε μια απο φελιζολ με χαρτινες φιγουρες ηδη στερεωμενες στη φατνη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να ξαναέρθει το θέμα στην επικαιρότητα και να δούμε κι άλλες φάτνες από τα παλιά :)
 
Χμμμ...ωραίο θέμα ανακίνησε ο makisimos. Στο σπίτι όταν ήμουν μικρός η μητέρα μου επέλεγε την χρήση καρτών unicef με παραστάσεις από τη γέννηση του Ιησού. Την πρώτη φάτνη την είδα στο δημοτικό, όπου κάθε χρόνο στολίζαμε δένδρο και ήταν σαν την επισυναπτόμενη η οποία πουλιέται ακόμα.

1474130078_0.jpeg
 
Το καλοκαίρι περιήλθαν στην κατοχή μας φιγούρες φάτνης από την προγιαγιά της συζύγου, πιστεύω από την περίοδο 1890-1910. Οι φιγούρες είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές, με πάνινα ρούχα και πρόσωπα-πόδια από πορσελάνη, ενώ το σώμα είναι από ύφασμα γεμισμένο (με βαμβάκι?). Για να στέκονται όρθιες έχουν κάτω από τους μανδύες κώνους από χαρτόνι, μάλλον από κουτιά, μια και είναι τυπωμένο.

Το μέγεθος, με βάση τον Ιωσήφ είναι 30 εκατοστά. Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν και μικρότερες (Μαρία, παιδιά βοσκοί κλπ.). Ιδιαίτερα εντυπωσιακές φορεσιές έχουν οι μάγοι, με πολυτελέστατα ρούχα, ενώ το κουτί με τα σμύρνα είναι μεταλλικό και ανοίγει. Ο Χριστός είναι σε κλίνη με αληθινά στάχυα. Η προέλευση είναι γαλλική.

Σκέπτομαι για του χρόνου να κάνω μία φάτνη τύπου μέσης ανατολής (και όχι καλύβα των Άλπεων) βάζοντας τις φιγούρες και τα πολλά αξεσουάρ. Με αυτό το μέγεθος βέβαια θα είναι τεράστια.....

Αρχίζω με φωτογραφίες των πρωταγωνιστών και θα ακολουθήσουν φωτογραφίες από τους βοσκούς, τα ζώα και τα λοιπά αξεσουάρ, μερικά από τα οποία είναι από μεταγενέστερες περιόδους.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg5a.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg
 
χαχαχα...όπου υπάρχει κενό πάει κάποιος και το καλύπτει
 
Kαι κολλημενη σε ενα συρταρι αποσυρμενου γραφειου μου απο τα 80ς.

Screenshot 2021-12-28 105035.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Και τέλος μερικά ακόμα αξεσουάρ για τη φάτνη που μπορούν να ενταχθούν σε διόραμα, καθώς επίσης οι φιγούρες σε συνολική παρουσίαση.
Μακάρι του χρόνου να έχω κατασκευάσει τη φάτνη ώστε να τοποθετηθούν στη θέση τους.

22.jpg22a.jpg23.jpg24.jpg25.jpg26.jpg26a.jpg27.jpg28.jpg29.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα