Ρετρό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Νικόλαος

RetroN00b
Joined
21 Ιαν 2015
Μηνύματα
202
Αντιδράσεις
376
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν κλαδιά που διπλώνουν στον κορμό του δέντρου, όταν πάνε για φύλαγμα. Το παλιό μας χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν όμως αλλιώς. Είχε ένα μονοκόμματο κοντάρι, που ανά 10 εκ. είχε 6 τρυπούλες γύρω γύρω για να καρφώνουν τα κλαδιά. Τα κλαδιά, που ήταν σε 6άδες, ήταν τελείως ίσια (χωρίς διακλαδώσεις) που κάρφωναν στον κορμό. Το μέγεθός τους ήταν μακρύ για την πρώτη από κάτω σειρά, για τα επόμενα 6 πιο κοντό, και αυτό γινόταν μέχρι την κορυφή που είχε τα 6 πιο κοντά κλαδάκια κι έτσι σχηματιζόταν το κωνικό σχήμα του δέντρου. Η κορυφή είχε επιπλέον 1 κλαδί που κάρφωνε σαν καπάκι στον κορμό για να κάνει την κορυφή. Αστόλιστο ήταν λεπτό και έμοιαζε σαν κοκκαλιάρικο. Παρότι έχω ψάξει να βρώ κάτι αντίστοιχο, δεν υπάρχει πουθενά, γι' αυτό και το θεωρώ ρετρό. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω για τέτοιου είδους δέντρα ας μας πει.
 
Χε χε χε.Περίεργο που το ανέφερες αυτό, γιατί μόλις μου έκανες πάσα.
Ορίστε το δεντράκι που κοσμεί το δωμάτιό μου.
 

Συνημμένα

  • videotogif_2020.12.22_21.31.51.gif
    videotogif_2020.12.22_21.31.51.gif
    827,2 KB · Προβολές: 16
  • videotogif_2020.12.22_21.37.12.gif
    videotogif_2020.12.22_21.37.12.gif
    743,6 KB · Προβολές: 16
Δεν είναι και το πιο όμορφο αλλά ούτε και το πιο άσχημο, κουβαλάει όμως μια ιστορία πάνω του.Το δέντρο αυτό άνηκε στους θείους μου και το είχαν όταν αυτοί ήταν παιδιά.(οι μαντράχαλοι στην παρακάτω φωτογραφία στην οποία ένας απο αυτούς με κρατάει στην αγκαλιά του)Κάπου στις αρχές των 90'ς σε μια εκαθάριση της αποθήκης τους αποφάσισαν να το πετάξουν και καθώς εμένα δε μου πήγαινε η καρδιά να το δω στα σκουπίδια, το 'υιοθέτησα'.Αυτό το δεντράκι που κοσμούσε το παιδικό δωμάτιο των θείων μου στα 70'ς κοσμεί το δικό μου ως σήμερα.Οι μπάλες και τα λαμπάκια είναι απο τα 80'ς...η αγάπη προς αυτό όμως είναι όλη δικιά μου.
 

Συνημμένα

  • 2007-05-03-2148-34.jpg
    2007-05-03-2148-34.jpg
    221,4 KB · Προβολές: 28
flashback... Την φωτογραφια αυτη την εχεις ξαναποσταρει καπου? Μηπως παλιοτερα εδω?

Την θυμαμαι εντονα, καπου την εχω ξαναδει αυτη την φωτογραφια!

ΥΓ: Μια χαρα δεντρακι ειναι.. και ειναι και ρετρο! ;)
 
flashback... Την φωτογραφια αυτη την εχεις ξαναποσταρει καπου? Μηπως παλιοτερα εδω?

Την θυμαμαι εντονα, καπου την εχω ξαναδει αυτη την φωτογραφια!

ΥΓ: Μια χαρα δεντρακι ειναι.. και ειναι και ρετρο! ;)
Την έχω ανεβάσει ξανά αν θυμάμαι καλά σε ένα θέμα με παιδικές μας φωτογραφίες.Σε αυτην βρίσκονται οι τρεις θείοι μου, οι τρεις θείες μου και γω.
 
Χε χε χε.Περίεργο που το ανέφερες αυτό, γιατί μόλις μου έκανες πάσα.
Ορίστε το δεντράκι που κοσμεί το δωμάτιό μου.
Η γιαγιά μου είχε ένα τέτοιο μινιόν δεντράκι στολισμένο όλο το χρόνο πάνω στην τηλεόραση. Οι μικρές μπαλίτσες που είχε για στολίδια δεν κρεμόντουσαν από τα κλαδιά αλλά τις είχε καρφώσει πάνω σε αυτά χωρίς τα κρεμαστάρια τους!

Μετά από αναζήτηση βρήκα την παρακάτω φωτογραφία.
Δυστυχώς, η ποιότητα είναι χάλια. Και δεν έχω και σαρωτή.
παλιό έλατο.jpg
Και ενώ τα περισσότερα παιδιά φωτογραφίζονται κάτω από τα χριστουγεννιάτικα έλατα κρατώντας τα δώρα τους, εγώ κρατάω ένα μπαλόνι. Για να έχω αέρα μάλλον.
 
Μετά από αναζήτηση βρήκα την παρακάτω φωτογραφία.
Δυστυχώς, η ποιότητα είναι χάλια. Και δεν έχω και σαρωτή.
Προβολή συνημμένου 220658
Και ενώ τα περισσότερα παιδιά φωτογραφίζονται κάτω από τα χριστουγεννιάτικα έλατα κρατώντας τα δώρα τους, εγώ κρατάω ένα μπαλόνι. Για να έχω αέρα μάλλον.
Έχω και γω μία τέτοια.Ίσως τη ψάξω και τη βάλω.
 
Αυτό ακριβώς το χριστουγεννιάτικο δέντρο που περιγράφεις το στολίζαμε στην τάξη στο σχολείο! Μας το έφερνε η δασκάλα και κάποια στιγμή πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές αφιερώναμε την τελευταία ώρα σαν γιορτή για να το στολίσουμε, ακούγοντας στο κασετόφωνο χριστουγεννιάτικα τραγούδια (είχε μια συγκεκριμένη κασέτα η δασκάλα μας που έγραφε Κωτσόβολος, και μας την έβαζε και όταν γράφαμε σκέφτομαι και γράφω για τις γιορτές στην τάξη, συνήθως την ίδια μέρα με το στόλισμα του δέντρου).

Όπως λες και στην περιγραφή σου, το δέντρο ήταν στην ουσία μια μεταλλική βέργα, στην οποία έμπαιναν κάτι πλαστικά κομμάτια με τρυπούλες. Μετά έπρεπε να χωρίσουμε τα μεγέθη των κλαδιών, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο κάτω κάτω προς το μικρότερο πάνω πάνω. Αυτά τα κλαδιά έμπαιναν μεν στις τρύπες, αλλά συνήθως στραβοκάθονταν, ειδικά λόγω του βάρους κάποιων στολιδιών, αλλά και λόγω ότι αυτές οι τρυπούλες σαν να ξεχείλωναν ελαφρώς.

Όντως, μόνο του φαινόταν σα να το είχε πατήσει τρένο, αλλά σουλουπωνόταν αρκετά όταν το στολίζαμε. Η δασκάλα μας μάς έβαζε να φέρουμε από το σπίτι στολίδια για να βάλουμε στο δέντρο, και στη βάση, για να μη φαίνονται έτσι χύμα τα μεταλλικά του πόδια, βάζαμε βαμβάκι, όπως και πάνω σε μερικά κλαδιά, για να φαίνεται στολισμένο.

Δεν ξέρω αν έβγαιναν σε μεγέθη, πάντως το δικό μας δεν ξεπερούσε και πολύ το μπόι μας ως παιδιά δημοτικού, οπότε το στολίζαμε και η δασκάλα μας το έπαιρνε προσεκτικά και το ανέβαζε πάνω σε δύο θρανία να φαίνεται πιο ψηλό και, αν μη τι άλλο, να είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και στην άλλη γωνιά της τάξης.
 
Θυμάστε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις ελληνικές σειρές, αρχές των 90s;;



Το ρετιρέ
20211222_000958.jpg

Οι μικρομεσαίοι

20211222_001114.jpg

Οι 3 χάριτες
20211222_001100.jpg

Οι απαράδεκτοι
20211222_001213.jpg

Λαβ Σόρρυ
20211222_001154.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα δένδρα του Ρετιρέ και του λαβ σορυ ψευτιζουν έντονα. Τα υπόλοιπα το παλεύουν. Α και κάτι ακόμα, το είχα αναφέρει γενικά και τώρα ειδικά, παρότι τα σήριαλ ρετιρέ και μικρομεσαίοι είναι του ίδιου σκηνοθέτη και διαφέρουν περίπου 2 χρόνια, τα σκηνικά των μικρομεσαίων είναι εμφανώς καλύτερα και συγχρονισμένα με την εποχή τους. Επιβεβαιώνεται και από τα δένδρα των σειρών. Εκείνο των μικρομεσαίων παρότι φαίνεται ότι είναι τεχνητό είναι πιο «φυσικό» από του ρετιρέ.
 
Πώς είναι τα σύγχρονα δέντρα δηλαδή? Ο.Κ., καμμένα, το ξέρω (μακάβριο χιούμορ). Δεν έχουν μπάλλες? Δεν έχουν φωτάκια? Δεν έχουν γιρλάντες χρυσαφιές και ασημένιες? Δεν έχουν υποδένδριες φάτνες?
 
Ε, όχι. Πολλά είναι και μονοθεματικά, π.χ. έχουν μόνο μπλε μπάλες ή μόνο ξύλινα στολίδια. Οι ασημένιες ή χρυσαφί γιρλάντες που φαίνονται στα δέντρα των παραπάνω σήριαλ δεν υπάρχουν πια. (Καλώς δεν υπάρχουν)
Ούτε οι μπάλες από λεπτότατο γυαλί. (Κακώς δεν υπάρχουν ως επιλογή). Στην δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα αλλά κυρίως του εβδομήντα το τυπικό στόλισμα του ξερακιανού δέντρου περιλάμβανε εκτός από το βαμβάκι στα κλαριά (περνάμε δύο πακέτα βαμβάκι μεγάλη συσκευασία που ήταν διπλάσια στο φάρδος από της σημερινές) και την "βροχή". Πρόκειται για χρωματιστές λαμέ πολύ λεπτές κορδέλες που τις αγοράζαμε μέσα σε διαφανείς σακούλες. Βγαίνανε σε χρυσό, ασημί και πράσινο με ασημί. Αργότερα Βγαίνανε και σε άλλα χρώματα. Βάζαμε την βροχή λοιπόν από τα πάνω προς τα κάτω κλαδιά και τα λιγοστά φωτάκια κάνανε αντανάκλαση επάνω τους. Α, και τα φωτάκια ήταν πολύχρωμα με έμφαση στο μπλέ και πράσινο χρώμα.
 
Το δέντρο του Ρετιρέ είναι το λεγόμενο "ξερακιανό". Ενα κοντάρι με κλαδιά ίσια χωρίς διακλαδώσεις. Σε κάθε κλαδι έχουν βάλει πάνω βαμβάκι κι λεπτές γιρλάντες αλλα στη φωτό δεν φαινονται καλά. Παρόμοιο κι του Λαβ Σόρρυ, αλλά με περισσότερα κλαδιά κι χωρίς βαμβάκι. Το δέντρο των 3 Χαριτων ήταν φυσικό. Το δέντρο των Απαράδεκτων ήταν "βρήκαμε ένα δέντρο, του πετάξαμε πάνω 2-3 μπάλες, οκ στολίσαμε". Το δέντρο των Μικρομεσαίων ήταν περισσότερο "φροντισμένο" σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Βροχή κι γιρλάντες βρίσκεις ακόμα, κυρίως διαδικτυακά, αλλά εχω δει κι σε συνοικιακά κατστήματα.

20211222_085331.jpg

xlarge_20210930145236_christougenniatiki_girlanta_asimi_70cm.jpeg.jpg

Καποια στιγμή στα 90s είχε γίνει μόδα κι η γιρλάντα-χάντρα

20211222_085615.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στην επαρχια κοβαμε παρανομα απο το βουνο πευκακι,οχι μεγαλο ουτε μικρο και να μην ειναι σε κοινη θεα δηλαδη πηγαιναμε καπου χωμενα οπως λεγαμε τοτε για να μην αφησουμε κενο και φαινεται ασχημα. Αλλοι καρφωναν απο κατω χιαστι δυο σανιδακια και αλλοι το εχωναν σε κενη γλαστρα και γεμιζαν μετα. επειδη το κοβαμε συνηθως σουρουπο δεν το βλεπαμε και παρα πολυ καλα,οποιος ειχε κοψει μεγαλο τραβαγε ζορι να το γεμισει ενω αλλοι εβλεπαν πως ειχαν κοψει καποιο με αραια κλαδια ή στραβο και επεφτε και η σχετικη καζουρα. Υπηρχαν και μερικοι με ''ετοιμο'' αλλα πολλοι τους σχολιαζαν μιας και εκεινης της εποχης ηταν μικρα σε διασταση. Τωρα ξαναγυρισε πλεον η μοδα και εχουμε ''ετοιμο'' κινεζικο σπαστο, ελατο κομμενο δεν πηγαμε να αγορασουμε ποτε και σκοπιμως. Οταν περναγαν και τα Φωτα το πευκο το καιγαμε στο τζακι, εδω στην Αθηνα μολις περασουν οι μερες τα βγαζουν τα Ελατα εξω στον καδο και μενουν για μερες ολοκληρες.παρατημενα.
 
Πρέπει να ήταν βροχερή μέρα και με κρύο (κρίνοντας από αυτά που φοράνε οι περαστικοί και τα βρεγμένα πλακάκια στο δρόμο). Τα παιδάκια όμως με σορτσάκι... Αχ άτιμη φτώχεια :(
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πρέπει να ήταν βροχερή μέρα και με κρύο (κρίνοντας από αυτά που φοράνε οι περαστικοί και τα βρεγμένα πλακάκια στο δρόμο). Τα παιδάκια όμως με σορτσάκι... Αχ άτιμη φτώχεια :(
Mηπως τα κοντά παντελόνια ήταν μόδα της εποχής
 
Βεβαια. Την εποχη εκεινη τα αγορια φορουσαν κοντα παντελονια μεχρι τα 16 περιπου. Τα μακρια παντελονια ηταν σημαδι ενηλικιωσης ας πουμε και οτι ανηκαν πια στον χωρο των μεγαλων.
Τωρα βεβαια, πως αντεχαν τα αμοιρα τα παιδια μεσα στις βαρυχειμωνιες και τα χιονια, αυτο δεν το καταλαβαινω. Διοτι τι ειναι το κοντο παντελονι; Σορτς ειναι. Βγαινεις με σορτς μεσα στο καταχειμωνο;
Απαραδεκτη μοδα και εντελως ηλιθια.
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν το έγραψα σωστά και εννοούσα κοντό παντελόνι αντί σορτς. Δεν ήξερα ότι ήταν μόδα το κοντό παντελόνι και το χειμώνα πάντως εκείνα δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το κρύο. Εκείνη την εποχή βέβαια μάθαιναν απο μικρά να αντέχουν στις κακουχίες και να ξέρουν πως να επιβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα