ntsmrtz
RetroMaNiaC
- Αντιδράσεις
- 578
Καταρχάς να σας ζήσει η κόρη!!alkis21 είπε:Και μια και μιλάμε για μωρά, τι θα λέγατε να θίγαμε το θέμα-ταμπού της ονομασίας τους παιδιού σύμφωνα με τα ονόματα παππού-γιαγιάς; Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα είναι λεπτό (άλλωστε το ακολουθεί το 90% των Ελλήνων) και δεν θέλω να θίξω τα πιστεύω κανενός, όμως θέλω να πω ότι πάντα το έβρισκα ακατανόητο. Η αντίληψη ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό στους γονείς μας δεν με βρίσκει σύμφωνο. Σεβασμό δείχνεις κάνοντας κάτι ξεχωριστό, όχι κάτι που κάνει όλη η χώρα. Κι ο μητροκτόνος την κόρη του με το όνομα της μάνας του τη βγάζει, τι δηλαδή, αυτός τη σέβεται κι εγώ όχι;
Επίσης, έχω τα εξής "ναι με αλλά" να πω. Αν το ζευγάρι είναι 100% σύμφωνο και θέλει να δώσει το όνομα προγόνου στο παιδί, πολύ ωραία και καλά κάνει. Είναι όμως θλιβερό για μένα όταν ο ένας, ή ακόμα χειρότερα και οι δύο, έχουν αντίρρηση αλλά υποχωρούν και βγάζουν το φουκαριάρικο Δαυιδίνα-Ναβουχοδονοσορούλα για την αποφυγή διπλωματικού επεισοδίου. Τέλος, και αυτό είναι το κομμάτι που καταλαβαίνω λιγότερο από όλα: Το παιδί μέχρι τη βάφτιση αποκαλείται "μπέμπης" ή "μπέμπα" και συχνά όταν ρωτάς τους γονείς πώς θα το βαφτίσουν, θεωρείται ταμπού να σου πουν το όνομα και απαντούν "δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα"! Είμαι ο μόνος Έλληνας που βρίσκει τη λογική αυτή ακατανόητη;
Τα θέματα που θίγεις τυγχάνει να τα συζητώ αρκετά τους τελευταίους μήνες, καθότι από τον Ιανουάριο έγινα θείος και λίαν συντόμως θα γίνω και μπαμπάς.
Προσωπικά δεν με απωθεί η σκέψη της ονοματοδοσίας βάσει των ονομάτων των γονιών μου/της. Και αυτό γιατί δεν είναι ο σεβασμός (φαντάζει πολύ λίγος στα αυτιά μου) αυτό που θα με κάνει να δώσω το όνομα αλλά η υπενθύμιση ενός προσώπου που το αγαπώ, θα το αγαπώ, που ίσως να μην υπάρχει (και να με πληγώνει) και που δεν θέλω να βγάλω από την καθημερινότητά μου έστω και ως άκουσμα.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι συμφεροντολογικό αλλά ταυτόχρονα μου είναι δύσκολο να δώσω κάποιο όνομα που ναι μεν θα είναι ίσως πιο ωραίο αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με μένα και την οικογένειά μου και θα ακούγεται "ξένο"
Στην τελική, οποιαδήποτε επιλογή για μένα είναι αποδεκτή. Ο καθένας όμως έχει τις δικαιολογημένες προτιμήσεις του.
Οσον αφορά το μυστικό του ονόματος του παιδιού που φυλάσσεται όπως οι κωδικοί των πυρηνικών των ηπα, ναι είναι όντως όχι απλά ακατανόητο αλλά προσωπικά το βρίσκω γελοίο.
Γιατί είναι πολύ "αγωνιώδες" να μάθουμε το όνομα της "μπέμπας" όπως την λένε τώρα εδώ και 6 μήνες και οι γονείς να μην έχουν αποφασίσει ακόμα το όνομα που θα της δώσουν μετά από 6 μήνες... (Ενώ ξέρει όλο το σόι ότι θα είναι ή Δανάη ή Μυρτώ ή Λυδία ή τα αντίστοιχα που είναι και πολύ της μόδας την τελευταία 20ετία...)