Ρετρό αντιλήψεις, θεωρίες & προκαταλήψεις που απαντώνται ακόμα στη σύγχρονη Ελλάδα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Getta Robo
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
alkis21 είπε:
Και μια και μιλάμε για μωρά, τι θα λέγατε να θίγαμε το θέμα-ταμπού της ονομασίας τους παιδιού σύμφωνα με τα ονόματα παππού-γιαγιάς; Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα είναι λεπτό (άλλωστε το ακολουθεί το 90% των Ελλήνων) και δεν θέλω να θίξω τα πιστεύω κανενός, όμως θέλω να πω ότι πάντα το έβρισκα ακατανόητο. Η αντίληψη ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό στους γονείς μας δεν με βρίσκει σύμφωνο. Σεβασμό δείχνεις κάνοντας κάτι ξεχωριστό, όχι κάτι που κάνει όλη η χώρα. Κι ο μητροκτόνος την κόρη του με το όνομα της μάνας του τη βγάζει, τι δηλαδή, αυτός τη σέβεται κι εγώ όχι;

Επίσης, έχω τα εξής "ναι με αλλά" να πω. Αν το ζευγάρι είναι 100% σύμφωνο και θέλει να δώσει το όνομα προγόνου στο παιδί, πολύ ωραία και καλά κάνει. Είναι όμως θλιβερό για μένα όταν ο ένας, ή ακόμα χειρότερα και οι δύο, έχουν αντίρρηση αλλά υποχωρούν και βγάζουν το φουκαριάρικο Δαυιδίνα-Ναβουχοδονοσορούλα για την αποφυγή διπλωματικού επεισοδίου. Τέλος, και αυτό είναι το κομμάτι που καταλαβαίνω λιγότερο από όλα: Το παιδί μέχρι τη βάφτιση αποκαλείται "μπέμπης" ή "μπέμπα" και συχνά όταν ρωτάς τους γονείς πώς θα το βαφτίσουν, θεωρείται ταμπού να σου πουν το όνομα και απαντούν "δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα"! Είμαι ο μόνος Έλληνας που βρίσκει τη λογική αυτή ακατανόητη;
Καταρχάς να σας ζήσει η κόρη!! :)

Τα θέματα που θίγεις τυγχάνει να τα συζητώ αρκετά τους τελευταίους μήνες, καθότι από τον Ιανουάριο έγινα θείος και λίαν συντόμως θα γίνω και μπαμπάς.

Προσωπικά δεν με απωθεί η σκέψη της ονοματοδοσίας βάσει των ονομάτων των γονιών μου/της. Και αυτό γιατί δεν είναι ο σεβασμός (φαντάζει πολύ λίγος στα αυτιά μου) αυτό που θα με κάνει να δώσω το όνομα αλλά η υπενθύμιση ενός προσώπου που το αγαπώ, θα το αγαπώ, που ίσως να μην υπάρχει (και να με πληγώνει) και που δεν θέλω να βγάλω από την καθημερινότητά μου έστω και ως άκουσμα.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι συμφεροντολογικό αλλά ταυτόχρονα μου είναι δύσκολο να δώσω κάποιο όνομα που ναι μεν θα είναι ίσως πιο ωραίο αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με μένα και την οικογένειά μου και θα ακούγεται "ξένο"

Στην τελική, οποιαδήποτε επιλογή για μένα είναι αποδεκτή. Ο καθένας όμως έχει τις δικαιολογημένες προτιμήσεις του.

Οσον αφορά το μυστικό του ονόματος του παιδιού που φυλάσσεται όπως οι κωδικοί των πυρηνικών των ηπα, ναι είναι όντως όχι απλά ακατανόητο αλλά προσωπικά το βρίσκω γελοίο.

Γιατί είναι πολύ "αγωνιώδες" να μάθουμε το όνομα της "μπέμπας" όπως την λένε τώρα εδώ και 6 μήνες και οι γονείς να μην έχουν αποφασίσει ακόμα το όνομα που θα της δώσουν μετά από 6 μήνες... (Ενώ ξέρει όλο το σόι ότι θα είναι ή Δανάη ή Μυρτώ ή Λυδία ή τα αντίστοιχα που είναι και πολύ της μόδας την τελευταία 20ετία...)
 
Αν χάσεις κάτι, ''κάρφωσε το διάβολο'' και θα το βρεις.
 
Aν μου χαρίσεις κολώνια, πρέπει να σου δώσω κάτι μεταλλικό (και συνήθως κέρματα).

Αν βάλεις τελειωμένες μπαταρίες στην κατάψυξη...ξαναγεμίζουν !

Αν αδειάσει εντελώς το ρεζερβουάρ σε καταλυτικό αυτοκίνητο και ο καταλύτης τραβήξει "αέρα"...διαλύεται !

Αν μασάς τσίχλα...δε θα βγάλεις μουστάκια !

Αν πας να γραφτείς ως παιδί σε αθλητικό σύλλογο, οι προπονητές θα σου πιάσουν τον .... (ενίοτε συμβαίνει).

Αν αφήνεις το καλοριφερ όλη τη μέρα ανοιχτό θα σου κάψει λιγότερο πετρέλαιο (Χα Χα Χα, σε σπίτι επενδεδυμένο με πανέλα ψυκτικού θαλάμου, ίσως...)

Αν βρέχει στο γάμο σου, θα σου πάει γούρι (εμένα μου λες...)

Και φυσικά τα πρόσφατα του στυλ "αν ρίξεις μια mentos στον κόκα κόλα γίνεται έκρηξη", κλπ.
 
Αυτό με το mentos στην κόκα-κόλα είναι σωστό. Όχι έκρηξη αφού δεν προλαβαίνεις να κλείσεις το μπουκάλι αλλά γίνεται ένα ωραιότατο κοκακολοσυντριβάνι κι αν δεν προλάβεις να φύγεις σε βρέχει και μετά κοκακολλάς παντού. Υπάρχουν βίντεο στο youtube αλλά το έχω δει και ζωντανά να γίνεται. Απλώς εκλύεται απότομα όλο το διαλυμένο CO2 μια που η κόλα είναι υπερκορεσμένο διάλυμα. Ο αστικός μύθος λέει ότι αν φας mentos και μετά πιείς κόκα κόλα η έκρηξη γίνεται στο στομάχι σου.
 
Eγώ έχω ακούσει να λένε ότι εάν ένας άντρας προσφέρει σαν δώρο στη σύντροφό του κάκτο, σημαίνει ότι θέλει να χωρίσουν. (Πιθανόν αυτό να βγήκε μιας και με τόσα ωραία λουλούδια που κυκλοφορούν, δεν υπάρχει λόγος για κάποιον να δωρίζει αγκαθωτά πράγματα στις γυναίκες. Εμένα πάντως μου αρέσουν πολύ οι λουλουδιασμένοι κάκτοι!)

Και τώρα πάω σε πιό σοβαρά πράγματα:

Η αντίληψη ότι οι Ψυχολόγοι είναι κάτι σαν μέντιουμ που σε "διαβάζουν" και καταλαβαίνουν αμέσως το χαρακτήρα σου. Συνηθισμένη πρώτη αντίδραση για τους άλλους όταν ακούνε ότι κάποιος είναι Ψυχολόγος, είναι η ερώτηση "Πώς με βρίσκεις, ψυχολόγησέ με!" ή η έκδηλη ταραχή και δήλωση του τύπου "Να προσέχω, γιατί θα με ψυχολογήσεις!" Επίσης το ότι η δουλειά των Ψυχολόγων είναι ένα πανεύκολο πράγμα που απλά ακούς και λες δύο βλακείες, πράγμα το οποίο μπορεί να το κάνει κι ένας άσχετος.

Η αντίληψη του ότι η εγκληματικότητα συνδέεται ως επί το πλείστον με την τρέλα, άρα ένας σχιζοφρενής ας πούμε, είναι άκρως επικίνδυνο άτομο κι επίσης αν τύχει και σκοτώσει, το έκανε απλά επειδή είναι τρελός. Είναι πολύ δυσάρεστο να επικρατούν ακόμα τέτοιες απόψεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κυριαρχεί στους ανθρώπους με βαριά ψυχολογικά προβλήματα είναι ο φόβος και η απόγνωση και είναι χίλιες φορές πιθανότερο να βλάψουν τους εαυτούς τους, παρά τους άλλους. Έπειτα, ακόμα και τα ποσοστά αυτών που διαπράττουν εγκλήματα, δεν υπερβαίνουν σε καμμία περίπτωση τα αντίστοιχα των "νορμάλ" ατόμων.

Και για να το συνδέσω με τα προηγούμενα, η αντίληψη ότι ένας ψυχωτικός ή άτομο με οποιαδήποτε βαριά ψυχολογικά προβλήματα είναι ψυχοπαθής. Τη φράση "είναι ψυχοπαθής" την χρησιμοποιούν πάρα πολλοί έτσι αυθαίρετα, για να περιγράψουν όλα αυτά, ενώ στην πραγματικότητα η ψυχοπάθεια είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη συναισθήματος του ατόμου, και ως αποτέλεσμα την αδυναμία του να σκεφτεί οποιονδήποτε άλλον πέραν του εαυτού του. Σε αυτή την περίπτωση, όντως είναι πολύ πιθανό για έναν ψυχοπαθή να διαπράξει ακόμα και έγκλημα, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει η συμπόνοια και η φωνή της συνείδησης. Όλα αυτά όμως ακόμα συγχέονται.
 
Το μάτιασμα. Για να μην παρεξηγηθώ είμαι θρήσκος, αλλά όλο αυτό με τα ξεματιάσματα μου γυρίζει τα μυαλά..
 
RIO είπε:
Το μάτιασμα. Για να μην παρεξηγηθώ είμαι θρήσκος, αλλά όλο αυτό με τα ξεματιάσματα μου γυρίζει τα μυαλά..
Το οποίο πάει σετ με τη γλωσσοφαγιά αλλά εγώ τα πιστεύω ανεξαρτήτως θρησκείας. Όταν βλέπω κάποιους να με κοιτάνε και να με σκανάρουν κυριολεκτικά από πάνω μέχρι κάτω δεν μου αρέσει καθόλου.

Επίσης πολλές φορές λένε να μην φυτέψεις συγκεκριμένα λαχανικά όταν το φεγγάρι είναι στη λίγωση ή στη γέμωση (δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε) ανάλογα. Αυτό όμως πιστεύω ότι είναι θέμα φυσικής ίσως.

Τύχη θεωρείται ακόμη και να σε κουτσουλήσει πουλί. Τώρα εδώ τι να πω :)
 
johnny19818 είπε:
Επίσης πολλές φορές λένε να μην φυτέψεις συγκεκριμένα λαχανικά όταν το φεγγάρι είναι στη λίγωση ή στη γέμωση (δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε) ανάλογα. Αυτό όμως πιστεύω ότι είναι θέμα φυσικής ίσως.
Γιατί, φυσικοί είναι αυτοί που το λένε? Αυτά είναι προκαταλήψεις και προλήψεις που δεν έχουν καμία βάση. Πώς μπορεί να επηρεάσει τα θαμμένα σποράκια το φώς του φεγγαριού? (διότι μόνο αυτό αλλάζει, το φεγγάρι βέβαια είναι εκεί πάντα το ίδιο με την ίδια πλευρά να κοιτάει τη γη)
 
Πιστευω και παραπιστευω στο ματιασμα και στο ξεματιασμα γιατι εχω δει και εχω βιωσει καποια πραγματα που με εκαναν να εχω αυτη την αποψη.Αυτο μετα λαχανικα δεν το ξερω αλλα δεν το αποκλειω κιολας.
 
Για το μάτι κι εγώ θα συμφωνήσω... Είναι λίγο αστείο να πιστεύω σε τέτοια πράγματα, αλλά από όλα τα φαινόμενα παραψυχολογίας, είναι το μόνο που δε μπορώ να αποβάλλω από τις πεποιθήσεις μου....

Κι εγώ, μπορώ να φέρω νοερά στο μυαλό μου παραδείγματα (ουκ ολίγα) που απλά επιβεβαιώνουν την ιδέα της ύπαρξης του "ματιού".

Πι-Ες: Παρεπιπτόντως (κάποιος που το ανέφερε), το μάτι το παραδέχεται και η εκκλησία! :o
 
Ετσι ακριβως ειναι με την εκκλησια που το παραδεχεται εξαλου αυτοι που ξεματιαζουν λενε μια ευχη και αλλοι μαζι με την ευχη χρησιμοποιουν και αντικειμενα.Για παραδειγμα ο πατερας μου ξεματιαζει με μια ευχη και η δυο θειες μου η αδερφες του δηλαδη η μια ξεματιαζει και αυτη με ευχη και η αλλη μαζι με την ευχη βαζει εναν σταυρο μεσα στο ποτηρι οποτε αν ο σταυρος γεμισει φουσκες σημαινει οτι το προσωπο ειναι ματιασμενο και μετα λεει την ευχη για να τον/την ξεματιασει.Εκτος απο το σταυρο το ιδιο πραγμα κανει και με κατι πετρουλες και με κατι κλαδακια που ειναι της παναγιας η κατι τετοιο τελως παντων.
 
Εγώ ξέρω το σκέτο ξεμάτιασμα (που κάποιος λέει την ευχή "ξεροσφύρι"), αλλά αυτό που θυμάμαι από μικρή, ήταν να γεμίζουν ένα ποτήρι νερό και να ρίχνουν μια σταγόνα λάδι. Και ξεκινούσαν να πουν την ευχή.

Όταν τελείωναν, αν είχε η σταγόνα είχε "σκάσει" και είχε απλωθεί σ' όλη την επιφάνεια του νερού, τότε ήσουν πολύ ματιασμένος / -η.

Αυτό, το ακούω ακόμα και σήμερα από τους παλιούς - οι νεώτεροι είναι ευχή-ξεροσφύρι!....
 
Μια και μιλαμε για το "ματιασμα"

-Την προληψη οτι για να πιασει το ξεμματιασμα πρεπει να το κανει πρωτοτοκος/πρωτοτοκη την εχετε ακουσει ???

-Αρχικα μικρος ειχα την εντυπωση στο ξεματιασμα λενε το πατερ ημων καποιες φορες,αλλα θυμαμαι γιαγιαδες -γειτονισες στο χωριο να χρησιμοποιουν αλατι , ή λαδι .

Θυμαμαι οτι ειχα ακουσει και για μια περιπτωση με λιωμμενο μολυβι/μολυβδο (που λιωνει ευκολα ) .:burn::biglaugh:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
elephadas είπε:
Γιατί, φυσικοί είναι αυτοί που το λένε? Αυτά είναι προκαταλήψεις και προλήψεις που δεν έχουν καμία βάση. Πώς μπορεί να επηρεάσει τα θαμμένα σποράκια το φώς του φεγγαριού? (διότι μόνο αυτό αλλάζει, το φεγγάρι βέβαια είναι εκεί πάντα το ίδιο με την ίδια πλευρά να κοιτάει τη γη)
Γιατί όχι, εδώ η Σελήνη είναι υπεύθυνη για την παλίρροια και την άμπωτη της θάλασσας. Μπορεί να επηρρεάζει. Δεν το ενστερνίζομαι καθώς δεν ασχολούμαι με εμφυτεύσεις αλλά ίσως να ισχύει.
 
Άμπωτη - παλίρροια βαρύτητα, φεγγαροφωτος - σπόρος ποια γνωστή δύναμη επενεργεί; η ύπαρξη του φεγγάροφωτος παίζει ρόλο και στην ψαριά.

Ο ουρανός είναι γαλάζιος γιατί αντανακλά η θάλασσα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακριβώς αυτό που λέει ο foutix στο προπροηγούμενο post. Η παλίρροιες είναι φαινόμενα που έχουν εξηγηθεί προ πολλού και οφείλονται στη διαφορετική έλξη από τη Σελήνη του κάθε σημείου της γης λόγω διαφορετικής απόστασης και αφ' ενός η παλιρροϊκή δύναμη σε έναν σπόρο μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και είναι απειροελάχιστη, αφ' ετέρου δεν έχει σχέση με τις φάσεις της Σελήνης (πέρα από το ότι αυτές εξαρτώνται από τη θέση της ως προς τον ήλιο, που επίσης έχει μια συμμετοχή στις παλίρροιες αν και δευτερεύουσα). Το διαθέσιμο φώς είναι λογικό να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ψαριών όταν αυτά είναι σε βάθος στο οποίο μπορεί να φτάσει (βλέπε και πυροφάνι). Αλλά το φύτρωμα ενός σπόρου που είναι θαμμένος στο έδαφος πώς να επηρεαστεί από τη σελήνη? Ποιες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει που να αποδείχνουν την ύπαρξη τέτοιας επιρροής, έστω και χωρίς να την εξηγούν? Το ότι μπορεί να το πίστευαν κάποιοι παλιοί δεν σημαίνει τίποτε. Η γη δεν είναι επίπεδη και στο κέντρο του Σύμπαντος κι ας το πίστευαν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι από καταβολής ανθρωπότητας μέχρι σχετικά πρόσφατα με κάποιες εξαιρέσεις (Ερατοσθένης κλπ)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να καταθέσω την άποψη μου για το ξεμάτιασμα: Στην γειτονια είχαμε μια γειτονισσα που ειχε την φημη πως ματιαζει και την φοβομασταν όλοι όταν ήμασταν παιδια,μάλιστα έλεγαν πως ματιαζει περισσότερο τα μικρα παιδια. Θυμαμαι κάποιες μικρομάνες να παιρνουν τα παιδια τους στην αγκαλια όταν η εν λόγω γειτόνισσα τους έλεγε κάτι ''καλο'' και βουρ για ξεμάτιασμα, καθοτι το παιδακι από το ματι δεν ήξερε που ηταν . Κάποτε ήρθε στην γειτονια μια νεα γειτόνισσα με τα τρια μικρα της παιδια, μη-γνωρίζοντας την πρόληψη αυτή , τα παιδια της επαιζαν με την γειτόνισσα, τους εδινε καραμέλες και δεν ματιαζονταν καθολου :P δεν ειχαν κανενα σύμπτωμα από αυτά που είχαμε εμεις οι παλιοι...ισως δεν γνωριζαν και δεν αυθυποβάλονταν
 
Πίσω
Μπλουζα