Κατ' αρχάς, ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟΤΑΤΟ νήμα που ξυπνάει αναμνήσεις τρομερές!!!
Στο θέμα μας, τώρα...
Με εξαίρεση την εκ μητρός γιαγιά μου που δεν την πρόλαβα, τους υπόλοιπους 3 τους θυμάμαι και μάλιστα πάρα πολύ!!! Όμως, τον εκ μητρός παππού μου, τον μπάρμπα-Χρήστο, τον θυμάμαι καθαρότατα! Δυστυχώς, οι εκ πατρός γιαγιά και παππούς ζούσαν μόνιμα στη Σιάτιστα και έτσι δεν τους έβλεπα όσο συχνά ήθελα, παρά μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και όσες μέρες πήγαινα εκεί το καλοκαίρι. Γι' αυτό λοιπόν θ' ασχοληθώ μόνο με τον παππού μου...
Ο μπάρμπα-Χρήστος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του Έλληνα παππού: Μου έκανε όλα τα χατίρια, χαρτζιλίκονε χοντρά και κρυφά απ' τους γονείς μου, παρά τα επίμονα "Μπαμπάααααα" της μητέρας μου, μου έλεγε παραμύθια, ιστορίες, αλλά και προσωπικά του βιώματα από την προπολεμική ζωή, το γιατί παράτησε το σχολείο στην Γ' Δημοτικού
("Με βάρεσε ο δάσκαλος μια μέρα" μου είχε πει), από τον πόλεμο του '40 και την κατοχή
(το αγαπημένο μου πράγμα...) και γενικά για όοοολη τη ζωή του... Πόσο θα ήθελα να γυρνούσε ο χρόνος πίσω, ούτως ώστε να τον ηχογραφούσα, να τον έχω να τα διηγείται και σήμερα... Κλασικά, κοπανούσε κρασάκι και τσιπουράκι κάθε μεσημέρι, παρά τη γκρίνια της μητέρας μου, ενώ δεν άκουγε τους γιατρούς
Κλασικό παράδειγμα:
Γιατρός: -"Κυρ-Χρήστο, μην τρως αλάτια, δεν κάνει καλό".
Παππούς: -"Καλά, παιδί μ΄, καλά".
Στο σπίτι:
Παππούς: -"Ζωζώκά (η μητέρα μου), φέρε, ρε κορίτσι μ', τ' αλάτι να βάλου στου φαΐ".
Μαμά: -"
Μπαμπά, δεν άκουσες τι είπε ο γιατρός; Όχι αλάτια".
Παππούς: -"Αααα δεν πα' να λέει ό,τ' θέλ', εγώ θέλου αλάτ'." και σηκωνόταν, το έπαιρνε μόνος του και έβαζε μια αλυκή αλάτι στο φαΐ!
Γενικά έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις απ' αυτόν τον τόσο ζεστό και απλό άνθρωπο... Τον "χάσαμε" σε ηλικία 93 χρονών, όταν ήμουνα στην Α' Γυμνασίου... "Έφυγε" στον ύπνο του (μακάριος θάνατος), έχοντας τα "400". Παρόλες τις "καταχρήσεις"
(κάπνιζε 40+ χρόνια και το 'κοψε στα 60 του, το "΄τσουζε με τσίπουρο και κρασάκι) δεν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, δείγμα της γερής του κράσης!
Μου λείπει πολύ.......
Έχω πάμπολλες φωτογραφίες του, αλλά εν καιρώ θα αναρτήσω εδώ στο φόρουμ 2 takes, το ένα πίσω απ' τ' άλλο, τα οποία έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου