Έχω την εντύπωση ότι το Μαντού είναι τεστ που σου κάνουν πριν το εμβόλιο της φυματίωσης αλλά δεν ξέρω γιατί.
Εγώ έχω κάνει μερικά εμβόλια πάνω από μία φορά. Ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής δεκαετία 80 και αποφάσισαν ότι όλοι οι φοιτητές έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί για διάφορα, μεταξύ των οποίων MMR (ιλαρά - παρωτίτιδα - ερυθρά). Εγώ είχα κάνει για όλες τις παιδικές αρρώστιες ή τις είχα περάσει. Αλλά μου είπαν να τους δείξω τις καρτέλες εμβολιασμού ή απόδειξη ότι έχω αρρωστήσει. Ναι, στην Άρτα το 1960 θα είχαν τέτοια! Η σπιτονοικοκυρά μας ήταν παιδίατρος, τη φώναζε η μαμά "Κυρία Νίνα κάτι έχει το παιδί", ερχόταν από δίπλα, έλεγε "είναι το τάδε" κι αυτό ήταν όλο. Ή μου έκανε εμβόλιο στο ιατρείο της, στο ισόγειο του σπιτιού μας. Τι καρτέλες?
Στο ιατρείο του Παν/μίου:
- Μπορείς να κάνεις τεστ κι αν δείξει αντισώματα να μην ξανακάνεις το εμβόλιο.
- Πόσο κάνει το τεστ?
- $50
- Πόσο το εμβόλιο?
- $10
- Να το μπράτσο μου, θέλω την τρύπα των $10
Αν και είμαι παθολογικά δειλός και φοβιτσιάρης, δεν είχα ποτέ ιδιαίτερο φόβο με εμβόλια και βελόνες (*), ούτε με πονάνε ιδιαίτερα αργότερα (τέτανος, έρπης ζωστήρ, covid που υποτίθεται πονάνε). Οπότε και στο στρατό δεν με ένοιαξε καθόλου που μας βάλανε στη σειρά και μας κάνανε διάφορα εμβόλια όμως είδα σκηνές απείρου κάλλους, με κάτι νταγλαράδες μέχρι εκεί πάνω να λιποθυμάνε με το που βλέπανε τον νοσοκόμο να πλησιάζει κραδαίνοντας τη σύριγγα. Αλλά δεν είναι για κοροϊδία... τι φταίνε? Δεν το ελέγχει κανείς.
(*) Ε, καλά, την πρώτη φορα που πήγα να δώσω αίμα είδα τη νοσοκόμα μ' ένα μπουρί σόμπας να έρχεται να μου ρουφήξει το αίμα και άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως δεν ήταν καλή ιδέα, αλλά μετά την πρώτη φορά που καλά-καλά δεν κατάλαβα ότι με τρύπησε δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε με τις σακορράφες της αιμοδοσίας.