Το τρυπάνι της γεώτρησης έσπασε και είχε σπάσει ήδη αρκετές φορές. Κόστιζε πολύ να το επισκευάζουν συνέχεια και έτσι παράτησαν το εγχείρημα. Πάντως πριν μερικά χρόνια, είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως είχαν καταγράψει στο συγκεκριμένο σημείο φωνές από την κόλαση. Δεν κάνει εντύπωση το γιατί κάποιοι δημιουργούν και μοιράζονται εντελώς ψεύτικα γεγονότα, αλλά πόσοι τα πιστεύουν με τόση ευκολία. Θα το γράψω για ακόμη μια φορά, η χαζομάρα είναι απεριόριστη.
Όσο για την περίπτωση αυτού που χάθηκε μέσα στο σπήλαιο. Δεν βρήκα πληροφορίες για το αν είναι σπήλαιο ή ορυχείο και γενικά πως είναι μέσα στο σπήλαιο (αν όντως είναι). Ρεαλιστικά είναι λίγο δύσκολο να χαθείς μέσα σε ένα σπήλαιο. Ακόμη και για μη σπηλαιολόγους. Πάντως έχω χαθεί με έναν φίλο στο παρελθόν σε ένα σπήλαιο μερικών χιλιομέτρων στην Μάνη, χωρίς πανικό βρήκαμε γρήγορα όμως την διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Φαντάζομαι πως κάτι απροσδόκητο (απαγωγή ή δολοφονία) του έτυχε έξω από την σπηλιά ή θελημένα χάθηκε για τους δικούς του λόγους. Αναρωτιέμαι αφού δεν υπάρχουν περίεργα και μεταφυσικά στα δικά μας σπήλαια, γιατί να υπάρχουν μόνο στην Αμερική.
Πάντως, πριν πολλά χρόνια στον Έβρο που είχα πάει με την ομάδα για εξερεύνηση σπηλαίων έτυχε ένα απόγευμα ένα αναπάντεχο περιστατικό σε δυο φίλους μου. Εκείνο το απόγευμα αυτός που μας φιλοξενούσε μας πρότεινε να πάμε να δούμε μια σπηλιά εκεί κοντά. Ο φίλος μου ο Γιάννης ήταν σπηλαιολόγος είχε καταγωγή από το τελευταίο Ελληνικό χωρίο πριν τα σύνορα με την Τουρκία. Ήθελε να το επισκεφθεί και πήγαμε με το αμάξι μου γιατί δεν είχα όρεξη να περπατάω άλλο στο βουνό (όλο το πρωινό και το μεσημέρι ήμασταν σε σπήλαια). Όταν γυρίσαμε δυο φίλοι σπηλαιολόγοι μας είπαν τι τους έτυχε.
Πήγαν στην σπηλιά με αυτόν τον ντόπιο που μας φιλοξενούσε. Μπήκαν μέσα και βρήκαν γεννήτρια και σκαπτικά εργαλεία. Ξαφνικά έρχονται από πίσω τους δυο τύποι με καραμπίνες και τους σημαδεύουν. Ευτυχώς που μπήκε μπροστά ο ντόπιος γιατί αν δεν ήταν αυτός δεν ξέρω αν θα έβλεπα τους έβλεπα ξανά. Ο ντόπιος ήταν και πολύ γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής. Αφού τους καθησύχασε του είπαν πως έχουν έναν πολύ παλαιό χάρτη θησαυρού και σκάβουν να τον βρουν. Βέβαια οι φίλοι μου δεν τους ανέφεραν πως σκάβουν σε συμπαγή βράχο και πως τσάμπα σκάβουν τον βράχο για δυο χρόνια. Έφυγαν ευτυχώς με την βοήθεια του ντόπιου. Πάντως εγώ με τον Γιάννη δεν περάσαμε και τόσο περιπετειώδη. Εξαιρώ βέβαια την στιγμή που εκατομμύρια κουνούπια μπήκαν μέσα στο αμάξι όταν κατέβασα το τζάμι του οδηγού και μας έπιασε πανικός (καλοκαίρι δίπλα στον ποταμό βλέπεις).