Ρετρό κομματικές φιέστες

Στις εκλογές του 1981 στα Γιάννενα, είχε κατεβεί υποψήφιος μια μεγάλη μορφή, ο Δημήτριος Φίλης. Παλιά κυκλοφορούσαν κασέτες με τις θρυλικές ομιλίες του. Έπιανε όλα τα θέματα, από το σεξ μέχρι την ΕΟΚ και τα ελληνοτουρκικά!

Το κόμμα του νομίζω λεγόταν Λευκό και σύνθημα του ήταν "μονοκούκι και κανταρέλα"! Δυστυχώς, έκανε πράξη την απειλή του οτι σε περίπτωση που δεν γίνει πρωθυπουργός, θα φύγει για την Γερμανία και δεν θα ξανασχοληθεί με την πολιτική... :(
 
Ακόμη παλιότερα (εκλογές 74 και 77 σίγουρα, δεν ξέρω μετά) ήταν ο Μπάμπης (Κωνσταντόπουλος, αν θυμάμαι καλά) με το ΦΙΔΕ. Το αστείο είναι ότι κάααποτε ήταν σοβαρότερος πολιτικός, και το ΦΙΔΕ (Φιλελευθέρα Δημοκρατική Ένωσις, νομίζω) ήταν το κόμμα των αποστατών του 1965, οπότε - άσχετα ποια γνώμη έχει κανείς για τα τότε συμβάντα - δεν ήταν κάποιο ασήμαντο γκρουπάκι. Αλλά το 1974 σχεδόν όλοι οι αποστάτες είχαν βρει θέση στη ΝΔ, ο Γαρουφαλιάς στο χουντικό κόμμα, ο Μητσοτάκης ήταν με τον εαυτό του, οπότε το ΦΙΔΕ ήταν κομματίδιο της πλάκας κι ο Μπάμπης αρχηγός για κλάμματα. Μια φορά το εκλογικό του κέντρο (μάλλον και τα γραφεία του κόμματος) ήταν Πανεπιστημίου ακριβώς απέναντι από την Ιπποκράτους, και μάζευε πολύ κόσμο για καζούρα (το βασικό σύνθημα ήταν "Έβγα έξω αρχηγέ" και με το που έβγαινε στο παράθυρο ή μπαλκόνι αρχίζανε τα νεράτζια... είχαν απογυμνωθεί οι νερατζιές της περιοχής).

Ωστόσο τότε οι ομιλίες των αρχηγών είχαν και περιεχόμενο, γιατί δεν απευθύνονταν μόνο σε οπαδούς. Η τηλεόραση, ειδικά το 1974, ήταν φρέσκια, και πολλοί ενημερώνονταν για τις θέσεις των διάφορων κομμάτων (και) από τις συγκεντρώσεις, οπότε πήγαιναν σε περισσότερες από μία. Το 1977 σίγουρα πήγα στις συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ, Συμμαχίας και ΚΚΕ, λίγο στης ΝΔ, και δεν θυμάμαι τι έκανα με ΕΚ/ΕΔΗΚ. (Και στου Μπάμπη, φυσικά). Κάτι τέτοιο μάλλον ήταν αδιανόητο μετά, απ' ό,τι καταλαβαίνω.
 
Πίσω
Μπλουζα