Ρετρό μυωπία...

Haros

RetroMaNiaC
Joined
10 Mαϊ 2009
Μηνύματα
813
Αντιδράσεις
3
... γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί....

Μερικές φορές βλέπω τα παιχνίδια στις παλιές μου κονσόλες, και συγκεκριμένα στις πρώτες 3D, και σκέφτομαι ότι τότε όταν έβαζα ένα παιχνίδι και έβλεπα αυτά τα πρώιμα 3d γραφικά τα κοιτούσα σαν χαζός. Μου φαινόντουσαν τελείως αληθοφανή, σα να μην υπήρχε καμία ατέλεια απάνω τους...

..και τώρα με πιάνω μερικές φορές να κοιτάζω αυτά τα γράφικα και για λίγα δευτερόλεπτα να τα αναλύω με τα μάτια του σήμερα, "απαράδεκτο" σκέφτομαι, "μα καλά τότε που έπαιζα αυτό το παιχνίδι δεν έβλεπα ότι η καταραμένη η ρόδα είναι σχεδόν πολύγωνη!;".

Αυτή η σκέψη όμως κρατάει για λίγα δευτερόλεπτα γιατί αμέσως μετά τα γραφικά φαίνεται σα να διορθώνονται και να μην έχουν και τόση σημασία...

Προσπαθώ να σκεφτώ λοιπόν τον εαυτό μου σε 15 χρόνια από τώρα να κοιτάει τις κονσόλες του 2009 (xbox360, wii κτλ) και να χαζογελάει ενώ σκέφτεται "μα καλά είμαι σίγουρος ότι όταν έπαιζα με αυτή την κονσόλα το 2009 τα γραφικά έδειχναν καλύτερα"...

Αναρωτιέμαι... Μήπως και τότε βλέπαμε τις ατέλειες στα γραφικά αλλά με το πέρασμα του χρόνου αυτό που μας έμεινε από αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν τα γραφικά; Μήπως απλά τότε ήταν όλα τέλεια για εμάς επειδή βλέπαμε για πρώτη φορά 3d απεικονίσεις σε παιχνίδια; Ή μήπως τελικά συμβαίνει κάτι άλλο....;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
102
Εγώ πάντως μια χαρά ακόμα και σήμερα παίζω με τα παιχνίδια του Dreamcast.

Αυτό που ο πολύς κόσμος έχει χάσει, είναι ότι στο παιχνίδι το πρώτιστο είναι το gameplay. Τι να τα κάνω εγώ τα αληθοφανή γραφικά τη στιγμή που το παιχνίδι είναι μάπα; Από demos έχουμε χορτάσει και στην τελική αν ήθελα graphics demo δεν θα στρεφόμουν σε ένα εμπορικό προϊόν που θα μου το πλάσαραν για παιχνίδι.

Εν κατακλείδι: Ακόμα και σήμερα προτιμώ να λιώσω με τις ώρες στο Pssst του ZX-Spectrum (εχτές έλιωσα στο Sabre Wulf για παράδειγμα) παρά να κάτσω να χάσω την ώρα μου με το Cryostasis. Τι να τα κάνω τα reflections και τα polygons τη στιγμή που το παιχνίδι είναι μια ατέλειωτη ξινίλα από μόνο του...........
 

Leon

RetroNuts!
Joined
27 Σεπ 2008
Μηνύματα
2.088
Αντιδράσεις
882
Pooky είπε:
Εγώ πάντως μια χαρά ακόμα και σήμερα παίζω με τα παιχνίδια του Dreamcast.
Ναι αλλά τα γραφικά του Dreamcast στέκονται πολύ καλά ακόμα και σήμερα. Δε νομίζω να δει κανείς το Soulcalibur ή το Shenmue και να πει "χάλια γραφικά".

Για τα accelerated 3D γραφικά βάζω μια διαχωριστική γραμμή από το Model 3 και μετά για τα arcades και από το Dreamcast στις κονσόλες (και περίπου από εκείνη την εποχή για τα PC games), που τα θεωρώ ανεκτά ώστε να τα παίξω και σήμερα.

Πιο πριν, με εξαιρέσεις βέβαια, τα γραφικά δεν "παλεύονται". Από τη μία τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν καμία retro αίσθηση (είναι τα ίδια παιχνίδια με αυτά που παίζουμε σήμερα) και από την άλλη δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να τα παίξεις αφού τα σημερινά είναι πολύ βελτιωμένες εκδόσεις των τότε, τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay.

Φυσικά τότε μας φαίνονταν πολύ εντυπωσιακά, αλλά όσο η τεχνολογία προχωρά φαίνονται ξεπερασμένα και το ίδιο θα γίνει σε μερικά χρόνια και με τα σύγχρονα.

Τα παιχνίδια που ξεφεύγουν από τον κανόνα είναι αυτά που δεν κυνηγούν τον φωτορεαλισμό αλλά έχουν ένα δικό τους στυλ το οποίο είναι αύταρκες και δεν χωράει βελτίωση λόγω τεχνολογικής προόδου.
 

Gryzor

Human RetroDatabase
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.760
Αντιδράσεις
24
Haros είπε:
"μα καλά τότε που έπαιζα αυτό το παιχνίδι δεν έβλεπα ότι η καταραμένη η ρόδα είναι σχεδόν πολύγωνη!;".
Μή μασάς, το Wii ακόμα πολύγωνα ζωγραφίζει...
 

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιολ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
231
Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ όταν βλέπω τώρα το Fate Axis. Hταν το πρώτο <<αληθοφανές>> παιχνίδι που έπαιξα στον υπολογιστή και για χρόνια θεωρούσα ότι είχε τα καλύτερα γραφικά (είχα μείνει κατι χρονάκια πίσω στην εξέλιξη των γραφικών). Είναι όμως τόσο ωραίο που δεν μ' ενόχλησε ποτέ τ' ότι ήταν κάπως ατσούρμαλο στην εικόνα. Σε γενικές γραμμές προτιμώ τα παλαιού τύπου γραφικά γιατί συνήθως συνοδεύονται από πιό συναρπαστικά παιχνιδια.
 
Μπλουζα