Ρετρό οδοντόκρεμες

οδοντοκρεμα "ΥΓΕΙΑ" greek_ads_8.jpg

οδοντοπασταν "Docteur RIERRE " 2.jpg

οδοντοπαστα "ΚΟΛΥΝΟΣ" _4.jpgkolynos 52.jpg

οδοντοκρεμα "ΣΜΑΛΤΟΔΟΝΤ" smaltodont.jpgsmaltodont-50.jpg

πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ελπίζω η τελεία να είναι υποδιαστολή και όχι "thousand separator", δηλ, το σωληνάριο να κόστιζε 8 δραχμές και όχι 8 χιλιάδες.

Αλλά τι λέω, είχαν στην Κατοχή οδοντόκρεμες;

Χωρίς πλάκα πάντως, μήπως η διαφήμιση είναι πριν από το περίφημο "κόψιμο των μηδενικών" του Μαρκεζίνη;
 
Μάλλον, γιατί λέει "Αριθμός εγκρίσεως 577/52"

Πάντως δεν είναι μόνο τα δόντια μαργαριτάρια... βλέπω και ένα γραμματικό. Έχει ν στο "αρίστην" αλλά όχι στις άλλες αιτιατικές που το έπαιρναν τότε (χαμηλή, τιμή, Ολλανδία κλπ). Ειδικά στο "χαμηλή" το απαιτεί και η ευφωνία.
 
72580.jpg72581.jpg72582.jpg72583.jpg72584.jpg72585.jpg72586.jpg72587.jpg72588.jpg72589.jpg72590.jpg72591.jpg72592.jpg72579.jpg

στοματικο διαλυμα

72593.jpg

πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μ' αρέσει που η Dentol "εισάγεται συσκευασμένη από το Παρίσι", όχι έτσι γενικά από Γαλλία... ναι, εκεί μεταξύ Λούβρου και Μομάρτρης είχαν το εργοστάσιο που την έφτιαχνε και την πακετάριζε για εξαγωγή :rofl:
 
Velfa Toothpaste 24-7-1954.jpg

VELFA 1954.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραία πράματα! Τα δε σχόλια του elephadas όλα τα λεφτά.
 
 φωτο του Vagelis Sidiro μελος του facebook group retromaniax

10625077_1484528171825208_204116975033959834_n.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπήρχε μια διαφήμιση οδοντόκρεμας με το σλόγκαν "Γιατί το χαμόγελο των αστέρων αρχίζει με Pepsodent".
 
Στην ταινία "Χαρούμενο Ξεκίνημα" (1954) αναφέρεται η γαλλική οδοντόκρεμα Sanogyl (άγνωστης χημικής σύστασης :supergrin: ) την οποία κατασκεύαζαν ή διένεμαν τα Εργαστήρια Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων Geoka, στο Φάληρο.

Sanogyl.JPG

ΧΞ-Sanogyl-1.JPG

ΧΞ-Sanogyl-2.JPG
 
Πολύ ομορφες οι εντυπες διαφημισεις!
 
...

kloz.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μ'αρέσει που τότε σε πολλά προϊόντα έγραφαν το όνομά τους με ελληνικά γράμματα και τουλάχιστον ήξερες να το προφέρεις σωστά.

Πάντως το ψιλοδούλεμα στις οδοντόκρεμες εξακολουθεί και σήμερα: οδοντόκρεμες με βότανα, με αλόη... Άντε και χωρίς γλουτένη
 
οδοντόκρεμες με βότανα, με αλόη... Άντε και χωρίς γλουτένη
Ορίστε μία χωρίς γλουτένη για τον gordon17sp. Επίσης χωρίς ζαχαρίνη, χωρίς φθοριούχα άλατα, χωρίς SLS (δεν ξέρω τι είναι αυτό, αλλά για να μην το έχει θα είναι κάτι κακό), φυσική, Ιμαλαϊακή, με ρόδι και με neem (το neem oil είναι ένα λάδι που βρωμοκοπάει και το χρησιμοποιώ για να ραντίζω τα φυτά στο ηλιοδωμάτιο να ψοφήσουν τα ζουζούνια που κατοικοεδρεύουν εκεί. Δεν ξέρω τι κάνει στην οδοντόκρεμα, εκτός αν κάνει και τα μικρόβια να ψοφάνε). Α, μάλιστα, το SLS είναι Sodium Lauryl Sulphate. Αυτό ήξερα ότι το βάζουν στα απορρυπαντικά όχι στις οδοντόκρεμες. Αλλά γιατί μας περιορίζει σε τόσα λίγα που δεν έχει? Επίσης είναι χωρίς καφεϊνη (υποθέτω), trans fats, πολυακόρεστα, αρσενικό, στρυχνίνη, TNT, ποντικοφάρμακο, ουράνιο και άλλα ραδιενεργά - κρίμα, θα έκαναν το χαμόγελο πιο αστραφτερό - ορυκτέλαια κλπ. Για μαριχουάνα δεν παίρνω κι όρκο ότι δεν έχει, διότι μοιάζει για οδοντόκρεμα για μαριχουανόφιλους.


image.png


Κώδικας:
πηγή: https://www.amazon.com/Himalaya-Pomegranate-Fluoride-Free-Gluten-Free-Saccharin-Free/dp/B0026X3MKO/ref=pd_lpo_vtph_194_lp_img_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=2RK1H4SXGFRW6N4V28BH
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίες οι έντυπες διαφημίσεις και απολαυστικά τα σχόλια του ελέφαντα. Πράγματι μοιάζουν τρομακτικά τα συστατικά από τις οδοντόκρεμες. Εγώ παρατήρησα στην διαφήμιση της Κολυνός στο ποστ 21 την οδοντόβουρτσα την ονομάζουν ψήκτρα. Δεν το έχω ξανακούσει.
Αλήθεια ξέρετε ότι η Κολυνός είναι από τη Βραζιλία γι’ αυτό και έχει τα χρώματα κίτρινο -πράσινο;
 
"Ψήκτρα" είναι γενικά η βούρτσα, εγώ τον όρο τον πρωτοάκουσα στη φυσική σε κάτι που κάναμε για ηλεκτροκινητήρες που χρησιμοποιούσαν ψήκτρες από γραφίτη. Και είναι και το εργαλείο που ξυστρίζανε τα άλογα.
 
όντως Ελέφαντα αλλά στα ελληνικά λέγονται καρβουνάκια, όχι βούρτσες. οι ψήκτρες από γραφίτη. οι μεγαλύτερες που έχω δει ήταν μεγέθους τούβλου στις 300 άρες μονάδες στην Κοζάνη (για την διέγερση της γεννήτριας 220 βολτ 1000 αμπέρ). σχεδόν όλα τα σύγχρονα πλυντήρια έχουν κινητήρες με καρβουνάκια εκτός από αυτά που είναι με inverter. τα παλιά είχαν όλα ασύγχρονους κινητήρες που είναι εκ κατασκευής brushless (δεν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός όρος αλλά θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς καρβουνάκια. Οι ασύγχρονοι είναι εφεύρεση του τεράστιου Tesla).
 
Πίσω
Μπλουζα