Ρετρό περιζήτητα επαγγέλματα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Λορένα
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
οι ποιοι? τι ειναι αυτο υπαρχει?
 
Γεωλόγοι θελει να πει μάλλον
 
Ναι υπάρχει φίλε joe. Είναι εκτιμητές πολύτιμων λίθων.

Δουλειά τους είναι να πιστοποιούν τον τύπο και τη γνησιότητα ενός πολύτιμου λίθου. Για να γίνει κάποιος γεμολόγος απαιτούνται γνώσεις χημείας, φυσικής, ορυκτολογίας και οπτικής. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας γεμολόγος είναι η ακρίβεια και η παρατηρητικότητα. Πράγματι, στη δουλειά του χρησιμοποιεί συνεχώς όργανα ακριβείας, όπως μικροσκόπιο, φασματοσκόπιο, διαθλασίμετρο και υδροστατικό ζυγό. Καλό είναι να διαθέτει και δίπλωμα γεωλογίας, χωρίς αυτό όμως να είναι υποχρεωτικό. Ο Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεμολόγων, εξηγεί: "Γεμολογία δε σπουδάζει κάποιος στην Ελλάδα. Τα δύο πιο έγκυρα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα γεμολογίας βρίσκονται στο Λονδίνο (GAGTL) και στην Αμερική (GIA), με παραρτήματα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: στο Λονδίνο, στη Βιτσέντσα και στη Μόσχα. Οι σπουδές διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια". Κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια. Μετά το τέλος των σπουδών οι γεμολόγοι μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο πολύτιμων λίθων, σε χρυσοχοεία, ως ειδικοί σύμβουλοι στο δικαστικό σώμα, σε αίθουσες δημοπρασιών ή σε συλλέκτες έργων τέχνης. "Στην Ελλάδα το επάγγελμα δεν είναι διαδεδομένο. Ούτε τα τελωνεία ούτε το ενεχυροδανειστήριο έχουν γεμολόγους, όπως και τα περισσότερα κοσμηματοπωλεία. Πιστεύουμε όμως πως ο κλάδος έχει περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον"
H αμοιβή τους; 10000-40000 Euros σε κάθε εκτίμηση αναλόγως την "κοτρώνα". Οπότε με 3 εκτιμησούλες το χρόνο είσαι κομπλέ. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ σωστά alucard και vp74. Οι τύποι έχουν απίστευτη μεθοδικότητα και τεχνογνωσία, είναι από τα ελάχιστα επαγγέλματα όπου αν διαθέτεις τα προσόντα, πας σε εργοδότη (εμπόρους πολύτιμων λίθων) και διαπραγματεύεσαι αδρά τους όρους εργασίας αλλά και την αμοιβή σου.

Την δουλειά αυτή δεν μπορεί να τη κάνει ο οποιοσδήποτε, είναι σαν να βάλεις κάποιον άσχετο (σαν και μένα) να ζωγραφίσει τη Τζοκόντα. Συγκριτικά, φαντάσου ότι αν ένας καλός γεμολόγος ήταν ζωγράφος, θα σου έφτιαχνε τη Τζοκόντα καλύτερη από το πρωτότυπο.....
 
pooky(1) είπε:
Πήγα στο Δημόσιο για να μη χαλάσω χατήρι στους δικούς μου που τα παρουσίαζαν όλα ωραία και θεϊκά αν μπω εκεί. Έφυγα μαύρα μεσάνυχτα (την ώρα που προτιμώ) αφού απείλησα ακόμα και τις μάνες κάποιων εξυπνάκηδων που έβαζαν τα stage να δουλεύουν και αυτοί κοιμόντουσαν σπίτια τους, ενώ έγραφαν και 60 ώρες υπερωρία το μήνα. Φυσικά στη φουρνιά των 60 ατόμων που προσέλαβαν με το καθεστώς αυτό τότε, οι υπόλοιποι 59 όχι μόνο το δέχτηκαν αλλά θεώρησαν ότι εγώ ήμουν ο βλάκας, ο ηλίθιος που δεν αγαπούσα το μέλλον μου!!!!!
Δηλαδη υπηρξαν ατομα απο stage που μονιμοποιηθηκαν τελικα στο δημοσιο παρακαμπτωντας τον ΑΣΕΠ? Δεν το ηξερα αυτο.

Αν οντως ειχες τετοια ευκαιρια και δεν το εκανες, ομολογω οτι μενω αφωνος. Μαγκια σου βεβαια αν εχεις αλλες ακρες.

Εγω απο την αλλη, δεν μετανιωνω καθολου την προσπαθεια που εκανα να μπω στο δημοσιο. Για πρωτη φορα μετα απο τοσα χρονια πλεον δεν εχω αγχος για το μελλον και αφθονο χρονο να ασχοληθω με οτιδηποτε αλλο με ενδιαφερει. Και οσο για λεφτα, μαλλον και εκει καλυτερα τα εχω καταφερει απο τους συμφοιτητες μου του ιδιωτικου τομεα. Οσους ξερω που βγαζουν περισσοτερα σε διαφορετικες ειδικοτητες απλως ξεσκιζονται απο το πρωι μεχρι το βραδυ και χωρις εγγυησεις.

Τα προβληματα που περιγραφεις τα επιβεβαιωνω και ειναι εξοργιστικα ωρες ωρες. Απλως κανω υπομονη γιατι μεσα στη δεκαετια θα συνταξιοδοτηθουν και οι τελευταιοι αχρηστοι που μπηκαν στις αρχες του 80. Οι νεοι ανθρωποι που προσλαμβανονται πλεον ειναι αρκετα πιο ικανοι (ναι υπαρχουν και πολλοι που μπηκαν με σκοπο να λουφαρουν αλλα πλεον δεν ειναι ολοι).

Πιστευω οτι σε 10 χρονια θα αρχισουμε να βλεπουμε σημαδια βελτιωσης
 
Πήγα με το πρόγραμμα stage και φυσικά κανείς δεν μονιμοποιήθηκε. Βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω υπό ένα καθεστώς του στυλ "θα σας κάνουμε μόνιμους" και σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που έδινε μισθό κάτω από 1000 ευρώ σε μόνιμο προσωπικό που πάσχιζε να "γράψει" καμιά μούφα υπερωρία μπας και τα βγάλει πέρα.

Έχω δηλώσει, με κυνικό όντως τρόπο, ότι δεν με ενδιαφέρει το "υπαλληλικό" καθεστώς, είτε αυτό είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό, παρόλο που το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον φαγώθηκε "να βρω μόνιμη δουλειά" στο παρελθόν.

Απλά δεν ήταν και δεν είναι του χαρακτήρα μου, άλλωστε τα χρήματα που ένας εργαζόμενος παίρνει τα θεωρώ απόλυτα δυσανάλογα για το χρόνο που καταναλώνει από τη ζωή του στο τόπο της εργασίας.

Τώρα, βέβαια, αν έχω άνεση ή όχι αυτό είναι πέρα των ορίων του παρόντος φόρουμ, δεν θα επεκταθώ γιατί στο παρελθόν κατηγορήθηκα από αρκετούς εδώ μέσα επειδή εξέφραζα τη γνώμη μου ανοιχτά περί των οικονομικών και εργασιακών. Απλά ας πούμε ότι στα 40 μου μπορώ και παίζω με τους υπολογιστές και τις κονσόλες μου σαν παλαβός τις ώρες και τις μέρες που άλλοι πήζουν στα γραφεία, χωρίς να μου καίγεται το παραμικρό καρφί.

Bspus έχουμε μιλήσει από κοντά, ξέρεις τις απόψεις μου, απλά τη δική σου θέση θα μου άρεσε να την είχα και χαίρομαι πραγματικά για σένα! (Άντε και με μια καλή σύζυγο τώρα!!!!)

Ας επιστρέψουμε στο on topic έπειτα από αυτή την μικρή παρένθεση!

P.S.

Είναι όντως άκρως επικίνδυνο να γράφει κάποιος με τις δικές μου απόψεις σε thread σαν και αυτό.......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αφηστε τους γεμολογους..

εντω ειναι ελλαντα..

λοιπον

1.εξεταστης υποψηφιων οδηγων στο παλαι ποτε υπουργειο συγκοινωνιων

τρελλο μεροκαμματο..αν μαλιστα επαιζαν πολλες ξανθιες κ υπεργηρες υποψηφιοι θυμιζε μεροκαμματο σκυλαδικου

2.πολεοδομια..οπως οι σερφερς του ειρηνικου περιμεναν παντα το μεγαλο κυμα,χωρις να απαξιωνουν τα μικροτερα,ετσι κι αυτοι περιμεναν κ περιμενουν το μεγαλο ΘΥΜΑ ,ε,για να φτιαξουν τη ζωη των παιδιων(αφου τη δικη τους την εχουν φτιαγμενη προ πολλου)

3.Μητροπολιτης Αττικης κ Μεσογαιας..αμα βαζεις ενα ΔΙΣ στη μπαντα για τα γεραματα πρεπει να ναι καλη φαση η δουλιτσα..

4.ΚΤΕΟ τις χρυσες εποχες με το 5χιλιαρο (or more..)κατω απο το πατακι..σταθερο μεροκαμματο βρεξει'χιονισει χωρις ομως τα μεγαλεια των παραπανω..

5.Ολυμπιακη..συνδικαλιστης-πιλοτος-αεροσυνοδος εστω οσοι μπηκαν μεχρι το 85.Ποιοι νομιζετε οτι μας φεσωναν τοσα χρονια..οι εποχικοι?

6.Mελος φοιτητικης Νεολαιας ..με λιγη μεθοδικοτητα και καλες κομματικες παρεες γινοσουνα για πλακα νομαρχης,ΓΓ υπουργειου, μεγαλοστελεχος ΔΕΚΟ κλπ..Τα πιο hard core ατομα δοκιμαζαν τη βασανο της σταυροθηριας στα κοινα..Οι πιο ξυπνιοι εγιναν κ γινονται ευρωβουλευτες..(αντι να σε ταιζει μια χωρα,σε ταιζουν 27..η απολυτη ηδονη του χαραμοφαη..)

7.βαριεμαι να γραψω κι αλλο ειναι 1 μμ και εχω δικαιωμα να βαρεθω εφοσον δεν ειμαι δημοσιος υπαλληλος..ακουω προτασεις για να συμπληρωθει το ΤΟΠ 10.. :D
 
(BTW αυτό με το ΚΤΕΟ ισχύει και σήμερα...... Αν δεν λαδώσεις ΔΕΝ περνάς..... )
 
Χαχαχα, Don έγραψες! :)

Pooky, όλα ισχύουν και σήμερα εκτός από το 5...
 
Σωστός ο Dom και όπως τα λέει ο Maddog είναι.

Πειράζει όμως να επιμείνω πως τα λεφτά δεν είναι το παν;

Δηλαδή εσείς απ' ό,τι βλέπετε γύρω σας, αφήνοντας βεβαίως κατά μέρους όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης, θεωρείτε ότι όλοι οι ευκατάστατοι είναι ευτυχισμένοι και όλοι όσοι απλά τα βγάζουν πέρα δυστυχισμένοι;

Αν αφαιρέσεις τις ώρες που κοιμόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τη μισή ζωή μας στο χώρο εργασίας -θλιβερό μεν, αληθινό δε. Αν αυτό που κάνω δεν μου αρέσει και κάθε πρωί περιμένω πότε θα περάσει η ώρα να φύγω, θα είμαι δυστυχισμένος όσα χρήματα κι αν μου προσφέρει.
 
bspus είπε:
Τα προβληματα που περιγραφεις τα επιβεβαιωνω και ειναι εξοργιστικα ωρες ωρες. Απλως κανω υπομονη γιατι μεσα στη δεκαετια θα συνταξιοδοτηθουν και οι τελευταιοι αχρηστοι που μπηκαν στις αρχες του 80. Οι νεοι ανθρωποι που προσλαμβανονται πλεον ειναι αρκετα πιο ικανοι (ναι υπαρχουν και πολλοι που μπηκαν με σκοπο να λουφαρουν αλλα πλεον δεν ειναι ολοι).

Πιστευω οτι σε 10 χρονια θα αρχισουμε να βλεπουμε σημαδια βελτιωσης
Αυτό που γράφεις εδώ το επιβεβαιώνω εν μέρει...στο δημόσιο τα πάντα ε΄χουν να κάνουν με το φιλότιμο του εργαζομένου! Ακόμα και σ' εκείνη την γενιά που αναφέρεις υπήρχαν ενσυνείδητα πρόσωπα που προσέφεραν που όμως ήταν μειοψηφία. Πλέον το προσωπικό είναι καλύτερο και πιο άρτια μορφωμένο -κυρίως κοινωνικά που είναι το ζητούμενο- οπότε εκ των πραγμάτων βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη! Όμως, υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν ακόμα το δημόσιο σαν την αγελάδα με το ατελείωτο γάλα και διαιωνίζουν την κατάσταση εκμεταλλευόμενοι παράλληλα το γενικό καθεστώς ατιμωρησίας αλλά και το μαρτύριο που πρέπει κανείς να περάσει για να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Ξέρεις πόσες φορές υποδεικνύω τον νόμο στον πολίτη και τα δικαιώματα του απέναντι στο δημόσιο και φοβούνται ν' αντιδράσουν;

Δεν φτάνουν μόνο τα σωστά πρόσωπα σε ανάλογες θέσεις αλλά θέλουμε και ενεργοποιημένους πολίτες! Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός και θ' αρθεί το καθεστώς ατιμωρησίας!

Το έχω ξαναπεί...το κράτος είναι αυτό που είναι λόγω και της στάσης των πολιτών απέναντι σε αυτό!

Δεν φταίει το δημόσιο μόνο...φταίνε και αυτοί που υπακούν στις παράλογες επιταγές των εκάστοτε υπαλλήλων και δεν αντιδρούν. Σε αυτό είμαι απόλυτος!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιατί όχι με μια Amiga (λίγο πιο εκλεπτυσμένο) :P :P:P
 
"Χάρμα ιδέστε" το νημάτιο :rofl:

@ Don: Έγραψε το 3 :worship:
 
Τυχεροί είναι όλοι αυτοί που βρήκαν απο την μαμά και τον μπαμπά στρωμένες δουλειές.Ολοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να παλευουμε κάθε μέρα για ένα καρβέλι ψωμί.

ποια είναι η λύση? μετανάστευση! θέλει κότσια και μπάλες για να το κάνεις, αλλά αυτή η χώρα οσονούπω θα είναι για λίγους και καλούς!
 
Λορένα είπε:
Τι ευχη συνηθως διναν οι γονεις και οι συγγενεις σε ενα μικρο παιδι? (αγορι κατα προτιμηση..?)

-Γιατρος να γινεις παιδι μου

Τι γαμπρο ευχοντουσαν να αποκτησουν οι γονεις των νεαρων κορασιδων?

Το επαγγελμα του γιατρου ξανα, στην κορυφη της λιστας.

Φυσικα.. και του δικηγορου, του αστυνομικου, του δασκαλου, δημοσιου υπαλληλου, ηταν εξισου περιζητητα.
Γιατι δεν βλεπω τιποτα να εχει αλλαξει;...
 
Το thread αυτό μου θύμυσε μια σκηνη απο την ταινία '' Χουλιγκανς''. Στην αρχή της ταινίας οπου ειχαν δεξίωση που περασε ο Γιωργάκης στο πανεπιστήμιο. Ο παπας (Γ.μυλωνάς) του λεγε : Ψυκτικός , ο νονος του (Κωστας Τσακωνας) :σααααλάμια, εκει ειναι το μέλλον στα σαλάμια!
 
Και τα επαγγέλματα του Πολυτεχνείου είχαν πέραση. Ειδικά στα χωριά, ο πολιτικός μηχανικός επειδή μετρούσε τα χωράφια.

Σήμερα οι περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μουσική. Κάθε μέρα ξεπετάγεται κι από ένα καινούργιο συγκρότημα "ταλαντούχων".

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποκηρύξει την εργασία. Αυτό έχει περάσει και στο DNA των νεοτέρων. Όταν λοιπόν θεωρούμε τη δουλειά ντροπή, λογικό είναι να

εξυμνούνται τα επαγγέλματα όπου θεωρητικά λερώνεσαι λιγότερο. Παράλληλα, ο κόσμος θεωρεί αποτυχημένο αυτόν που εργάζεται σκληρά και θεωρεί επιτυχημένο αυτόν που ασκεί ένα επάγγελμα "μουράτο".
 
Εμένα πάλι λέγανε να γίνω δημόσιος υπάλληλος. Τώρα τι σόι επάγγελμα είναι αυτό δεν ξέρω! Και γενικά έχουν τρέλα οι δικοί μου με το δημόσιο (ο πατέρας μου ειδικά) που ακόμη και μέχρι προχθές μου είπε ότι βγήκαν θέσεις. Δεν κοιτάνε τα χάλια του λέω γω.
 
Πίσω
Μπλουζα