H αμοιβή τους; 10000-40000 Euros σε κάθε εκτίμηση αναλόγως την "κοτρώνα". Οπότε με 3 εκτιμησούλες το χρόνο είσαι κομπλέ.Δουλειά τους είναι να πιστοποιούν τον τύπο και τη γνησιότητα ενός πολύτιμου λίθου. Για να γίνει κάποιος γεμολόγος απαιτούνται γνώσεις χημείας, φυσικής, ορυκτολογίας και οπτικής. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας γεμολόγος είναι η ακρίβεια και η παρατηρητικότητα. Πράγματι, στη δουλειά του χρησιμοποιεί συνεχώς όργανα ακριβείας, όπως μικροσκόπιο, φασματοσκόπιο, διαθλασίμετρο και υδροστατικό ζυγό. Καλό είναι να διαθέτει και δίπλωμα γεωλογίας, χωρίς αυτό όμως να είναι υποχρεωτικό. Ο Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεμολόγων, εξηγεί: "Γεμολογία δε σπουδάζει κάποιος στην Ελλάδα. Τα δύο πιο έγκυρα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα γεμολογίας βρίσκονται στο Λονδίνο (GAGTL) και στην Αμερική (GIA), με παραρτήματα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: στο Λονδίνο, στη Βιτσέντσα και στη Μόσχα. Οι σπουδές διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια". Κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια. Μετά το τέλος των σπουδών οι γεμολόγοι μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο πολύτιμων λίθων, σε χρυσοχοεία, ως ειδικοί σύμβουλοι στο δικαστικό σώμα, σε αίθουσες δημοπρασιών ή σε συλλέκτες έργων τέχνης. "Στην Ελλάδα το επάγγελμα δεν είναι διαδεδομένο. Ούτε τα τελωνεία ούτε το ενεχυροδανειστήριο έχουν γεμολόγους, όπως και τα περισσότερα κοσμηματοπωλεία. Πιστεύουμε όμως πως ο κλάδος έχει περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον"
vp74 είπε:Τα πιο πολλά λεφτά τα κονομάνε οι γεμολόγοι.
Δηλαδη υπηρξαν ατομα απο stage που μονιμοποιηθηκαν τελικα στο δημοσιο παρακαμπτωντας τον ΑΣΕΠ? Δεν το ηξερα αυτο.pooky(1) είπε:Πήγα στο Δημόσιο για να μη χαλάσω χατήρι στους δικούς μου που τα παρουσίαζαν όλα ωραία και θεϊκά αν μπω εκεί. Έφυγα μαύρα μεσάνυχτα (την ώρα που προτιμώ) αφού απείλησα ακόμα και τις μάνες κάποιων εξυπνάκηδων που έβαζαν τα stage να δουλεύουν και αυτοί κοιμόντουσαν σπίτια τους, ενώ έγραφαν και 60 ώρες υπερωρία το μήνα. Φυσικά στη φουρνιά των 60 ατόμων που προσέλαβαν με το καθεστώς αυτό τότε, οι υπόλοιποι 59 όχι μόνο το δέχτηκαν αλλά θεώρησαν ότι εγώ ήμουν ο βλάκας, ο ηλίθιος που δεν αγαπούσα το μέλλον μου!!!!!
Αυτό που γράφεις εδώ το επιβεβαιώνω εν μέρει...στο δημόσιο τα πάντα ε΄χουν να κάνουν με το φιλότιμο του εργαζομένου! Ακόμα και σ' εκείνη την γενιά που αναφέρεις υπήρχαν ενσυνείδητα πρόσωπα που προσέφεραν που όμως ήταν μειοψηφία. Πλέον το προσωπικό είναι καλύτερο και πιο άρτια μορφωμένο -κυρίως κοινωνικά που είναι το ζητούμενο- οπότε εκ των πραγμάτων βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη! Όμως, υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν ακόμα το δημόσιο σαν την αγελάδα με το ατελείωτο γάλα και διαιωνίζουν την κατάσταση εκμεταλλευόμενοι παράλληλα το γενικό καθεστώς ατιμωρησίας αλλά και το μαρτύριο που πρέπει κανείς να περάσει για να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Ξέρεις πόσες φορές υποδεικνύω τον νόμο στον πολίτη και τα δικαιώματα του απέναντι στο δημόσιο και φοβούνται ν' αντιδράσουν;bspus είπε:Τα προβληματα που περιγραφεις τα επιβεβαιωνω και ειναι εξοργιστικα ωρες ωρες. Απλως κανω υπομονη γιατι μεσα στη δεκαετια θα συνταξιοδοτηθουν και οι τελευταιοι αχρηστοι που μπηκαν στις αρχες του 80. Οι νεοι ανθρωποι που προσλαμβανονται πλεον ειναι αρκετα πιο ικανοι (ναι υπαρχουν και πολλοι που μπηκαν με σκοπο να λουφαρουν αλλα πλεον δεν ειναι ολοι).
Πιστευω οτι σε 10 χρονια θα αρχισουμε να βλεπουμε σημαδια βελτιωσης
Γιατι δεν βλεπω τιποτα να εχει αλλαξει;...Λορένα είπε:Τι ευχη συνηθως διναν οι γονεις και οι συγγενεις σε ενα μικρο παιδι? (αγορι κατα προτιμηση..?)
-Γιατρος να γινεις παιδι μου
Τι γαμπρο ευχοντουσαν να αποκτησουν οι γονεις των νεαρων κορασιδων?
Το επαγγελμα του γιατρου ξανα, στην κορυφη της λιστας.
Φυσικα.. και του δικηγορου, του αστυνομικου, του δασκαλου, δημοσιου υπαλληλου, ηταν εξισου περιζητητα.