retrofan είπε:
Συμφωνώ 100%. Ξέρω πολύ καλά και τα πλεονεκτήματά του λαού μας αλλά και τα μειονεκτήματά του. Και, για να πω την αλήθεια, έχω βαρεθεί ν' ακούω για την "επιφανειακή" ευγένεια των ξένων που σου λένε καλημέρα αλλά δεν έχουν ουσιαστικές σχέσεις και φιλίες κλπ. κλπ.
Δεν θέλω να πιάσω κολλητιλίκια με τη φουρνάρισσα ή τον ταμία στην τράπεζα! Ας μου λέει "καλημέρα" κι "ευχαριστώ" κι ας μην το εννοεί
Φίλε retrofan πρέπει να ζήσεις στο εξωτερικό για αρκετό καιρό για να καταλάβεις τι τρέχει.
Αν μείνεις, ας πούμε, 4 χρόνια στην Ολλανδία θα ακολουθήσεις πιθανότατα την εξής πορεία:
α) Πρώτοι δύο μήνες: Τι ευγενικοί άνθρωποι! Στα μαγαζιά όλοι με το καλημέρα σας, τυπικά ευγενικοί, όχι αυτές οι φωνές στην Ελλάδα και οι καβγάδες και η αγένεια! Οι υπηρεσίες λειτουργούν τόσο καλά. Α, εδώ θα ήθελα να μείνω!
β) Μετά από 11-12 μήνες: έχεις επαναλάβει για τριακοσιοστή εξηκοστή φορά το τελετουργικό της αγοράς ψωμιού στο φούρνο της γειτονιάς σου, πανομοιότυπο κάθε φορά: καλημέρα σας (με τυπικό χαμόγελο), τι θα θέλατε, ένα μαύρο ψωμί παρακαλώ, ορίστε, κάτι άλλο;, όχι, καλή υπόλοιπη μέρα (πάλι με τυπικό χαμόγελο).
Συνειδητοποιείς ότι μετά από ένα χρόνο δεν έχεις δημιουργήσει κάποια έστω και στοιχειώδη φιλική σχέση με κανένα ντόπιο, ούτε από τη δουλειά σου, ούτε από τη γειτονιά σου. Αρχίζεις και αναρωτιέσαι, μήπως εγώ φταίω για κάτι, είμαι αξύριστος, δεν πλένομαι συχνά... Σαν να μην έφτανε αυτό, αν κάνεις το λάθος και μιλήσεις πιο δυνατά στο τηλέφωνο ή σου πέσει -άθελά σου- κάποιο χαρτάκι, όλο και κάποιος θα σου την πει, ρίχνοντάς σου ταυτόχρονα ένα ψυχρό, υποτιμητικό βλέμμα.
γ) Μετά από 2 χρόνια, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποια ρατσιστικά σχόλια τύπου, εσείς όλοι οι Νότιοι είστε φωνακλάδες, τεμπέληδες, τι ήρθατε εδώ και μας παίρνετε τις δουλειές κ.ο.κ.
Καταλαβαίνεις πλέον ότι όσο και να μείνεις σε αυτή τη χώρα, θα είσαι ο παρίας, ποτέ δεν θα γίνεις αποδεκτός και πάντα οι ντόπιοι θα κρατούν αποστάσεις από σένα. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική στιγμή διαφώτισης.
Ευτυχώς που υπάρχουν και άλλοι ξένοι Ισπανοί, Ιταλοί, Τούρκοι, από τους οποίους ακούς τα ίδια ακριβώς παράπονα. Τελικά καταλήγεις να κάνεις αποκλειστικά παρέα με αυτούς και με άλλους Έλληνες. Οι ντόπιοι παραμένουν απλά ένα ντεκόρ. Όπως ντεκόρ είσαι και εσύ για αυτούς.
Μετά ακούς και διαβάζεις στις εφημερίδες για αυτοκτονίες, "επιδημίες" κατάθλιψης και αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο μίζεροι όλοι αυτοί οι λαοί, αφού, θεωρητικά όλα λειτουργούν καλά, όλα είναι καθαρά και οργανωμένα;
Ελλάδα και πάλι Ελλάδα, παιδιά. Με τα όσα προβλήματά της. Αυτές οι χώρες είναι μόνο για να σπουδάσεις ή να δουλέψεις όσο χρειάζεται και να γυρίσεις πίσω να αισθανθείς και πάλι άνθρωπος.