Ρετρό σαμπουάν & σαπούνια

attachment.php
πηγη1214-726x1024.jpg
 
Ο πατέρας μου είχε τρέλα με το Χέρμπαλ. Αφού όταν πριν κάποια χρόνια άλλαξε η συσκευασία έψαχνε μανιωδώς την προηγούμενη. Σαν να άλλαξαν και τα συστατικά τους όμως. Εμείς πάλι σαν παιδιά μικροί χρησιμοποιούσαμε το Τζόνσον όχι πια δάκρυα.
 
διαφημιση απο τευχος του περιοδικου "οικογενειακος θησαυρος",τη βρηκα στο ιντερνετ

attachment.php


2.jpg
 
attachment.php
φωτο του Vagelis Sidiro μελος του facebook group retromaniax10407739_1484528178491874_7740635003607625828_n.jpg
 
Σαμπουαν ΨΙΤ!


Το καλυτερο δεν ειναι το πρωτοτυπο ονομα αλλα το οτι σε μια απο τις λεζαντες γραφει "Φρεσκολουσμενα τα μαλλια ειναι μια χαρα,σε 3-4 μερες ομως τα μαλλια λαδωνουν και γινονται χαλια και τοτε χρησιμοποιεις το ΨΙΤ".



Προϊον για να φευγει το λαδι οπως γραφει.



Μεσα 70ς δεν ηταν το συνηθες το καθημερινο λουσιμο!




Capture.JPG
 
Όχι μόνο δεν ήταν σύνηθες, αλλά το θεωρούσαν ανθυγιεινό για τα μαλλιά. Σάββατο βράδυ ήταν η ώρα του μπάνιου και του λουσίματος, ώστε Κυριακή πρωί στην εκκλησία ο/η σχετικά φρεσκολουσμένος να είναι καθαρός. Φυσικά το λούσιμο το πρωί της Κυριακής ήταν αδύνατο, διότι "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψης (τότε η υποτακτική ήταν με ήτα) και Κυριακή να μη λουστής αν θέλης να προκόψης" και διότι αν έβγαινες έξω λουσμένος θα κρυολογούσες, θα σε έπιανε πνευμονία, ψύξη και όλα αυτά τα φριχτά.

Υπήρχε και σχετική διαφήμιση σαμπουάν τότε, δεν θυμάμαι το όνομά του, που έδειχνε μια αιθέρια ύπαρξη με μαλλί ραπουνζέλ και ένας (αόρατος) κύριος υποσχόταν "Σαμπουάν Αλουστολιγδέξ... 7 ημέρες λαμπερά μαλλια!"

Αλλά το συγκεκριμένο προϊόν δεν ήταν σαμπουάν. Ήταν σπρέι καθαρισμού (εξ ου και το όνομα). Διαβάστε και τις σχετικές οδηγίες. Δεν ήταν βέβαια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. Είχα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο προϊόν μια φορά, ή Ψσσσστ ή κάτι παρόμοιο κι έτσι μιλάω εκ πείρας. Όταν ξεραινόταν και πριν το βούρτσισμα τα μαλλιά ήταν σκεπασμένα με μια γκρίζα σκόνη που με το βούρτσισμα έφευγε αλλά αν φορούσες μπλούζα η σκόνη έπεφτε επάνω της. Αλλά και αν ντυνόσουν μετά το βούρτσισμα όλο κι έμενε κάμποση σκόνη που τελικά έπεφτε στην μπλούζα σου και έμοιαζε με τη χειρότερη πυτιρίδα που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Κι αν ήταν αυτή η κατάσταση με τα σχετικά κοντά αντρικά μαλλιά μου, φαντάζομαι πόσο χειρότερα ήταν για μια γυναίκα με μακρυά μαλλιά.

Θυμάστε το "Κάπα ντούε"? Μια αλοιφή που την έβαζες πάνω σε ρούχο με λαδιά κι όταν ξεραινόταν τη βούρτσιζες κι έφευγε και υποτίθεται έπαιρνε και το λάδι μαζί? (Όντως το έπαιρνε, αλλά άφηνε πίσω έναν άσπρο λεκέ πολύ μεγαλύτερο και χειρότερο από την αρχική λαδιά). Κάτι τέτοιο ήταν και το Ψσσσστ αλλά για μαλλιά

Την ίδια εποχή κυκλοφορούσε και το αποσμητικό "Πέρκυ". Μια αλοιφή που πασάλειβες τις μασχάλες σου και είχε αποσμητική δράση για 3 μέρες ακόμη κι αν έκανες λέει μπάνιο ενδιάμεσα.

Ό,τι μπορούσαμε κάναμε τότε για να αποφύγουμε πλύσιμο, λούσιμο, μπάνιο. Το ζεστό νερό ήταν ακριβό :) Νομίζω ότι η έλευση των ηλιακών θερμοσιφώνων ήταν αυτό που έκανε το μπάνιο καθημερινή συνήθεια, μια που είχες πάντα ζεστό νερό τζάμπα.
 
για...λαδωμένα μαλλιά...τετοιο λαδι...ούτε η Καλαμάτα!!!

:animeek:

διαβαζω κατω-κατω στην αφισα ότι το σαμπουαν ''Ψιτ'' ειχε και δική του βουρτσα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
από ένα παλιό βιβλίο "Αλμανάκ 1969" το οποίο είχε πολλές έντυπες διαφημίσεις μέσα,βρήκα αυτή την διαφήμιση της Wella:

fetch


Lenovo_A1000_IMG_20170609_134313[1].jpg
 
Θυμάστε το Vidal Sasson στα 90s;

651c24be5f98de3992f3160d7680363f.jpg

Κι για την πιτυρίδα
20210205_221232.jpg

Κι η διαφήμιση
(σ.σ. αυτό το κόκκινο φαρδύ σακκάκι με τις βάτες..πόσο ρετρο!!)
 
Πίσω
Μπλουζα