Αναμνήσεις και ευτράπελα και από το 1981 για τους παλιούς και από το 1999 για τους νέους:
Από το
1981 έχω πολύ
ευχάριστες αναμνήσεις, μια και τον βίωσα από οπτική γωνία
άνετου οχτάχρονου. Θυμάμαι ότι κοιμόμουν στην γιαγιά μου στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας, όπως γινόταν πολλά βράδια. Εμείς κανονικά μέναμε στο ισόγειο. Πρέπει να είχε γίνει κατά τις 11 το βράδυ νομίζω, αλλά την εποχή εκείνη στο σπίτι ίσχυε στρατιωτικός νόμος για εμάς τα παιδιά και η ώρα κατάκλισης ήταν 21:00 υποχρεωτικά. Εξαίρεση μόνο αν είχε ταινία του
Βέγγου στην τηλεόραση. Καθώς και η αδερφή μου και εγώ είμασταν τρελλοί φαν, μας επιτρέπανε να μείνουμε μέχρι να τελειώσει η ταινία. Τέλοσπαντων, όπως και να'χει, κοιμόμουνα του καλού καιρού. Επειδή εγώ όταν κοιμάμαι, κοιμάμαι (σαν βόδι για όσους θέλουν περαιτέρω διευκρινίσεις), δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα από τον σεισμό. Η πρώτη μου ανάμνηση είναι ότι ήρθαν και με ξύπνησαν ελαφρώς βιαστικά και με κατέβασαν στον δρόμο, χωρίς φυσικά ακόμα να έχω καταλάβει το γιατί. Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν ανακάλυψα το καταπληκτικό και πρωτοφανές για εμένα: στον δρόμο είχαν βγει και όλοι οι υπόλοιποι ένοικοι και φυσικά και τα υπόλοιπα παιδιά της πολυκατοικίας!
Θυμάμαι τους μεγάλους να βρίσκονται αρχικά σε κάποια σύγχυση, ενώ στην αρχή υπήρχε αβεβαιότητα ακόμα και για το που είχε γίνει ο σεισμός. Ακούστηκε κάτι για Θήβα και θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιον που είπε "αν ήταν στην Θήβα, δεν θα έχει μείνει τίποτα εκεί". Φυσικά εμάς τους πιτσιρικάδες που δεν είχαμε και πολύ καλή ιδέα τι ακριβώς είναι η Θήβα και που πέφτει, δεν μας απασχόλησαν αυτές οι λεπτομερειούλες για πολύ. Είχαμε μπροστά μας την ευκαιρία της ζωής μας:
όλα τα παιδιά της παρέας μαζεμένα και με επίσημη "άδεια" για ξενύχτι!!! Μέσα σε μισή ώρα το πολύ είχαμε αρχίσει να λυσσάμε στο παιχνίδι που πρέπει να κράτησε αρκετές ώρες. Θυμάμαι ακόμα ότι κάποια στιγμή αργότερα οι μεγάλοι ξεθαρρέψανε αρκετά ώστε οι πιό γενναίοι να ξαναμπούνε μέσα και να επιστρέψουν με καφέδες και κάποια φαγητά. Οπότε σιγά-σιγά η ατμόσφαιρα εξελίχτηκε σε πάρτι στα παιδικά μου μάτια. Βοήθησε φυσικά πάρα πολύ και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις πανικού από κανέναν από τους μεγάλους, ήταν όλοι είτε ελαφρά ανήσυχοι είτε τελείως ψύχραιμοι. Όσοι έχετε παιδιά, θυμηθείτε το αυτό: Τα παιδιά σας "διαβάζουν" τις αντιδράσεις σας. Μην τα φοβίζετε άσκοπα. Κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πατέρας μου που ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φοβιτσιάρης με τους σεισμούς αποφάσισε να μας μαζέψει ξανά μέσα στο σπίτι, κάτι που έκανε και η πλειονότητα των υπόλοιπων ενοίκων. Οπότε μετά από ένα γενναίο ξενύχτι και διασκέδαση για εμάς τα παιδιά, απλά ξαναπέσαμε για ύπνο. Και αυτή ήταν η τελευταία μου ενασχόληση για αρκετά χρόνια με τον σεισμό του 1981...οπότε καταλαβαίνετε γιατί μιλάω για ευχάριστες αναμνήσεις.
Το
1999 το σεισμό τον έζησα μόνο έμμεσα. Τότε είχα ξεκινήσει ήδη το αγροτικό μου στην Μάνη και έμενα μόνιμα εκεί, οπότε κάτι η μεγάλη απόσταση, κάτι όλη αυτή η πέτρα από κάτω, δεν καταλάβαμε το παραμικρό. Κατά απίστευτη σύμπτωση όμως, αποφάσισα να πάρω εκείνη την ημέρα τηλέφωνο την μάνα μου στην Αθήνα να δω πως τα πάνε. Δεν ήμουν ποτέ ο καλός γιός που τηλεφωνάει καθημερινά, αλλά μια φορά την εβδομάδα το έκανα. Τηλεφωνάω λοιπόν ανυποψίαστος και άνετος και μου απαντάει εκείνη σε κατάσταση πανικόβλητης ημι-υστερίας! "Έγινε σεισμός!!!". Ναι κύριοι,
είχα καταφέρει να πάρω τυχαία τηλέφωνο ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το τέλος του σεισμού !!! Δεν είχε προλάβει καν να βγει από το σπίτι ακόμα, ίσως απλά δεν πρόλαβε ούτε να το σκεφτεί μέσα στον πανικό της. Και φυσικά δεν είχαν πλακώσει ακόμα να τηλεφωνούν όλοι σε όλους ώστε να μπλοκαριστεί το σύμπαν, οπότε η τηλεφωνική σύνδεση έγινε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Ως άνετος και ανυποψίαστος λοιπόν, θεωρώ και εγώ ότι ήταν κάποιο από τα συνήθη 4ρια και 5ρια κουνήματα και η αντίδραση της αποτελεί συνήθη γυναικεία υπερβολή. Απαντάω λοιπόν κάτι του στυλ "Δεν μας χαιρετάς -
άλλη λέξη από χε- ήταν βασικά- ρε μάνα, έγινε ένα κουνηματάκι και τσιρίζεις έτσι; Το σπίτι και εσείς, όλα εντάξει;". "Ναι". "Καλά, και εγώ καλά είμαι, τα λέμε άλλη ώρα και σταμάτα να υστεριάζεις για μ...".
Κλικ. Μετά από λίγα λεπτά συνειδητοποίησα το μέγεθος του λάθους μου, μόλις άρχισαν οι αναφορές στην τηλεόραση. #)
Μάνα, ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το διαβάσεις αυτό εδώ αλλά οφείλω μια συγγνώμη. Πρέπει να είναι η μοναδική φορά που σε έβρισα τελείως άδικα.
Ευτυχώς τουλάχιστον, είχα έστω και έτσι τυχαία και άγαρμπα ενημέρωση ότι όλοι ήταν καλά και δεν με έφαγε η αγωνία για την τύχη τους τις επόμενες ώρες, που ήταν σχεδόν αδύνατο να πάρεις τηλέφωνο πλέον. Για την γκάφα μου παρηγορούμαι σκεφτόμενος την δήλωση-γκάφα ολκής γνωστού και μη εξαιρετέου υπουργού περί "αντοχής της Αθήνας" που έγινε κάμποση ώρα μετά.
Mea Culpa. :flower: